Българска Аквариумна Енциклопедия

РИБИ, РАСТЕНИЯ И БЕЗГРЪБНАЧНИ => Храна => Темата е започната от: Desmoria - 03.05.2010 16:46

Заглавие: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 03.05.2010 16:46
Искам да попитам, някой ползвал ли е Fairy Shrimp за захранване на дребосъци, вместо артемия. Все пак по-лесно става, когато не се налага да дозираш сол, но не съм много сигурна дали и те се люпят толкова дребни, колкото артемията
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: gogosavov - 11.05.2010 21:50
Здравей Цвети,
Виждам, че никой не се включва в темата и реших да се включа. Поръчъх си Fairy shrimp от ebay. Бях забравил пакетчето във фризера и наскоро се сетих за него. Пробвах да излюпя гадинките от любопитство и за мое учудване се излюпиха за по-малко от 24 часа в преварена чешмяна Бургаска вода. После следвах инструкциите от продавача и се опитах да "отгледам" гадинките", защото нямах какво друго да ги правя. За съжаление броят започна чувствително да намалява и след 4 дни останаха да мърдат по-малко от 10 бройки като една от тях беше чувствително по-голяма. Мисля, че сгреших като оставих съда на прозореца на пряка слънчева светлина и също се съмнявам, че приготвих "храната" ("супа" от мая.... по инструкции от продавача) както трябва. Мисля, че захранването на новоизлюпени рибки с fairy shrimp няма да се различава от артемията, но ми се струва, че цената ще излезе по-висока и няма да си струва...
Ще се радвам да споделиш опит в тази област.
Поздрави.
Гого.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 12.05.2010 10:39
Здравей,

Аз също си поръчах от ebay и все още се чудя дали да ги слагам да се люпят, тъй като в момента карам на артемия, а не ми се иска да рискувам хем да нямам артемия хем и тия да не се излюпят.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 20.05.2010 15:32
Искам да попитам модераторите, дали имат нещо против да преведа една статия, как се отглеждат въпросните скаридки Fairy Shrimp (все още не ми е ясно как се превеждат на български).
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: niky - 20.05.2010 16:12
Иска ли питане. Превеждай смело. После ще я сложим на сайта @}->--
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 20.05.2010 23:28
Тъй като днес нямах особенно много работа, успях да преведа въпросната статия. А ето я и нея:

Fairy shrimp (Anostraca)

(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Frivers.snre.umich.edu%2Fwww311%2FOrganismPhotos%2Fanostraca.jpg&hash=c9849c60fc96155a51914b3a168f5d856074bbf2)

Общи данни:
Fairy shrimp (FS)( Anostraca) са сладководни скаридки от едно семейство с артемията и имат високо съдържание на протеини (70%), и ниско съдържание на мазнини (1.6%).  Яйцата на тези ракообразни могат да се съхраняват засушени няколко месеца. Също така възрастните FS могат да се замразят и да се се използват за храна, както на сладководни, така и на морски рибки.  Доказано е, че храненето с FS, засилва оцветяването на  някои декоративни рибки. Новоизлюпените FS са чудесни за захранване на новородени рибки, тъй като плуват бавно и могат да живеят в аквариума няколко дни.

Условия за отглеждане на FS:

Температура: 20-32 С (препоръчва се 15 С за стартиране люпенето на яйцата)
рН:  7.0-8.3
Размер на възрастните индивиди: 1.3 – 3.0 см
FS започват да се излюпват след 1-2 дена, но не всички се люпят едновременно. Някои от яйцата се излюпват на 5тия ден, за това имайте търпение и не изхвърляйте неизлюпените яйца.
Забележка: Яйцата, които не се излюпят може да засушите и да ги залеете след време.

Плюсове на FS:
-   Лесни за люпене в сладка вода. (Не се изисква добавяне на сол, като при артемията)
-   Увеличава процента на оцелелите новоизлюпени/новородени рибки
-   Заради високото съдържание на протеини, засилва цветовете на рибките
-   Лесно може да ги отглеждате и развъждате сами

Инструкции за излюпване и отглеждане:
Най-често ще получите яйцата на FS в малка капсулка или пликче, които изглеждат като прах. В тази прах обаче, се съдържат едни от най изумителните структури, които може да намерите на Земята – яйцата (цистите) на сладководните скаридки Fairy shrimp. Всяка циста съдържа ембрион на скаридка в латентен стадии. В своята суха и устойчива черупка, ембрионите чакат подходящите условия, за да се излюпят и да започнат своя жизнен цикъл. FS не са застрашен вид и най- често се срещат в сладководни пресъхващи басейни, северо-източно от Тайланд. За да отгледате тези интересни създания у дома, трябва да пресъздадете условията на техните естествени местообитания.  Ето и няколко инструкции, как това да стане:

1)   Условия – FS се развиват най-добре, когато се люпят зимата, Ноември – Февруари. Най-висок процент се излюпват при температура 10-19 С, която е трудно да се поддържа през летните месеци.

2)   Местоположение – Изберете равна и стабилна повърхност, в/у която да поставите ваничката, в което ще люпите яйцата. Също така, не трябва да е близо до нагреватели или директна ярка светлина. Опитайте се да намерите място, където ваничката няма да бъде бутана и разливана.

3)   Осветление – Вашите FS ще растат големи и здрави ако успеете да симулирате пролетното слънце огряване.  Това, ще допринесе за развиване на алгии и бактерии, с които ще се хранят новоизлюпените скаридки.  Ако не разполагате с място близо до прозорец, може да използвате слаба флуорисцентна лампа, която да настроите да свети от 6:00ч до 18:00ч., за да симулира денонощие.

4)   Контейнер (Ваничка) – Стъклена ваничка или пластмасова прозрачна кутия, ще ви свърши чудесна работа за излюпване и отглеждане на FS. Идеална работа, ще ви свърши съд с вместимост 3 л. Миите съда само с чиста вода и без никакви препарати, тъй като дори обикновенния сапун е силно токсичен за новоизлюпените скаридки.

5)   Вода
– Идеалната вода за вашите FS е изворната вода (трапезна вода). Изворната вода най-много наподобява качествения съста,в на водата в естествената среда на FS. Не използвайте чешмяна вода, тъй като химикалите и хлора са токсични за скаридките. Престояла вода обаче, би трябвало да върши работа.

6)   Цисти(яйца) – Когато всичко е приготвено, изсипете прахчето (цистите) във водата. Те от своя страна, ще започнат да се носят по повърхността на водата и трябва да ги разбъркате, за да потънат. Ако има плаващи, може да ги натиснете с  филтърна хартия за да потънат, в противен случай няма да се излюпят.

7)   Излюпване – След ,,заливането" цистите веднага ще започнат да абсорбират вода, но малките скаридки няма да започнат да се люпят, докъто не се уверят, че водата няма да пресъхне. Това обикновенно отнема околко 24 до 48 часа, понякога и по-дълго в зависимост от условията. Новоизлюпените скаридки ще започната да плуват веднага, с отсечени движения. Те са изключително дребни и може да не ги забележите в началото. Най-лесния начин да ги видите, е да затъмните помещението, в което се намирате и да светнете с фенерче в единия от ъглите на контейнера. Подобно на артемията, FS се привличат от светлината.

8)   Хранене
– Деня, в който видите първата невоизлюпена скаридка да плува, може да започнете да храните. В природата FS се хранят, филтрирайки водата и улавяйки бактерии, алгии и различни спори. В домашни условия живеят без проблем, хранейки се със ,,супа" от мая. За да направите тази ,,супа", разтворете едно пакетче мая (бирена или хлебна), една чаена лъжичка захар и голяма щипка стрита храна за рибки на люспи, в 1/3 чаша с топла вода (около 38 градуса, може да загреете в микровълнова печка от изворната вода). Разбъркайте хубаво и оставете да престои около час, за да се активира маята. Използвайте висок съд, за да може маята да кипне. Съхранявайте  супата в хладилник. Това количество ще ви стигне, да храните вашите FS няколко седмици. Захранването става, като преди това рабъркате хубаво ,,супата" (утаява се много бързо). Използвайте пипетка, за да дозирате няколко капки, в контейнерчето със скаридките. В началото скаридките са много малки и не им трябва повече от 1-2 капки от ,,супата". За да прецените, колко точно да дозирате, имайте в предвид, че водата трябва да стане съвсем леко мъглива, но не и мътна (трябва да можете да виждате безпроблемно през нея). Ако стане мътна, не хранете 1-2 дена, докъто се избистри. Ако стане идеално чиста -  нахранете. Имайте в предвид , че колкото повече порастват скаридките, толкова повече трябва да храните. След 2 седмици, ще трябва да добавяте около 1мл ,,супа" на ден. Когато скаридките са вече в оптималния си размер, ще трябва да им давате до 3мл на ден.

9)   Растеж – Вашите малки FS ще пораснат много бързо. След няколко дни от излюпването си, ще изглеждат като малки полумесци. Когато станат на 1 седмица, ще започнат да се удължават и ще достигнат възрастни индивиди, когато достигнат 1-1.5см дължина. Продължителността на FS е 6-8 седмици, след което ще започнат да умират от старост.

10)   Поддръжка – Трябва да поддържате едно и също ниво, на водата в контейнера. Тъй като водата се изпарява, ще трябва да доливате нова изворна вода . Може да забележите, че се е образувала ципа на повърхността на водата, която може да изглежда неприятно, но не е опасна. Лесно ще я премахнете, като прокарате салфетка, внимателно по повърхността.

11)   Възпроизводство – Щом скаридките ви достигнат полова зрялост, единствената им цел ще е да се размножават. Щом съзреят, женските веднага ще започнат да развиват ярко бели  яйца, които съхраняват в прозрачна сакче, закачена за коремчето. По този начин, лесно ще разпознаете  бъдещите майки. Мъжките скаридки, ще са в постоянно тъсене на подходяща за чифтосване женска. Когато намерят такава ще я захванат с антенката, която се намира на главата им и притискайки се към женската, ще оплодят яйцата. Веднага сед това, ще се отправят в търсене на друга женска. Веднага ще разберете, кога яйцата са били оплодени, тъй като ще придобият по-тъмен цвят и ще започнат да развиват твърда черупка превръщайки се в цисти. Когато цистите са напълно оформени, женската ще ги избута от сакчето и те ще потънат към дъното. Малките ембриони ще се развият за около ден – два и когато достигнат 4 000 клетки, ще преминат в латентен стадии. Така развитите цисти няма да се излюпят докъто, предварително не бъдат засушени, охладени и отново поставени във вода.
Женска с яйца
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.ovpp.org%2Fmedia%2Ffairy_shrimp_brood_pouch.jpg&hash=f1d25a034ce396c3cc50b97efb598bdec10452a0)

12)   Излюпване на следващото поколение – След 6 до 8 седмици, вашите скаридки ще достигнат края на жизнения си цикъл и ще умрат. Нищо не можете да направите, за да промените това, тъй като FS са сезонни. Ако всичко е минало както трябва, би трябвало да разполагате с много повече цисти, отколкото сте имали първоначално. Най-добрия начин да съхраните яйцата за бъдещо люпене, е като ги съберете от дъното на ваничката с помоща на пипета и ги изцедите през филтърна хартия (ще забележите, че сте събрали до 10 пъти повече цисти от тези, с които сте стартирали). Така изцедени, може да ги оставите в/у филтърната хартия няколко дни, докъто не изсъхнат напълно. Внимателно запечатайте хартията с цистите, надпишете я и я поставете във фризер, докъто не решите да люпите отново.

Успех!

: 20.05.2010г 22:10ч
Нямам представа как се превежда Fairy Shrimp на български, за това няма проблем ако решите да променяте превода. Чувала съм да я наричат "сладководна артемия", "сладководни скаридки" и какво ли не още. Така че, избора оставям на вас модератори.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: niky - 21.05.2010 09:07
Руснаците и казват сладководна артемия, ще го напишем така.
Ще оставим и английското наименование разбира се.

Браво за положения труд @}->--
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 21.05.2010 09:47
Ако имате нужда от превод на някакви статии или допълване, профилите на рибоците на сайта. Ще се радвам да помогна. :)
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: niky - 21.05.2010 10:01
Радвам се, че си готова да помагаш  :-)
На първо време мисля че ще е достатъчно да събереш и напишеш за твоя опит в отглеждането на килитата.
Имаш много интересни снимки, знаеш подробности за всичко - от яйцата до младите рибки, захранване и т.н.
На мен поне ми беше много интересно.

Ти си ги написала почти, само го събери в едно.

Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 21.05.2010 10:02
Става. :)
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Асен Евгениев - 21.05.2010 10:06
Браво, много полезна информация. *thanks Когато имаш време, давай нататък *THUMBS UP*
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: hajigeo - 21.05.2010 10:10

въпрос

необходимо ли е да се аерира както при артемията?
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 21.05.2010 10:18
Не.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: hajigeo - 21.05.2010 10:20

няма ли да се затлачи водата ако само доливаме, без никаква аерация или движение на повърхноста?
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 21.05.2010 10:22
Провеих на няколко места, именно въпроса с аерацията. На всякъде пише само, да не се мести и разклаща водата. Аз вчера получих поръчаните яйца, та мисля събота и неделя да тествам, и да видя какво ще излезе.

Сега проверих на още едно място и казват, че не им трябва аерация. Имай в предвид, че в общи линии те се въдят в езерца, които се образуват при пролетните дъждове и след това водата е застояла, до пълното и изпарение.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: niky - 21.05.2010 10:42
Ето типично място за тях -
(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.digital-nature.de%2Fartikel%2Fartikel%2Fsuderbruch.jpg&hash=2ed8dbebdfce772b2a999d311ca32a8bf3c0cdc7)
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 21.05.2010 10:49
Да това са така наречените Vernal pool.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: nidkolio - 21.05.2010 11:20
Благодаря за интересния матерял!
: 21 май 2010, 11:18:56
Никъде не видях обаче размерите на новоизлюпените, дали са по-дребни или по едри от новоизлюпена артемия?
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 21.05.2010 13:55
Мисля, че са приблизително еднакъв размер с новоизлюпена дребна артемия.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: niky - 21.05.2010 13:59
Според този източник - http://www.tanganyika.ru/articles/article.php?art_id=144&cat=1 (http://www.tanganyika.ru/articles/article.php?art_id=144&cat=1)
пише че са четвърт милиметър.

TOXIC, може ли да използвам снимката от там за статията, защото твоята е доста дребна.
Или пък тази - (https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi49.tinypic.com%2Fnntb0n.jpg&hash=9740f3fdf63896426d2685f01662a96b8fd158a4)
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 21.05.2010 14:56
Ники, използвай която прецениш. Даже ако искаш добави и още снимки, ако намериш. :)
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: niky - 21.05.2010 22:09
TOXIC, статията ти е вече на сайта.
статия (http://aquariumbg.com/statii.php?statia=117)

Прегледай я, ако имаш някакви забележки, казвай.
После ще я обявим официално. :-)
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 22.05.2010 13:10
Ники, статията е станала страхотна. Мерси много за съдействието.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Killiboy - 23.05.2010 09:25
Чудесна статия! *THUMBS UP*Много ми беше от полза, защото до 2-3 седмици и на мен ще ми доставят същата артемия.Ако започнеш да я люпиш преди този период, очаквам да споделиш своите наблюдения в-ху процеса и най-вече ме интересува захранването /точното количество мая  при приготвянето на "супата"/.Успех! *privet*
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: nikolay0876 - 23.05.2010 11:03
Браво, Цвети страхотна си. Някой знае ли откъде от България може да се закупи тази артемия? Или ако някой успее да я развъди, да сподели известно количество ( срещу заплащане естествено). *bg*
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Desmoria - 25.05.2010 13:13
В България, нямам представа дали изобщо има. Моите си ги поръчах от eBay ама още не съм ги зареждала да се люпят, че много зор с тоя ремонт. Като реша да заливам, ще опиша със снимков материал всичко. :)
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: gtasho - 31.05.2010 14:20
Искам да попитам аз днес си хфанах , сладковордна артемия поне на такова ми прилича по снимки от гоогле. Само че ги сложих в един 3 литров буркан към 30 са на брои но са тъмно кафеви не прозрачни има само една прозрачна по точно бяла .Не мога да направя хубава снимка защото нямам хубав апарат за снимане , хванах ги на село от една течаща чешма ( изворна вода ) на село има много такива чешми и хванах едно червено червеиче (дане би дае тубифлекс) . А иначе се въртят в буркана с краката нагоре защо е така ?

П.С. За сега им сложих малко явански мъх от аквариума защото не разбрах точно как да направя тази чорба, и ги гледам почнаха да се лепят на стените на буркана, май лепят яица . А какво да направя с яицата като ги извадя?
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: митко - 31.05.2010 22:34
Ти май си си хванал пиявица :-D
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: gtasho - 31.05.2010 23:08
А пиявиците от кога имат крака  :-D . 10X Freshwater Shrimp (http://www.youtube.com/watch?v=WhJIDaPZgyk#) ето такъва същите са моите.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: митко - 31.05.2010 23:09
едно червено червеиче
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: gtasho - 31.05.2010 23:14
А червеичето е много активно постояно се гъни на две и се мята от долу до горе в бъркана а артемията залепнаха на мъха и маи се хранят неги знам .
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: ico - 01.06.2010 12:32
Сигурно си хванал Gammarus pulex(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ft2.gstatic.com%2Fimages%3Fq%3Dtbn%3AAA-G0Kagga-g0M%3Ahttp%3A%2F%2Fwww.shef.ac.uk%2Faps%2Fapsrtp%2Fharkness-jo%2Fgammarus.bmp&hash=8c95382fc12bdaa6447b5044d73d8bbd3162ae24) (http://www.shef.ac.uk/aps/apsrtp/harkness-jo/gammarus.bmp), има ги много по старите селски чешми.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: bluefire - 01.06.2010 19:46
100% гамарус   :-P   то ако имаше тука слатководна артемия  никой нямаше да дава 60 - 70 лв за другата ами щяха да си я равъждат  *bg*
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: killiman - 01.06.2010 21:45
В интерес на истината - преди повече от 20 години ловях сладководна артемия в пролетните локви на поляните срещу Младост 2, зад последната спирка на автобус 306, за храна на тритоните си. Спомням си, че беше доста по-едра от черноморската.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: gtasho - 03.06.2010 08:46
А става ли да храня с тях рибките? Например да ги изкарам и даги исуша големите и да ги сложа в хладилника ли как да направя ? Ако може повечкоинформация за тях . А нали бях споменал за едно червено червеиче ето такова е то : http://www.youtube.com/watch# (http://www.youtube.com/watch#)!v=Fxkz3BFPkak&feature=related
И малко информация ако може и за него.
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: ico - 03.06.2010 11:13
Ако рибите ти успеят, да ги ядът живи и не те е страх от разни случайни инфекции, може да ги храниш с тия гадини. Продаваха ги навремето сушени като храна за костенурки, пък може и още да лъжат хората с тях. Червея го хвърли някъде. Като искаш жива храна за рибките от село, събери земни червеи от някое по-чисто място в градината, където не е пръскано с отрови. Измиваш ги хубаво, разцепваш и пак измиваш. После кълцаш според размера на рибките ти и ето...
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: gtasho - 04.06.2010 19:21
Разбрах значи няма да се пробвам. Ако си хвана истинска артемия тогава . :-D
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: Killiboy - 05.06.2010 18:56
В някои езера на Северна Америка въпросната "гад" достига размер 10см.(https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi46.tinypic.com%2F2dt8zya.jpg&hash=75aed7fe43fb232389c8d4374370116e4431f43e)
diapause
Заглавие: Re: Fairy Shrimp vs. Saltwater Artemia
Публикувано от: gtasho - 26.08.2010 01:18
Много остаря темата но когато търсех информация за циклопс , дафния и друга природна гад, която мога да си я набавя без пари попаднах на ето това : http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=6&t=2426 (http://forum.zoomania.org/viewtopic.php?f=6&t=2426) . Това доказва че и в България има сладководна артемия но къде  *dontknow* .
(Ако съм нарушил някакви права , с поставянето на линк към друг сайт постът да бъде изтрит !!)