• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 03:34

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

химия за п&#

Започната от etg, 20.07.2004 12:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

etg

Взех си калциев дихлорид, магнезиев сулфат и сода  в какви пропорции трябва да се слагат. 180-190 литра вода.

И още нещо има съединение Калциев карбонат CaCO3(какво му е народното наименование) и няма ли да е по-удачен вариант.


Магазинчето е много удобно на Ак.Бончев 2 ( на 50-100 от спирката на Цариградско шосе м/у Плиска и колелото  по посока БАН)

Boby_

Аз лично не съм ползвал калциев карбонат, затова ми е трудно да ти отговоря на въпроса дали може да замести калциевия дихлорид.
По принцип съм чел доста рецепти, които включват само магнезиев сулфат и сода за хляб, но при тях се пропуска дребния факт, че основната част от разтворените във водата йони, които формират общата твърдост, са не магнезиеви, а калциеви. Въпреки това рибките се чувстват чудесно и без калциев дихлорид. Напоследък започнах да слагам и от него, но при контакт със сода бикарбонат се отделя голямо количество хлор - водата чак побелява, затова слагам по малко. Най-голямото съотношение в полза на калциевия дихлорид спрямо магнезиевия суфат, което съм достигал, е 1:1, като обикновено слагам три части магнезиев сулфат на една калциев дихлорид.
Виж за общото количество не мога да ти дам друг съвет, освен да мериш, докато докараш общата твърдост и pH-то според нуждите си - това много зависи от изходната точка, така че универсални рецепти няма.

etg

Доста се разтършувах в нета и останових , че Калциев карбонат ( калцит, арагонит) всъшност е варовик. Той е основна съставка в черупката на морските мекотели, мрамори и всякакви подобни каманяци.
Отделен е въпроса ако се сложи в аквариума дали ще се разтвори (повиши pH i GH) или ще се утаи, но смятам да пробвам макар и да ме е страх да не навредя на рибетата.

След изпичането му се образува негасена вар CaO2.

NНяма ли някой химик във форума?

Boby_

Не съм химик, много съм далеч от това, но все пак ще си позволя да предположа, че ако ползваш калциев карбонат, той ще се разтвори и ще освободи във водата Ca++ (калциеви положителни йони) и CO3 (карбонатни йони). Това ще доведе до повишаване на общата твърдост, но в същото време значително ще повиши и карбонатната твърдост. При калциевия дихлорид това не може да се случи.
От друга страна повишаването на карбонатната твърдост в случая с африканските цихлиди от Малави и Танганайка е по-скоро плюс - тя ще помогне да се поддържа високо и стабилно pH.
Можеш да пробваш отначало в съд без риби да сложиш калциев карбонат, като мериш периодично твърдостта и pH-то (последното е много важно). Ако правиш такъв експеримент обаче, не е зле да имаш предвид, че за да повлияе карбонатната твърдост на pH-то е нужно повечко време - окончателният "резултат" ще е известен след не по-малко от няколко часа.

etg

На мен всъщност това ми е идеята, да повишавам pH, GH, KH без да вкарвам излишни неща , като хлора например.

Boby_

Цитат на: "etg"На мен всъщност това ми е идеята, да повишавам pH, GH, KH без да вкарвам излишни неща , като хлора например.

Ами пробвай, ако имаш възможност - лично на мен евентуалният резултат ми е ужасно интересен.  :wink:

Boby_

Поразрових се за калциевия карбонат и установих, че в общи линии нещата са по-сложни, отколкото си мислех. Калциевият карбонат си е чист варовик (както вече спомена) и се разтваря много трудно и бавно във вода (както аз би трябвало да знам и да се сетя доста по-рано, понеже имам варовикови скали от години в аквариума, а те са намалели съвсем незначително  :lol: ). Поради тази му трудна разтворимост хората са измислили разни варианти - да го вкарват посредством реактор на CO2 и др.
Ето линкче към една интересна статийка по въпроса:
http://www.advancedaquarist.com/issues/july2002/chem.htm

Отнася се за морски аквариуми, но решенията ще са сходни и за сладководни. Все пак си мисля, че добавянето на калциев дихлорид вместо калциев карбонат е по-лесният вариант.  :wink:

etg

Аз всъщност точно от това се притеснявах, дали ще се разтваря или утаява. Но в пакета е на прах и ако се разтвори в някаква кофа, след което се остави да престои 1-2 дни да се утаи, каквото ще се утаява може би ще стане.

А за реактор , абсурд - нямам.

Да се похваля вече имам cyaenorhabdos ( не съм сигурен за правописа)

Boby_

Цитат на: "etg"Аз всъщност точно от това се притеснявах, дали ще се разтваря или утаява. Но в пакета е на прах и ако се разтвори в някаква кофа, след което се остави да престои 1-2 дни да се утаи, каквото ще се утаява може би ще стане.

А за реактор , абсурд - нямам.

Да се похваля вече имам cyaenorhabdos ( не съм сигурен за правописа)

Cyaneorhabdos се пише. Честито!
Ако не е тайна, от кого и срещу колко ги взе? Щото поне според моята информация в момента само аз и Ники вадим. Имаше още един образ, който си беше взел, но той ги гледа в един аквариум с йохани, което си е гаранция за хибриди - меланохромисите са пословични с това.  :lol:

etg

От Ники, но той ме помоли да не говоря за цени.

А за името логично е , все пак идва от cyan. :lol:

Boby_

Цитат на: "etg"От Ники, но той ме помоли да не говоря за цени.

А за името логично е , все пак идва от cyan. :lol:

Добре, добре, не настоявам за цената. Ники е пич и рибите му са много качествени.  :lol:

Similar topics (5)

17275

Публикации: 3
Прегледи: 4655

11106

Публикации: 12
Прегледи: 6183

648

Публикации: 4
Прегледи: 3236

1666

Започната от Stas


Публикации: 6
Прегледи: 5659