• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Са и КН - странни резултати

Започната от patter, 04.12.2006 14:02

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

patter

Вече на няколко пъти писах тук за проблемите си с едни водорасли. Консултирах се с един приятел и той ми каза, че подобни водорасли вижда за пъви път в сладководен аквариум. Виждал ги е в морски аквариум в процеса на подготовката му. Според него това са водорасли, които се размножават и виреят във вода богата на калций. Изграждали си нешо като скелет.

Предложи ми да напарвим тест на водата ми. Занесох му вода директно от чешмата. Прави тест за калций. Водата при него е с 30 (хмм забравих каква мерна единица) а при мен е 80. (центъра на Варна и кв. Левски).

Наличието на много калций във водата ми е и причината за образуването на котлен камък по машинката ми за СО2 (чрез електролиза).

Препоръча ми да ползвам йонообменна смола за да омекотя малко водата. Взех си смола и тест за КН за да меря какво става.

И тук е момента, в който теста ме учуди. Замерих КН на водата в аквариума и на водата от чешмата. В аквариума показа 7 немски градуса а от чешмата 8 (по-скоро 7 и нещо :-) ).

Да, но доколкото чета насам натам 7 немски градуса КН е добре като параметри ...

dido

Ми чудесно е. Вземи и един тест за gH, параметъра има малко по-пряка връзка с калция, отколкото kH.

patter

Кое му е чудесното Дидо :-)

Като минаваш покрай Варна се обади да ти покажа за какво иде реч (ако дотогава не съм оправил проблема де).

В момента си имам и водорасли, които стоят като ... корали :-) Образуват се като малки зелени песъчинки върху камъните ис а буквално песъчинки - и на външен вид и на пипане.

Бяха се навъдили в доволно количество върху един корен (не че не ми харесваше как изглежда) и реших да го топна в гореща вода - резултатът от зелени станаха на бели ...

Сега е голямата чуденка - дали да си зема направо тест за калций (ама какво е нормалното количество на калций ? ), дали да взема тест за рН или за GH ... ще заприлича в къщи на химична лаборатория :-(

NO CARRIER

Това са диатомеи и радиоларии, покрити с ксенококус. Премери си силикатите. :-)

Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

patter

Голямата ми чуденка (и въпрос) е възможно ли е да имам високо съдържание на калций във водата и такова КН и какво е по-удачно да следя и меря.

Иначе проблема с водораслите започна бавно да се решава - торене, СО2, бързорастящи растения - множество промени, които за сега имат положителен ефект.

patter

Премерих и РН - вечерта и сутринта стойността е една  7.5
С помощта на смолата КН вечерта беше 6 немски градуса.

dido

Цитат на: "dido"Вземи един тест за gH, параметъра има малко по-пряка връзка с калция, отколкото kH.

patter

Дам, така е като не чета внимателно. Нямам идея защо първия път това gH го прочетох като рН ... и реших да меря рН ...

Ще видя какво ще покаже кН-то довечера, би трябвало смолата да го е смъкнала още малко и от там да мога да сваля малко и рН-то ...

patter

Стойности на gH : от тръбопровода - 12 , в аквариума 7
Стойности на кН: от тръбопровода - 8,  в аквариума - 7

всичко в немски градуси.

Със смолата съм смъкнал общата твърдост на водата. Сега трябва да измисля и как да смъкна кН , за да ми падне и рН-то, което в момента е стабилна на приблизително 7.5


Интересно е, е днес кН в аквариума ми е малко по-високо от вчера (1 градус)

Живко

Ако си торил е нормално да се покачи.
Другият вариант е в следствие на подаван СО2 и наличие на варовикови камъни, да се покачи кН. Ако не камъни, то грудна може да отделя под въздействието на СО2.

Има два вида смоли. Анионит и катионит. Едната смъква КН, другата GH.
Никой не се е родил научен.

dido

Цитат на: "patter"Стойности на gH : от тръбопровода - 12 , в аквариума 7
Стойности на кН: от тръбопровода - 8,  в аквариума - 7

всичко в немски градуси.


Неведнъж съм писал, при мене - в Добрич - са 32/25 тия показатели, и подобни феномени като твоите водорасли не съм виждал. Може би имат нещо общо с електрическия ти генератор на СО2...  :?:

patter

Дидо, не е от него. Появиха се преди да си го купя. По-скоро са свързани с много силното осветление + калций + липса на СО2 + недостатъчно растения + ...

Сега започнаха да се оправят нещата с тези водорасли, след като пуснах тази системка за СО2, добавих малко бързорастящи и започнах да торя.