• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:36

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Винени мушици- отглеждане.

Започната от TiratroN, 03.04.2012 22:28

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

TiratroN

Още миналата година затворих малко винени мушици в три буркана и цяла зима си ги развъждам за да си храня Дермогенисите с тях.
Съобразно публикациите в интернет направих смес от пасирани ябълки, овесени ядки и малко мая за хляб.
Така направих два компотени буркана.

Отделно в един трилитров буркан си бях забъркал каквото ми попадне : от компот от сини сливи изсипах две три сливи и малко течност. Добавих малко царевично брашно.

Реално , в трилитровия буркан се скъсаха от популация. Непрестанно се множаха.
В другите два буркана изкарах няколко популации, но след това рязко се размириса на амоняк и мухите в тях измряха.
Заредих още един буркан с ябълка и овесени ядки и тоя път популацията беше страшна- ето ви снимки:








Отворих едната снимка и маркирах мухите с точици - преброих около 340 , а тези на дъното на буркана дето бяха на купчина нямаше как да ги броя. Реално смятам че са близо 500 броя. И това от една популация.

Тъй като няма как да ги задържам живи дълго време аз ги замразявам. Буркана с мухите, директно отива в камерата. Принципно метода става и за хранене - замразяват се за няколко минути и после се сипват в аквариума. Аз обаче ги пресипвам в пластмасово шишенце от храна за рибки , посредством една фуния и обратно във фризера.

Сега нека да кажа как ги вадя от буркана, че виждам никъде в интернет не е споменат ни един метод който да става за нещо.

Преди време бях направил един ръкав от тензух с два пришити ластика. Съединявам бурката с още един и мухите минават през ръкава. След това завъртам буркана и ръкава се затваря. Дотук добре, ама се случва мухи да се мачкат в тензуха. Отказах се от тоя вариант- прекалено модерен .

В момента действам така:
Слагам буркана на масата и над него държа друг с отвора надолу. потупвам леко тензуха покриващ буркана с мухите, за да паднат тези от тях които са кацнали на плата. След това бързо махам плата и слагам празния буркан отгоре. Най-много да излязат една две мухи.
Придържам двата буркана и се обръщам към прозореца като ги държа наклонени. Може и да потупам малко . След по-малко от минута, почти всички мухи са навлезли в празния буркан. С едната ръка взимам капачка за буркан , с другата държа двата буркана един до друг. Подпирам ги на корема си, отварям леко и приплъзвам капачката така че като ги натисна отново , тя затваря празния буркан.
Цялата конфигурация я слагам на масата. Взимам в ръка тензуха , отмествам горния буркан вече затворен с капачката и слагам тензуха. Придържам го и нанизвам ластичето което го държи.
Общо взето проста процедура , не изисква много усилия.

Не знам за вас, но при мен понякога субстрата пресъхва а предполагам тия мухи искат влага: наливам малко вода директно на тензуха отгоре и тя почва да капе върху дъното. Или пък мухите кацат на мокрия плат и пият от там- тяхна си работа.



bluefire

Браво  *bg* *thanks   полезна статия  *THUMBS UP*

Buhoff

каква е хранителната стойност на тея гадини ?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi40.tinypic.com%2F4lge4o.jpg&hash=5660dd52dccd55421c84b73c312185f9a730a154

Peakone

Цитат на: Buhoff - 04.04.2012 07:25
каква е хранителната стойност на тея гадини ?

*offtopic За рибите не знам, ама ей за тия 'убавци е основната хранителна диета и статията е повече от полезна! Само малко не можах да разбера метода с местенето от буркан в буркан  :whistle:
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ffarm3.static.flickr.com%2F2375%2F2248481903_f5ca0f3026.jpg&hash=0edb9bdb509e961fbc5f2233dc7daa87b458e485

tetra

Още нещо по темата; "Виненици-Drosophila melangaster(дребни) и D.hydei(едри) отглеждаме в дамаджани,на дъното поставяме дребна каша от овесени ядки,овесено брашно и пшеничени трици и чаена лъжичка мляко.Забъркваме в смес на бяло вино и вода и покриваме със смачкана филтрираща хартия.Дамаджаната затваряме с рядка тъкан.Винениците можем да ги отглеждаме и от каша на банан и ябълка или други плодове но тези смеси бързо мухлясват и трябва по често да ги сменяваме.При винениците е за предпочитане не летящите видове и направо ги изсипваме."
Цитат взет  ''Хранене на аквариумните риби'' от
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=11364  *DRINK*

TiratroN

Цитат на: Peakone - 03.06.2012 12:32
Само малко не можах да разбера метода с местенето от буркан в буркан  :whistle:

Развъдния буркан се слага на масата. Той е затворен отгоре с тензух и ластиче. Над него с гърлото надолу се държи празен буркан. Потупваме тензуха, мухите които са стояли на него се разкарват и махаме тензуха. Веднага долепяме двата буркана. След техниката със светлината и след като порядъчен брой мухи са влезли в горния буркан, хващаме една капачка за буркан и я приплъзваме между двете гърла на бурканите така че с нея да запушим горния буркан.

Така - горния буркан с мушиците вече е с капачка, но двата буркана още са долепени за да не могат мушиците от развъдния (долния) буркан да излизат.

Взимаме тензуха , леко повдигаме горния буркан и пъхваме тензуха. Отместваме настрани горния буркан - той е с капачка.
Слагаме ластичето на долния буркан с тензуха.

Прехвърлянето е готово.

Дори да има моменти в който двата буркана са разделени, мухите които успяват да се изплъзнат са една две а понякога дори нито една не излиза.

Heartwork

е как да си ги набавя? :D :D :D
Не ми казвай какво да правя... За да не ти кажа къде да идеш...!

desmit

Защо не използваш безкрилата форма на дрозофилата,с нея се работи по-лесно.
: 19.06.2012г 19:07ч
Може да си ги набавиш от някой институт.Аз учих в Пловдивския университет и в биологическия факултет/до античния театър/
правихме опити  с тази форма на дрозофилата/изолирахме гигантската хромозома от слюнчената жлеза на ларвата/.Там предполагам се подържа културата.

acho

Искам да попитам, тези мушици дали стават за храна на обикновени декоративни рибки ( хелери, молинезий, скаларий), дори й ако ги изсуша? Благодаря предварително.

TiratroN

Цитат на: acho - 20.06.2012 11:00
Искам да попитам, тези мушици дали стават за храна на обикновени декоративни рибки ( хелери, молинезий, скаларий), дори й ако ги изсуша? Благодаря предварително.
При обикновеното сушене няма да се получи качествена храна. Възможно е да настъпят процеси на разваляне преди да се получи изсушаването. Аз ги съхранявам замразени във фризер.
Но въпреки всичко е възможен вариант.

Similar topics (1)

3541

Публикации: 10
Прегледи: 9805