• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
25.04.2024 01:42

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Азотен цикъл - Дискусия

Започната от bigbeer, 04.07.2009 21:24

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

zoro40

Цитат на: Живко - 07.07.2009 10:02
Аз пък гарантирам, че пусканите риби в недобре стартиран аквариум винаги са показвали проблеми. Повяхване на плавниците, разцепване на плавниците, отъркване в различни предмети, което показва наличие на дразнител. Ако това е безпроблемно здраве му кажи. За тези признаци имам обяснение, което е свързано с азотният цикъл, който пък е проучен, анализиран и лесно може да се провери с тестове.


Как го установи това нещо? - може би си пробвал?
От което си правя извод , че не си повярвал на тия преди теб , които са писали за азотния цикъл. Сега защо искаш всички да вярват на всичко написано за азотния цикъл , още повече че тук там може да срещнеш и противоречия , ако четеш всичко по интернет?

Живко

Цитат на: petkob - 07.07.2009 10:47
Азотният цикъл вероятно е най-важното нещо, което трябва да се знае за аквариума. Надявам се никого да не съм подвел да мисли другояче и да подценява токсичността на азотните съединения. Исках само да обърна внимание, че той не идва наготово и не е достатъчно само да мине време, колкото и да е то, нито лековита аквариумна вода, а трябва да се вземат активни мерки в аквариума да се развият или наготово да се вкарат двата основни вида нитробактерии и да им се осигурят подходящи условия за живот и размножаване.

Държах да развенчая мита "време", понеже то няма непременно пряко отношение. Както и мита за старата аквариумна вода, но понякога хората приемат възгледите си за част от самите тях и когато нападнеш възгледите им, те се чувстват лично нападнати. Напълно излишно, според мен.

Всички бактерии, участващи в азотния цикъл, са в нищожно количество във водата, защото се прикрепят към повърхности и от значение е главно големината на тези повърхности. Това важи както за преобразуващите амоняка и амониума до нитрити, така и за преобразуващите нитритите до нитрати. Важи както за аеробните, така и за анаеробните. Има дори такива, които преобразуват нитратите в азот (разбира се, те също искат повърхност). Не знам за такива, които окисляват азота. С една дума за всички тези става въпрос.

Много е лесно да се вика "Аз помагам, другите пречат", ама не е никак продуктивно и в крайна сметка никому не помага.

*THUMBS UP*

Нямам против твърденият, а начина им на поднасяне.


@zoro40
Логиката в изказването ти куца. Изводът ти е грешен и лежи на предположения.
По една или друга причина понякога се налага пълен рестарт и дезинфекция. Ако нямаш подръка здрав аквариум си изправен пред предизвикателството да пускаш риби в "млад" аквариум. Като го направиш няколко пъти в крайна сметка се научаваш да избегнеш пораженията.
Получава се това, за което говорят petkob и Bigbeer.
Въпросът е, че не е правилно да се насърчава тази процедура. ;-)
Може дори да се напише статия за бързо стартиране, а не просто да се каже азотният цикъл е мит, защото просто не е вярно.
До колко е вредно. Ами ето.
Вместо да прегледаш доказаните публикации, разни резултати от лабораторни изследвания и други полезни неща, търсиш под вола теле.
Звучи ми като: -След като ти си си счупил главата, защо да не си я счупя и аз.
После излиза изказването "в интернет има противоречия". Ами ще има.
Никой не се е родил научен.

zoro40

Цитат на: Живко - 07.07.2009 10:02
Аз пък гарантирам, че пусканите риби в недобре стартиран аквариум винаги са показвали проблеми. Повяхване на плавниците, разцепване на плавниците, отъркване в различни предмети, което показва наличие на дразнител. Ако това е безпроблемно здраве му кажи. За тези признаци имам обяснение, което е свързано с азотният цикъл, който пък е проучен, анализиран и лесно може да се провери с тестове.



Как го установи това?
Сигурно си пробвал?
Значи  не си повярвал на тия които са писали преди теб за азотния цикъл. Сега защо искаш другите да вярват , като коне с капаци на това което казваш и което е написано след твоите проби.
Не се заяждам  и не искам да поставям под съмнение теорията за "азотния цикъл", но в кой форум да пишат тия в които са останали или възникват въпроси по отношение на "азотния цикъл"?
Не мисля , че някой начинаещ акварист ще остане с грешни впечатления от тази тема. Най- малко трябва да разбере , че преди да си купи риби и аквариум, трябва да прочете и други неща.

Мишо

07.07.2009 11:37 #33 Last Edit: 07.07.2009 11:38 by Мишо
petkob ще позволиш ли един въпрос,  в контекста на твоята позиция за т..н. "стара аквариумна вода", че ми стана интересно за развенчаните митове(без легенди).

Развъждал ли си хайверни риби, да речем разбори(heteromorpha), наностомуси(marginaus) или особено конго(phenacogrammus interruptus).
--------
Нека отговора да е само с "да" или "не".
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

bigbeer

Цитат на: Живко - 07.07.2009 10:02
Имам чувството, че това е някаква ебавка.
Нали?

Просто поредната възможност за чесане на езиците.
Смешно и абсурдно е да обсъждаме твърдения приближаващи се към окултни.
...
Определено мисля,  petkob и bigbeer, въпреки известната доза истина в думите ви, оставяте хората с погрешно впечатление, последствията от които няма да са приятни и на вас.
Понякога вместо да се опитваш да се доказваш е по-добре да премълчиш. Дори диспута да не води до ясни и конкретни отговори, би трябвало да доведе до безопасни впечатления, а не до трагични ситуации. Това е задължение на участниците в диспута. Не е необходимо да се прави като в политиката. Тук сме акваристи. Не си мерим пишките, кой разбира повече, а се опитваме да популяризираме хобито.


Това за неприятните последствия не го схванах. ;)
Живко аз не се имам за разбирач, или някакво светило в акваристиката. Споделям само това което лично съм пробвал нееднократно. Слабост ми е да наблюдавам нещата около мен и да ги анализирам. Не съм от хората които си мъчлат, както и не съм от хората които когато сгрешат в нещо, нямат смелоста да си признаят грешката. Не знам защо си останал с впечатлението, че си мерим пишките, при положение, че става въпрос за толкова елементарни неща. С колко от новите ни питащи плачещи потребители си приказвал персонално по скайп, за да знаеш, че причината за морът не е точно в липсата дори на помпичка или в прехранването? Аз точно от подобни чатове стигам до заключението, че причината на първоначалнното измиране на рибки в аквариумите на кандидат акваристите ни не е азотният цикъл, защото повечето 'акви' биват рестартирани преди достигане на дори минималното времене за това. И ако разгледаш внимателно 'писанията' ми, ще видиш, че никъде не твърдя, че азотният цикъл не е важен.

Живко

Цитат на: zoro40 - 07.07.2009 11:37
Не се заяждам  и не искам да поставям под съмнение теорията за "азотния цикъл", но в кой форум да пишат тия в които са останали или възникват въпроси по отношение на "азотния цикъл"?

Как в кой. То има ли друг форум за такива дискусии :-)
Ако темата не е полезна или не дай боже вредна ще е най-малко заключена.
: 07.07.2009г 11:11ч
Пешо, нямам намерение да излизам извън контекста на дискусията.
Да кажем, че те ползвам за изкупителна жертва, заради двусмислените изказвания по темата, за да може да се затвърди, според мен вярната теория, че е по-добре да се стартира аквариум по бавната, утвърдена процедура. :-D

Никой не се е родил научен.

petkob

Цитат на: Мишо - 07.07.2009 11:37
Нека отговора да е само с "да" или "не".
Това е малко смешно. Престана ли да биеш жена си? Отговори ми само с да или не, или помисли дали има отговор, който не би те компрометирал.  :-)

Както и да е. Не съм гледал рибките, които споменаваш, предполагам искаш да кажеш, че само в стара вода е възможно развъждането им и ще ми е интересно да споделиш на кои именно съставки в тази стара вода смяташ, че се дължи това, като химични съединения.

Не искам да кажа "развъдих", защото не съм полагал усилия за развъждането, но за последно при мен се развъдиха церулеуси две седмици след наливането на водата от чешмата. Нямах стар филтър, нито грунд, разчитах единствено на шишенцето бактерии. Въздържах се да дам този пример, понеже отделните случаи не означават нищо и биха могли да се дължат на чист късмет. Това не е начинът, по който бих стартирал аквариума, ако разполагах с нужното време. Самото развъждане в случая също нищо не доказва, понеже церулеусите се въдят по-лесно и от гупи.
"Това са моите принципи. Ако не ви харесват, имам и други." - Граучо Маркс

Divane

според мен темата се изчерпа тотално след поста на Живко от предната страница! Вече минавате в директно заяждане и чешане на езиците за да мине времето (вероятно работното)


}|{opukc

Защо спорите, не знам!!!!
АЦ има, имало го е и пак ще го има, защото има Химия!
Принципно е възможно пускането на риби в нестартиран аквариум - лично аз съм пускал, и то дискуси на втория час след пълнене на аквариума/при това два пъти/. Това не е проблем за рибите, но от тук следват много условия, които човек трябва да знае за да няма тежки последици. Тези условия един неопитен акварист няма как да знае без да чете или да придобие без пратически опит.

Ето и доказатерството: - балоните са още по стъклата. Тук даже не съм обработвал и корените,

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV1EMYTA.jpg&hash=9077d92ebb897fd7fcf77fbfc2b1533436c9e1f2

Но съм съгласен с всичко казано от Живко до тук. Не е възможно, или ще си е чист късмет ако при пускането на риби в нов аквариум да няма проблеми по простата причина, че начинаещия не знае как да наблюдава цялата система.






bigbeer

Цитат на: Живко - 07.07.2009 12:05
.. Да кажем, че те ползвам за изкупителна жертва, заради двусмислените изказвания по темата, за да може да се затвърди, според мен вярната теория, че е по-добре да се стартира аквариум по бавната, утвърдена процедура. :-D
По този въпрос спор няма, обаче това е почти невъзможно да се постигне при един 'зарибен' 5-6 класник.. ;) Та задачата е как да му помогнем да стигне до завъртането на АЦ, преди да си е изморил питомците, при положение, че не му се чете?! Ами много просто - набързо му обясняваме кои са необходимите елементарни нещица поддържащи живота на рипките.. и чак след време започваме да го стресираме с АЦ, СО2 и прочие. Не мислиш ли, че е правилен подход това?

}|{opukc

Цитат на: bigbeer - 07.07.2009 13:18
Та задачата е как да му помогнем да стигне до завъртането на АЦ, преди да си е изморил питомците, при положение, че не му се чете?!

Пешо, ето тук е разковничето!! Това за всеки аквариум протича различно във времето. АЦ се завърта почти веднага и в началото е много токсичен, за да се затвори по бързо е нужно скоростно развитие на НБактерии. Това става, когато има с какво да живеят и ензимна среда, но границата е невидима. Как да обясниш на начинаещ какви трябва да са оптималните граници на азотните съединение, които ще са полезни на НБ и най-малко вредни за рибите? Докато се усети какво става и вече тича с кепа към тоалетната.

Мишо

Цитат на: petkob - 07.07.2009 12:07
Това е малко смешно. Престана ли да биеш жена си? Отговори ми само с да или не, или помисли дали има отговор, който не би те компрометирал.  :-)

Както и да е. Не съм гледал рибките, които споменаваш, предполагам искаш да кажеш, че само в стара вода е възможно развъждането им и ще ми е интересно да споделиш на кои именно съставки в тази стара вода смяташ, че се дължи това, като химични съединения.

Не искам да кажа "развъдих", защото не съм полагал усилия за развъждането, но за последно при мен се развъдиха церулеуси две седмици след наливането на водата от чешмата. Нямах стар филтър, нито грунд, разчитах единствено на шишенцето бактерии. Въздържах се да дам този пример, понеже отделните случаи не означават нищо и биха могли да се дължат на чист късмет. Това не е начинът, по който бих стартирал аквариума, ако разполагах с нужното време. Самото развъждане в случая също нищо не доказва, понеже церулеусите се въдят по-лесно и от гупи.

Нищо не казвам, само попитах ...

Пожелавам ти успех в акваристиката .
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

N.Nobs

07.07.2009 14:09 #42 Last Edit: 07.07.2009 14:22 by N.Nobs
Цитат на: bigbeer - 07.07.2009 13:18
Та задачата е как да му помогнем да стигне до завъртането на АЦ, преди да си е изморил питомците, при положение, че не му се чете?!

A защо реши че ще успеш да го научиш на нещо при положение че той сам не иска да се научи?Защото ако искаше да научи нещо щеше да седне да се занимае малко с търсачката.Пък и наистина ли очакваш, че този човек ще се научи на нещо без дори да са му ясни основите на това с което се опитва да се пребори?

Я ми кажи как ще успееш да ми обясниш с 2 думи защо на моя съученик който има 10 неона във 200 литра вода нищо му няма на аквариума а мойте 17 гупи в 23 литровия ми аквариум мрът кат мухи?

Или пък да земеш да ми кажеш как да си направя атомна електроцентрала , па после ще ме учиш на закона на Ом.
Никога не се страхувай да правиш това, което не умееш. Помни, че Ноевият ковчег е направен от любители. Професионалистите са построили "Титаник".

bigbeer

07.07.2009 14:30 #43 Last Edit: 07.07.2009 21:19 by bigbeer
Цитат на: N.Nobs - 07.07.2009 14:09
A защо реши че ще успеш да го научиш на нещо при положение че той сам не иска да се научи?Защото ако искаше да научи нещо щеше да седне да се занимае малко с търсачката.Пък и наистина ли очакваш, че този човек ще се научи на нещо без дори да са му ясни основите на това с което се опитва да се пребори
..
Или пък да земеш да ми кажеш как да си направя атомна електроцентрала , па после ще ме учиш на закона на юом.

Нещо недоумявам. Ноби, една от целите на форумот не е  ли да се опитваме да помагаме на начинаещите? - А не предварително само по първият пост да им лепкаме етикети и да ги пращаме да четат, защото 'ние' видиш ли - много сме чели!

пс. За да си направиш атомната централа ще ти помогне Ники, а Коко ще те научи на Законот на Омот. :-P Аз обаче ти препоръчам да се спреш на някакъв друг алтернативен начин за извличане на енергия.. една вятърна електроентрала, може би.. ;)

rakim

Естествено че трябва да четат,а не да питат постоянно за неща писани 1 000000 пъти.
540л Южна Америка

Similar topics (2)

290

Започната от Vlado


Публикации: 36
Прегледи: 18838

22873

Започната от DMitar


Публикации: 2
Прегледи: 4664