• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
20.04.2024 14:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Необяснимо високо pH - причини?

Започната от stefan_doc, 07.08.2008 14:41

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stefan_doc

pH в аквариума ми е 7.5 - 8.0, карбонатната твърдост 3, нитрити 0, нитрати 0, фосфати 0, CO 2 тестът показва тъмно-зелената зона. Не торя. Някой да се сеща за лесно и логично обяснение? Стойностите са мерени с два различни теста, в различни часове от денонощието.

ceco

Защо мислиш,че PH ти е високо?. При мен параметрите са същите.

stefan_doc

Не ме притеснява - рибките, макар и само 5 са добре. Но някак си не се връзва с повечето статии за връзка между pH, kH, CO2.

discus

На първо време виж какво тече от чешмата. Аз по скоро се чудя от другите ти параметри все 0, поне нитрати би трябвало да има. Въобще опиши аквариума по детайлно, риби,растения, грунд,декорация, ако имаш растения в какво състояние са. Ако си с външен филтър какви са ти пълнежите и т.н.Просто обяснение едва ли някой може да даде. В Младост пх е около 7, поне според тестовете с които съм мерил.

stefan_doc

От чешмата тече вода с pH между 7 и 7.5 и KH 2. Аквариумът е 80 литра, с два вътрешни филтъра, единият комбиниран - филтър с гъба вкарва аерираната вода в малък дънен филтър с обратен ток. Растения - умерено залесен, 8 вида, естествено при тази липса на хранителни вещества в момента почти не растат. Риби - 2 отоцинклуса и три млади, още полово незрели хелера. Грунт - авсолютно неутрален, pH   7, размери на частиците 2-6 мм, два мангрови корена. Камъни с неизяснен произход, един предполагам варовиков /е, поне реагира с киселина/, който махнах.   

dido

Зелената зона на СО2 теста какво ще рече? Ако си мерил рН през деня, нормално е да имаш леко алкална вода - растенията изсмукват всичкия СО2 от водата.

Измери рН-то в 5 сутринта да речем, тогава би трябвало да се вкисели водата - при растенията преобладава дишането пред фотосинтезата в тоя момент.

stefan_doc

Зелената зона означава тъмнозелената зона, т. е. нормалните стойности на CO2 според теста на Сера.
А иначе стойностите на pH съм ги мерил по всяко време, в това число рано сутрин, е не в 5 часа, но да кажем в 7, когато осветлението още не е включено и pH би следвало да е максимално ниско. Но не е.
Чудя се, дали да не купя теста на Ферпласт за CO2 и да пробвам и с него.

Similar topics (4)

18040

Публикации: 9
Прегледи: 6602

50048

Публикации: 1
Прегледи: 2471

18408

Публикации: 2
Прегледи: 3556

51930

Публикации: 2
Прегледи: 2762