• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 11:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Hypsophrys nicaraguensis

Започната от }|{opukc, 30.10.2008 15:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

}|{opukc

30.10.2008 15:01 Last Edit: 30.10.2008 15:10 by }|{opukc
Hypsophrys nicaraguensis

Семейство цихлиди (Cichlidae).

Hypsophrys nicaraguensis е впечатляваща цихлида от Централна Америка. Живеят в източните райони на континента, покрай Атлантическият басейн. На север до река Сан Хуан, (включително езерото Никарагуа и езерото Манауга) и на юг до вливането на река Матина в Костарика. Предпочитат тихите и бавни води на реки и езера, на кота от 5 - 200 метра.
Както при много други цихлиди все още не е уточнена тяхната класификация. През 1864г. са описани от Гюнтер като  Heros nicaraguensis.  През 1987 г. семейството е преместено в група Cichlasoma, а през 2000 г. е прехвърлено в семейство Copora. Чак  през 2003г. официално са преместени в смейството Hypsophrys, но най-новите научни изследвания водят до съмнение и в това разделение.
През 2007 американците Prosanta Chakrabarty и Джон Спаркс направили по - задълбочени изследвания на род Hypsophrys и установили прилики, които свързват двата вида цихлиди -  Hypsophrys nicaraguensis и Neetroplus nematopusa.
Разделени са на две групи Hypsophrys nematopus и Hypsophrys unimaculatus (предишните nicaraguensis), въпреки това има много противоречия, относно това разделяне и само времето ще покаже дали класификацията е вярна или не.
В природата съществуват основно две географски разновидности на тези цветни и колоритни цихлиди. Най-популярни са никарагуанските (златист цвят на тялото и глава с цвят на сметана) и костариканските (основеният цвят на главата е в синьо, а тялото зелено).
Главата на тези цихлиди е заоблена, а  устата е разположена в долната й част. Черна линия минава  по цялата дължина на тялото, но има вариант при мъжки никарагуански, при които в средата на тялото има голяма черна точка. Гръбните перки са осеяни с редица черни точици.
За разлика от повечето други цихлиди при Hypsophrys nicaraguensis има силно изразен полов диморфизъм. Това най ясно личи по време на размножителният период. Коремът на женските е с  червеникав цвят, докато бузите са в синьо.
Мъжките достигат до 25 см и много често на главата излиза характерна гърбица. Женските са много по-малки, размерът им е до 15см.
В природа са всеядни. Събират храната си от утайките от дъното, която е с растителен и животински произход. Младите риби се хранят и с насекоми.
Отглеждането им в аквариум  е доста просто. Hypsophrys nicaraguensis е една среден по размер цихлида. Не много агресвна в сравнение с репутацията на другите им роднини, може да се каже дори, че е  тиха цихлида, въпреки големият си ръст. Агресия и териториалност проявяват единствено по време на размножитерният период. Затова трябва да се избягва отглеждането им с други цихлиди от Централна Америка от вид: Archocentrus, Herotilapia multispinosa, Thorichthys, Nandopsis Salvino, Herichthys cyanoguttatus, Amphilophus citrinellus, Archocentrus octofasciatum.
Аквариум трябва да бъде дълъг и висок, минималният обем е от 300 литра. Дъното да е покрито с пясък или чакъл. Параметрите на водата в аквариум в идеалния случай трябва да са: рН (7.0-8.0), вода леко твърда (10-20 DH) и температура от (23 - 29oC). Hypsophrys nicaraguensis не е толкова трудна риба за отгреждане от гледна точка на изпълнението на тези параметри, и ако те отговарят до някаква степен, достатъчно е само да се осигурите добра биологична филтрация в аквариума, за да нямате приблеми с тях. Имат нужда от много места за укрития, камъни и дървета. Като цяло аранжировката на аквариума трябва да е добре подредена, с минимална възможност за нараняване на рибите. В добавка може да се аранжира и с някои по-твърдолистни видове растения.
Рибите са всеядни и приемат почти всички предложени им видове храна. Тя трябва да е  богата на протеини, витамини и съставки от растителен произход. В добавка могат да се хранят със спанак, зелена тиквичка, грах, както и храни богати липиди (Artemia), за да се засили червеният цвят на женските.
Hypsophrys nicaraguensis са моногамни. Размножават се в пещери и укритие, както и в тунели от кал по бреговете на реките.
В аквариума изравят ров в грунда между камъните или под тях. Там женската снася хайвера, след което мъжкия го опложда. Яйцата са доста големи - 2 мм  и са със светло жълт цвят. За тях се грижи женската, като им вее, за да има приток на вода богата на кислород. През това време мъжкият охранява гнездото. Малките са излюпват след 3 дни в сравнително малък процент (20 - 50%). Младите риби свободно проплуват след 5 дни и са готови да приемат Артемия  и друга храна за малки риби. Успешно могат за се прават хибридизации от двата вида и въпреки, че поколенията са безплодни, отглеждането им в общ аквариум не е препоръчително.
Hypsophrys nicaraguensis една от най-красивите цихлиди от Централна Америка и  несправедливо не е широко известна. Причина може да е това, че младите риби дълго време са безцветни. Едва когато достигнат 8 см, тялото губи своя неугледен сиво - кафяв цвят и бавно започва да придобива  характерната красива  окраса.
С приятен характер, леки за подръжка тези риби са едни от най – подходящите за отглеждане в аквариум.

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F1451%2F310791064.JPG&hash=8532c0014ef5f9b1c3cd66ca3d96c41b04f0f615

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F1195%2F709542420.JPG&hash=cffef829eadc57ba58b938f30103ba610acea1f4

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F1124%2F1433886737.JPG&hash=56c594ee245199211439d305cd8221fac08653c1

Източник Интернет