• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 17:18

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Информация за PMDD торове за растения - описание, дозиране

Започната от dido, 11.09.2005 21:56

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

dido

Тоя тор е доста хубав, особено ако нямаш риби. Добре е, че в него няма фосфати.

Съдържанието на желязо е около 3 милиграма на милилитър тор, на нитрати - около 70 мг на милилитър, ако приемем, че тора е течен и е с плътност приблизително тази на водата.

Ако искаш да докараш концентрацията на желязо до около 0.5 мг/л в аквариума, сипи на 100 л вода около 17 милилитра течен тор. Тези 17 милилитра тор ще ти повишат съдържанието на нитрати с около 12 мг/л.

Това е.

Joro Vn

Dido, имаш ли информация или ползвал ли си и други съединения за вкарване на микроелементи- за Zn, Mn, Mo. Аз от доста месеци експериментирам с различни съединения и в различни комбинации и концентрации. Дотук "микса" ми освен с/без N, P е с/без Fe, K, Mg, Mn, B, Zn. Целият разтвор е EDTA, макар че според дебелите книги само Fe, Mg, Mn и Zn трябва да са EDTA.

dido

Ползвам Тензо коктейл от около година, не ми се е налагало досега да бъркам сам микроелементите.

ico

миси dido повечко съм сипвал значи :oops: по-малко ще пълня голямата спринцовка    :lol:
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dido


ico

ами до 50 кубика на ден  на 50 л :roll:  да си призная пробвах дали ще изтрепе молинезийките по тва аквариумче щото няма начин да ги изловя та хем пробвах тора хем да...  :) а те милите почти не им пука
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dido


Stas

Дидо, поздравления за старанието и труда!

BTW: какви функции има елемнтът Бор? Освен Ca, Mg, K, NO3, PO4 кои са другите необходими на растенията елементи и съединения? Става дума за тези без които не може.

Явно има и странични ефекти като Cl например...

ico

нищо им няма само малко са нервни няколко минути като преминават през още неразтврилото се торно облаче  fish допълнително им сипвам магнезиев сулфат също и от червения калиев хлорид на око че цапа спринцовките  tooth
Кръщаваш го, а то във водата пикае...

dido

Цитат на: "Stas"Дидо, поздравления за старанието и труда!

BTW: какви функции има елемнтът Бор? Освен Ca, Mg, K, NO3, PO4 кои са другите необходими на растенията елементи и съединения? Става дума за тези без които не може.

Явно има и странични ефекти като Cl например...

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=638

penchod

Извинявам се много, ама във форума явно има и по-малоумни, идио-химико-профани :oops: , та молбата ми е от тяхно име, е те това ми хареса: Raven:желязо аз взимам от женския пазар- железен сулфат - /зелен камък/,разтварям една чаена лъжичка желязо/5гр./ и една чаена лимонтузо в 500 гр.вода и от това слагам всеки ден по 1 кубик от спринцовка на 100 л. вода - тоест за моя 200 литров -2 кубика всяка сутрин.
разтвора го държа в хладилника и го изхвърлям на всеки 2 седмици защото е нетраен.
ако се окисли с трилон Б ще изкара по дълго време

Та да помоля по-грамотните, ако може да ми пуснете такива рецептички с чаени лъжички, и точни мерки на 100л. за магнезиеф сулфат и калиев сулфат, защото вчера примерно си сложих на 110л. аквариум "точната" мярка 3 щипки магнезиеф сулфат, а днес си купих железен и калиев такъв, ама се притеснявам, че ако продължавам в същият дух, накрая ще пусна във форума тема озаглавена ВЪЙ-Й-Й!!!!!

dido

Всъщност тази тема беше пусната точно за да даде точните мерки. Просто виж началото и :-)

penchod

Тъй, тъй аз разбрах, аз разбрах от всяко ако сложа по 1г. на 100л. докъде ще ги докарам, ама не можах да открия никъде колко минимум или максимум трябва да бъдат стойностите.
Иначе казано това добра доза ли е 1г. на 100л. от всичко, или иначе казано на моя гьол му слагам по 1г. от всичко и манджата е готова?!
 Освен това ако това е консистенцията на колко време да слагам дозата. Просто въпроса ми беше ако някй не го мързи да напише аз с това торя така, по еди си колко пъти седмично.

dido

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=376

За тия, дето са с питанки - 0.1- 0.5 мг/л с изключение на калция и магнезия. При тях е добре да гониш стойности 100 мг/л и 30 мг/л съответно.

Raven

микроелементите предпочитам да ги слагам комплексно защото са трудни за дозиране поотделно при тези малки стойности.
Плант Гро на Хаген,Тензо коктейл,Сера флорена и разни др. добавят желязо и другите по маловажни микроелементи накуп. дозират се според стойноста на желязото по правило.
виж макроелементите ги дозирам поотделно защото те са специфични за всеки аквариум и според конкретните условия- брой на рибите,гъстота на растенията,СО2,сила на светлината ,вид на растенията.
някои аквариуми изискват повече нитрати за да вървят растенията по добре.
https://aquariumbg.com/contest/showthumb.php?picnum=48-3-8-140.1.JPG


Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

Similar topics (5)

56497

Публикации: 7
Прегледи: 5465

6148

Публикации: 8
Прегледи: 17562

16205

Публикации: 8
Прегледи: 4601

33502

Публикации: 2
Прегледи: 12031

50320

Започната от bhote


Публикации: 1
Прегледи: 2176