• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
19.04.2024 10:11

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Яйце + добавки

Започната от patter, 20.10.2004 22:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

20.10.2004 22:02 Last Edit: 26.11.2008 12:15 by discus
Здравейте,
наскоро опитах една рецепта за храна:

яйце (цяло), спанак, скаридки (соленоводни), грис (царевичен) ...

Пропорции на око, но яйцето трябва да е повече от 50% от сместа. Това се пасира и сварява на водна баня докато стане на "парцали". След това - в хладилника.

Тази манджа се харесва на основната част от рибките ми (албиносови ансцитруси) имам и малко живородки, които също не и се "чумерят" много.

 Ето го и въпросът ми - какво мислите за комбинацията и според вас дали могат да се появят някякви проблеми ако рибките си хапват честичко от тази храна (3 - 4 дена седмично)?

Vlado

Добра комбинация от белтъци и въглехидрати. Оригиналната рецепта на Акселрод е: 1 яйце, 50 мл мляко, 2 капки витамин А, щипка сол, 2-3 кристалчета захар. Може да се добяват много неща - дафнии, грис, овесено брашно, червен пипер, коприва и т.н. По-нататък по горната процедура - водна баня и бъркане. Задължително се промива със  вода. Добре е да се съхранява без да се замразява, но не повече от 2-3 дена. Рибите трябва малко да привикнат, но после я ядат много добре и им се отразява чудесно.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813

Longanlon

само малко ми обяснете как точно става на 'парцали' това нещо?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

patter

@Longanlon - Като пасираш яйцето и добавките може да добавиш и съвсем малко вода (супена лъжица). По време на варенето на водна баня има един момент, в който сместа заприличва на пресечено прясно мляко - това значи на парцали. Казано на кратко - "като Го видите ще Го познаете"


@Vlado - Благодаря за отговора ти. Това за задължителното промиване не го правя. Предполагам че целта му е да останат само по-едрите парченца с цел да не се замърсява водата. Съхраняването - за мен тези 2-3 дена са малко (получава се доста храна и няма как да я хапнат). Съхранявам я в малко бурканче с капаче в хладилника. Около една седмица (това ми е максималния изпитан срок на съхранение) не се виждат или надушват промени, но може да има нещо друго, което на мен му убягва.

Longanlon

а, сега разбрах - то яйцето сурово и се пресича.

аз си мислех за сварено щото с жълтък съм хранил малки живородки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Longanlon

а захарта за какво се слага?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffeeds.feedburner.com%2FLonganlon.2.gif&hash=89a29c11af8a650ec7ddb49df6bd62ce3a6f8f5b

Vlado

Трябва да се промие и изтича свързващ белтък. Много е важно, не се губи нищо.
За захарта незнам, честно казано - но такава е оригиналната рецепта на Акселрод. Щом е казал човекът, значи има някакъв смисъл.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.aquael.pl%2F_images%2FBaner_main.jpg&hash=ce3a2e621ee2cdd4e8f4513fba0aad85bc52e813