• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
27.04.2024 06:59

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Високо съдържание на нитрат

Започната от Caxapa, 24.05.2009 08:07

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Caxapa

Здравейте! Аквата ми е 60 литра,залесена и населена. Вчера след обичайната цмяна на водата(част от нея с престояла) си тествах водата  и ми даде завишено съдържание на нитрат като показа 50 милиграма на литър. Преди си е била от порядъка на 10 до 25 милиграма на литър. Четох доста почти всичко но нещо специално за нитрат не открих .Днес сутринта отново направих тест и показателите от вчера не са се променили. ПХ-то ми е 6,8,  Карбонатите са  3  градуса, Нитрита ми е 1милиграм на литър а GH-DT ми са 6 градуса. Всички стойности са си в границите освен тези на нитрата. Искам да попитам ,това опасно ли е и ако е така какво трябва да се направи за да си влязат в нормата. Благодаря предварително.
: 24.05.2009г 08:08ч
Забравих да допълнв ,че имах в аквата и много на брой ампуларии които преди подмяната на водата ги преселих в една друга вана с подрастващи рибки. Прилагам и снимка на теста с който си меря водата.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPqy21rJ.jpg&hash=388093a9e5f996eebc9557a9b5b507230971e0e9

igenov

При такава стойност на нитратите трябва да имаш ниво на фосфатите 3-4 мг/л, за да не тръгнат водорасли. Най-добре чрез смени на водата и почистване да свалиш нитратите до 10-15 мг/л.

Caxapa

Точно след като смених водата се повишиха стойностите на нитрата.
Водата която налях си беше престояла както си му е реда моне седмица. Направих  тест на чешмяната и там нямаше нитрати.

NO CARRIER

Щом нямаш нитрати в чешмата, честичка смяна ще ги смъкне. Обаче не се сещам за отговор на въпроса защо са се вдигнали.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

spun

На мен вчера ми се случи същото.След обичайната смяна на водата нитратите ми се дигнаха на 25мг/л, иначе след смяна са ми били 15мг/л.След замерване на чешмяната вода се оказа 10мг/л ,но предишната вечер валя доста сигурно на това се дължи да са толкова високи, иначе винаги са ми били 0мг/л. Тествал си водата която си налял т.е престоялата или водата от чешмата. Възможно  водата която си налял преди седмица да престои да е имала високи стойности на нитрати...

mi6ka

Здравей,
Като за начало бих ти препоръчал да си вземеш други тестове, такива с течен разтвор. Тези с хартийките съм чувал, че понякога дават големи отклонения.
Другото което ми направи впечетление е, че каза че нитрИтите ти били 1мг/л. Това са много нитрити в добре работещ аквариум, и по принцип са резултат на не добре работещ био фитър. Ако аквариумът ти е стар този дисбаланс във филтъра обикновено се причинявя от бнезапно измиране на добрите бактерии. Каза, че нитритите и нитратите са се качили след смяна на водата, част от която е била престояла...Възможно е концентрацията  на нивото на хлор и хлорин в прясната вода да е било по-високо от нормалното и това е навредило на бактериите.
Друга причина на високи нива на амоний, нитрити, а и от там нитрати е разлагането на органична материя в аквариума (умряла рибка, охлюв, растение, наличие на голямо количество неизядена храна).
А ти по-колко вода сменяш и колко често?
Другото колегите го казаха - сменяй вода докато паднат стойностите.
Успех

Caxapa

Цитат на: spun - 24.05.2009 12:31
На мен вчера ми се случи същото.След обичайната смяна на водата нитратите ми се дигнаха на 25мг/л, иначе след смяна са ми били 15мг/л.След замерване на чешмяната вода се оказа 10мг/л ,но предишната вечер валя доста сигурно на това се дължи да са толкова високи, иначе винаги са ми били 0мг/л. Тествал си водата която си налял т.е престоялата или водата от чешмата. Възможно  водата която си налял преди седмица да престои да е имала високи стойности на нитрати...
Тази от чешмата тествах днес. А престоялата вода не съм.Просто контрола при нас е голям и съм се предоверил. Никога не е имало отклонения на стойностите .
: 24.05.2009г 14:02ч
Здравей mi6ka ! Водата ми беше изцяло престояла(грешка в словореда съм допуснал) Рибките са малко повече от нормалното но голяма част от тях са подрастващи гупи и хелери. Ампулариите бяха неимоверно много и оставих 10 млади- 2 см диаметър и двойка възрастни. Храна няма шанс да остава. Изяжда се на момента и пак са наредени с купичките на панорамното стъкло за допълнително . Не ги прехранвам. Имам вътрешен филтър на  EHEIM- 300 литра на час.  До сега си е бил винаги с дунапренова гъбичка вътре.Мия и почиствам веднъж седмично , но никога в деня когато сменям водата.До сега съм нямал жертви от рибите или растения или било то охлюви.  *dontknow* от къде се появиха тези завишени стойности. а ми предстои да оставя питомците си за около 3 седмици сами да се гледат. Вчера накупих таймери за осветлението ,през седмицата и автоматичната хранилка  евентуално още един филтър + таймер който да настроя да се включи след седмица и така.

mi6ka

Това, че рибките са малко повече няма голямо значение за нитритите щом филтъра един път е влязал в цикъл. Но както вече казах щом нямаш амоний, а имаш нитрити за мен това означава, че нямаш нужното количество бактерия която да смогне да преработва остатъците. Ако нещо греша нека някой от много по-разбиращите от мен ме поправи.
Ако искаш да помогнеш малко на бактериите можеш да пробваш няколко неща:
1. Както казаха вече колегите - смяна на вода
2. Да си купиш от някой магазин тея био стартери и да дозираш според опаковката като за нов аквариум (макар че аз лично не им вярвам много)
3. Остави рибките гладни 2-3 дни за да намалее органиката малко в аквариума и да облекчиш задачата на бактериите.

Може и да ги комбинираш ако искаш  :-)

Друго да те попитам... Някакви лекарства, торове и тнт слагал ли си скоро в аквариума?

Caxapa

Не съм слагал торове изобщо. Лекарства скоро не.Имах проблем с ихтио но отмина и параметрите на водата си бяха в граници.

mi6ka

ЦитатЗабравих да допълнв ,че имах в аквата и много на брой ампуларии които преди подмяната на водата ги преселих в една друга вана с подрастващи рибки.

Ако охлювите които си махнал наистина са били много може да са повлияли на биофилтъра и да се е получил дисбаланс. Не се притеснявай би трябвало да се оправи за 3-4 дни. Ако нитритите си стиоят все така високи или се покачът още повече можеш да сложиш малко сол, но не бързай.

Успех

Similar topics (5)

43517

Публикации: 20
Прегледи: 8929

5447

Започната от patter


Публикации: 5
Прегледи: 3926

50048

Публикации: 1
Прегледи: 2480

11272

Публикации: 10
Прегледи: 6248