• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 16:29

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Нов аквариум, идеи, съвети

Започната от prsandrei, 02.09.2014 00:19

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

prsandrei

Здравейте, нов съм в отглеждането на рибки, но с приятелката ми искаме да си направим аквариум. Мястото, с което разполагам не е голямо и поради тази причина искам висок аквариум (80 дължина, 35 широчина, 80 височина. Ако не го пълня догоре - около 200л.). Доста изчетох и се спрях на концепцията за скалари + неони. Представям си го така: 2 двойки скалари + 10-тина неона (Не съм много сигурен, че уцелвам бройката спрямо литрите). Средно залесен с високи водорасли и ниски (нещо като трева). Проблема ще е с осветлението. Сигурен съм, че ще е светодиодно, идеи от вас. Сега остава да реша каква помпа ми трябва, и къде да си поръчам аквариум. Разбира се, не мога да отделя 1000 лв за аквариум и съм отворен за всякакви предложения.
Благодаря предварително на всички разгледали темата!

Joro V

Първо - добре дошъл тук и успех в хобито!  *DRINK*
Иначе, скаларии + неони = лоша идея. Най-вече за неоните :) Освен това съветът ми е пак да си помислиш за размерите. Височина по-голяма от 50-60 см прави аквариума доста труден за почистване и поддържане. Не че е невъзможно, просто ще ти е по-сложно..
За помпа, предполагам имаш предвид филтър - по-добре е външен, съответно и по-скъпо. В темите за оборудване ще намериш доста полезна информация, вклщчително и за осветлението. Започни оттам, както и с въвеждащите теми и така по-лесно ще си избистриш идеята.
Още веднъж - успех!

prsandrei

Първо, благодаря!
За почистването ми е съвсем ясно, но просто това е мястото с което разполагам. И защо да не могат да се гледат неони + скалари. Навсякъде пише, че може да се гледат заедно.
След обстойно разглеждане на форума се обърках още повече! Моля дайте съвети  за осветление и за помпа. Идеята ми за осветление в начало беше с светодиодни ленти. мислех си за 4 x 80 см + 2-3 лъча (диоди с концентратори на светлината) за акцентиране на различни места. Достатъчно ли ще е?

pl86

Добре дошъл и от мен,
Първо за комбинацията - скаларии и неони, по принцип неоните са им храната в природата, за това много колеги са скептични. Аз съм гледал скаларии и  черни неони, бяха малки като ги взех и отраснаха заедно  и нямаше проблеми, ако скалариите са големи а неоните малки - тогава вече си е скъпа закуска :)

За размерите на аквариума моя е 107 х 35 х 65h и едва бъркам до дъното, ако искаш да е по-висок, трябва да го сложиш на по-ниско, или ще трябва да се качваш на нещо като бъркаш вътре. За повечето риби (цихлиди) е важен размера на дъното, защото си определят територии и си ги пазят, за бързо плуващите малки рижи пък е важна дължината. Както решиш, но според мен няма смисъл да е повече от 70 висок.
За филтрация си вземи външен филтър, малко по-скъпи са но ще ти спести после много проблеми идващи от лошо качество на водата, разгледай има писано за тях, моя избор беше по-евтина марка, но по-голям дебит и обем, вече ти ще си решиш ;)

Успех.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

prsandrei

Благодаря! Височината на  поставката ми е 30см. Имам достъп от 3 страни и няма да е лесно, но не е невъзможно да се бърка вътре. А и колко ли често ще ми се налага? Веднъж на няколко месеца?! Ако гледам скаларии с какви други рибки мога да ги гледам? Не ми се иска да имам 4 риби в 200 литра.

pl86

Цитат...А и колко ли често ще ми се налага? Веднъж на няколко месеца?!...
На няколко месеца ... няма да е със сигурност :), най-рядко ще да е на 2 седмици, ако предположим че сменяш вода всяка седмица, но сифонираш (чистиш) дъното през седмица, въпреки че аз го правя всяка седмица, а и винаги се налага да бръкнеш за нещо.

Колкото до рибите, убедил съм се че малко риби в аквариума изгледа много по-добре отколкото ако го пренаселиш, поне за мен. Според мен добре си се ориентирал към броя скаларии, вземи 4 + някакви други по-дребни, ако не ти се рискува с неони, вземи някакви тетри, които са малко по-големи, примерно 10тина, като имаш предвид че като пораснат склариите и направят 2ка като започнат да хвърлят хайвер гонят всичко живо около тях, най-вече себеподобни, може да махнеш другите скаларии. Мисля че и тогава ще е супер яко - една двойка скаларии  и 10тина по-дребни рибки.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

prsandrei

За чистенето със сифон не ми е нужно да стигам дъното. То гледам, че има сифони по 1м. Иначе когато скалариите станат по-големи ще оставя само двойка. А започнат ли да хвърлят хайвер ще преместя другите в друг аквариум. Но до тогава ще си ги гледам заедно.

pl86

Да, супер, направи го 80 висок, щом си решил и ти харесва, ще изглежда добре, особено ако сложиш някакви високи растения в края.

За лампите колегите ще кажат, но сложи повече, защото ще е висок и ще трябва повече светлина за да може да стига до долу, предвиди да може да се намалят, да са на няколко кръга и да пускаш - толкова, колкото решиш.
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

prsandrei

Ако са диодни ще е трудно да ги намалям, но може да ги направя, така че да се изключват час от тях. Мислех си да сложа водоустойчива диодна лента отвътре  по стените на аквариума, но не знам дали няма да е прекалено грозно :/ но в ъглите по височина може и да стане. Как мислите?

_Kirilov

Щом като разполагаш с такава височина замисли се за капак ( не ти препоръчвам да е като кутия отгоре , но колегите това предпочитат) Виж какво разстояние ще си оставиш за висящо осветление или капак ,  да можеш да го махаш и да бъркаш вътре - след това реши колко да ти е висок.

Пусни широчината поне на 40 , че 35 е прекалено малко ,

prsandrei

Всичко искам да го "вградя" в шкаф. над него ще има вратички и няма да ми е нужен капак. Мога да го пусна максимум 39см външни, което ще рече -2см за стъклото 37см отвътре.

pl86

Цитат... диодна лента отвътре  по стените на аквариума ...
Това те съветвам да не го правиш, освен че е супер кич, само ще стресира рибите, а дори и за растенията едва ли ще е добре. Светлината в природата си идва отгоре, това е, светлина отстрани според мен ще стресира рибите много ;)
https://s8.postimg.org/ctn5jythh/facebook.png Соленоводни аквариуми България

640L - reef
15L  - pico reef

Similar topics (5)

53979

Публикации: 21
Прегледи: 7124

17888

Публикации: 1
Прегледи: 2334

44870

Публикации: 5
Прегледи: 2528

55970

Публикации: 6
Прегледи: 3201

1405

Публикации: 53
Прегледи: 15387