• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 21:23

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Коментари относно pH на водата

Започната от kasaba, 31.01.2015 15:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

asito

Киселинност ( рН )

Всички сме учили Химия в училище, но болшинството от нас със сигурност твърдо са забравили всичко. Затова акваристите особено начинаещите започват да се интересуват от рН,чак като чуят сърцераздирателните викове на умиращите риби.За щастие повечето от рибите за начинаещи, като Данио или Барбуси, живеят при всякакви разумни стойности на рН.Проблемите започват когато един начинаещ акварист си купи красива риба, която се оказва цихлида от езерото Малави и изисква алкална вода.

                        Водата се състои от водород и кислород(това го знаем всички).Молекулата на водата се разпада на два йона –положително зареден водороден катион Н+ и отрицателно зареден хидроксилен анион ОН-.Стойностите на рН описват съдържанието на положително заредени водородни йони.Изменението на стойността на рН с 1 (единица), съответства на изменение на концентрацията 10 пъти.При рН 6 количеството на водородните йони Н+ е десет пъти повече,отколкото при рН 7 и обратно. Спомнете си затова когато променяте киселинността на водата.Малки промени в рН драстично променят химията на водата.В неутрална вода концентрацията на всички йони във водата е еднаква и рН=7, в кисела вода рН<7, а в алкална вода рН>7.

                        Стойностите на рН могат да бъдат променяни с помощта на вещества променящи концентрацията на Н+.Например , киселините разтваряйки се във водата образуват Н+ йони и по този начин стойностите на рН падат.

                        Много вещества имат буферна способност, т.е. способност да предотвратяват измененията в стойностите на рН при добавяне на киселини или основи.С най – голямо значение от тях са карбонатите, които определят карбонатната твърдост на водата.Например:разтвор на хлебна сода(натриев бикарбонат NaHCO3) има рН около 8,4.В разтвор образува йони на натрия Na+ и бикарбонат HCO3-.При добавяне на киселини или основи произтича следната неутрализираща реакция

H+ + HCO3--> H2O + CO2
OH- + HCO3- -> H2O + CO3-2

Т.е. разтвора на натриев бикарбонат има постоянни стойности на рН за достатъчно широк диапазон и може да бъде използван за стабилизиране стойностите на рН във водата.Затова опитите да понижите рН до стойност 6 (за да сложите дискуси) в аквариум с варовиков грунд са обречени на неуспех.Разбира се ако добавим киселина в количества превишаващи свободните йони на бикарбоната, то тя ще измени стойностите на рН.

                        Биологичната активност в аквариума води до образуването на различни киселини в аквариума, които с течение на времето намаляват стойностите на рН.Затова ако водата не притежава достатъчна буферна способност с течение на времето стойностите на рН падат до нива критични за рибите.Освен това при ниски стойности на рН биофилтрацията е по-малко ефективна, стойностите на рН падат с нарастваща скорост.Разтвореният във водата буфер ще неутрализира падането на стойностите дотогава докато не се ,,изтощи".При смяна на вода буфера се обновява.Ако водата е мека можем да увеличим буферната способност с добавяне на сода бикарбонат.В магазините за акваристика се продават вещества способни да стабилизират стойностите на рН на различни нива.

                        Болшинството риби живеят при стойности на рН в диапазона 6.5 – 8.Рязката промяна в рН води до стрес ,болести и дори смърт.Например при поставяне на риби във вода с няколко единици по-ниско рН от това при което са живели,рибите престават да плуват и ,,висят" в едно положение.След известно време те умират.

                        Затова е много важно да не променяме рязко стойностите на рН.Дори и ако забележите , че стойностите на рН се различават от оптималните трябва бавно да ги върнем в нормално положение като ги променяме по-малко(1-2 единици) всеки ден.Когато слагаме новозакупена риба е необходимо да я сложим в отделен съд и малко по-малко да добавяме вода от аквариума за да може  да се адаптира към рН-то и температурата.

Измерване на рН

Както бе посочено по-горе,киселинността на водата се явява важен параметър на аквариумната вода.Различните риби предпочитат различни стойности на рН.Това е особено важно при поставяне диагноза на рибите.Ако рибите Ви внезапно се разболеят първото, което трябва да направите е да премерите рН в аквариума(заедно с амоняка).За целта различните фирми произвеждат тестове.

                        Другият начин е да се използват електронни тестери.Те биват два вида:първия вид е предназначен само за измерване стойностите на рН(поставяте сондата във водата и измервате стойността на рН-рН метър),вторият вид измерват рН и в зависимост от стойността подават сигнал към друго устройство( например система за СО2)те се намират постоянно в аквариума( рН – контролер).

kasaba

Цитат на: petko - 31.01.2015 19:48
И все пак не разбрах, защо е 10 пъти по опасно.Тази формула не е аргумент.
Приключвам по въпроса.
Защо да не е аргумент. Ако на човек му трябва да речем да се натрови с 1г формалин и може да оздравее ако до 1 час се предприемат някакви мерки, не е ли по-голяма опасността той да се натрови с 10г формалин и да умре. Или ако една риба се разболява при 20 градуса по целзий за 3 дена, няма ли да се разболее по-бързо ако я пуснеш в 2 градуса вода.

NO CARRIER

Хайде спрете се. На чешмяната вода пеха трябва да е около 7. Над и около 8, ако не е докарано нарочно, вече сигнализира за наличие на амоняк или нещо нередно и трябва да се вземат мерки.

Затова - през ден-два смяна на 20% вода и би трябвало да се нормализира.

Edit: Поправка, 20%, а не 40.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

kasaba

Цитат на: Tracker - 31.01.2015 19:45
И сега водейки този дебат за PH  :duvar: с какво му помогнахте на колегата  *dontknow* .
Не е много хубаво, че не се разбира за какво е този дебат. Може би само аз и Петко разбрахме какво е естеството на дискусията. С този дебат целя да покажа, че делтата 1-ца разлика от 2 различни Ph в единият случай е по-голяма с малки Ph 6 и 7, отколкото разликата с по-големи 7ph и 8ph. Тоест 1-цата разлика не е константно число, поради простата причина, че Ph-то e функция. Тест математически:
6пх - 7пх = 0.000009 единици, а
7пх - 8пх = 0.0000009 единици.

NO CARRIER

Темата е разделена и я местя в Химия. Надявам се, че ще спазвате добрия тон и няма да използвате обиди, в случай, че решите да продължите. *privet*
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

Penta

Трябваха ти две страници безсмислен спам за да стигнеш до това което искаш да кажеш.
Цитат на: kasaba - 31.01.2015 20:21
6пх - 7пх = 0.000009 единици, а
7пх - 8пх = 0.0000009 единици.

Пуста мания за величие  *ROFL*

kasaba

Цитат на: Penta - 31.01.2015 21:40
Трябваха ти две страници безсмислен спам за да стигнеш до това което искаш да кажеш.
Пуста мания за величие  *ROFL*
Абсолютно не - исках да видя дали колегите разбират какво е пх. Резултата се оказа както си и мислех - от всички, които писаха в темата, само petko имаше представа. Всички останали писаха глупости или пействаха неща от интернет без да ги разбират. Ако исках да се правя на велик, нямаше да обяснявам на никой, а щях да ги оставя в невидение.

Tracker

Разбрах за "естеството на дебата".
Можеше лесно да се аргументираш с една подобна графика, без да се оплиташ в разни единици, че делти и броя на нулите.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2F9lfn6qmfd%2Fidentitiy_graph.jpg&hash=769eb8f440f29d541b658a7910062d9b494c9ad4
Чел си математика но както казваше един преподавател на изпит "До тук колега добре, ама продължим ли работите отиват къди две " 
Добре, че преместиха темата  *privet* защото много се омаза
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

kasaba

Така копираното не виждам с какво е по-разбираемо, че колегите да разберат. Даже е още по-объркващо. Коментирай ако желаеш. И не само че съм чел, а имам и медали от състезания :). А и тези неща се учат в 12-ти клас.

Публикациите са слети: 31.01.2015 23:57

Цитат на: Ivan_S - 31.01.2015 21:02
Ох, що ли го водим още този спор. Уж прогреситя е логаритмична, пък говориш, че стъпката на покачване при по-ниско рН е по-опасна. Или аз верно съм тъп или ти съвсем се обърка в сметките *CRAZY*. Карай, ние четем неточни неща в Интернет, ти си прав, ние грешим. Модераторите да изтрият всички постове, с изключение на твоите, и да се приключва.
Не съм се объркал, но и не желая да те обиждам - ти сам го казваш. Точно това казвам, че стъпката на покачаване при ниско пх примерно 0.3 от 6.4 към 6.7 е реално е по-голяма при стъпка 0.3 от покачване на 7.5 към 7.8. Или за по-лесно смятане.
1 единица или както ти я наричаш стъпка при покачване
от 6пх на 7пх е 0.0000009      = 1 единица покачване
от 7пх на 8пх е 0.00000009    = 1 единица покачване

0.0000009 = 10 * 0.00000009

asito

Професоре,евала за медалите   :-D

kasaba

Цитат на: asito - 01.02.2015 00:04
Професоре,евала за медалите   :-D
Евала - просветлявай неграмотните, за да ти се смеят. Типичната реакция на Бай Ганьо. Ако ти се разболеят рибите и пуснеш тема в Болести - аз ще ти се смея тогава, гледайки как никой не може да ти помогне.

zariio

Цитат на: kasaba - 31.01.2015 23:40
Абсолютно не - исках да видя дали колегите разбират какво е пх. Резултата се оказа както си и мислех - от всички, които писаха в темата, само petko имаше представа. Всички останали писаха глупости или пействаха неща от интернет без да ги разбират. Ако исках да се правя на велик, нямаше да обяснявам на никой, а щях да ги оставя в невидение.

Понеже те наблюдавам от известно време и виждам,че на теория много ги разбираш нещата.Та можеш ли и нагледно да покажеш някое твое аквариумче ей така щото все пак сме форум за акваристика а не за изнервени математици.Това във връзка с думите ти горе за всички онези пишещи глупости :-)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs9.postimg.org%2F49ki5eazv%2F10494175_10152367057258271_2072129839_o.jpg&hash=c59af89265d29439b6cc64736d6ad480b08a97c1

asito

Ами колега, ти написа, че си искал да видиш кой, какво знаел за пх. Тук е форум да си помагат хората, не да се изпитват. А и не мисли, че никой освен теб не знае как се променя пх, какво е логаритъм, линейна функция, матрица, тригонометрични функции, синусоида и т. н.

Публикациите са слети: 01.02.2015 00:22

А не съм ти се смял, че искаш да помогнеш, а на това, че се похвали с медалите. Математическа съм завършил, предполагам това ти говори нещо.

kasaba

Цитат на: zariio - 01.02.2015 00:13
Понеже те наблюдавам от известно време и виждам,че на теория много ги разбираш нещата.Та можеш ли и нагледно да покажеш някое твое аквариумче ей така щото все пак сме форум за акваристика а не за изнервени математици.Това във връзка с думите ти горе за всички онези пишещи глупости :-)
Няма нищо интересно в аквата ми. В момента съм на фаза стартиране и карантинно прилагане на химии - рибите съм ги взел преди 2 седмици - 25 демасони, 15 церулеус, 10 метриаклима. Аквата съм яАквариума съм стартирал набързо, защото разбрах 2 дена преди да тръгне Зоран, че ще ходи да внася риби. Размерите им са 3-5см. 300л аква аквариум, кварц много ситен бял ползвах го за по-бързо стартване на аквата, но ще го сменям с друг цвят понеже демасонито не изглежда добре на бяло дъно, ехейм 2228 без флейта, допълнителна аерация. Даже и камъни нямам, чакам малко да се стопли, за да отида и да си ги извадя. Фон не съм решил какъв ще слагам може да е черен, може и да ми го направи някоя рекламна агенция, зависи от камъните, които намеря. Ако толкова желаеш и снимка ще кача. Ще се прави и друга аква аквариум 540л най-вероятно + съмп, но като намеря време.

Tracker

Виж kasaba едно е да решаваш задачи друго е да ги обясняваш.
Браво за медалите, но ако искаш да ти коментирам (обяснявам) графиката, по добре да беше си замълчал за отличията.
И не на последно място това се учи не в 12 клас а в 10 клас   
Hagen, Aquarien-Set "Marina Basic 54"
2x15 [w]: GLO, Sera plant color
Sera fil 120
Sera heater, 50 [w]

Similar topics (5)

11730

Публикации: 22
Прегледи: 27916

10774

Публикации: 20
Прегледи: 13272

51088

Публикации: 8
Прегледи: 3865

1123

Публикации: 80
Прегледи: 33893

36477

Публикации: 4
Прегледи: 7691