• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 01:40

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Спорна статия за смяна на вода

Започната от Raven, 10.12.2009 10:50

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bigbeer

Такива статии имат за цел да убият акваристиката като цяло. Единствено за колегата със златните таранки май тя е препоръчителна. Аз не познавам човек който да прави подобни 90-100% смени на водата в танковете си. При други обстоятелства бих обсъдил тази статия с колегата който е я превел, ама прецених, че ще е загубено време. Аз лично ще продължа да сменям по 1/4 седмично.. успех на тези които ще се пробват с интензивните смени.

iek

Сменявам вода само вечер  2-3 часа след спиране на СО2-то, тогава рН-то ми се приближава към 7 ( общо взето ми се колебае между 6.8 и 7.2 ), колкото е и на престоялата поне 2-3  дни вода. Останалите показатели са почти еднакви, най-много да има разлика с 2°С в температурата.

"След това в един 200 л. аквариум по неясни причини реших да вдигна рН, вечерта сложих в аквариума две три шепи счукани черноморски миди в една мрежичка от картофи.
На сутринта всичките ми плати бяха мъртви- около 25 броя, оцеляха две три от по старите плати."
Трябвало е да сложиш доломит ( калциево магнезиев карбонат ), по-устойчив е на СО2.

Дънните филтри са отхвърлени като неподходящи за растителни аквариуми, а и не само за тях може би, поради промяна на редокспотенциала в отделните слоеве на грунда. Денерле ги лансира, но нали трябва да се продават много излишни неща, за да има печалба.

ata_nas

Сетете се за статиите по Руските сайтове за проточните аквариуми.
Позволено е да се прави всичко щом растения и риби са в добро състояние.

NO CARRIER

Не ми се чете всичко до буква, ама ми се струва, че забравяте една подробност. В аквариумите с дискуси и други цихлиди обикновено растителността е слабозастъпена и за това там CO2 не се подава. За каква рязка смяна на pH ми говорите тогава? Може би при танганайците на Боби важи, щото там то е по-високо, заради изискванията на самите риби.

Така че, при една честа, масирана смяна на вода там проблеми не би трябвало да има.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

ceco

Аз сменям 50% веднъж на две седмици направо от чешмата. В началото рибите видимо не се чувстват добре, но след около час се оправят.
Мерил съм параметри контролно преди и след смяната. Имам  съществена разлика само при нитрати и фосфати.
Искам да подчертая, че става въпрос за моят аквариум и мерене с моите тестове. Не препоръчвам такива смени на вода !
С други думи не правете това в къщи. :-[

BOJO

Цитат на: Raven - 10.12.2009 13:36
Аз по принцип съм малко  наплашен на тема рязка смяна на рН защото на два пъти си изтрепах рибите с тази магия.

И аз съм наплашен и затова меря с тестове кат луд.
Аквариум 450л , чисто вода около 380-400. Имам около 40-45 рибочета. Имам 1 кг корали заровени из пясъка + 50-60 кг варовикови камъни. Храня по 2 пъти на ден икономично. Започнах да сменям 50% седмично (190-200л) като пълня директно от чешмата. Добавям Акватан. ПХ преди смяната е около 7-7.5. След смяната е същото.
.......
Случва се като се прибера и водата ми се стори мръсна да я сменя и по често, примерно на 3-4 дни. Определено рибочетата се чустват добре.
Но имам друг проблем- при смяната ползвам директно топлата вода, която е централна. В този момент рибочетата се търкат в пясъка и камъните. Преди, като ползвах бойлера или престояла вода, това не се случваше.

Raven

Божо аз винаги съм бил на ТЕЦ и не знам каква е разликата.

Възможно е да има разлика между домашният бойлер и ТЕЦа, домашният бойлер ти е бил новичък, или при всяко положение по нов от този в ТЕЦа който е от времето на априлският пленум- представете си за тези десетилетия какво се е насъбрало в него.

Зависи и в каква сграда си, ти си в нова а те са с пвц тръби, в старите са с чугунени.
Предполагам че тези неща имат значение.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

discus

Водата се подгрява в абонатната, не идва от ТЕЦ-а, от там идва само туй дето грее и през топлообменик в абонатната грее студената вода и при теб идва вече топла.

Raven

Да- вярно че така беше системата.
От теца идваше парата а не топлата вода.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

NikolaV

Цитат на: BOJO - 10.12.2009 16:02...И аз съм наплашен и затова меря с тестове кат луд. ...
Ми кат си нямаш друга работа :)
Сменям по 20-30% седмично директно от чешмата. Сипвам на око английска сол и сода за хляб. Абсолютно излишно според мен, но не пречи...
В събота реших да премеря pH-то... И изхвърлих 4-5 теста купени в началото на аквариума преди 3-4 год. и ползвани по веднъж. Всички бях с изтекъл срок на годност. Сега и да съм постигнал перфектните параметри - няма как да знам :)
Демек, гледай си с кеф рибките и не се вманиачавай! Освен ако не си химик любител, разбира се.

А с тия корали и варовик не вдигаш твърдостта по никакъв начин. Навремето като имах растителен пусках CO2 и имах корали във филтъра за буфер. Тогава без да искам вдигнах твърдостта ~ 15 kH, 30 gH. Сега обаче в твърдата вода (не знам параметрите в момента) с корали и варовик не постигам нищо.

bonelez

А нямаше ли нещо, че по трабите с топла вода има отлагания на мед и други тежки метали?

zambo

При около 150л. вода в големия аквариум сменям веднъж седмично 50-60 л. с престояла . Складирам вода в туби . Аз лично не бих сменил повече от 50 процента от водата наведнъж . Никога не съм сменял 90 процента от водата , за да кажа какво ще е поведението на рибите , но не ми се струва разумно да се смени толкова вода наведнъж.
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

killiman

Доколкото си спомням, в статиите никъде не ставаше дума за растения. Да се концентрираме върху рибите тогава.
Има видове, за които смяната на голяма част от обема на съда е препоръчителна. Често използвам този начин на смяна на водата при барбуси, живородки, сомове, едногодишни кили рибки. И резултатите са много добри. Но никога не си позволявам да го правя при тетри и кили рибки, които живят при по-постоянни условия.
Навремето, когато правих смени от по 20-30% седмично в аквариуми с живородки, не успях да постигна ефекта на изложбените гупи - големи тела и отворени опашки.  Сега не отглеждам гупи, но за себе си съм убеден, че големите съдове, здравото хранене и яката смяна на вода биха довели до едни чудесни екземпляри. Разбира се, тук огромно влияние оказват и качествата на водопроводната вода.
Наскоро четох един стар учебник за промишлено рибовъдство. Обвит с мистериозност се споменаваше и факта, че японските стопанства имали 3-4 пъти по-голям добив от единица площ от нашите стопанства. И някак си между другото в текста се промъкна и факта, че тези басейни имали огромна проточност, което де факто си е и отговора на загадката.  :-)
Прясната вода съдържа доста микроелементи, които нямам как да добавим във водата по друг начин. Всъщност, може и да има, но аз не съм запознат. А колкото и да са микро, все пак тези елементи са с изключителна важност за растежа и доброто здраве на рибите. (Сега се сещам за минералната сол на Сера.)
Та така... Има риби и риби. За някои е добре, за други не толкова. А някой че може да се подведе е нормално. Още си спомням преди няколко години, когато се обсъждаха СО2 реакторите как ме разпитваха дали ТРЯБВА и при малавийските цихлиди да се слагат такива. Даже и във форума имаше 1-2 теми. Изводът е, че първо трябва да познаваме рибите си много добре преди да се предприемат каквито и да е действия. Дори даже преди да ги купим или вземем от познат.

Denis The Hotstepper

FRIENDS, не си ги мерете, има хора, като мен, които наистина искат да прочетат всички мнения по темата...
Без да има дразги!
Спор няма, че за всеки аквариум нещата са различни, но МНЕНИЯТА ВИ са ни важни
Както аквариумите са ни важни, така и мненията Ви.
Майната му на спора, дайте по усмихнато и по темата.....моля Ви :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi185.photobucket.com%2Falbums%2Fx190%2Fmataxata%2F1-4.jpg%3Ft%3D1268384406&hash=0618ef6c1fddc20c43d674df9e8648210e9e6deb

bonelez

Не знам дали тука му е мястото, ама да си задам аз запитването.

Как става така, че Амано подържа в аквариумите си NO3<1 ppm???При положение, че субстартът му е бъкан с N и P и казва, че прави 1/3 смяна на водата на седмица.Просто ми е чудно, какви са тия растения дето го изконсумирват N-то из основи...:-)

Similar topics (5)

2744

Публикации: 7
Прегледи: 7447

463

Публикации: 18
Прегледи: 9190

40971

Публикации: 3
Прегледи: 6675

43517

Публикации: 20
Прегледи: 8885