• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 23:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Черна брадица

Започната от elderonth, 01.02.2008 20:12

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

elderonth

Здравейте,имам проблем на,който за съжаление не успях да намеря решение.Та понеже повечето тук сте умнички и сте виждали какво ли не в акваристиката ще обясня каква е ситуацията и какво съм правил.....безуспешно.
Преди около 3 месеца купих 600 литров аквариум, комплект с шкаф на смешна цена-250 лева от уж приятел.Изчистиг го добре,отне ми около 1 седмица,защото беше в мноооого занемарен вид.Най лошото се оказа ,че на задното стъкло от вътрешната страна са налепени големи и малки речни камъни,което по принцип е готино,но ако не бяха фъкани с брадица.Изтърках ги доста грижливо с четка и ги третирах с белина,защото убивала всичко.Пуснах аквариума,залесих го прилично дори и повече,напълних го с дребни харацини,около 50-60 рибки.Всичко тръгна нормално,но за мой ужас брадицата която явно не съм изчистил качествено тръгна отново.Четох къде ли не,третирах с какво ли не,най добър резултат даде Тетра алгостоп депо,където съм сложил брадата изчезна за 2 дена,но имам над 2000 камъка,лудост е да сложа хапче на всеки.Никъде където четох и който съм питал няма отговор на въпроса как се маха това чудо,дори и в световен мащаб.С две кофи съм на атман(най-големите)заредени са със нитратна,фосфатна смола както и керамика и всякакви видове вата и гъби(както си трябва).Взех 10 Сае-та,пуснах 50 молинезии пак по чужди ъкъли.Тестовете за нитрати и тем подобни са ми в нормата.Просто не знам какво да правя.Какво ли не пробвах,брадата си стои,нито расте в момента ,нито намалява,започвам да се изнервям и не знам какво да правя.Казаха ми да махна растенията и рибите и да сипя стабилно количество хлор във водата,да престои така 48 часа и да промивам,гаранция всичко щяло да умре,ама вече ме е страх да слушам всеки които претендира че разбира и се обръщам затова към хората от форума,дайте идеи,да дискутираме.В такова състояние аз аквариума не искам да го гледам,ще го заселя с хамстери :-D

don_misho

Брадата не може да изчезне така изведнъж,спре ли развитието си ,постепенно изсветлява и тогава вече САЕ-тата ще я изскубят нацяло.Има доста теми в раздела засягащи този проблем,чети и намери правилният за твоя случай начин за борба.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg682.imageshack.us%2Fimg682%2F460%2F40101892.th.jpg&hash=84ed4e38032181efb8f0a30ceb594125dba6ea32

Тони

До месец - два нещата ще се оправят, съдя по усилията положени до сега. От тук на татък, честа смяна на водата и никакви химии - САЕтата и малко търпение са достатъчни.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fimg293.imageshack.us%2Fimg293%2F4525%2Fdsc01245editedzg1.jpg&hash=2c575e6a505c8a44fc649f5cdac35d60b1303f00Тука ред нема, ама требва да се спазва!

Живко

За съжаление съфорумците са прави.
Никой още не знае каква е формулата за окончателно махане на брадата.
После, дори и да я убиеш тотално, пак няма да се отървеш. При първата закупена рибка или каквото и да е, брадата ще дойде отново на гости. Даже си мисля, че и от водопроводната вода може да се снабдиш.
Номера е да свикнеш с нея. Не да се примириш, но ....

Нормално е в нов аквариум да има проблеми с водораслите. Особено ако си го натъпкал с растения, които не растат с нужните темпове. Нови рибки, радост за къщата. Малко повече храна и брадата е в рая.

Общо взето решението е в две изричения, а те пък са в по-горните постове.

Никой не се е родил научен.

iek

03.02.2008 00:29 #4 Last Edit: 03.02.2008 00:41 by iek
Някои твърдят, че причината  при силно осветен аквариум са ниските нива на СО2, а при слабо осветление-непостоянното ниво на СО2.
Решението и при двата случая е да се подържа постоянни нива на СО2, като  при първия случай-то да бъде високо- 30мг/л, а във втория (слабо осветление без подаване на СО2)- да се ограничи смяната на вода, тъй като при самата смяна се добавя известно количество въглерод , което обаче се колебае във времето.
Но общо взето си остава принципа- засаждай растения, които ще се развиват бързо и ще конкурират водораслите, поддържай  необходимите нитрати, фосфати и микроелементи в правилното им съотношение- необходимост за растенията, които не се изхранват преимуществено чрез корените си.
Всеки обаче си има собственни теории и наблюдения, които не се добиват за 2-3 месеца, така че ти е още рано да се прехвърляш на хамстери и не се предоверявай на всичко, което прочетеш или ти кажат, защото при един може да работи даден метод, а при теб да е неуспешен-два еднакви аквариума няма.Както ти казват и колегите, няма гарантиран метод за сигурно и постоянно премахване на водораслите, за това и във всеки форум за акваристика има секция "Водорасли", а и все пак водораслите са неразривно присъстващи в природата. В потвърждение на това ето и няколко примера:http://www.youtube.com/user/fishfromvenezuela

Цитат на: elderonth - 01.02.2008 20:12
Казаха ми да махна растенията и рибите и да сипя стабилно количество хлор във водата,да престои така 48 часа и да промивам,гаранция всичко щяло да умре
Така на практика ще си рестартираш аквариума, а че хлора е дезинфектант спор няма, но със сигурност не убива всичко.

Raven

Айде сега ми кажете  защо аз  брада никога не съм имал като сте такива умни всичките?

Както съм казвал винаги - брадата е най елементарното водорасло- ама трябва да знаеш само едно елементарно и просто правило за борбата с нея- ПОЛЗВАЙ ТЪРСАЧКАТА!!!!!

Поне 50 пъти подробно съм описвал как точно да си махнеш брадата и как точно никога вече да нямаш брада.

Естествено че като хакнеш два толстолоба в аквариума ще имаш не брада ами раста кичури ще ти тръгнат.
По отношение на брадата светлината ,нивата на СО2 ,твърдостта на водата и активната и реакция както и политическата ситуация в Суринам нямат никакво отношение- брадата иска само да яде и го прави добре и с апетит стига да има какво.
Единственият значим фактор при нея са хранителните вещества- предимно летящата във водата органика която се получава от несъответни количества риби в нов нестабилен аквариум.
Правилото е просто и златно:

твърде много или твърде едри риби=брада
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

iek

Вероятно си прав , но как би обяснил наличието на брада в моя скаридарник -50л с десетина Red Cherry-та по 1.5см
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F420%2F104948_610.JPG&hash=83107b28de88691bab8faff2e04fcff927e14046

Живко

На практика гниещите стари листа снабдяват аквариума с органика, много повече от колкото животните в него. От тях се разтваря доволно количество органика във водата.
Факт е, че каквито и филтри да се слагат, при всички случаи органиката ще мине първо през брадата.

Мислех, че не коментираме вече изяснени неща. Както каза Рейвън, описано е не еднократно какво да се прави.
Аз не желая аквариумите ми да са перфектни, според предписанията. Това обаче е все ендо да поканя брадата на гости.
За мен въпросът е как да ограничим присъствието. Брадата да е в почти невидимо положение.
За мен в тази ситуация има няколко основни неща, които трябва да са налице.
Биологичен филтър съобразен с конкретният аквариум.
Риби ядящи брада.
Много и бързо развиващи се растения.
Отстраняване на всичко, от което може да се разтвори органика, минимум веднъж на 4-5 дни.
Никой не се е родил научен.

iek

Цитат на: Живко - 03.02.2008 15:07
На практика гниещите стари листа снабдяват аквариума с органика, много повече от колкото животните в него. От тях се разтваря доволно количество органика във водата.
Все съм имал подозрения, че това е причината,май ще трябва повече подръжка.
Благодаря за отговора!

Similar topics (5)

13153

Публикации: 44
Прегледи: 23746

21222

Започната от edi


Публикации: 3
Прегледи: 2806

55269

Започната от ogun


Публикации: 7
Прегледи: 4407

33017

Публикации: 3
Прегледи: 2541

29738

Публикации: 2
Прегледи: 3865