• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 12:24

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Не добре балансиран аквариум

Започната от Alexfield, 23.06.2009 20:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Alexfield

Здравейте,
поради странна непредвидена кончина на няколко рибки: 1 бета и 2 анцитруса реших да си купя тест за химията в аквариума 5 в 1.
Ето и резултатите:
pH : 7.2 (OK)
KH : 3°d (OK)
GH : 20°d (на границата е)
NO2 : 0 (OK)
NO3 : 250 mg/l (трябва да е под 25mg/l)

Сменям вода рядко: 1 път на 2 месеца: около 60-70 литра (300 литров аквариум)
Местоживеене София (до колкото това има значение за водата от чешмата.
В аквариума има около 90 риби: анцитруси, ботии, хелери, молинезии, гупи, сребърни акули, пангаси, калихт, неони, данио.
Воднми растения: преобладава Higrophilla difformis - има много и расте много усилено - предполагам заради осветлението и наличието на много NO3.

Това е информацията, която се сещам да дам за начало. Търся съвети как да се преборя с високото наличие на NO3 и как да понижа (поне малко) GH.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

barabata

Смени на вода - през ден по 30-40 литра и за 2 седмици ще се промени доста положението.
Горчивината от лошото качество остава дълго след като сладостта от ниската цена е свършила.

denbosch

Същевременно помоли някой колега да ти даде две-три шепи мъх/явански,тайвански или някакъв друг/-при мен яванския яде нитратите като ламя.Има и други растения,които кльопат нитрати като за световно,колегите да помагат...

dido

KH : 3°d (OK)
GH : 20°d (на границата е)

Е адски притеснително. Предполагам, че такава аномалия може да се получи ако най-вече доливаш изпарената вода. Въобще постановката ти е много вредна и некоректна. Започни бааавно да сменяш количества вода - примерно 10% през няколко дена. След 2 месеца започни снормалните смени от 20-30% седмично или най-много на 10 дни.

Ако избързаш с по-големи смени, рискуваш да дебалансираш силно аквариума.

Alexfield

Не доливам вода изобщо. Аквариумът е покрит, а дори и да изпарява (незначително) винаги първо отливам и след това доливам. Примерно махам 50 литра, а сипвам 60.
ЦитатВъобще постановката ти е много вредна и некоректна.
Какво имаш предвид с това  *dontknow*

П.П. Започвам с чести и неголеми смени на водата. Пък да видим какво ще стане. И мъх ще търся... *privet*
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

dido

"Сменям вода рядко: 1 път на 2 месеца" - това не е добре. В аквариума се натрупват отпадъци от рибите и растенията, затова са нужни чести смени на водата.

Голямата разлика между кХ и гХ ми дава идея, че по-скоро доливаш, явно греша. Въпреки това тази разлика не е нормална ...

Alexfield

До тук направих 2 смени след измерването:
21.06 : 70л
и днес 24.06 : 30 л
Изчаках 30 мин да се омеша добре старата с новата вода и направих нов тест резултатите са ле-е-еко обнадеждаващи:
pH = 6.6
KH = 3°d
GH = 18°d
NO2 = 0
NO3 = 200

Доста е зле все още, но има светлина в тунела  *BRAVO*

Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

kapacitet

При смяната на водата, обърни внимание и на грунда. Предполагам, че доста органика се е натрупала. Аз лично сифонирам на всеки две седмици и пак ми се струва, че има много боклуци. Любопитно ми е колко време караш вече така.

Alexfield

За грунд имам около 40 кг черна мозайка - от строителната - добре измита.
Аквариумът е стартиран Декември 2008 със 100 литра "жива" вода от предишния му собственик.
Отначало имаше само 20 кг грунд - мислех, че ще е достатъчно. После зор да си намеря още, че нямаше по строителните магазини и през Февруари добавих още около 20 кг.

До сега грундът не е сифониран. Мозайката обаче изглежда доста чиста - никакви боклуци не се виждат.

П.П. Сифониране на всеки 2 седмици ми се вижда обаче нечовешко просто.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

ico

Цитат на: Alexfield - 24.06.2009 11:44
До сега грундът не е сифониран. Мозайката обаче изглежда доста чиста - никакви боклуци не се виждат.
Поразрови грунда някъде и ще се види дали е чист или само изглежда. При толкова риби и неадекватни грижи за аквариума, сигурно тинята и лайната са повече от камънака.

Цитат на: Alexfield - 24.06.2009 11:44
Сифониране на всеки 2 седмици ми се вижда обаче нечовешко просто.
Ако не ти се занимава със смени на вода и хигиената в аквариума, просто не слагай нови риби. Лека полека тия ще умрат скоро и няма да ти се налага сифониране.  *THUMBS UP*
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

validol

Трябва да пробваш да направиш аквариум по метода на Диана Лолщад, тогава може да си позволиш смяна на водата на няколко месеца, обаче пък трябва много да си чел и да знаеш преди това.
Ако имаш малко растения със сигурност ще трябва да сифонираш често, както са ти писали колегите, защото тази органика няма къде да изчезне, а и рибите не са ти малко. Дано бързо да се справиш с положението.

kapacitet

То и много растения да има, пак няма къде да изчезне органиката. Това е лично мое мнение, но мисля, че при леко занемарен аквариум причината за лошите параметри на водата до голяма степен се крие в грунда. Аз сифонирам със специално за целта направена помпичка и като погледна филтърната торбичка ми става лошо, а предтсави си какво им е на анциструсите. Преди време имаше една тема за подаване на въздух през пореста шлауха ( или нещо подобно ) заровена в грунда. Та колегата се беше оплакъл от рязко влошаване на параметрите на водата.
Друго няма какво да добавя. Ico е описал положението достатъчно ясно.

Alexfield

Има много растения и други "препятствия". Именно това прави сифонирането много трудно.
Както и да е. Явно ще се наложи да сифонирам по-често.

Днес ще сменя още 30 литра пък ще видим какво ще покаже "химическия анализ" в края на седмицата.
Цитат на: ico - 24.06.2009 23:37
Ако не ти се занимава със смени на вода и хигиената в аквариума, просто не слагай нови риби. Лека полека тия ще умрат скоро и няма да ти се налага сифониране.  *THUMBS UP*
Ако исках просто да си уморя рибите, нямаше изобщо да си правя труда да пускам тема тук.
От друга страна аквариума съм си го взел за красота и удоволствие, а не да му робувам през ден през два. Именно затова се опитвам да намеря компромис някъде по средата.
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

petkob

Не знам защо никой не е коментирал избора ти на мозайка за грунд. Пробвал ли си я как реагира на оцет? Много е възможно оттам да идва повишаването на общата твърдост.

Май ще се наложи да я смениш, въпреки парите, които си дал за нея. Добрата страна на нещата е, че с по-неутрален грунд ще можеш да си позволиш по-редки смени на водата.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Alexfield

Не съм я пробвал. Опиши, моля те какво трябва да гледам при реакцията с оцет? Какво е добре да се случи и какво не е добре?
Освен мозайката има и други камъни - старопланински скални късове. Те не са обработвани специално - само съм ги измил и сварил преди да ги сложа в аквариума. Ще ги тествам и тях на оцет след като разбера за какво да гледам все пак.
Мозайката ми е избор, който взаимствах от предишния собственик на аквариума. Той гледаше в него дискуси, червени неони и молинезии. Не ми е казвал да е имал проблеми с твърдостта на водата. Не знам колко често е мерил параметрите, но знам че разбира от акваристика - все пак се занимава повече от 20 години и щеше да ми каже ако имаше подобен проблем.
Все пак мозайката е настилка за баня и е много устойчива на каквито и да било външни влияния. Не би трябвало да пуска каквото и да било във водата.

П.П. Парите за мозайката не са много - 12 лева за 60 кила съм дал общо. Но ако трябва да я сменям за "по-неутрален" грунд бая ще ме изръсят по магазините за камънак  :buff:
Русия е бензиностанция, въоръжена с ракети.

Similar topics (5)

3233

Публикации: 11
Прегледи: 6724

2744

Публикации: 7
Прегледи: 7434

22703

Публикации: 20
Прегледи: 12636