• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 13:45

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Herichthys carpintis

Започната от }|{opukc, 30.10.2008 11:04

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

}|{opukc

30.10.2008 11:04 Last Edit: 30.10.2008 17:31 by }|{opukc
Herichthys carpintis

Семейство цихлиди (Cichlidae).

Herichthys carpintis са описани за науката от Джордън и Шнайдър през 1899г. под името Neetroplus carpintis (1854).

Родът Herichthys не е "затворен" и около него все още текат някои промени и разделения.
Според Свен Куландер Herichthys включва: bartoni (Бийн 1892), cyanoguttatus (Беърд, Джирард 1854), carpintis (Джордън, Шнайдер 1899), geddesi (Реган1904), labridens (Пелегрин 1903), minckleyi (Корнфийлд, Тейлър1983), pantostictus (Тейлър, Милър 1983), steindachneri (Джордън, Шнайдер 1900), tamasopoensis (Ейзъс 1993).
Herichthys carpintis живеят в Мексико около устията на реките Рио Пануко, Рио Сото Ла Марина, както и лагуната Карпинтеро в щата Тампико. Срещат се и в Рио Гранде. В Европа са внесени като Herichthys cyanoguttatus през 1902 г. и дълго време са останали под това грешно име.

Обитават бързи реки с дъно, покрито с пясък, както и лагуни, в които има много кал и утайка. Температурата на водата в естествените им водоеми варира от 18 ° C до 28 ° С, а рН е между 7,5 и 9, като водата е твърда. Растителността е бедна. Всеядна риба, която яде всичко в природата - по-малки риби, насекоми, растителна храна.

По време на размножителния периот предпочитат естествени пещери и укрития, но могат да се размножават и на открито. Женската хвърля хайвера на твърди, вертикални повърхности. Снася много на брой яйца, които са големи около 1,5 мм.

Herichthys carpintis е представител на по-големите и агресивени американски цихлиди. Подходящи за тях са за големи и просторни аквариуми от 400 литра нагоре, в които няма растения, защото ще ги изкоренят. Нагревателят и филтрите също трябва да бъдат допълнително защитени или покрити. Аквариумът се аранжира с камъни и корени, които дават възможност за укрития и подслон, но трябва да има и празни пространства за свободно плуване. При достигане на полова зрялост рибите стават агресивни към други обитатели от своя вид. Ето защо, ако не разполагате с голям аквариум, е по-добре да има само една - две риби, тъй като могат да убият друг еветуален съперник за територия.

Тези риби имат завиден апетит. Приемат всяка предложена им храна. Тази ненаситност и невъзможността за засаждане на растения в аквариума води до високи изисквания към филтрацяита - трябва да се осигури силна механична филтрация, съчетана с чести смени на част от водата (30 – 40%). РН и твърдостта на водата не играят голяма роля в живота на Herichthys carpintis. Те могат да понесат големи колебания, въпреки че се чувстват по-добре в твърда вода. Безпроблемно понасят и големи колебания в темепратурата на водата. 

Мъжките са забележителни с резмерите си до 20 см., докато женските са доста по-малки. Гръбният плавник при мъжките е голям и остър, а при женските е по-малък и заоблен.
Успешно се размножават в голям аквариум, в който се отделя двойката. Най-добрият начин за образуване на двойка е да се гледата заедно между 8 и 10 малки риби, които стават полово зрели след 10 - 12 месеца. Тогава започва и подбирането на партньор. Събирането на възрастни риби за размножаване не е удачно, тъй като женската може да стане жертва на агресивния мъжкар.
Мъжките могат да проявят агресия и към своята партньорка. Ако това се случи в развъдния аквариум, той трябва да се прегради с пластмасова преграда с отвори, оптимални по размер, за да може през тях да преминава само женската.

За успешно размножаване в общия аквариум той трябва да е много голям и с много места за укрития. Когато се размножава, двойката заема голяма площ, която категорично ще защити от всички други риби в аквариума. Женската полага хайвера върху плоскост, а мъжкият агресивно защитава територията от потенциални натрапници. Личинките се излюпват след 2-3 дни, в зависимост от температурата на водата. След тава женската ги пренася в предварително изкопана дупка в пясъка. През следващите 4 - 5 дни малките риби са готови за свободно плуване и хранене с новоизлюпена артемия, както и друга храна за малки рибки. Родителите пазят малките в следващите 10 дни, след което започват много да се отдалечават от тях. В този период трябва да бъдат отделени в друг аквариум.

Ако искате да имате в аквариума си темпераментен представител от семейство цихлиди, това е един чудесен избор, за който няма да съжалявате. Един истински боец от Новия свят.


Herichthys carpintis – hona

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.picvalley.net%2Fu%2F844%2F1176812684.JPG&hash=96e7ca1a84cad845511c6568b520fc4abe7763fe

Източник: материали от Интернет.