• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
23.11.2020 17:05

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Зоопланктон

Започната от Legion, 08.07.2004 23:11

« назад - напред »

0 Потребители и 2 Гости преглежда(т) тази тема.

tetra

  Избора на подходящ водоем в който можем да ловим зоопланктон не е трудно.Избягваме води с цъфтящи водорасли, зеленясали с вода покрита с различни мръсотии  и ципи.Ловим в язовири с чиста вода без каквито и да е миризми.Обикаляме брега и наблюдаваме дали няма умрели риби или други животни.Водоемите с стабилна еко система са чисти и приятни на вид.Стига да обиколим няколко язовира и след внимателно оглеждане ще добием ясна представа.Когато преди години започнах да ловя различен зоопланктон,предимно при излюпените хайверни риби също съм се притеснявал,но след толкова години още не ми се е случвало да внеса някоя зараза.Но при подхранване то на новоизюпените хайверни риби с жълтък някой от проблематичните видове са умирали 100%В.съвременна та акваристика често се дискутира по въпроса на храненето-между артемиятя и зоопланктона.Аз давам предимство на зоопланктона.

митко

Здравей.Стана ми интересно и искам да опитам да събера зоопланктон,но ми трябва малко помощ.Би ли споделил цялата процедура.От къде,как,по какъв начин,колко.Благодаря.
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

tetra

08.09.2010 19:07 #17 Last Edit: 11.09.2010 18:06 by tetra
  Зоопланктона ловим с копче изработено от финен копринена материя.Купуваме ги в специализиран магазин за продажба на дневни пердета.Колкото по фина толкова по дребен планктон хващаме.Обрача на копчето се прави минимално 40 сантиметра диаметър.На обръча се заварява тръбичка на която поставяме дървена дръжка 1,5-2 метра.Кепчето се прави в формата на конус,с височина 2-3 пъти по голяма от диаметърът.Във водата се правят осморки .Наловения планктон изсипваме в кофичка с вода като хванем върха на кепчето и го изплакваме в кофичката.Наловеноя зоопланктон отнасяме по най бързия начин и го сортираме чрез прецедяване с различни цедки според нуждите ни.В последното сито остават ново излюпения зоопланктон с който захранваме най малките.Така сортирания планктон според големината остава в ситата.И след преплакване то му с питейна вода направо до изплакваме в аквариумите.А при голям улов замразяваме на кубчета като лед,който съхраняваме дълго.Добре е към екипировка та ни да имаме и ботуши.
         

митко

Много благодаря. *DRINK*
A.jacobfreibergi"Otter Point", A.Stuartgranti"Chilumba", A.sp."Red dragon"
A.sp."German Red", A.sp.Rubescens, A.sp.Baenshi"Benga"
A.sp.Hansbaenshi "Red flash", O.lithobates"Zimbawe", L.sp."Yellow Collar"(Masimbwe)
P.taeniolatus"Red empress", C.borleyi(Kadango), L.caeruleus, M.sp."Zebrа Ch

iek


tomatomov197

   Уауу ,  тоя пич извади аквариуми и животинки. 
С добра дума и пистолет се постига повече, отколкото само с добра дума.

tetra

 iek   Видеоматериала е страхотен.Със сигорост мога да кажа,че за съжаление такъв басейн  нямам,пък и няма да имам.Така че ще трябва да увелича диаметъра на кепчето си и да му удължа дръжката.С това проблема ми се решава.Бих ви помолил обаче ако е възможно да напишете кратко реюузме от видеоклипа.Надявам се ,че с немския сте по добре отколкото аз,пък и за участниците във форумът ще е имтересно. *BRAVO*

MeTogu

А това става ли за храна на морски риби?
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Sandro

Цитат на: iek в 08.09.2010 20:08
Малко нагледен материал:

http://www.aquanet.tv/Video/282-aussergewoehnliche-aquarianer-ernst-otto-von-drachenfels .
Видеото е много добро.
Имам питане относно , това с което храни рибите от басейна.
Това зоопланктон ли е , какъв вид. Как може да се отглежда в домашни условия.
Доколкото разбрах от материалите във сайта, зоопланктон става само за новоизлюпени рибки.
Тук човека го дава на големите риби. Някои инфо може ли да даде, и как да ги развъдим и да храним рибките си с тях.

: 18.01.2012г 17:05ч
Никои ли не може да отговори.

VDO

Можеш да наловиш на някой язовир или езеро,в домашни условия не знам може ли да вирее,освен ако не е в подобен на клипа басейн. *DRINK*

tetra

Новоразплаваните хайверни риби,храним с новоизлюпен планктон,като го сортираме по големината.За да може малките риби да го преглътнат.Порасналите риби храним с вече развит зоопланктон.Зоопланктона обхваща голяма гама от многобройни и  различни видове и акваристиката няма за цел точното изучаване на всички видове.Главното за нас е да го сортираме според големината на рибите си.Условията за отглеждане на различните видове зоопланктон са описани във специализираните аквариумни книги предназначени за любители и професионалисти.
Кратка информация за храненето на аквариумните риби можете да видите тук-
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=11364

Sandro

А как се сортира по големина? Със подходящи цетки ли ?

tetra

В специализираните аквариумни магазини или търговете на аквариумни риби се продават специални за целта цедки изработени от неръждаема тел.Но са доста скъпи.Тези сита можем да си изработим сами от копринени тъкани с различна големина на отворите според зооплакнктона ,които искаме да сортираме.Като наредим ситата едно под друго.Започваме с най едрите и завършваме със най дребните отвори.В най долното остава най дребния зоопланктон с които захранваме новоразплаваните риби. *DRINK*

Sandro

Благодаря ти за отговора . Не знам само как да разбера размера на големия средния и малкия и как се наименува размера на коприната за да мога да закупя различни.

Miroo

Здравейте,
Разбрах всичко относно как да се приготвим, захраним, замразим, сортираме, единствено не разбрах как точно се лови? Разбрах го по следния начин: Отивам в някой язовир примерно Въча (близо е до село ми) взимам си кепчето, слизам на брега оглеждам няма водорасли, жабуняци, умрели риби, нефтени петна  *ROFL* . Взимам предварително приготвеното кепче и започвам да го "въртя" по край брега, така ли? В смисъл в него ще се събере ли зоопланктон или трябва да отбера мястото според някакъв критерий?