• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:12

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проблем с анцитруси

Започната от Evgeniy, 25.07.2010 17:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Evgeniy

Привет на всички.
От около 2 години гледам по-сериозно анцитруси и за втори път ми ми умират масово.
Аквариума е около 100л.
сменям по 1/3 от водата всяка седмица. Пясък имам само от задна страна, в по-голямата част е чисто дъно. Въздухът е от одикновенна машинка с гъба. Лампата която свети е обикновенна (не свети повече от 6-8ч на ден) растяния имам съвсем малко. Големите анцитруси са един мъжки и 3-4 женски, според зависи. малките са над 100. За храна люпя артемия, правил съм си смески с тиква+морков+спанак с малко желатин вътре (замразено), слагам им и краставица. На моменти храня и с чернодробна.
Храня по два пъти на ден - сутрин и вечер. Когато имам артемия и двата пъти е с артемия, когато не - редувам храните. Краставицата я слагам обикновенно през деня 2-3 пъти седмично.
Водата от близо година я наливам директно от чешмата. Бойлерът е поточен.
Какво съм видял като симптоми - ами само това, че малко преди да умрът се движат като ударени самолети, неорентирани. Другото което ми се случи е следното:
Понеже исках да си оставя само шлаерни екземпляри (мъжки и женски) махнах всички обикновенни от размножителния аквариум в по-големия - той е около 160л. с помпа външна, без въздух и предимно с големи ехинодороси. За няма и седмица почти всички големи сомове които върнах в този аквариум умряха. Поддуха се като балони.
В този, който са малките сложих едни чифт шлаерни. И там женската се наду на втората седмица. Мъжкия и другите женски са ок.
Та според вас кое кара толкова масов мор на анцитрусите на моменти - май 2 пъти годишно ми се случва. Кое е причината да се надуват като балони преди да умрът.
Дали високо съдържание на хлор в чешмяната вода е проблем, но в по-големия аквариум също сипвам чешмяна вода пак всяка седмица и там такова нещо не е имало.

devil111

най-добре оставяй водата да престои преди да я налееш в аквата !!!! хлорта мори рибките като с есипва редовно хлорирана вода
Всеки луд с номера си.....

jordanM

Според мен не е проблема във смяната на водата, с такава от бойлера. Все пак водата в бойлера е преварена.
Според това,което си дал като информация, рибите ти умират от воднянка, тя е не лечима, въпреки че има данни за лечение  в начален стадий.
Не е ли малко много водата , която сменяш всяка седмица, аз на мойте риби я сменям на 2- седмици по-малко и нямам проблеми.

dok70

Имат навика да преяждат с някои манджи.
Обърни внимание на това!
Имал съм единични загуби, като изпусна повече кайма.
Много често храниш та...
От хлорираната вода... малко вероятно.
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Lucio

Това подуване е много вероятно газова емболия която по всяка веротност е причинено от чернодробната храна.
Ако са подути задължително гладна диета около 5 дена комбинирано с ежедневна смяна на вода около 10-15% както и да увеличиш аерацията поне двъкратно.
Това го споделям с вас защото съм имал и аз този проблем и това ме посъветва един колега.Помогна много.

Evgeniy

Хм, аз си мислех, че за да растат, трябва да ядат повече. Дори и за малки 2 пъти хранене е много, така ли да разбирам. Мен по-скоро ми е чудно това, че не променям почти нищо в метода на хранене и сменяне на вода а в един момент нещо се случва и мор-а настъпва. При което не вкарвам нищо отвън в аквариума. В по-големия аквариум като върнах женските и се поддуха си мислех, че е от липса на кислород, там имам само външен филтър, много риби и нямам машина за кислород.

Lucio

Не знам дали си запознат добре но тея балончета не са кислрод а обикновен въздух.
А самото обаготяване на водата с кислород става като се движи горния слой на водата.Ако имаш вътрешна помпа да движи водата вътре в аквариума и най-вече горния слой.

Evgeniy

Благодаря на колегите, които отговориха, определено има неща на които трябва да обърна по-сериозно внимание.
Да направя уточнение. Неправилно се изразих за чернодробната храна. Имам впредвид Сера дискус гранулат.

Caxapa

Здрасти колега! Доктора на отдела го няма но ще се опитам и аз да дам своето мнение вследствие личен опит при отглеждане на анциструси.  Малките обичат чиста вода. Това което не се изяде за определеното време се почиства като се обира с маркуче. Смяната на водата да е по-честа докато отраснат.  Добро филтриране на водата е необходимо но при мен се получи проблем , че малките като се лепнеха на вътрешния филтър и при почистването намирах по някое едва мърдащо в него. Колко са попадали и измирали в филтъра нямам представа. Та малките  ги отглеждах в 60 литров аквариум след като се стабилизираха и почнаха да се хранят с по-едра храна. През ден сменях част от водата и добавях метиленово синьо. Темата в която има много добри съвети от колеги се казва Хайвер на анцистуси.
http://aquariumbg.com/forum/somovi/razmnojavane-na-ancistrusi-haiver-na-ancistrusi/msg214083/#msg214083 май беше тази. Там има описано как и колко да се меня водата на малките, както и за храненето. Лично аз съм следвал съветите на колегите и съм нямал жертви по тези фактори.

dok70

Съгласен съм за чистотата и смяната на вода, виж със синьото си в заблуждение...
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

Evgeniy

Засега ще предположа, че е било от хлора. Все за нещо трябва да се хвана. Сифонирането и смяната ги правя веднъж седмично и така не съм имал проблем. Събирали са се по 4 поколения на едно място. Порастват си без проблем и без сериозни загуби до един определен момент и.... настъпва мор.
Ха, сег се сещам, че май и двата пъти преди тоя мор отрепах доста охлюви от кафевите и ги оставих да ги ядат. Анцитрусите ги оглозгаха и от охлювите останаха само натрушени бели черупки. Дали това може да е проблем?  :-( Ще спра да храня и със сера дискус гранулата, та да видим какво ще се случи.

MeTogu

Съгласен съм с колегата Lucio и мога да добавя само,че идва един момент в който на рибките пространстовото и кислорода не им стига и се започват проблеми.Ако имаш възможност гледай всяко поколение в отделен аквариум с размерите на този в който гледаш всичките поколения и съм сигурен че няма да имаш проблеми.Отностно сифонирането е желателно да го правиш поне 2-3 пъти седмично.Лично аз го правя всеки ден.С тетрадискуса не спирай той не е проблем виж за охлювите може да има известен проблем с него може да опиташ да ги вадиш и махаш вместо да ги мачкаш на рибите.Друго за сега не мога да дам съвет.Ако имаш нещо друго конкретно на което не виждаш отговор в темите може да го зададеш.
Дай на глупака малко власт и му гледай сеира!

Similar topics (5)

12713

Започната от bengan


Публикации: 11
Прегледи: 6659

43517

Публикации: 20
Прегледи: 8789

11073

Започната от Ant0n86


Публикации: 5
Прегледи: 5043

24317

Публикации: 14
Прегледи: 8963