• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 22:39

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia

Започната от Desmoria, 03.05.2010 16:46

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

Искам да попитам, някой ползвал ли е Fairy Shrimp за захранване на дребосъци, вместо артемия. Все пак по-лесно става, когато не се налага да дозираш сол, но не съм много сигурна дали и те се люпят толкова дребни, колкото артемията
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

gogosavov

Здравей Цвети,
Виждам, че никой не се включва в темата и реших да се включа. Поръчъх си Fairy shrimp от ebay. Бях забравил пакетчето във фризера и наскоро се сетих за него. Пробвах да излюпя гадинките от любопитство и за мое учудване се излюпиха за по-малко от 24 часа в преварена чешмяна Бургаска вода. После следвах инструкциите от продавача и се опитах да "отгледам" гадинките", защото нямах какво друго да ги правя. За съжаление броят започна чувствително да намалява и след 4 дни останаха да мърдат по-малко от 10 бройки като една от тях беше чувствително по-голяма. Мисля, че сгреших като оставих съда на прозореца на пряка слънчева светлина и също се съмнявам, че приготвих "храната" ("супа" от мая.... по инструкции от продавача) както трябва. Мисля, че захранването на новоизлюпени рибки с fairy shrimp няма да се различава от артемията, но ми се струва, че цената ще излезе по-висока и няма да си струва...
Ще се радвам да споделиш опит в тази област.
Поздрави.
Гого.

Desmoria

Здравей,

Аз също си поръчах от ebay и все още се чудя дали да ги слагам да се люпят, тъй като в момента карам на артемия, а не ми се иска да рискувам хем да нямам артемия хем и тия да не се излюпят.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Desmoria

Искам да попитам модераторите, дали имат нещо против да преведа една статия, как се отглеждат въпросните скаридки Fairy Shrimp (все още не ми е ясно как се превеждат на български).
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

niky

Иска ли питане. Превеждай смело. После ще я сложим на сайта @}->--

Desmoria

20.05.2010 23:28 #5 Last Edit: 21.05.2010 10:47 by TOXIC
Тъй като днес нямах особенно много работа, успях да преведа въпросната статия. А ето я и нея:

Fairy shrimp (Anostraca)

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Frivers.snre.umich.edu%2Fwww311%2FOrganismPhotos%2Fanostraca.jpg&hash=c9849c60fc96155a51914b3a168f5d856074bbf2

Общи данни:
Fairy shrimp (FS)( Anostraca) са сладководни скаридки от едно семейство с артемията и имат високо съдържание на протеини (70%), и ниско съдържание на мазнини (1.6%).  Яйцата на тези ракообразни могат да се съхраняват засушени няколко месеца. Също така възрастните FS могат да се замразят и да се се използват за храна, както на сладководни, така и на морски рибки.  Доказано е, че храненето с FS, засилва оцветяването на  някои декоративни рибки. Новоизлюпените FS са чудесни за захранване на новородени рибки, тъй като плуват бавно и могат да живеят в аквариума няколко дни.

Условия за отглеждане на FS:

Температура: 20-32 С (препоръчва се 15 С за стартиране люпенето на яйцата)
рН:  7.0-8.3
Размер на възрастните индивиди: 1.3 – 3.0 см
FS започват да се излюпват след 1-2 дена, но не всички се люпят едновременно. Някои от яйцата се излюпват на 5тия ден, за това имайте търпение и не изхвърляйте неизлюпените яйца.
Забележка: Яйцата, които не се излюпят може да засушите и да ги залеете след време.

Плюсове на FS:
-   Лесни за люпене в сладка вода. (Не се изисква добавяне на сол, като при артемията)
-   Увеличава процента на оцелелите новоизлюпени/новородени рибки
-   Заради високото съдържание на протеини, засилва цветовете на рибките
-   Лесно може да ги отглеждате и развъждате сами

Инструкции за излюпване и отглеждане:
Най-често ще получите яйцата на FS в малка капсулка или пликче, които изглеждат като прах. В тази прах обаче, се съдържат едни от най изумителните структури, които може да намерите на Земята – яйцата (цистите) на сладководните скаридки Fairy shrimp. Всяка циста съдържа ембрион на скаридка в латентен стадии. В своята суха и устойчива черупка, ембрионите чакат подходящите условия, за да се излюпят и да започнат своя жизнен цикъл. FS не са застрашен вид и най- често се срещат в сладководни пресъхващи басейни, северо-източно от Тайланд. За да отгледате тези интересни създания у дома, трябва да пресъздадете условията на техните естествени местообитания.  Ето и няколко инструкции, как това да стане:

1)   Условия – FS се развиват най-добре, когато се люпят зимата, Ноември – Февруари. Най-висок процент се излюпват при температура 10-19 С, която е трудно да се поддържа през летните месеци.

2)   Местоположение – Изберете равна и стабилна повърхност, в/у която да поставите ваничката, в което ще люпите яйцата. Също така, не трябва да е близо до нагреватели или директна ярка светлина. Опитайте се да намерите място, където ваничката няма да бъде бутана и разливана.

3)   Осветление – Вашите FS ще растат големи и здрави ако успеете да симулирате пролетното слънце огряване.  Това, ще допринесе за развиване на алгии и бактерии, с които ще се хранят новоизлюпените скаридки.  Ако не разполагате с място близо до прозорец, може да използвате слаба флуорисцентна лампа, която да настроите да свети от 6:00ч до 18:00ч., за да симулира денонощие.

4)   Контейнер (Ваничка) – Стъклена ваничка или пластмасова прозрачна кутия, ще ви свърши чудесна работа за излюпване и отглеждане на FS. Идеална работа, ще ви свърши съд с вместимост 3 л. Миите съда само с чиста вода и без никакви препарати, тъй като дори обикновенния сапун е силно токсичен за новоизлюпените скаридки.

5)   Вода
– Идеалната вода за вашите FS е изворната вода (трапезна вода). Изворната вода най-много наподобява качествения съста,в на водата в естествената среда на FS. Не използвайте чешмяна вода, тъй като химикалите и хлора са токсични за скаридките. Престояла вода обаче, би трябвало да върши работа.

6)   Цисти(яйца) – Когато всичко е приготвено, изсипете прахчето (цистите) във водата. Те от своя страна, ще започнат да се носят по повърхността на водата и трябва да ги разбъркате, за да потънат. Ако има плаващи, може да ги натиснете с  филтърна хартия за да потънат, в противен случай няма да се излюпят.

7)   Излюпване – След ,,заливането" цистите веднага ще започнат да абсорбират вода, но малките скаридки няма да започнат да се люпят, докъто не се уверят, че водата няма да пресъхне. Това обикновенно отнема околко 24 до 48 часа, понякога и по-дълго в зависимост от условията. Новоизлюпените скаридки ще започната да плуват веднага, с отсечени движения. Те са изключително дребни и може да не ги забележите в началото. Най-лесния начин да ги видите, е да затъмните помещението, в което се намирате и да светнете с фенерче в единия от ъглите на контейнера. Подобно на артемията, FS се привличат от светлината.

8)   Хранене
– Деня, в който видите първата невоизлюпена скаридка да плува, може да започнете да храните. В природата FS се хранят, филтрирайки водата и улавяйки бактерии, алгии и различни спори. В домашни условия живеят без проблем, хранейки се със ,,супа" от мая. За да направите тази ,,супа", разтворете едно пакетче мая (бирена или хлебна), една чаена лъжичка захар и голяма щипка стрита храна за рибки на люспи, в 1/3 чаша с топла вода (около 38 градуса, може да загреете в микровълнова печка от изворната вода). Разбъркайте хубаво и оставете да престои около час, за да се активира маята. Използвайте висок съд, за да може маята да кипне. Съхранявайте  супата в хладилник. Това количество ще ви стигне, да храните вашите FS няколко седмици. Захранването става, като преди това рабъркате хубаво ,,супата" (утаява се много бързо). Използвайте пипетка, за да дозирате няколко капки, в контейнерчето със скаридките. В началото скаридките са много малки и не им трябва повече от 1-2 капки от ,,супата". За да прецените, колко точно да дозирате, имайте в предвид, че водата трябва да стане съвсем леко мъглива, но не и мътна (трябва да можете да виждате безпроблемно през нея). Ако стане мътна, не хранете 1-2 дена, докъто се избистри. Ако стане идеално чиста -  нахранете. Имайте в предвид , че колкото повече порастват скаридките, толкова повече трябва да храните. След 2 седмици, ще трябва да добавяте около 1мл ,,супа" на ден. Когато скаридките са вече в оптималния си размер, ще трябва да им давате до 3мл на ден.

9)   Растеж – Вашите малки FS ще пораснат много бързо. След няколко дни от излюпването си, ще изглеждат като малки полумесци. Когато станат на 1 седмица, ще започнат да се удължават и ще достигнат възрастни индивиди, когато достигнат 1-1.5см дължина. Продължителността на FS е 6-8 седмици, след което ще започнат да умират от старост.

10)   Поддръжка – Трябва да поддържате едно и също ниво, на водата в контейнера. Тъй като водата се изпарява, ще трябва да доливате нова изворна вода . Може да забележите, че се е образувала ципа на повърхността на водата, която може да изглежда неприятно, но не е опасна. Лесно ще я премахнете, като прокарате салфетка, внимателно по повърхността.

11)   Възпроизводство – Щом скаридките ви достигнат полова зрялост, единствената им цел ще е да се размножават. Щом съзреят, женските веднага ще започнат да развиват ярко бели  яйца, които съхраняват в прозрачна сакче, закачена за коремчето. По този начин, лесно ще разпознаете  бъдещите майки. Мъжките скаридки, ще са в постоянно тъсене на подходяща за чифтосване женска. Когато намерят такава ще я захванат с антенката, която се намира на главата им и притискайки се към женската, ще оплодят яйцата. Веднага сед това, ще се отправят в търсене на друга женска. Веднага ще разберете, кога яйцата са били оплодени, тъй като ще придобият по-тъмен цвят и ще започнат да развиват твърда черупка превръщайки се в цисти. Когато цистите са напълно оформени, женската ще ги избута от сакчето и те ще потънат към дъното. Малките ембриони ще се развият за около ден – два и когато достигнат 4 000 клетки, ще преминат в латентен стадии. Така развитите цисти няма да се излюпят докъто, предварително не бъдат засушени, охладени и отново поставени във вода.
Женска с яйца
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.ovpp.org%2Fmedia%2Ffairy_shrimp_brood_pouch.jpg&hash=f1d25a034ce396c3cc50b97efb598bdec10452a0

12)   Излюпване на следващото поколение – След 6 до 8 седмици, вашите скаридки ще достигнат края на жизнения си цикъл и ще умрат. Нищо не можете да направите, за да промените това, тъй като FS са сезонни. Ако всичко е минало както трябва, би трябвало да разполагате с много повече цисти, отколкото сте имали първоначално. Най-добрия начин да съхраните яйцата за бъдещо люпене, е като ги съберете от дъното на ваничката с помоща на пипета и ги изцедите през филтърна хартия (ще забележите, че сте събрали до 10 пъти повече цисти от тези, с които сте стартирали). Така изцедени, може да ги оставите в/у филтърната хартия няколко дни, докъто не изсъхнат напълно. Внимателно запечатайте хартията с цистите, надпишете я и я поставете във фризер, докъто не решите да люпите отново.

Успех!

: 20.05.2010г 22:10ч
Нямам представа как се превежда Fairy Shrimp на български, за това няма проблем ако решите да променяте превода. Чувала съм да я наричат "сладководна артемия", "сладководни скаридки" и какво ли не още. Така че, избора оставям на вас модератори.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

niky

Руснаците и казват сладководна артемия, ще го напишем така.
Ще оставим и английското наименование разбира се.

Браво за положения труд @}->--

Desmoria

Ако имате нужда от превод на някакви статии или допълване, профилите на рибоците на сайта. Ще се радвам да помогна. :)
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

niky

Радвам се, че си готова да помагаш  :-)
На първо време мисля че ще е достатъчно да събереш и напишеш за твоя опит в отглеждането на килитата.
Имаш много интересни снимки, знаеш подробности за всичко - от яйцата до младите рибки, захранване и т.н.
На мен поне ми беше много интересно.

Ти си ги написала почти, само го събери в едно.


Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Асен Евгениев

Браво, много полезна информация. *thanks Когато имаш време, давай нататък *THUMBS UP*
От всички удоволствия акваристиката е на второ място.
След определена възраст - на първо!

hajigeo


въпрос

необходимо ли е да се аерира както при артемията?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

Desmoria

В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

hajigeo


няма ли да се затлачи водата ако само доливаме, без никаква аерация или движение на повърхноста?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F126%2520v3%2Fth_IMG_6306_zpsbaf55437.jpg&hash=f361c366e6ca1e3c30495da571aba6db07d1dfc3    https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi886.photobucket.com%2Falbums%2Fac62%2Fhajigeo%2F80l%2520v2%2Fth_IMG_6374_zpsdeb9baf0.jpg&hash=1247b409f070f7d717891939d0ecb1ce5224a3d9

Desmoria

Провеих на няколко места, именно въпроса с аерацията. На всякъде пише само, да не се мести и разклаща водата. Аз вчера получих поръчаните яйца, та мисля събота и неделя да тествам, и да видя какво ще излезе.

Сега проверих на още едно място и казват, че не им трябва аерация. Имай в предвид, че в общи линии те се въдят в езерца, които се образуват при пролетните дъждове и след това водата е застояла, до пълното и изпарение.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

Similar topics (5)

8161

Публикации: 22
Прегледи: 15488

54731

Публикации: 0
Прегледи: 1969

48374

Започната от logner


Публикации: 4
Прегледи: 2136

14697

Публикации: 2
Прегледи: 3737

59226

Публикации: 10
Прегледи: 4211