• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
14.07.2020 00:12

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Как правилно се подават микро и макроелементи?

Започната от Барбарон, 18.05.2014 21:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

evgeni200

Няма проблем заедно ако Ph на водата го държи свързано с хелаторите,
EDTA се разпада при Ph>6,5
DTPA се разпада при Ph>7,5 (тук може и 7 да беше)
Затова и за отглеждане на растения се препоръчва Ph ~ 6,5

77

аз торя около 4 часа след като се е пуснало со2 , при всички положения пх е станало под 6.5
затова са ми се получавали нещата...
мерси.

Барбарон

Ако правилно съм разбрал, до тук:

1. Може в една бутилка да се смесва дневната или седмичната доза микро и макро, ако това се прави във вода (водата в бутилката) с pH не по-високо или равно на 6.5.
2. Микро и макро може да се добавя едновремено (при изпълнена т.1) или непосредствено едно след друго, ако водата е с pH по-малко или равно на 6.5.
3. При вода в аквариума с pH>6.5 би било добре подаването на микро и макро да се раздели, примерно на период от 12 часа, за да могат растенията да усвояват и едното, и другото, а ако субстрата го позволява - и той да генерира добър буфер от двете.
4. Ако водата е с pH>6.5 и се добавят едновремено макро и микро, ефекта от тях ще клони към 0.

evgeni200

Може да ги смесиш в една бутилка ако:
- има консервант в бутилката и няма бактерии(също разрушават хелаторите)
- Пх в бутилката трябва да е на долната граница на устойчивост на хелаторите в микро тора


evgeni200

Мда, обаче има голяма раzлика между C10H12N2O8FeNa•3H2O и Fe2, Fe3
Разлика има също и между микроелемент желязо(Fe)- спрямо компексона C10H12N2O8FeNa (Fe - EDTA) съдържащ 13% от микроелемента (Fe)

Барбарон

Цитат на: evgeni200 в 19.05.2014 13:01
Може да ги смесиш в една бутилка ако:
- има консервант в бутилката и няма бактерии(също разрушават хелаторите)
- Пх в бутилката трябва да е на долната граница на устойчивост на хелаторите в микро тора

Да. Аз под бутилка имах предвид 0.5 литра от минерална вода, в която си забърквам предварително нещата, разтварям ги и после сипвам в аквариума.

Понеже не опровергаваш това:
Цитат на: Барбарон в 19.05.2014 12:12
3. При вода в аквариума с pH>6.5 би било добре подаването на микро и макро да се раздели, примерно на период от 12 часа, за да могат растенията да усвояват и едното, и другото, а ако субстрата го позволява - и той да генерира добър буфер от двете.

явно правилно съм го разбрал. Пък и petko по-горе спомена същото. Но пък тогава идва ред на следващия въпрос. Какво се случва в аквариум с доста растения и риби, в който pH заради пускане и спиране на Со2 играе, когато вместо дневна, добавим седмична доза торове (микро и макро)? Или примерно подадем макрото като седмична доза, а микрото всеки ден или през ден? По обясненията до тук излиза, че желязото и фосфата няма да си вършат работата и още през първата нощ на спиране на Со2 и покачване на pH ще има разпад и евентуално ненужни съедиения. Конкретно в моя случай, подавам 1 път седмично нитрати, 2 пъти седмично фосфати и през ден микро от Профито. Когато желязото падне и Профито не го компенсира достатъчно, добавям и само желязо с микрото. Тестовете на Сера отчитат през цялата седмица желязо, фосфати и нитрати в определени стойности. Което поражда още един въпрос - дали мерят желязото и фосфата във вида, който е нужен за растенията или не? Разбира се, основно следя растенията за липси и начин на растеж, тестовете само допълват картинката и служат за статистиката, но това в случая не е важно.

evgeni200

Разпада на хелатора се влияе основно от:
- Рн
-светлина
-бактерии
В аквариум с Рн>7 се отглеждат цихлиди  :-)
Да ги забъркаш заедно трябва да знаеш всеки отделен микро елемент с какво точно е хелатиран и да стабилизираш конкретния разтвор.

petko

В аквариума желязото пада с 50% след 2часа за Fe - EDTA при Рн до 6,5 и Кн 3,а за едно денонощие напълно.При по-голямо Рн това става по-бързо.Без хелатор желязото много бързо образува неразтворими съединения с фосфора и органиката във водата.
Разделното подаване на желязо и фосфор се обуславя от това ,че обикновенно Рн е между 6,5 и 7 (масовите аквариуми).Там където се потдържа постоянно Рн<6,5 кога се дават няма толкова значение.
Важно е микроелементите да се дават в началото на световия ден,защото растенията ги усвояват само по време на фотосинтезата.Макроелементите се усвояват денонощно.
Колко и кога да се подават,дали всеки ден или през ден зависи от това какъв е аквариума-бърз или бавен(съответно осветление,СО2).
Лично аз противно на логиката слагам микро+Fe един път в седмицата,но аквариума не е бърз и не съм забелязал хлороза.
В общи случаи за желязото по опасна е разтворената органика от колкото фосфора.
Какво мери теста за желязо,кой може да ти каже.За мен си остава най-подвеждащия тест.