• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
26.04.2024 20:56

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Азотен цикъл - Дискусия

Започната от bigbeer, 04.07.2009 21:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

bigbeer

Цитат на: MIRRO - 04.07.2009 14:45

Да си пуснеш рибите след 24 часа си е чисто убиство.На водата и трябва поне седмица-две да се завърти азотния обмен =-OКаквито и препарати да сложиш не могат да го заместят ,да го ускорят-ДА,но НЕ и да го заместят *dontknow*

Всъщност това е един мит, който не виждам защо трябва да се поддържа повече. Да пуснеш рибките си след 24 часа, не е никакво самоубийство.. както и да ги пуснеш веднага - Това обаче не е препотъчително, заради гореизложените причини. В повечето от подобни стартове на аквариуми - рибките оцеляват, недай си боже някакъв 'стартер' пък да сложиш. Не бива да се плашат хората без зор, акваристиката не е толкова сложно хоби..

Живко

Това е така, но ако старта на аквариума се прави от някой, който знае какво прави.

В 99% от случаите, когато процедурата се прави от начинаещ следва масов мор.
За това и не се дават такива съвети *MODERATOR*, защото точно начинаещият не знае какво да "отбере" от това, което чете.
При какъвто и да е старт на аквариум няма работещ азотен цикъл. Определено рибите има с какво да се тровят и дори да не умрат може да останат увредени за винаги.

Всъщност препоръката за пускане само на "стартови" риби в нов аквариум изобщо не е мит, а нещо като застраховка.
Като закона за използването на алкохол при шофиране. Има прекалено ниска граница, според някои, но това е превантивно. Точно заради тези някои, които са на ръба. ;-)
Никой не се е родил научен.

MIRRO

04.07.2009 22:36 #2 Last Edit: 04.07.2009 22:38 by MIRRO
Каква е идеята да пуснеш рибките от един стабилизиран аквариум в среда в която азотния цикъл не се е завъртял.Това си е доста стресова ситуация ,а стреса ака не се лъжа е от първите причини за смъртността.Това е все едно да те вземем от чистия Троянски балкан и да те заселим в Кремиковци

bigbeer

 *offtopic Като гледам на къде вървят нещата с Кремиковци, и в София скоро ще си имате чист въздух.  *THUMBS UP*

По темата: Преди 25-30 години, когато започнах сам да си купувам рибета и 'правя' аквариумчета - за този азотен цикъл никой не говореше, но това не значи, че го е нямало. Просто тогава не съм знаел още една причина от която могат да се гътнат рибетата.  Съсипвал съм рибки, и то доста по най-различни начини, но най-малко съм загубил при начален старт. Отначало си ги гледах в празни аквариуми, само с едно камъче за въздух. Всъщност ти замислял ли си се доколко са "стабилизирани" повечето "бази" за развъждане на рибоци? Аз съм влизал само в една, в която 'бъбреците' са най-обикновенни 'дунапренчета', а водата се сменя на части отвреме на време.
Всъщност аз винаги съм поддържал тезата за началното изчакване и стабилизация.. ама повечето начинаещи са нетърпеливи. ;)
А без някакви 'стартови' рибета, както е споменал Живко - много трудно ще стигнем до азотен цикъл ;)


Живко

Точно преди 25 години четях разни книжки и навсякъде пишеше, че трябва да се изчака с пускането на основното население. Е, предполагам не навсякъде, но сериозните четива засягаха въпроса със стартирането на аквариумите. Коментираше се и въпросът с азотният цикъл. Не с химически формули, но беше добре обяснено, какво става с азота и окисляването. Също и какво се получава при натрупването на много нитрати в комбинация с високо РН. Честно казано не обръщах много голямо внимание на тези научни писания, но пък спазвах процедурите за старт и не съм имал съществени проблеми.

Въпросът с базите е коренно различен и няма нищо общо с любителският аквариум. Понеже съм бил и този тупан със сигурност знам, че ако не ти е добре филтрирана водата следва масов мор. А филтрирана вода се получава точно с тези дунапренчета. Те са и винаги са били ефективни. Особено по дълго използваните. Водата не се сменя от време на време, а редовно, защото така се осигурява изхвърляне на отровите и осигуряване на микроелементи изключително необходими за израстването на рибата. Въпросът седи като при растенията. Храна може да има в изобилие, но ако ги няма витамините аминокиселините и солите, няма растеж.
: 05.07.2009г 10:10ч
За базите отдавна са измислени и по-добри варианти за филтрация. Повечето хора с големи бази и знания в това, с което са се захванали, филтрират качествено.
Никой не се е родил научен.

petkob

Виждал съм опитни акваристи да се присмиват на шишенцата и ампулите с бактерии, но аз вярвам в ползата от тях и стартирам ускорено, изсипвайки във филтъра указаната от тях доза (примерно SafeStart на Tetra).

Някои от проблемите с осъществяването на класическия цикъл са следните:

1. Трябва да се мерят азотните показатели, за да се знае в коя фаза се намира цикъла, а не всеки е готов да отдели пари за тестове.

2. Трябва да се сложи органика, която да подхрани бактериите (било амоняк, било храна за рибки), а количеството й също е трудно да се уцели без тестове. Няма полза  да се върти вода цял месец, ако няма храна за тях. Цикълът не може да завърши, ако изобщо не е започвал.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

MIRRO

05.07.2009 11:12 #6 Last Edit: 05.07.2009 11:18 by MIRRO
За азотния цикъл е коментирано много във форума няма нужда да се повтаряме.Мисля ,че всички сме на едно мнение ,че не е добре да се пускат риби в туко що стартиран аквариум.Ясно е ,че параметрите на водата няма да се окажат толкова решаващ.Все пак си мисля ,че се стремим да им осигурим благоприятни условия за живот.
Както аз ,а сигурен съм е много други членове на форума в началото на своето хоби са топвали новозакупените рибки от магазина директно в аквариума и това не винаги е довеждало до фатален изход.

http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4

petkob

Явно не си чел внимателно, щом мислиш, че сме на едно мнение. Важни са именно условията, които си създал, не времето, което ще оставиш да мине, преди да вкараш рибките в аквариума.

При липса на захранване на бактериите те изобщо няма да се размножат в нужното количество. Ако пък вече си ги размножил, но после си ги оставил да умрат от глад, преди да вкараш рибките, пак започваш от нулата и илюзията, че нещо си направил, няма да спаси животинките.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

dok70

Твърде ме съмнява в бактериалните култури на кварталното магазинче примерно, да е останало някакъв живот, но това е друга тема. Поне като си давате парите, гледайте срока на годност!
И в старите книжки си беше много добре развит въпроса за азотния цикъл. Но да вмъкна и още едно понятие от там - "стара аквариумна вода". Те това е истинския еликсир за завъртане на цикъла в новостартиран аквариум.
В бази за интензивно отглеждане на риби и двете понятия нямат място. Там нещата стоят по коренно различен начин и не може да се говори за стабилен аквариум. Това не е адекватна база за сравнение. А между другото и простите дунапренки си вършат работата, ако знаеш как.
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

bigbeer

В заключение: След кратката дискусия по темата, както и опитите тя да бъде изместена в ляво и дясно, до какъв извод стигаме?

ЦитатДа си пуснеш рибите след 24 часа си е чисто убиство.На водата и трябва поне седмица-две да се завърти азотния обмен Каквито и препарати да сложиш не могат да го заместят ,да го ускорят-ДА,но НЕ и да го заместят

Аз обаче, пак не съм съгласен. ;) Както и не съм съгласен, че за да си имаш едно нормално аквариумче в къщи, задължително трябва да си завършил ихтиология, химия, биология и поне една инженерна наука..  :-P
А относно 'дунапренчетата' - както са вършили работа преди 20-30 години, така и сега си вършат работа, тук спор нема.. Ама нали искаме да сме в крак с модата, и да усложняваме нещата, в желанието си да покажем пред другите колко сме запознати и начетени, извисявайки акваристиката до нивата на едва ли не едно утопично изкуство.. понякога се самозабравяме. Не помним от къде сме тръгнали.. а това само спъва развитието на нашето хоби, и троши хатъра на новото попълнение.



N.Nobs

Бира, не си прав мойто момче.Сега се връщам от риба и понеже останах едно грозно капо (не само аз де, целия гьол (един 20 см. клен ли беше, кефал ли беше, не го броя  :-D )) та ще ти дам една аналогия - преди 25 години когато ловеше в най-добрия случай със стъклопластова тояга пак ти вършеше работа, нали?Да не забравяме Делфин-чето!Същото е със съвременната акваристика - пак можеш да си гледаш рибите с дунапренче ма е по-гот с канистер.

А що се отнася до азотния цикъл смятам че е по-добре един начинаещ акварист да се постресне малко в началото и ако се изплаши - добре (няколко рибки по малко ще отидат в тоалетната) , а ако не се уплаши и реши да прочете малко преди да се захване с акваристиката още по-добре - просто ще намалеят темите от рода на - "Помощзлатнатамирибкаумря"

А ако все пак искаш да си говорим за процеси, бих ти предложил да обсъдим ферментацията  *DRINK*
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

bigbeer

Цитат на: N.Nobs - 05.07.2009 21:19
1. Бира, не си прав мойто момче.Сега се връщам от риба и понеже останах едно грозно капо (не само аз де, целия гьол (един 20 см. клен ли беше, кефал ли беше, не го броя  :-D )) та ще ти дам една аналогия - преди 25 години когато ловеше в най-добрия случай със стъклопластова тояга пак ти вършеше работа, нали?Да не забравяме Делфин-чето!Същото е със съвременната акваристика - пак можеш да си гледаш рибите с дунапренче ма е по-гот с канистер.

2. А що се отнася до азотния цикъл смятам че е по-добре един начинаещ акварист да се постресне малко в началото и ако се изплаши - добре (няколко рибки по малко ще отидат в тоалетната) , а ако не се уплаши и реши да прочете малко преди да се захване с акваристиката още по-добре - просто ще намалеят темите от рода на - "Помощзлатнатамирибкаумря"

3. А ако все пак искаш да си говорим за процеси, бих ти предложил да обсъдим ферментацията  *DRINK*

По 1-а точка мога да ти изкажа искрените ми съболезнования на колега риболовец. Знам какво е капо, дано поне бирата е била студена ;) Трябваше да приемеш предложението на Дидо за Зеленка, от него снощи разбрах, че след прецизно претегляне на улова край нос Калиакра, резултатите са били около 4 1/2 кила сафрид с размери 70-100 мм!!!

По точка 2, не съм съгласен и с теб :) Абе всеки е уморил поне една дузина рибета, практиката е също важна част от опознаването на хобито, и просто не виждам как ще се прескочи това.. а за азотният цикъл, ако искат нека четат. Всички знаем колко обичат да четат децата ни ;) Възрастовата граница пада и в аква-форумната ни област.. а теми от рода "рипката ми омря", ще има все повече и повече. Нека ги оставим сами да проумеят и да се научат да четат, вместо да ги плашим. ;)

А по точка 3, мога да ти осигуря дори и база за изследване на ферментационни процеси, след 15 септември на ранчото. Там надълго и на широко ще дискутираме, анализираме и следим от близо самият процес. Естествено по време на работа ще се тестват и дестилати преминали различни стадии на ферментация. ;)  *DRINK*

Tiro

Да се изкажа и аз (неподготвен) гледам рибки да кажем от 96-та и само първия път съм чакал месец преди да пусна риби, винаги досега съм ползвал помпичка с филтър и проблеми със старта не съм имал. На 40 литровия (първия ми аквариум) сменях част от водата веднъж седмично, на 120 литровия веднъж на 6 месеца. Проблеми съм имал като донеса от магазина нова риба (защото не и правя карантина - голяма грешка) всичките ми стартове са след няколко годишен успешен живот, но или болест умори всичко или аквариума за бебета падне в големия и двата се счупят или като си взема нов,  и последно като се преместих. Тестове, канистри, СО2, торене и други никога не съм ползвал. Та някой да си залага главата, че така не се прави значи е ... , НО .... има едно "но" - напълно съм съгласен, че в книгите, както и тук във форума пише правилния начин и така както го правя не е правилно!

*offtopic сега съм решил да си взема вътрешен филтър - заради шума - не за друго, а от последния старт сменям по често водата ама това с карантината пак го пропускам  :-( *offtopic

а имам и един въпрос - в магазините стабилизирани ли са аквариумите?
аз мисля - не. Така, че в заключение ще цитирам:
Цитат на: bigbeer - 04.07.2009 21:24
Всъщност това е един мит, който не виждам защо трябва да се поддържа повече. Да пуснеш рибките си след 24 часа, не е никакво самоубийство.. както и да ги пуснеш веднага - Това обаче не е препотъчително, заради гореизложените причини. В повечето от подобни стартове на аквариуми - рибките оцеляват

Цитат на: bigbeer - 04.07.2009 21:24
Не бива да се плашат хората без зор, акваристиката не е толкова сложно хоби..


П.С. Съболезнования за улова и това съм изпитвал - 14 часа за една 100гр. каракуда  *SORRY*
120л. Гупи, Сае, Звезден Анциструс

Ако искате да получите от мен отговор на въпрос, задайте го на БЪЛГАРСКИ!!!
След като не полагате елементарни усилия, не виждам причина, аз да се напрягам два пъти: първо - да разчета написаното и второ - да потърся отговора.

petkob

Цитат на: dok70 - 05.07.2009 12:30
Но да вмъкна и още едно понятие от там - "стара аквариумна вода". Те това е истинския еликсир за завъртане на цикъла в новостартиран аквариум.
Това е един стар мит, който мислех, че отдавна е развенчан. Ако беше верен, смяната на водата щеше да е вредна вместо полезна.

В аквариумната вода има абсолютно нищожно количество нитрифициращи бактерии в сравнение с филтъра и грунда. Затова пък има много повече фосфати и нитрати, от които рибките нямат никаква нужда, а на растенията им стигат и хилядни части от тях. Да пренесеш грунд или дори камъни от стар аквариум има несравнимо по-голям смисъл.

Единственото нещо, с което аквариумната вода е по-добра от чешмяната е липсата на хлор, но тя се постига с престой от едно денонощие, стига човек да разполага със съдове с нужния обем.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Живко

Значи да разбирам, че ако направим 100% смяна на старата водата в аквариума с добре престояла не е никакъв проблем?
Никой не се е родил научен.

Similar topics (2)

290

Започната от Vlado


Публикации: 36
Прегледи: 18844

22873

Започната от DMitar


Публикации: 2
Прегледи: 4664