• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 23:22

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов (1-ви) аквариум

Започната от thumper, 01.10.2014 00:32

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

thumper

Здравейте,
Нов съм във форума, а аквариум не съм имал от дете. Сега се завърнах към тази си детска страст и си търся нов аквариум. Насочил съм се към нещо около 100-120 л. Видях, че в момента в Emag има голямо намаление на готов 112-литров аквариум Diversa Curb 80. Можете ли да ми дадете съвет дали е добър въпросният модел и за тези пари (155 лв) дали си заслужава.
Надявам се на своевременните Ви съвети, тъй като промоцията изтича след 2 дни.
Поздрави и благодаря предварително.

Penta

Понеже повече от нас отглеждат растения и фактора светлина е много важен - този 112л аквариум с 18W вградено осветление не става за целта. Теоретично могат да се правят модификации на капака, но е неудобно.
Съвета който даваме в подобни случай и да се обърнеш към някой от майсторите в форума, занимаващи се професионално с изработката на аквариуми и капаци към тях - излиза много по-евтино.
Иначе за отглеждане само на риби става - спретнат, красив и на прилична цена.

venitos

Офертата в Еmag е наистина страхотна!!
Обаче . . . трябва много добре да прецениш, какви растения ще гледаш, какви риби . . . от там осветление, филтрация. Друг е въпросът, дали ръководен от добрата оферта, купувайки го можеш да съобразиш какво ще гледаш. Но според мен, трябва да е обратно!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs25.postimg.org%2Fvsynxqwuj%2F3150.jpg&hash=9e04c2edcf4c31bc9716dd722a91783aa6af7af3

thumper

Благодаря за бързите отговори. Да, разбирам, че водещо трябва да бъде какво ще се гледа в аквариума, но както казах, от малък не съм се занимавал, а тогава не са ми били много богати познанията  :-) Нищо екзотично на този етап не смятам да слагам. Ако въпросът е само в осветлението, то не може ли да се смени само лампата?
п.п. Намерих един калкулатор за изграждане на аквариуми, в който се посочи, че при такива размери, дебелината на стъклото трябва да е 5мм, а на този е 6мм, т.е. предполагам поне стъклата са добре?

И още нещо, понеже за сега аквариумът би стоял в стая, която не се отоплява зимата, този нагревател от 100W достатъчен ли е за размерите? Прочетох малко  и прецених, че 24 градуса е оптималната температура за рибките, към които съм се ориентирал.

Колкото до изработката от майстор, можете ли ориентировъчно да ми кажете колко би струвал аквариум с такива размери и напълно оборудван, тъй като като съм се оглеждал по магазините, цените са доста по-високи.

Поздрави.

Caxapa

Цените на аквариумите които правят майсторите  и рекламиращи в сайта могат да ти кажат самите те. Просто трябва да направиш запитване с размерите и изискванията си към всеки един от тях и да прецениш кой ти подхожда по джоба.

bunzip2

Цитат на: thumper - 01.10.2014 09:45
... Да, разбирам, че водещо трябва да бъде какво ще се гледа в аквариума, но както казах, от малък не съм се занимавал, а тогава не са ми били много богати познанията  :-) Нищо екзотично на този етап не смятам да слагам. Ако въпросът е само в осветлението, то не може ли да се смени само лампата?
...

Сега може и да не мислиш да гледаш кой знае какво, но след време това може да се промени. Мисли в перспектива. След година, може да решиш да гледаш повече китки примерно. Вземи нещо, което става и за едното и за другото.
С преправяне става работата, ама не е само да смениш една лампа. Трябва още лампи да се добавят евентуално, запалвания за тях... от там проблеми с мястото на баластите, дължините на пурите и мястото за тях... абе кофти си е. Повечето фирмени аквариуми са все с едни такива кофти осветления, дето нито с тях, нито без тях  :-D

Иначе аквариума за цената си е добър! Но осветлението е под всякаква критика. Падат ти се по около 0.16-0.17 вата на литър осветление. Като минимум е прието около 0.20. С тая лампа си под минимума общо взето :)

П.П: Нагревателя става.

sVGNsali

Здравей и добре дошъл в хобито!
Поздравления за избора на аква. Цената е прилична, че даже и хубава.
Има обаче два варианта - каква кола да си купя? Нали се усеща, че въпроса е подвеждащ.
Както са казали колегите всичко зависи от крайната цел - флора и фауна.
Обаче, ако искаш директен отгово без много информация - грабвай аквата, пълниш по правилата (14 дена изчакваш). Взимаш си пълнежи, качествени за филтъра. Препоръчвам ти да си вземеш грунда от този сайт - манадо. После слагаш непретенциозни към светлина растения и рибки..
Другото е доста да почетеш - как се стартира аква, какво оборудване трябва, какво са пълнежите и значението им. Тогава става по-лесно. Ще питаш по правилно и ще получаваш адекватни отговори.
Едно от скъпите неща в аквите е капака - фабрична пластмаса отнася по качество. Обаче са слабички от към осветление. За подобен аквариум, само качествен поръчков капак с хубаво осветление ще е колкото целият готов сет, който си избрал.
Аз лично, за старт, при цената която си видял ти препоръчвам сета. И да започваш да надграждаш..
И може би най-баналната вече фраза във форума, но най-важна такава - Четене!
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

thumper

01.10.2014 15:03 #7 Last Edit: 02.10.2014 10:44 by thumper
Благодаря още веднъж за информацията.
Колкото повече чета, толкова повече се разколебавам за готов аквариум. В този модел, който съм посочил, явно трябва да се постави поне още една пура, тъй като виждам, че мощността е пряко свързана с размера на лампите (явно не може да се замени същия размер с по-голяма мощност).

Насочихте ме към майстори от форума, но къде мога да видя кои са, за да се свържа с тях? Ако може линкове към профили на такива от София, ще съм благодарен.
Поздрави.

Публикациите са слети: 02.10.2014 10:44

Понеже колкото повече чета, толкова повече се ориентирам към поръчков аквариум, да Ви попитам дали според Вас, този шкаф е подходящ (би издържал) аквариум с размери 120х40х50 - http://videnov.bg/%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD%D0%BE%D0%B2%D0%B5/%D1%81%D0%BA%D1%80%D0%B8%D0%BD-%D0%BB%D0%B5%D0%BD%D0%B8-0

Просто ми трябва шкаф за общо ползване, който да не е само за аквариума.

Поздрави.

metcheto

Шкафа би трябвало да издържи, но ти казваш, че искаш аквариум 100-120 литров, а този, който си го споменал с тези размери е 240 литров.
"Ако можех да им разкажа какво видях в теб, никой нямаше да ми повярва...Ще си кажат - мечтател ! Ако знаеха какво видях в теб, цял живот биха искали да мечтаят....."

Ivan_S

Шкафът вероятно ще издържи, но аз бих бил по-спокоен, ако гърбът му е от ПДЧ и е вписан, а не както обикновено от шпертплат. Провери го това нещо и ако гърбът е от ПДЧ, със сигурност ще носи товара, а и ще е стабилен. Иначе при земетресение или някакъв удар може да не издържи на страничното натоварване, пък 200 л. вода са си 200 л. ;).
100 l. Malawi mbuna
Pseudotropheus saulosi - 7 бр. (2 m, 5 f)

thumper

metcheto , знам, но апетитът идва с четенето  :-) Такъв аквариум, когато е пълен, ще тежи около 300 кг., или бъркам?

Публикациите са слети: 02.10.2014г 13:01ч

Ivan_S, проверих мотажната схема и гърбът е от шперплат. Но пък вътре има още две носещи разделения, т.е. общо 4, които са от ПДЧ. Но пък си прав, че така на усукване няма да е издръжлив.  *dontknow*

Lasho

Поне 250. Може би повече. Като сложиш 40-тина кг. грунд, 200-тина литра вода, някой и друг корен, камък и т.н. А и аквариума и капака са поне 20-30 кила...  Абе брой ги 300 за по кръгло  :-)
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

sVGNsali

Цитат на: Lasho - 02.10.2014 14:00
Поне 250. Може би повече. Като сложиш 40-тина кг. грунд, 200-тина литра вода, някой и друг корен, камък и т.н. А и аквариума и капака са поне 20-30 кила...  Абе брой ги 300 за по кръгло  :-)
+1
Не се скъпари на подложката/шкафа за аквата. Гледай да е нещо стабилно. Презастраховката винаги пази теб. По принцип, тия фабрични сглобки за правени за печалба - материала е по калпав, кантовете също (има си и изключения). Дебелината на профила също.
Мен ако питаш, направи си поръчков, с визия, отделени и цвят по-избор. И избери дебел профил за материл а не 18 mm или 16. mm Стои по-добре, изглежда по-добре.
Трябва да имаш идея, как ще разполагаш техниката, какво размери ти трябват за шакфчетата, какво ще вкарваш вътре - само филтрър или и СО2 под налягане, някакви електроники или DIY решения. Ключалка също не е излишна ако има малки деца..
Остави тия скринове, те са правени за нещо друго..

Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

thumper

Lasho, по-горе исках да напиша 300, не 200 - поправих се. С един калкулатор видях, че при тези размери, само стъклата ще тежат 52кг., и то при 8мм, а предполагам ако поръчам такъв, той ще е с 10мм стъкла.
А това скринче, освен да ида с още двама по-едри приятели в магазина и да седнем върху него, за да видим как ще се държи   :-)

sevginsali,  *THUMBS UP*

Lasho

Спести си ходенето. Нищо няма да разбереш с такава проба  :-) Ако въобще ти дадат да се катериш връз мебелите им  :-)

Моя аквариум е 100 л. и една година го държах върху подобен скрин. От тежестта скрина беше провиснал в средата и най-горното чекмедже не можеше да се отваря  :-) Добре че не се счупи пущината :) Сега обаче е на друго място :)
И рече Господ на Ной: Прави бекъп, че ще форматирам...

Моля пишете на кирилица! Не е все едно: "Пенка отиде на къра." и "Penka otide na kura."

Similar topics (5)

25199

Публикации: 22
Прегледи: 21390

15934

Публикации: 11
Прегледи: 7866

42896

Публикации: 6
Прегледи: 2674