• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.11.2020 10:10

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Зоопланктон

Започната от Legion, 08.07.2004 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Legion

08.07.2004 23:11 Last Edit: 26.11.2008 12:12 by discus
:shock: Здрасти пичове спешно се нуждая от информация за ниакакви методи за култивиране на зоопланктон!!!!!

Vlado

Какво по-точно имаш предвид. Зоопланктонът включва животни от ротатории до крил...
За какво ти трябва, имаш ли конкретни организми предвид?

Legion

Въобще представителеи на тип Ciliophora(ресничести) или Sarcomastigophora koито могат да се изпозват за храна на малки в първите месеци.

sho

а ти прочете ли из форума?:)

Vlado

С една дума - чехълчета. Явно го има по форума.

Legion

`
Цитат на: "sho"а ти прочете ли из форума?:)
:lol:  :D  :P  :wink: четох и използвам туй със зелето използвах вода от блато стана екстра,подхранвам ги и с яйца и циклопси,менюто е като в 4 звезден ресторант :lol: Но ако някой има още подобни рецепти да пише.Много се вълдошавих от рецептата с бананите,ако някой я знае ще го имам предвид като раздавам малките :lol:

Vlado

С циклопси????
Та за бананите - изсушаваш бананова кора. После слагаш половин кора в преварена вода около 3 л. След 2-3 дена като се замъти водата сипваш култура от чехълчета. Жоро, дето продава дафня на пазара продава и това. След 1 седмица културата вече е доста добра. Трябва да се внимава да няма много субстрат. Хубавата култира е с вода с кехлибарен цвят, но прозрачна. Ако на повърхността се появи ципа, трябва да се махне. Съдът трябва да е покрит. Преди да се храни - се отлива количество около 0.5 - 1 л. и се оставя 1-2 дни без бананова кора, та да се избистри. чехълчетата изяждат всичко останало и може да се храни направо. Трябва да се внимава да не е на много светло и да не цъфне водата. Ако изядат еуглена, тя продължава да жотосинтезира и кислородът ги убива. Тва е за сега, ако нещо не ти е ясно питай.
Аз лично предпочитам да ги отглеждам с мая за хляб - директно я ядат и се контролира лесно.

Legion

Благодаря още утре ще го пробвам :lol: С циклопси(около 0.2-0.3) като поодраснат малко ги подхранвам 2-3месец.А циклопсите ги храня с водорасли(всякакви само с черна брада не съм пробвал нямам :lol: )и инфузории.Много са издържливи на ниски температури,не са като дафнията претенциозни и големите рибки ги ядът

Vlado

аха, разбрах - рибите храниш с циклопси. тва е малко опасно. в топлата вода бързо раста и нападат рибите

Legion

Дaвам им по толко по колкото могат да изядат като се има предвид че малките са около 100-150 едва ли циклопсите имат някакъв шанс
:lol:

Живко

Владо би ли обяснил по-подробно как става номера с маята.а също съм много любопитен какви са условията за отглеждане на циклопси.хранил съм с тях и съм много доволен,добре оцветяват.имам също имного добър източник и съм убеден, че в цяла България има такива.това е храната която най-лесно можеш да добиеш сам,но наистина барзо се скапва.

Vlado

Маята се разтваря и се сипва по малко. Трябва опитно да се установи колко. При избистряне пак. Хубявото е, че се усвоява от гадовете напълно.

Живко

става ми ясно,че нищо не ми е ясно.значи заразявам подготвена вода и подхрахвам дирекно с мая.нещо като при дафниите.Владо,Мерси.

tetra

     Найстина темата за отглеждането на зоопланктона е изчерпателна и точна.Като млад акварист също съм експериментирал различни варианти.Докато остановя,че нещата могат да се решат по много по прост начин.Убеден съм ,че това което искам да споделя по долу ще има много противници,който няма да се съгласят-но това е мой личен опит изпробван много години и е ефективен.Сега съвсем накратко за зоопланкона.Не е необходимо да го отглеждаме искуствено след като всички наши язовири гъмжат от него целогодишно.Водните бълхи са на разположение на пролет.Но когато улучим благоприятният момент можем да ги наловим  с килограми.При големите количества ги замразяваме в кубчета е ги съхраняваме в затворени кутии в фризера и имаме храна за дълго.Чрез замразяването запазваме всички хранителни вещества и не рискуваме да заразим нашите любимци.Изваждаме ги като замразени кубчета и ги поставзме напвабо в аквариума.Циклопсите са на разположение зелогодишно дори когато водата е замръзнала.Така ,че ги ловим когато ни трябват.Предимно при ново излюпените хайверни и новородените живоротки.Циклопсите са хищни и трябва да ги сортираме според вида на малките.Подаваните количества трябва да са на порции,които биха консомирвани без остатък,иначе порастват бързо и започват да ловят малките.Тук е много важно да изберем чист язовир в който няма зараза.

Асен Евгениев

А как да разберем в кой язовир няма зараза? *dontknow*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!