• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 20:06

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

сваляне на Ph с подръчни средства ( добавен въпрос към химиците )

Започната от Stupid_boy, 26.06.2008 19:49

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Stupid_boy

тези дни набарах Ph тест и установих че в локвичката ми водата е 7.3-7.4 при температура 25-27 градуса. викам си, по-честа смяна на водата и ще го оправя. премерих и чешмяната вода - 7.3.
притеснението ми относно качеството и е породено от факта че вече втора кошничка лудвигия е на път да си замине.
понеже няколко дена няма да ме има, а детето храни доста непремерено, пък и в момента не разполагам със средства за химии, въпроса е как да го сваля малко това Ph с подръчни средства? предполагам, до към 6.8. в по-добър момент ще се заема с още тестове и корекции и на другите параметри, но за момента нямам никаква друга възможност.
уточнявам, тестера не е минал през проверовъчна калибровка, възможно е да има леки отклонения. електронен, чисто нов е. локвата е 24 литра.

iek

Със СО2(мая и захар, продават се във всяка бакалия :-D).

Stupid_boy

около 18 часа от зареждането на бутилката: от 7.4 сега съм на 6.5. 1 балонче на около 10-20 секунди, почти 100% оползотворяване ( хитър смесител ).
от едната крайност в другата...

Живко

 :-)
Така е тя.
Само дестилирана вода те оправя!
Никой не се е родил научен.

Stupid_boy

снощи се прибирам след 3 дневно отсъствие, пускам метерчето и изненада, стабилни 7.56!
бутилката дава вид да работи, макар и мнооого слабо. нещо някъде бъркам, ама не мога да схвана какво.

Stupid_boy

бутилката по някаква причина беше спряла. даваше вид да работи, но нямаше сила да преодолее водния стълб в аквариума. презаредих и загубих 3 рибока докато стабилизирам количеството. това ме навежда на следния въпрос: заслужава ли си човек да инвестира във възвратен клапан, в направата на визуален контрол за брой мехурчета, в постоянен визуален контрол и корекции ( реактива е жив и подава непостоянно налягане ), и не на последно място, в често презареждане. аквариума не заслужава инвестиция в бутилка, контролер, соленоид и т.н. екстри.
от тук идва и другия въпрос: какъв е принципа на таблетките? пускат до някаква концентрация или пускат безогледно до изчерпването си? няма ли проблем с пренасищане?

Stupid_boy

май разбрах къде е проблема. темата е напълно сериозна, така че нека специалистите се изкажат дали съм прав или не.  изписах 5-6 листа химически формули, изрових какви ли не сравнителни таблици, бе от 7 кладенеца вода донесох.

седейки днес и четейки тук попаднах на тема, в която се споменава за 'карбонов генератор' ( в соленоводния раздел ). всичко започна от там, понеже в моя имам мъртъв рифов корал. в темата се споменава само че корала е калции, в действителност се оказа че е калциев карбонат. поразпитах чичко гугъл и започна едно писане-брисане-смятане. припомниох си доста неща от химията. оказа се че в нормални условия калциевия карбонат се 'разтваря' от погълнатия във водата атмосверен СО2, който не е много. в резултат се получава калциев бикарбонат, който не е много стабилно съединение имайки предвид наличието на още СО2. той от своя страна в разпада си преминава през няколко фази, като в резултат имаме по малко въгленова киселина, малко нитрати, пак малко свободен СО2 и, най-важното, Са2+! това води до повишаване на карбоновата твърдост на водата, а от там и до повишаване на Ph-то. при наличие на калциевия карбонат във водата, макар и доста бавно този процес може да доведе до доста алкална вода.
в този момент обаче, без да си давам сметка каква е причината за това леко повишение на Ph-то, аз започам да подавам принудително СО2 ( според съвета по-горе ), което увеличава в пъти скоростта на процеса. поради все по-голямото насищане на водата с Са2+ имам нужда от все по-големи количества СО2 и кръга се затваря. по мои сметки към момента концентрацията на калциев карбонат ( и бикарбонат ) е около или дори надвишава 50мг/л. това води до доста твърда вода, много трудно за управление Ph и висока концентрация да госта други вредни съединения. иначе казано, точно на ръба на екологична катастрофа съм!

корала вече е изваден, заредил съм вода за около 50% смяна да престоява за събота. мисля че ако в момента ако спра подаването на СО2, катастрофата ми е в кърпа вързана, за това ще го спра след смяната на водата.

моля специалистите да се изкажат дали съм прав с тези си разсъждения или за порден път гледам в грешната посока. само смяна на водата ще помогне ли или и други мерки трябва да взема?

MeTogu

Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Stupid_boy

ще се изчервя :-[ :-[
'препарати' имам само AlguMin, но не мисля че сега му е моменета. водата е налята в тенджери, та ще я изчакам поне до утре. все пак, не е малко.

------
лошото е че мъжката бета не успява да си закрепи пяната както трябва, та женската си го отнася, но няма начин, ще се сменя водата със или без пяна.

Живко

Дааа!
Удивително!
Още един пример, че човек се учи докато е жив. Понякога процеса е труден, друг път по-лесен.
Ако всеки вземе да прочете проклетите статии, до такива положения няма да се стига.

Няма как да постигнеш стабилно рН с такава система. Винаги ще има колебания, а те са вредни за риби и за растения. Първо трябва да се погрижиш за карбонатната твърдост.
Никой не се е родил научен.

Stupid_boy

вече се грижа. до тук 4 смени по 10 литра. Ph-то уж се кротна на 7.34, колкото е и от чешмата. продължавам със смените и търся с какво да сваля още твърдоста.
'проклетите статии' съм ги чел, но по никакъв начин не свързах прочетеното с конкретния проблем. просто не си давах сметка че проклетия корал се разтваря  :-|

Stupid_boy

продължавам темата с последиците от тая моя глупост, белким предпазя някой за в бъдеще.

след 5 дена смяна на около 40-50% вода и читаво сифониране забелязвам наличие на огромно количество органика, която преди това уж не беше там. тя че си е била там, спор няма, но нещо я е крило и предпазвало от сифончето. по дъното хубаво, ама чак да забие филтъра напълно, за няма и седмица ...
2-ра седмица не слагам бактерии, защото с тея всекидневни смени няма много смисъл, но днес сложих, нищо че утре пак ще източвам.
вдигам боклуците от дъното, уж ги събирам, после пак завъртам водата и пак все едно нищо не съм правил. дори в момента ( 2 или 3 часа след сифона ) вече имам свободно плуващи боклуци.

явно борбата ще е по-трудна, отколкото очаквах.

dido

Човек, не знам какво си чел, но Калциевите Ca2+ йони повишават общата твърдост, не карбонатната. За късмет варовика е не само калций, ами и карбонатни CO32- аниони. Последните имат отношение към карбонатната твърдост.

Преведено на човешки език, като ръгаш яко СО2 в аквариум, в който има варовик - дали корали или камъни все тая - вдигаш едновременно и общата и карбонатната твърдост. Това е щото СО2-то "разтваря" варовика. На тоя принцип бачка и въпросния калциев реактор за соленоводните аквариуми.

Често тия, дето гледат растения и пускат СО2, гонят мека вода. Това не може да стане с варовик вътре.

theater

Дидо, зависи от водата. В софийската вода според мен е доста желателно да има поне малък варовиков камък, че иначе може да пооранжевее доста теста за pH ако се отплеснем.  :-D
140л - харацини
http://starividri.org

Stupid_boy

Цитат на: dido - 23.07.2008 19:50
вдигаш едновременно и общата и карбонатната твърдост

за общата не съм мислил/смятал, но за карбонатната мисля че успях да го направя. поне така си мисля, а може и да съм объркал понятията и изводите си в краткия си разказ.
на 36 години съм, химия май за последно съм учил в 8-ми клас, та ми се наложи бая рефреш, и то на англииски. възможно е да съм сбъркал/пропуснал някъде я в превод, я в разписване на реакция.

факт е че вече Ph показателя е доста стабилен, макар и все още над желаната от мен стойност. факт е и че във водата наблюдавам съвсем малки бели люспички, за които се надявам да са свързани вече устоичиви карбонати/калции.
факт е че имам и пресни бледозелени издънки по пръчките на лудвигията, както и пробили през грунда пресни издънки на micranthemum.
факт е и че филтъра ми се задръства за 2 дена, въпреки всекидневното сифониране. преди това прозрение филтъра караше по 1 месец без да има сериозни натрупвания. това ми е една от загадките все още.

друг, крайно непонятен за мен факт е, че хайверните рибоци определено имаха афинитет за размножаване в тая чорба. до момента не съм успявал да им създам условия, а сега с тази грешка успях.

все пак, ако някъде бъркам с извода си, казвайте докато е време.
амаааа, броя риби няма да намалявам :)

---
днес ми дойде ( елементарно, но явно задължително ) оборудване за СО2 система, което вече ми е безполезно, но което мисля да задържа за в бъдеще. никой не знае какво ще му потрябва след време. то хляб и вода не иска, а с продажбата му само ще си загубя време.

Similar topics (5)

50610

Публикации: 8
Прегледи: 4488

14297

Публикации: 12
Прегледи: 7436

14413

Публикации: 8
Прегледи: 4843

59310

Публикации: 2
Прегледи: 3146

24463

Започната от mikki


Публикации: 9
Прегледи: 5150