• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
24.04.2024 20:49

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Аквариум 48л

Започната от em89, 15.03.2015 20:55

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

em89

Престраших се и аз да покажа аквариумчето ми.  :-) Старт - 26.02.15, размери - 40х30х40(в). Филтър hailea 200 и нагревател 50W. Осветление на Sunsun HDD 300. Понеже филтъра ми се стори слаб, днес сложих и още едно филтърче 300л/ч (имах под ръка). Обитатели в момента са два обикновени анциструса и един звезден. Бъдещи обитатели ще са чифт рамирези и неони. Мислех да сложа 10 неона, но явно ще са много, та най-вероятно ще взема 6. Ще се радвам на мнения (препоръки, критики, съвети и т.н.).  :-)
П.С. Единият анубиас е сложен с камъка върху корена, за да го придържа докато спре да изплува.  :-)
Сбогом и благодаря за рибата.

hunter

Какво има за престрашаване, всеки би трябвало да си има тема с аквариума си според мен. Където да отбелязва напредъка си. Моя съвет към момента е да не прекаляваш с рибите. И анциструсите след време ще са големи за този аквариум според мен. По добре сложи нещо дребно а за чистачи може otocinclus по добре е от анциструси. Анциструса като остарее и става мързел докато ото-то винаги е активно.

em89

Обикновените анциструси скоро мисля да ги сменя с още един звезден. Пък като пораснат ще ги сменя пак с по-малки. Просто много ми харесват. Иначе сомчетата са в аквариума от седмица и нещо. Идната седмица мисля да взема неоните и живот и здраве по-другата рамирезитата. Предполагам няма да е проблем да сложа наведнъж 6 неона?
Сбогом и благодаря за рибата.

sVGNsali

Здравей.
Аквариумчето е много приятно.
Ще стане класика, ако прикрепиш мъхове по коренчето и ги поддържаш (подразяваш)
+1 за мнението на hunter.
Според мен общия брой е множко за този обем, но вкусове различни. Никой не може да те спре да си купуваш малки анцитруси..
По подходящи обитатели бих били галаксита или други подобни като размер риби.
Аз не бих гледал нищо повече освен рамирезитата в този обем, макар че ако дръпнат и на тях ще им е тясно.  Или само неоните.
Анубиасите харесват сенчесто, така директно под светлина може да не им хареса.

Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

em89

Бях питала в магазина, в който запазих рамирезитата за броя на рибите и човека ми каза, че ще е добре, но неоните може и да отпаднат и да оставя само рамирезита и анциструси. Отдавна искам да гледам рамирезита, но във Варна (където имам по-голям аквариум) водата е доста твърда и така и не се реших да взема. Та затова неоните мислех да са просто като допълнение. Така или иначе аквариумът ще просъществува предполагам до септември-октомври и като им утеснее на рибоците ще ги дам за осиновяване.  :-)
А иначе валиснерията ги засенчва анубиасите ама в момента така ги наредих заради корена, че не се е накиснал още достатъчно.
Сбогом и благодаря за рибата.

sVGNsali

В 90% от случаите, в магазин едва ли да получиш правилен съвет за брой риби в даден обем. Все пак са търговци. Имай едно на ум, даже две  :-D
Колега Djer от Варна развъжда рамирезита и зарежда голяма част от магазините в страната, но той като развъдчик сигурно има правилен подход.

Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

em89

Е тя една продавачка ми каза, че мога и 10 рамирезита да гледам в моя аквариум ама....  =-O Пожелах и приятен ден и си излязох.  :-) Иначе във Варна има от къде да си взема, но в квартала, в който живея е ужасно варовита водата. По-натам ще правим кладенец в двора и в зависимост от параметрите на водата може и дискуси да си взема, но до тогава мисля един цихлидарник да направя. За сега само на рамирезитата ще се радвам, хем да натрупам малко опит.  :-)
След като няма да слагам неони, дали да пускам вече рамирезитата? Или да изчакам да мине пикът на нитрити?
Сбогом и благодаря за рибата.

sVGNsali

Рамирезитата  из начло са гегави. Може би ще е добре да мине още малко, време всичко зависи от търпението ти..
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

Ivan_S

Цитат на: em89 - 16.03.2015 11:47
След като няма да слагам неони, дали да пускам вече рамирезитата? Или да изчакам да мине пикът на нитрити?

С бързане в акваристиката почти до никъде не се стига. Рибите няма да избягат, изчакай си необходимото време за зацикляне на аквариума и тогава ги пускай. Ентусиазмът е разбираем, но търпението е по-важно. 1-2 седмици по-късно пуснати риби не е свръх дълго време, така че не бързай *THUMBS UP*.
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

em89

Слушам.  ;-) Ще следя параметрите и като се завърти цикъла тогава ще ги взема. Благодаря за съветите.  *thanks
Сбогом и благодаря за рибата.

em89

Аз да се оплача. В неделя взех 6 неона и днес... изненада - ихтио! Звездният анциструс днес го намерих умрял :-( От два дена го наблюдавах, че стоеше на повърхността, но всеки ми обясняваше, че нямало проблеми - е видя се, че явно е имало. Странното наистина беше, че всички други риби изглеждаха добре - до днес. Взех нистатин и се надявам поне да няма други жертви... много ме е яд за звездния, беше ми любимеца.  *SORRY*
Сбогом и благодаря за рибата.

hunter

Ами кофри ситуация. Един въпрос ти климатизираш ли рибите като ги купиш и ако да то как го правиш? Ихтиото по рибите ти според мен се е получило от стрес. А той може да се предизвика по много начини единия от които е водата.

em89

Сложих торбичката във водата да се изравни температурата, процедирах както пише на самата торбичка на сера (1/3 вода на 15мин), само че после ги пуснах заедно с водата от торбичката. Така и не разбрах дали звездният си замина заради ихтиото, защото не можах да различа дали има точки или не, а други риби до тогава не бяха дали признаци. Надявам се други жертви да няма. Почнах лечение с нистатин, рибите ядат и са жизнени, но точките още не са изчезнали.
Сбогом и благодаря за рибата.

Raykov72

"само че после ги пуснах заедно с водата от торбичката"

Е това е грешка - никога не смесвай водата от магазина с твоята , понеже не знаеш какви препарати има вътре! Може от това да си е отишъл анцитруса.
60 литров 50д/30ш/40в реални 50 литра, с две х23 W енергоспестяващи стартиран на 19.март.2014

em89

Знам, че е грешка.... но ми се стори по-малко стресиращо, отколкото да ги местя в друг съд и после с кепче да ги ловя, особено колкото съм непохватна... Така и не разбрах защо само звездният умря и то преди да се появят признаците на ихтио.
Сбогом и благодаря за рибата.

Similar topics (5)

14947

Публикации: 3
Прегледи: 2918

11285

Публикации: 23
Прегледи: 8602

13029

Публикации: 34
Прегледи: 14637

32409

Започната от sasoo


Публикации: 2
Прегледи: 1598

30919

Публикации: 4
Прегледи: 2136