Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Храна => Темата е започната от: Legion в 08.07.2004 23:11

Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Legion в 08.07.2004 23:11
:shock: Здрасти пичове спешно се нуждая от информация за ниакакви методи за култивиране на зоопланктон!!!!!
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Vlado в 12.09.2004 14:02
Какво по-точно имаш предвид. Зоопланктонът включва животни от ротатории до крил...
За какво ти трябва, имаш ли конкретни организми предвид?
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Legion в 12.09.2004 18:06
Въобще представителеи на тип Ciliophora(ресничести) или Sarcomastigophora koито могат да се изпозват за храна на малки в първите месеци.
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: sho в 12.09.2004 19:07
а ти прочете ли из форума?:)
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Vlado в 12.09.2004 21:09
С една дума - чехълчета. Явно го има по форума.
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Legion в 12.09.2004 23:11
`
Цитат на: "sho"а ти прочете ли из форума?:)
:lol:  :D  :P  :wink: четох и използвам туй със зелето използвах вода от блато стана екстра,подхранвам ги и с яйца и циклопси,менюто е като в 4 звезден ресторант :lol: Но ако някой има още подобни рецепти да пише.Много се вълдошавих от рецептата с бананите,ако някой я знае ще го имам предвид като раздавам малките :lol:
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Vlado в 12.09.2004 23:11
С циклопси????
Та за бананите - изсушаваш бананова кора. После слагаш половин кора в преварена вода около 3 л. След 2-3 дена като се замъти водата сипваш култура от чехълчета. Жоро, дето продава дафня на пазара продава и това. След 1 седмица културата вече е доста добра. Трябва да се внимава да няма много субстрат. Хубавата култира е с вода с кехлибарен цвят, но прозрачна. Ако на повърхността се появи ципа, трябва да се махне. Съдът трябва да е покрит. Преди да се храни - се отлива количество около 0.5 - 1 л. и се оставя 1-2 дни без бананова кора, та да се избистри. чехълчетата изяждат всичко останало и може да се храни направо. Трябва да се внимава да не е на много светло и да не цъфне водата. Ако изядат еуглена, тя продължава да жотосинтезира и кислородът ги убива. Тва е за сега, ако нещо не ти е ясно питай.
Аз лично предпочитам да ги отглеждам с мая за хляб - директно я ядат и се контролира лесно.
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Legion в 12.09.2004 23:11
Благодаря още утре ще го пробвам :lol: С циклопси(около 0.2-0.3) като поодраснат малко ги подхранвам 2-3месец.А циклопсите ги храня с водорасли(всякакви само с черна брада не съм пробвал нямам :lol: )и инфузории.Много са издържливи на ниски температури,не са като дафнията претенциозни и големите рибки ги ядът
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Vlado в 13.09.2004 22:10
аха, разбрах - рибите храниш с циклопси. тва е малко опасно. в топлата вода бързо раста и нападат рибите
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Legion в 15.09.2004 15:03
Дaвам им по толко по колкото могат да изядат като се има предвид че малките са около 100-150 едва ли циклопсите имат някакъв шанс
:lol:
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Живко в 26.12.2004 00:12
Владо би ли обяснил по-подробно как става номера с маята.а също съм много любопитен какви са условията за отглеждане на циклопси.хранил съм с тях и съм много доволен,добре оцветяват.имам също имного добър източник и съм убеден, че в цяла България има такива.това е храната която най-лесно можеш да добиеш сам,но наистина барзо се скапва.
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Vlado в 26.12.2004 11:11
Маята се разтваря и се сипва по малко. Трябва опитно да се установи колко. При избистряне пак. Хубявото е, че се усвоява от гадовете напълно.
Титла: Зоопланктон
Публикувано от: Живко в 26.12.2004 18:06
става ми ясно,че нищо не ми е ясно.значи заразявам подготвена вода и подхрахвам дирекно с мая.нещо като при дафниите.Владо,Мерси.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tetra в 02.09.2010 19:07
     Найстина темата за отглеждането на зоопланктона е изчерпателна и точна.Като млад акварист също съм експериментирал различни варианти.Докато остановя,че нещата могат да се решат по много по прост начин.Убеден съм ,че това което искам да споделя по долу ще има много противници,който няма да се съгласят-но това е мой личен опит изпробван много години и е ефективен.Сега съвсем накратко за зоопланкона.Не е необходимо да го отглеждаме искуствено след като всички наши язовири гъмжат от него целогодишно.Водните бълхи са на разположение на пролет.Но когато улучим благоприятният момент можем да ги наловим  с килограми.При големите количества ги замразяваме в кубчета е ги съхраняваме в затворени кутии в фризера и имаме храна за дълго.Чрез замразяването запазваме всички хранителни вещества и не рискуваме да заразим нашите любимци.Изваждаме ги като замразени кубчета и ги поставзме напвабо в аквариума.Циклопсите са на разположение зелогодишно дори когато водата е замръзнала.Така ,че ги ловим когато ни трябват.Предимно при ново излюпените хайверни и новородените живоротки.Циклопсите са хищни и трябва да ги сортираме според вида на малките.Подаваните количества трябва да са на порции,които биха консомирвани без остатък,иначе порастват бързо и започват да ловят малките.Тук е много важно да изберем чист язовир в който няма зараза.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: Асен Евгениев в 02.09.2010 19:07
А как да разберем в кой язовир няма зараза? *dontknow*
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tetra в 07.09.2010 23:11
  Избора на подходящ водоем в който можем да ловим зоопланктон не е трудно.Избягваме води с цъфтящи водорасли, зеленясали с вода покрита с различни мръсотии  и ципи.Ловим в язовири с чиста вода без каквито и да е миризми.Обикаляме брега и наблюдаваме дали няма умрели риби или други животни.Водоемите с стабилна еко система са чисти и приятни на вид.Стига да обиколим няколко язовира и след внимателно оглеждане ще добием ясна представа.Когато преди години започнах да ловя различен зоопланктон,предимно при излюпените хайверни риби също съм се притеснявал,но след толкова години още не ми се е случвало да внеса някоя зараза.Но при подхранване то на новоизюпените хайверни риби с жълтък някой от проблематичните видове са умирали 100%В.съвременна та акваристика често се дискутира по въпроса на храненето-между артемиятя и зоопланктона.Аз давам предимство на зоопланктона.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: митко в 07.09.2010 23:11
Здравей.Стана ми интересно и искам да опитам да събера зоопланктон,но ми трябва малко помощ.Би ли споделил цялата процедура.От къде,как,по какъв начин,колко.Благодаря.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tetra в 08.09.2010 19:07
  Зоопланктона ловим с копче изработено от финен копринена материя.Купуваме ги в специализиран магазин за продажба на дневни пердета.Колкото по фина толкова по дребен планктон хващаме.Обрача на копчето се прави минимално 40 сантиметра диаметър.На обръча се заварява тръбичка на която поставяме дървена дръжка 1,5-2 метра.Кепчето се прави в формата на конус,с височина 2-3 пъти по голяма от диаметърът.Във водата се правят осморки .Наловения планктон изсипваме в кофичка с вода като хванем върха на кепчето и го изплакваме в кофичката.Наловеноя зоопланктон отнасяме по най бързия начин и го сортираме чрез прецедяване с различни цедки според нуждите ни.В последното сито остават ново излюпения зоопланктон с който захранваме най малките.Така сортирания планктон според големината остава в ситата.И след преплакване то му с питейна вода направо до изплакваме в аквариумите.А при голям улов замразяваме на кубчета като лед,който съхраняваме дълго.Добре е към екипировка та ни да имаме и ботуши.
          (http://www.postimage.org/image.php?v=TsBJNE9)
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: митко в 08.09.2010 19:07
Много благодаря. *DRINK*
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: iek в 08.09.2010 20:08
Малко нагледен материал:

http://www.aquanet.tv/Video/282-aussergewoehnliche-aquarianer-ernst-otto-von-drachenfels (http://www.aquanet.tv/Video/282-aussergewoehnliche-aquarianer-ernst-otto-von-drachenfels) .

Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tomatomov197 в 08.09.2010 20:08
   Уауу ,  тоя пич извади аквариуми и животинки. 
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tetra в 11.09.2010 22:10
 iek   Видеоматериала е страхотен.Със сигорост мога да кажа,че за съжаление такъв басейн  нямам,пък и няма да имам.Така че ще трябва да увелича диаметъра на кепчето си и да му удължа дръжката.С това проблема ми се решава.Бих ви помолил обаче ако е възможно да напишете кратко реюузме от видеоклипа.Надявам се ,че с немския сте по добре отколкото аз,пък и за участниците във форумът ще е имтересно. *BRAVO*
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: MeTogu в 11.09.2010 22:10
А това става ли за храна на морски риби?
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: Sandro в 18.01.2012 20:08
Цитат на: iek в 08.09.2010 20:08
Малко нагледен материал:

http://www.aquanet.tv/Video/282-aussergewoehnliche-aquarianer-ernst-otto-von-drachenfels (http://www.aquanet.tv/Video/282-aussergewoehnliche-aquarianer-ernst-otto-von-drachenfels) .
Видеото е много добро.
Имам питане относно , това с което храни рибите от басейна.
Това зоопланктон ли е , какъв вид. Как може да се отглежда в домашни условия.
Доколкото разбрах от материалите във сайта, зоопланктон става само за новоизлюпени рибки.
Тук човека го дава на големите риби. Някои инфо може ли да даде, и как да ги развъдим и да храним рибките си с тях.

: 18.01.2012г 17:05ч
Никои ли не може да отговори.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: VDO в 18.01.2012 20:08
Можеш да наловиш на някой язовир или езеро,в домашни условия не знам може ли да вирее,освен ако не е в подобен на клипа басейн. *DRINK*
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tetra в 19.01.2012 22:10
Новоразплаваните хайверни риби,храним с новоизлюпен планктон,като го сортираме по големината.За да може малките риби да го преглътнат.Порасналите риби храним с вече развит зоопланктон.Зоопланктона обхваща голяма гама от многобройни и  различни видове и акваристиката няма за цел точното изучаване на всички видове.Главното за нас е да го сортираме според големината на рибите си.Условията за отглеждане на различните видове зоопланктон са описани във специализираните аквариумни книги предназначени за любители и професионалисти.
Кратка информация за храненето на аквариумните риби можете да видите тук-
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=11364 (http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=11364)
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: Sandro в 08.02.2012 22:10
А как се сортира по големина? Със подходящи цетки ли ?
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tetra в 08.02.2012 22:10
В специализираните аквариумни магазини или търговете на аквариумни риби се продават специални за целта цедки изработени от неръждаема тел.Но са доста скъпи.Тези сита можем да си изработим сами от копринени тъкани с различна големина на отворите според зооплакнктона ,които искаме да сортираме.Като наредим ситата едно под друго.Започваме с най едрите и завършваме със най дребните отвори.В най долното остава най дребния зоопланктон с които захранваме новоразплаваните риби. *DRINK*
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: Sandro в 08.02.2012 22:10
Благодаря ти за отговора . Не знам само как да разбера размера на големия средния и малкия и как се наименува размера на коприната за да мога да закупя различни.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: Miroo в 08.02.2012 23:11
Здравейте,
Разбрах всичко относно как да се приготвим, захраним, замразим, сортираме, единствено не разбрах как точно се лови? Разбрах го по следния начин: Отивам в някой язовир примерно Въча (близо е до село ми) взимам си кепчето, слизам на брега оглеждам няма водорасли, жабуняци, умрели риби, нефтени петна  *ROFL* . Взимам предварително приготвеното кепче и започвам да го "въртя" по край брега, така ли? В смисъл в него ще се събере ли зоопланктон или трябва да отбера мястото според някакъв критерий?
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: Асен Евгениев в 09.02.2012 00:12
Цитат на: Miroo в 08.02.2012 23:11
Взимам предварително приготвеното кепче и започвам да го "въртя" по край брега, така ли?

Да.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: danielm в 09.02.2012 05:05
Цитат на: Miroo в 08.02.2012 23:11
примерно Въча (близо е до село ми)


От 3 000 язовира в България ти избра точно най-неподходящия!

1/ Бреговете са стръмни и опасни
2/ слизаш сумати време за да стигнеш до водата , а доло те чакат рибарите (както се казва гъз до гъз) само да почнеш да им пляскаш с кепа
3/ няма много плитчини, язовира е дълбок и водата е студена дори и в топлите месеци. Там рибите хвърлят хайвер много късно, и това вероятно не е случайно.

Точно преди Кричим има рибарници. Там ще е в пъти по-лесно и по-успешно, особено в тези, в които няма дребна риба.
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: Miroo в 09.02.2012 10:10
 *offtopic  Това беше нагледен пример за изясняване на темата. Не наблегнах на язовира, защото е без значение къде трябва да отида. Исках само да знам как се лови този именит зоопланктон.  Благодаря все пак :)
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: danielm в 09.02.2012 11:11
 *SORRY*
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: tetra в 03.06.2012 20:08
MeTogu
А това става ли за храна на морски риби?

Морските риби храним с зоопланктон,живеещ и отглеждан в солени води. *DRINK*
Титла: Re: Зоопланктон
Публикувано от: beate75 в 21.09.2012 23:11
 
     Този начин на хранене   е най правилният но за съжаление  и най  трудно  осъществим  в  България. На пръв поглед  има  хиляди  микроязовири  но дафните  и циклопса  обитават  плитки застояли времени водаеми ,които  често пресъхват. Там където  има зарибяване   не е препоръчително да се  лови  зоопланктон  заради болестите  а и  него почти го няма  в смисъл  в плиткото. Ето защо  хората си  имат  изкуствено  подържани басейни  където  културите се  подхранват и  най вече не се допуска  размножаването на  риба. пренасяна  от  водоправащите  птици  ,да  речем.Предполагам че за  град като Бургас  обаче  това не е проблем тъй като  има досто сладководни  незасолени  водоеми .