• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.05.2020 21:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

PH - в растителния аквариум

Започната от Чакъров, 22.11.2012 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tetra

Подаването на СО2 е безопасно когато Карбонатовата (алкалността) твърдост е минимално  DКh 4,.При ползването на осмозна вода липсва карбонатовата твърдост и тя е въобще без пуферачна способност за да държи стабилно рН.Това може да стане чрез поставяне на варовити камъни или корали .Повишаването на твърдостта на водата няма нищо общо със алкалноста и стабилизирането на рН то.Трърда вода без алкалита е кисела.Мека вода със повишена алкалност е алкална с рН над 8.Повече информация по въпроса за използваните води в аквариума и химията на аквариумните води можете да видите тук.
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=9642

Penta

Да използвам готовата тема :)
Първо да кажа че нямам проблем с растенията, всичко е идеално.
Обаче ме човърка защо ми е толкова високо pH-то - 8. Следя два аквариума с различни условия, но едно и също високо pH при идентични други показатели на водата.
Ще се конкретизирам върху по-големия -180л чисто. Седмична смяна на 60л вода - 50л. RO и 10л водопровод. KH го поддържам в рамките на 4-5 (в малкия, с Manado, даже 3) теста за GH е груб, но около 7. Грунда е речен пясък, един голям мангров корен, камъни няма, твърдостта на водата е стабилна. CO2 се подава само денем, та сутрин преди да се пусне, pH в двата аквариума е 7.9-8.0 . Следобед в големия пада до 6.9-7.0. През повечето време е 7.4-7.5. Има някаква аномалия.  KH буфера ми е ясен, чета за алкален буфер но там нищо не вдявам.
Със същата аномалия свързвам и факта че 50 литровия аквариум се снабдява с CO2 чрез външен реактор Sera Flore 500. Работи на пълни обороти, перките се въртят, събира се малко газ след около 6 часа работа (само горната перка остава в джоба), не изхвърля балончета от флейтата, HC  и другите растения кипят обилно, обаче тестовете показват незадоволителни нива на CO2 - pH пада с около 0.4 градуса до 7.6. Не се и съмнявам че отговора Ви е "подавай повече CO2" (всъщност подавам 1м/с ) обаче съм сигурен че на 50л вода с KH 3  това е предостатъчно.
Както и да е  ситуацията е доста объркваща, даже не знам защо Ви занимавам. Обаче много ме гложди защо се получава такова високо pH при употреба на осмозна вода (забравих да спомена TDS 2). Имам торф на Sera и що го сваля, но все пак...

evgeni200

Провери си теста с референтен за Рн

Penta

Имам химичен PH тест на Prodac , а напоследък правя чести замервания с електронен pH Pen. Мерих му калибриращия разтвор с теста на Prodac и показва колкото би трябвало. Вярно че няма температурна корекция, но температурата на водата ми е много близка до оптималната за верен тест - 25C.

danielm

При тези параметри водата трябва да си ти е кисела и без цо2!
Сигурен ли си, че кх-то е толкова ниско? ... ама то как да си сигурен?!
Пък и с над 80% осмозна все трябва да е ниско!
Стронното е обаче, че гх-то не е ниско за такава смяна на водата.
Тествай осмзната вода

Penta

Бях чел някъде че поради липсата на соли и проводимост електроннните уреди не отчитат правилно осмозна вода, но все пак 6.1. Химичния тест е с обхват 6.2-7.5 , показанията са под минимума.
В едно малко вътрешно филтърче снощи сложих в малкия (50л) аквариум знам ли колко побира ... 20-30гр сух Sera Super Peat и сутринта беше паднало до pH 7.4 (без CO2)
Мога да го сваля ама защо по дяволите е високо :)
Абе здраве да е !

danielm

Имах предвид да тестваш осмозната за гх и кх.
Та ако не са 0 да се мисли дали теста или осмозата не са о.к.
Пък виж и тдс-а дали няма да 0  :-D

Penta

Цитат на: Penta в 22.05.2014 00:12
Обаче много ме гложди защо се получава такова високо pH при употреба на осмозна вода (забравих да спомена TDS 2).

petko

Осмозната вода приема Рн на водопроводната.Ако се използва реминализирана осмозна вода ще е по-ниско Рн.
През ноща СО2 изветря и за това се вдига Рн.Кн 4-5 е достатъчен буфер да стане това. 
Защо не го направиш постоянно подаването на СО2 ,като намалиш броя на мехурчетата така ще имаш постояно Рн.

Penta

Цитат на: petko в 22.05.2014 10:10
Осмозната вода приема Рн на водопроводната.Ако се използва реминализирана осмозна вода ще е по-ниско Рн.
През ноща СО2 изветря и за това се вдига Рн.Кн 4-5 е достатъчен буфер да стане това. 
Защо не го направиш постоянно подаването на СО2 ,като намалиш броя на мехурчетата така ще имаш постояно Рн.


Ако наистина Осмозната вода приема Рн на водопроводната  (всъщност е логично да е така) това обяснява всичко. Много ти благодаря, търсенето на отговора не ми даваше мира вече няколко дена.  *privet*
Както писах за една вечер свалих Ph-то от 8.0 до 7.5 с торфа , сега ще е лесно да го държа под 7 през през светлата част на деня. Следващата стъпка е 24ч. подаване на CO2 в случай че действието на торфа се окаже краткотрайно (но не вярвам).