• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 15:43

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Дафния

Започната от Desmoria, 31.01.2013 17:48

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Desmoria

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.sciencebuddies.org%2FFiles%2F3382%2F5%2FPharm_img004.gif&hash=0bd84b4dd38ad345434b1b1b0d9fc9f107f05665

Характеристика

Дафнията е сравнително лесна за отглеждане  и много полезна особено когато храните рибки, които са хванати диви или за рибки, които трудно се приспособяват към сухата храна. Тяхното скокливо придвижване, задейства хищническия инстинкт дори и в най-придирчивите рибки. Невзискателността към параметрите на водата, прави дафнията една от най-лесните за отглеждане живи храни. По думите на един развъдчик в Сингапур ,,ако не можеш да задържиш дафнията жива, не бих ти поверил да гледаш и моят pet rock(изрисуван камък, който играе ролята на домашен любимец)"

Има няколко вида дафния, като най-разпространени сред акваристите са Daphnia Magna и Daphnia Pulex. Много разпространена е и така наречената Moina, която е ,,братовчед" на дафнията. От трите Daphnia Magna е най-голяма като размер, женските достигат до 3-5мм, Daphnia Pulex е средна на размер, размер на женските 2.5-3мм, а Moina е най-малка, размер на женските 1-1.5мм. Мъжките индивиди като цяло са по-малки от женските.

Отглеждане

Предварително се сдобийте с жива дафния от някой магазин или колега акварист.

Дафнията е сравнително лесна за отглеждане. Може да се отглежда както в 3л буркан, така и в 200л бидон. Могат да издържат на големи температурни амплитуди, дори могат да се държат навън през зимата, стига водата да не замръзва. За отглеждане на Daphnia Magna е необходим поне 40л аквариум за да се достигне сериозна популация, която да може да се събира сравнително често. Daphnia Pulex и Moina могат да се отглеждат спокойно и в 8-10л аквариум. Ако пък разполагате с място и искате да полагате минимални грижи, просто напълнете стар детски басейн и го оставете на директна слънчева светлина. В момента в който водата стане зелена, сложете култура от дафния и не се занимавайте повече.

Въпреки, че не е абсолютно задължително да се пуска аерация на водата, това би спомогнало за развиването на дафнията. Имайте в предвид, че не трябва да се прекалява, съвсем лекото раздвижване на водата е достатъчно за да обогати с кислород. Не е необходима каквато и да е филтрация.

Хранене

Най-евтината и лесна за набавяне храна за дафнията е зеленясалата вода(микроалги). Просто оставете кофа аквариумна или езерна вода на слънце и след няколко дни ще имате зеленясала вода. Друг вариант е да вземете вода от аквариума на акварист, който има проблеми с цъфтенето на водата в аквариума си. Най-вероятно ще ви изгледа странно, но вие просто му се усмихнете и му благодарете. :)

Когато водата стане наситено зелена, сипете малко от нея в аквариума с дафнията(добавете толкова, колкото да се получи зелен отенък). По този начин се захранва дафния. Когато водата в която я държите се избистри, сложете отново от зелентата вода.

Друг метод за захранване е с мая. Купете жива или суха мая, една щипка от нея разтворете във вода колкото да получите мъглив разтвор. С така получения разтвор нахранете дафнията, сложете толкова колкото да се получи леко замъгляване на водата в аквариума. Нахранете отново едва когато се избистри водата.

Ето нагледно как се захранва дафнията с мая:

Качество на водата и събиране на дафнията за захранване на рибките

Въпреки, че дафнията е изключително непретенциозна към състоянието на водата, периодичните частични смени на водата ще и се отразят доста благоприятно. Ако съда в който я отглеждате се намира навън и е изложен на климатични влияния, като дъжд и вятър, няма да ви се наложи да се тревожите особено. Ако я отглеждате обаче в буркани или малки ванички, по-добре подменяйте част от водата. Когато качеството се влоши до толкова, че дафнията да се стресира, тя ще започне да произвежда така наречените ,,спящи яйца". Може да ги забележите като черни точки на снопчета или по дъното на буркана/ваничката или като черни туморни образувания в коремчетата на дафнията. Това трябва да е сигнал за вас, че водата не е наред и дафнията произвежда спящи яйца, които ще се излюпят, когато настъпи дъждовния сезон и водата в която живеят се опресни.

Най-лесния метод, който може да приложите е всеки път, когато взимате от дафнията за да нахраните рибките си, да гребвате с голяма чаша от дафнията(след което я прецеждате през марличка и чак тогава храните) отцедената вода се изхвърля, а аквариумчето се допълва с престояла чешмяна вода.
В този форум има много опитни акваристи, които на драго сърце биха помогнали и дали съвет... Съветът е безплатен, а какво ще направите с него, е това което му придава стойност.

niky

Макар и с огромно закъснение, статията е вече и на сайта - Дафния

Similar topics (5)

27992

Започната от DMitar


Публикации: 0
Прегледи: 2799

7220

Започната от iohko


Публикации: 13
Прегледи: 9677

10454

Публикации: 2
Прегледи: 3381

12588

Публикации: 2
Прегледи: 4897

784

Започната от cihlidi_fan


Публикации: 25
Прегледи: 16009