• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 18:49

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Домашна храна за дискуси

Започната от }|{opukc, 10.08.2008 21:44

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ianiovski

Освен храна на гранули ,които падат на дъното  за да си нахраня Анциструсите  днес сложих 2 шайбички краставица ,обаче не падат на дъното и сомчетата не я виждат . Ще потъне ли след време краставицата или ще си седи на повърхността ??? 

Nikiengi

Докато започне да потъва ще започне да гние, затова се закача за вакуумче, а то за стъклото до дъното. :-)

devildiscus

   Здравейте,
  Имам нужда от съвет. Замислил съм да си приготвя и аз домашна кайма за дискусите, но само на основата на морски продукти. Ето и рецептата с продуктите, които съм избрал:
- 2 кг. рибно филе от хоки;
- 1 кг. норвежка скарида, бланширана, средно голяма;
- няколко сладки червени чушки;
- до 300 грама спанак;
- 4/5 скилидки чесън;
- сок от червено цвекло (за оцветяване на каймата в червено, а ако помогне и за засилване на червения цвят на самите риби - още по-добре  *YAHOO*);
- 3 сварени жълтъка от яйце;
- витамини ... и ето тук идва моето питане:
  Витамините са ясни, А, Е и от групата на B, но не съм сигурен колко точно да сложа от всеки един от тях спрямо моето количество кайма? М/у отделните рецепти, дадени тук в темата, има много големи разлики при количеството добавени витамини - от 1на до 12 ампули от вид!?
  Моля, ако някой има личен опит и е добавял витамини към каймата, да сподели и да ме насочи към нормалното количество от всеки витамин  :-)

borracho

Вероятно искаш да избягаш от телешкото сърце, поради много четене из форуми. Съвета ми е все пак да сложиш, иначе трудно ще накараш рибите да ядат каймата ти в този състав. Правил съм си какви ли не експерименти, но накрая стигнах до извода че без сърце не става. Скаридите пускат много вода, скъпи са и не са толкова хранителни. Яйцето ще ти цапа водата - махни ги. Витамини си купи от някоя зооаптека - най добре за птици, на прах - слагаш 1 лъжица. Сърце телешко се намира трудно. Тези дни обаче имаше в кауфланд замразено. Няма да имаш проблеми с него но задължително трябва да се изчисти хубаво от жили и мазнина. Става и с патешки или пуешки сърца ако няма телешко. С пилешки си е чисто извращение, много са дребни и цял ден има да чистиш. Освен това са по-мазни.
бъди сеяч, а не разбирач!

devildiscus

  Аз имам домашно приготвена кайма с телешко сърце, която рибите ядат много добре. Просто идеята ми е да приготвя аналогична кайма, но само от морски/рибни продукти (един вид като алтернатива на протеините от топлокръвни животни и разнообразие в менюто им). За яйцето и аз имах резерви дали да го използвам, ще го махна.
Питането ми беше по-скоро дали мога и колко да сложа ампула с витамини и какви - водно разтворими като В комплекс, В2, В6, или мастноразтворими като витамин А, Е и D. И колко 5, 10 ml ?
  Но другото мисля все пак да го забъркам като изцедя максимално водата и използвам повече желатин или агар-агар. Ще споделя как се е получило накрая и дали го ядат гадинките  :-)

TiratroN

Вчера отново си направих такава кайма. Тоя път вече сложих телешко сърце, а не както предния път- само с морски продукти.
Не съм хранил още с нея, но гледам че от предната ми се подмята едно парченце и храних рибите с него вече трети ден. С рибите всичко си е наред, обаче днес видях една скарида умряла и си спомних как преди като храних с каймата си загубих всичките скариди Макробрахиум. А бяха станали големи парчета- като показалец.
След като отново се стигна до смъртни случаи  започвам да се чудя :как ще храня рибите ,без скаридите да ядат.
Явно на скаридите не им понася нещо от каймата (най-вероятно чесъна).
Същевременно тая смърт ми показа нещо интересно: в аквариум със Трихогастери,два големи и хищно настроени Крибензиса и една камара досадници (Анциструси), все пак от скаридите (Macrobrachium Red Claw) е излязло поколение. Как разбрах това?
Имаше умрели три скаридки с големина на едноседмична рибка гупа. Явно Крибензисите са ми в мързелив период за да не са ги унищожили досега :)
Е ,каймата го направи.
Не ме е яд, защото имам цял (отделен) аквариум с Макробрахиуми, но нека да се знае че каймата и скаридите не се съчетават добре. (освен ако скаридите не са ВЪВ каймата) :):):)

TiratroN

От няколко дни храня рибите с новата кайма която направих. Отделих две подрастващи скаридки Макробрахиум и също им давам на корем.
Странно... скаридките им няма нищо.
Рибите ядат нормално.
Почвам да си мисля, че нещо не е било наред с предишната кайма. Явно ще се получи както с козметичните препарати - преди употреба пробваш на малък участък от кожата ;) И ако не умреш значи е наред :) :)

Каймата която направих се състои от:
Телешко сърце - 1 кг.
Калмари- 300-400 гр.
Скариди-200 гр.
Миди-200 гр.
Хек филе- 500 гр.
Моркови-5-6 бр.
Спанак- 500 гр.
Коприва
Пресни печени червени пиперки - 2 бр.
Варени яйца - 2 бр.
Чесън-7-8 скилидки
Желатин за желиране. 70 гр.
Пропорциите са едно към гьотере.Ама малко се поолях в количеството (както винаги). Накрая заради спанака и копривата, каймата стана повече зелена на цвят отколкото червена.Ама си я ядат де :) Анциструсите пък вече отиват към категория "бизон".
И за протокола: нямам дискуси. Храня предимно Трихогастери и другите си риби.


elblanko

Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

Similar topics (5)

14890

Публикации: 2
Прегледи: 3506

3187

Публикации: 3
Прегледи: 3551

43818

Публикации: 2
Прегледи: 3800

30494

Публикации: 1
Прегледи: 2918

42444

Публикации: 14
Прегледи: 14840