• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
16.04.2024 07:37

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

CO2 - алтернативен метод

Започната от stanilabg, 22.06.2010 22:13

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

stanilabg

Бих желал да ви запозная с един малко по различен начин на подаване на CO2.

Познаваме два начина на подаване на CO2 до аквариума. Първия е така наречения "аматьорски" с захар и мая. Втория е "професионален" с помощта на бутилка под налягане. Съществува и трети начин, който се доближава до първия и е подходящ за малки (нано) аквариуми. От една страна този начин е абсолютно безопасен за аквариумните обитатели, а от друга е много полезна и здрава напитка за аквариста. :-)
Става дума за японските кристали, по известни като Морски алги. Това са живи организми, които живеят в морето (не съм много сигурен) и между другото произвеждат CO2. Предполагам всеки от вас е чувал за тях, така че няма нужда от по подробно обяснение за какво става дума.
Както казах, това са живи организми, които се размножават доста бързо и лесно, достатъчни са само вода, захар и стафиди. В двулитрова бутилка се слагат 3 суп. лъжици кристали и същото количество захар (може и по-малко). Добавят се 6-8 бр. стафиди и всичко се залива с хладка вода. Бутилката се затваря по познатия начин. За дифузер може да се използва филтър от цигара, заради малкото съпротивление, което указва (при този начин не може да се постигне налягане подобно на създаденото с захар и мая).
За разлика от "аматьорския" начин с захар и мая, при този няма опасност сместа да "изкипи" и да залее аквариума. Няма опасност CO2-то да изветрее наведнъж, дори и да отворите капачката на бутилката за през ноща. Спрямо захарта и маята, не намалява кипенето с течение на времето. Точно обратното – нараства, с нарастването/размножаването на самите кристали. И не на последно място, не умират като дрождите, когато сместа се превърне в алкохол.
Най-хубавото на кристалите е, че докато захарта и маята превръщат сместа в алкохол, те я променят в лекуваща напитка. Дето се вика, и растенията ви растат, и вие се лекувате. ;-)
Според различни източници времето през което се сменя захарта е различно – някои дават всеки ден, други 3 дни. Всичко зависи от вас, кой вариант ще си избере. От собствен опит знам, че напитката след два дни престояване е доста блудкава. В такъв случай може да се сложи малко концентриран сироп и тогава да се пие.

Надявам се да съм бил полезен. Успех с експеримента.

Забележка: до колкото начина не е изпробван от мен, не нося отговорност, ако на някой не му се получи/проработи описания експеримент. Мога само да потвърдя, че от известно време насам, доста членове на тукашния акваристичен форум, преминаха именно на този способ.

miTko

Няма да е по-различно от мая и захар. От еднакво количество захар, едва ли може да се "извади" повече СО2 отколкото произвеждат дрождите.
Единствено интересно може да е ако тия гадинки "работят" при по-ниска температура от дрождите.
Разни мои АКВАРИУМИ 

stanilabg

Захарта я използват за храна, от нея растат и се размножават. Като се размножават им се увеличава количеството и така повече кристали произвеждат повече СО2. Дрождите също се увеличават (иначе нямаше да се увеличава обема на тестото), но колкото по дълго са в разтвора, толкова по слабо е "кипенето". Трудно е за обяснение. :-)

jommy

От къде да се сдобия с тези кристали, за да експериментирам?

stanilabg

Цитат на: jommy - 22.06.2010 23:04
От къде да се сдобия с тези кристали, за да експериментирам?

Трудно ми е да ти кажа. Аз ги познавам от преди 10г. когато започнах да ги пия за първи път. Тогава се раздаваха между хората. Периода на пиене се определяше според това за какво ги пиеш. Повече инфо тук. Като изтече и не ти се занимава да ги "поддържаш" ги даваш на някой, който има желание. Дори си бях донесъл в Словакия, като зарибих доста хора тук. Разбира се, като много други неща и на това му мина "модата" и ги премахнахме (вече не си спомням точно как). Сега отново ми се наложи да потърся заради кръвното и намерих. Само че, тук ги продават. Не ми се спори дали е правилно или не, но така или иначе си купих. Не съм ги пробвал за целта, защото имам бутилка под налягане. Ако съм знаел малко по-рано, със сигурност щях да експериментирам.
Мога само да те посъветвам да си потърсиш чрез и-нет. :-)

nevenaskorpi

За да не отварям нова тема пиша тук, защото отново става дума за алтернативен метод на подаване на СО2.
http://vitawater.ru/aqua/hydro/co2gen.shtml
На руски е, но се разбира за какво иде реч.
Доста по-компактно устройство е от бутилките с мая и захар, мисля че за малки аквариуми е много удобно :)
Моля по-опитните да изкажат мнение.

NO CARRIER

Пробвано е и работи. Но трябва да се сменява всеки ден и става досадно.  :-D
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Ftsvetkov.be%2Fupld%2Ffiles%2F1%2Fsign.jpg&hash=1bbdd94fc32cecdafae4a45f7c2393708fb9e9a5
Дневникът на Николай Цветков
Не ме е яд, че ме лъжат. Яд ме е когато мислят, че им вярвам.

nevenaskorpi

Човека е обяснил в статията, че зарежда 7 шишенца (за всеки ден от седмицата вързани с въже за по-лесно вадене) всяка сутрин ги сменя. Това доста намалява хамалогията. Ще взема да пробвам в малкия аквариум, там и без това няма риби.

dafil

За да не пускам друга тема-някой ползвал ли е таблетки за ЦО2/не от тези на СЕРА/ в комбинация с ИзиКарбо или Ексел.Интересува ме дали ще задоволяват нуждата от ЦО2 на НС и Е.Парвула в 6-7 литров аквариум?
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi568.photobucket.com%2Falbums%2Fss124%2Fdafill%2F2605000000_zps4cadfcd8.jpg&hash=c9602607dd8729d5e916cc434dac71a266aaff0c

Similar topics (1)

13741

Публикации: 14
Прегледи: 8057