• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:41

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Торене по метода на Приблизителните показатели

Започната от Bass_Maker, 07.02.2008 11:52

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bunzip2

Колко от добавките ще консумират растенията е относително да се каже.
Колкото повече им светиш (като сила на светлина, не като продължителност), толкова повече ги караш да консумират.
Съответно това е свързано и с добавяне на допълнително со2.
Ако проблемите са ти бавно растящите - може да ползваш и топчетата на JBL. Много добри резултати дават.
Друг вариант е да замразиш във формички за лед, каша от ЧКЧ. В замръзнало състояние, я слагаш с пинсета дълбоко в грунта до корените на проблемните растения.

Ако ви е твърда водата, едва ли проблемите са ти от липси на магнезий или калций.
Не е зле да пуснеш една/две сники на растенията във раздела с растенията.

Имал съм проблеми преди време с паричката, листата и започнаха да побеляват, като жилките се открояваха само. Проблема се оказа хлороза. След сваляне на PH под 7, растението се оправи.

fam

Цитат на: bunzip2 - 05.10.2015 19:54
Колко от добавките ще консумират растенията е относително да се каже........
Благодаря, bunzip *privet* Известна ми е относителността в консумацията, и че повечето препоръчителни  дози за седмично торене са правени  за оптимално светене с 1-1.2 WpL.
Аз сега слагам едно микро  на Тропика само, точно заради твърдата вода..просто с е чудех дали  няма да е нужно вс епак  от време на време да се добавя нещо. И  се чудех коя от солите (ако правилно ги наричам соли) на калия е за предпочитане.. както и да е. вече си поръчах калиев сулфат :)  заедно с магнезиевия- да имам подръка. Микрото е ясно.
Ще видим като дойдат.

Ами снимки да пусна..ще. Благодаря за идеята...
Не разбрах само какво стои зад абривиатурата ЧКЧ *CRAZY*

Penta

Първо да започна от солите.
"Макро" това е т.нар. NPK : Nitrogen , Phosphorus и Калий - Potassium. Всяка една от изброените от теб соли добавя един от тези елементи. Нищо че всички са в стабилни съединение с калия.

Калиев Нитрат (KNO3) добавяме заради нитрата, от който растенията извличат Азот
Калиев Фосфат (KH2PO4) добавяме заради фосфата от който си набавят фосфат
Калиев сулфат - добавяме заради калия, сулфата не влияе по никакъв начин на растенията. Нуждаят се от доста калий, те го извличат и от  Нитрата и Фосфата, но само той не е достатъчен.
С две думи трябват ти всичките тези соли. Има си рецепта за Торене по Метода на Приблизителните Показатели a.k.a. Estimated Index и в нея са описани от кое по колко да добавяш.
Какво значи "твърда вода" ? При замерване на общата твърдост показва голяма стойност. Еми ОК, на растенията не им дреме за това. Дреме им обаче да имат на разположение достатъчно Калций и Магнези.
В "твърдата" вода по принцип преобладава Калция, защото е много по-разпространен в природата (и в земните слоеве) от магнезия. Затова и в стандартните рецепти за торене той не се добавя. Не е така обаче с магнезия, дори и в много твърда вода концентрацията му може да е ограничена, затова той присъства в почти всички рецепти за Макро торове. Необходимо е съотношението Ca:Mg ~3-4:1 . А дали Калция и Магнезия не са в повече растенията не се интересуват .
Има обаче една тънкост. В природата калция във водата идва най-вече в комплект със карбонат. Калциевият карбонат е химично съединение с формула CaCO3. Среща се в големи количества по целия свят под формата на скали и е градивно вещество за черупките на различни водни животни, на охлювите и на яйцата. Те тоя карбонат в големи количества увеличава драстично pH на водата и тя става устойчива на всякакви опити да се подкисели. А растенията не харесват високо pH, а желязото го мрази. Много бързо образува неразтворими соли и се утаява. А желязото е ценно, иначе - хлороза :(
Относно консумацията - целия метод се основава на това да се добавят торове в количества които дори при максимална консумация от растенията никога да не свършват. Самото дозиране става със лъжица сух прах.
А ЧКЧ е тор от Червен Калифорнийски Червей :)

sVGNsali

Penta браво за търпението и начина на поднасяне на информацията.
Каква е разликата между майстора и чирака? Времето.

fam

ами.. не аз , Айнщайн го е казал: "Ако не можете да обясните нещо на едно дете, то това значи, че вие самият не го разбирате."
Благодаря Мастер Penta.  *thanks
Объркването ми идва от това, че при азотния цикъл се свеждат отпадъците до нитрати NO3, които се усвояват от растенията... и ако добавям KNO3  се опасявам да не стане твърде много...все пак не искам да си уморя рибите.
Добрем ще си поръчам и останалите соли... но по- нататък за сега ще добавяме само  сулфат- магнезиев и калиев,
И да за мен е трвожно да имам излишъци в  аквариума ( и не само там) и  ето това: " ... целия метод се основава на това да се добавят торове в количества които дори при максимална консумация от растенията никога да не свършват."  чисто психологически  ми е трудно да го приема  и  нараства безпокойството ми за рибите. все пак всеки  е вървял по различни пътища..както и да е. Благодаря за обяснението, наистина човешки поднесено и разбираемо ...дори за мен.  :-[

Penta

Не че съм пробвал, но предполагам ако има аерация риба може да живее в бутилката с Калиев Нитрат от която се тори :)

Sandro

Много пъти съм се чудел за магнезия. Има го как и по колко да се направи разтвора.
Обаче никъде няма по колко мл. да се слага във водата когато се слага и макртото. Както 10мл от разтвора на нитрата. Е колко мл от разтвора на магнезия.  :-D

niki_o

Цитат на: Sandro - 15.02.2018 19:36
Много пъти съм се чудел за магнезия. Има го как и по колко да се направи разтвора.
Обаче никъде няма по колко мл. да се слага във водата когато се слага и макртото. Както 10мл от разтвора на нитрата. Е колко мл от разтвора на магнезия.  :-D
Това е уловката....него просто трябва да го има наличен достатъчно :-P

Amev

Аз слагам на око ;) 100 тина грама ги разтварям в едни литър вода и като се сетя мина замина сложа малко ;)

Similar topics (3)

40971

Публикации: 3
Прегледи: 6622

53640

Започната от em3ata


Публикации: 0
Прегледи: 2194

50320

Започната от bhote


Публикации: 1
Прегледи: 2176