• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.05.2024 01:30

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Как да отглеждаме и оформяме мъховете в аквариума

Започната от miTko, 16.11.2007 20:58

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

botan

Не, определено не друг! Освен това, че съм 100% сигурен, че това е афине, и да не е, то попринцип се среща в България и със сигурност мога да ти кажа, че тези температурни граници изобщо не са вярни.

ПП:Обичам да разбивам митове!

dido

Браво Митко, чудесна е статията. Хванаха ли се Копренските мъхове?

miTko

Цитат на: dido - 10.07.2008 21:54
Браво Митко, чудесна е статията. Хванаха ли се Копренските мъхове?
Нищо не взех, аз мислех че си разбрал тогава....Пуснах ги в ъгъла на коритото на чешмата(не при бирите), докато потърся някаква бутилка от вода, да ги сложа. Онова пишлеме обаче(нали се сещаш кое?) тръгнало да запушва коритото с трева....и после гледам няма мъх, няма нищо.... *dontknow* Карай, поне знам къде има, още един повод да отида пак. ;-)


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fphotofile.ru%2Fphoto%2Frashev%2F115130391%2F118879683.jpg&hash=3acb97af0bbf426ab538c703666ea73b3892ec77

Благодаря, че поне не си ме хванал в екологична издънка  *privet*:

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fmountain.bajhui.org%2Fpictures%2Fst_planina_jun_21_2008%2FIMG_2072.jpg&hash=e4261607554cb532c34e4801a2e41c8e63fbdc1c
Разни мои АКВАРИУМИ 

dido


dark_messiah1


miTko

Цитат на: dark_messiah1 - 06.04.2009 17:40
А къде се намира този водопад ?  =-O

*offtopic
http://planina.e-psylon.net/viewtopic.php?t=485

(повече подобни въпроси - там, че тук не е по темата)
Разни мои АКВАРИУМИ 

vankobarabanko

На всеки удар можеш да отвърнеш,освен на слънчевия!!!

miTko

Leptodictyum riparium(Stringy Moss)

Ето го тук в моя аквариум:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,14836.0.html


А тук съм го снимал през микроскоп:

http://aquariumbg.com/forum/index.php/topic,12524.0.html


Скоро ще седна да понапиша за някои мъхове втора част на статията.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Андрей Бобев

Неуспешен експеримент за стена от мъх

Реших да споделя тук резултатите от един неуспешен опит. Те несъмнено няма да представляват интерес за по-напреднали акваристи, но за начинаещи като мен може да послужат, за да се поучат други колеги от грешките ми. Ще се радвам и ако всеки с по-сериозни умения от моите коментира допуснатите от мен пропуски, ако това ще подпомогне останалите "прощъпулници" в това сложно и красиво изкуство.

     Предпоставки
Яванският мъх е като цяло непретенциозно растение. Оптималните параметри са коментирани неколкократно във форума, но факт е, че той безпроблемно оцелява и дори се развива (макар и с доста забавени темпове) при нулева аерация, слабо осветление и без отопление. Заради способността си да се прикрепва към различни повърхности и относително бързия растеж неслучайно е предпочитан от мнозина акваристи при естетическото оформяне на аквариумната среда.
     Цел
Експеримент за създаване на оптически ефект за обхваната от мъх повърхност, за да отпадне нуждата от аквариумен фон.
     Подход
Излишна пластмасова решетка (от родилка) за основа. Явански мъх, разстлан равномерно, се прикрепва към нея. За целта използвах много тънък черен конец (памучен) – с такъв оформям топки от същия мъх и при съответното осветление е почти невидим. Вероятно устойчивостта на памучен конец във вода зависи от общите условия в аквариума – в моя спокойно издържа месец, което би трябвало да е достатъчно за прикрепването на мъха.
За да прикрепя мъха равномерно, достатъчно здраво и при това да не прищипя или нараня другояче стъбълцата, изтръсках добре използваното количество от водата, разстлах го върху вестник, поставих решетката отгоре, след което ги увих заедно и така ги приших стегнато с конеца. След намокряне вестникът веднага омеква дотолкова, че спокойно се отделя (за по-малките късчета използвах пинсета).
Получената стеничка с размери приблизително 10х15 см. поставих изправена в дъното на аквариума зад останалите растения.
     Проблеми
1. Решетката с мъха не прилепва плътно към стената на аквариума, така че водата неизбежно циркулира и през нея. Обикновено използвам най-обикновен дунапренен филтър, "маскиран" зад камък или по-голямо растение. В случая обаче филтър отсъстваше, защото тъкмо приключвах един курс на лечение на рибите. Резултат – в рамките на 10-ина дни мъхът се наби плътно с всякакви ситни отпадъци. Измиването, разбира се, решава този проблем, но кой планира акваскейп, в който всяка седмица част от пейзажа трябва да се промива??? В аквариум с малко риби проблемът с остатъците вероятно би бил сведен до минимум. Или пък в аквариум с филтрация.
2. Забележимо прорастване не се получи – въпреки наличието на достатъчна хранителна среда. Вероятно съществена роля за това изигра промяната на ъгъла на осветяване, а е възможно и остатъците от лекарствени средства във водата да са потиснали растежа. Явно планирането на подобни форми изисква и добър химически баланс на водата, за да бъде експериментът успешен.
3. Заради притеснението си мъхът да не се отдели от решетката го прихванах доста стегнато. Не отчетох факта, че би било по-естетично след прикрепването да освободя поне част от краищата на нишките, така че повърхността малко да "бухне", а не да стои сплъстено.
4. В аквариума няма СО2, не използвах и никакви стимулатори за растеж. Вероятно ако опитът бе продължил повече от 2 седмици, прорастване така или иначе щеше да има, но бездруго ми предстоеше пренареждане (част от другите растения бяха доста израснали), така че се отказах да продължавам да чакам. Прилагането на СО2 или стимулатори може би щеше да ускори получаването на желания ефект. А и 2 седмици далеч не са достатъчен период за едно сериозно начинание.
5. Температурата на водата беше под оптималната, което също е изиграло роля за незадоволителния краен резултат.
6. Заради липсата на забележим растеж - липса и на прихващане на мъха към решетката.
     Финал
Две седмици след началото стеничката беше "разопакована" и мъхът – върнат във формата на безформени вълма.
На всеки, който също реши да опита в оформянето на цялостна стена от явански мъх – желая повече успех и преди всичко повече търпение!  :-)

miTko

Като цяло, не си достатъчно търпелив! При такива условия (аз също не подавам СО2) мъхът си расте бавно и иска чакане. Вярно е че лесно се пълни с боклук и и лесно завъжда водорасли, но човек се научава да се справя с това донякъде. Определено многото риби не допринасят за нормална среда за мъхове2
Разни мои АКВАРИУМИ 

Caxapa

Предполагам,че ако решетката не е отвесно а с по-малък ъгъл ще е добре.Освен това трябва да е подвижна за да се вади от време на време и да се промива с течаща вода от боклука който се събира по мъха.Съответно и подстригването, но то в последствие като се прихване мъха и прокара.Виждал съм такова нещо само на едно място преди около 25-30 години но основата бе някаква кора която ми приличаше на корк.Като за целта бащата на съученика ми (капитан далечно плаване) държеше  тази плоскост с мъха в хоризонтално положение ,като след време е местеше в огромния аквариум в хола. Колкото до осветлението можеш да монтираш насочващи LED лампи няколко според дължината на аквариума ти  с които да подаваш необходимата светлина към стената с мъха. Успехи и дано съм бил полезен с идеите. *bg*

Андрей Бобев

Благодаря за препоръките! Знаех, че трябва да почакам още, но наистина ми предстоеше преустройство... А това, че съм се хванал с нещо, което рядко се среща - какво пък, даже да не се е получило, важното е, че с нищо не съм навредил на рибоците и че съм натрупал още малко опит. За втория опит ще съм малко по-подготвен и наистина ще взема да поекспериментирам с осветлението.

miTko

Допълних статията с още 3 вида мъх, няма смисъл да я прявя на части. Може би ще добавя още снимки за тях.
Разни мои АКВАРИУМИ 

Similar topics (5)

22768

Публикации: 2
Прегледи: 3859

2279

Публикации: 12
Прегледи: 9798

6099

Публикации: 2
Прегледи: 5136

547

Публикации: 0
Прегледи: 21649