• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:24

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Алтернатива на скъпите тестове

Започната от Roll, 26.05.2007 03:53

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Roll

Първо искам да се извиня ако темата се повтаря, но не можах да намеря отговор на въпроса си чрез търсачката, а честно казано не ми се вярва да съм първия който се сеща за това.
Има ли алтернативи на скъпите фирмени тестове за качество на водата?
Намирам цените им за прекалено високи още повече, че са консуматив и идват в супер малки количества. Има алтернатива на скъпите CO2 системи и торове та си помислих не сте ли измислили нещо и за тези тестове :)

Ilianidis

Имам рецептите за мерене,но само докато си купиш стъклария,реактиви и индикатори и то в скъпите им разфасовки и ще дадеш 10 пъти повече пари.Е верно е ,че ще има за хиляди опити,но в химията се работи и със стандартни разтвори,които с времето или се стандартизират или опресняват,че променят съдържанието си.Общо взето разправията не си струва.

botan

Има  лакмус за рН-то течен и на лента!МИсля че това е единствения тест който го има по евтино.За др стойности може и да се следи по поведението на рибите.Като на пример при високи нива на СО2 рибите се качват на повърхноста и дишат атмосфетен въздух.Също така някои растения са индикатори,например роголистника,ако няма желязо във водата достатъчно му порозовяват връхчетата.На мен това ми беше тесата като имах от растението щом му порозовеят връхчетата значи е време да торя.... :-)

lz3cv

Стига бе. Теста примерно за нитрати струва 13 и нещо лева. Правя тест веднъж седмично. Когато се наложи и по-често. Годината има 52 седмици а теста стига за около 70 измервания. Мен един тест ме кара около година. Е кажи сега скъпо ли ти се струва?

Roll

Е да беше само за нитрати Ок ами kH, gH, pH, CO2, NО2, Fe и т.н. получава се една доста крупна сума ако искаш да имаш пълния набор. Да не говорим, че ако имаш повече от 1 аквариум броя на измерванията спада драстично  ;-)
Тези измервания не се ли правят и в други области медицина, селско стопанство? Мисля си, че ако тези тестове са направени за професионално ползване в някоя индустрия а не за хоби цените ще са по-ниски. Ако е така както Ilianidis казва обаче наистина не си струва все пак няма да тествам някаква ферма.

lz3cv

Не е необходимо да имаш пълен набор тестове. Аз меря нитрати и фосфати и по тях се ориентирам за състоянието на аквариума. Имам и тест за желязо ама така си и стои. Да не говорим че с малко опит се познава и без тестове. Като гледаш как се развиват растенията те си казват. Освен това едва забележимия оттенък на водата източена в тубата от минерална вода също ти дава информация за нивата на гадостите в аквариума. Е ако искаш да си наясно точно какво става в гьола, мериш. Налага се да се прежали някой лев в името на хобито.
Има и привърженици на идеята "колкото по-малко мериш, толкова по-добре". Щом нещата са наред и растенията дърпат с яки темпове, защо да мериш..

HanibalKing

Цитат на: botan - 26.05.2007 09:54
Има  лакмус за рН-то течен и на лента!
Абе тоя лакмус колко струва горе-долу?Купува се от химичиските магазини нали?

botan

Да но се продава и в някои зоомагазини! :-)
Този на лента е около 6-8лв.,а течния зависи от разфасофката!

islander

Цитат на: Roll - 26.05.2007 11:48
Тези измервания не се ли правят и в други области медицина, селско стопанство? Мисля си, че ако тези тестове са направени за професионално ползване в някоя индустрия а не за хоби цените ще са по-ниски.

Аз работя във фармацевтично предприятие и мога да ти отговоря на този въпрос. Не, цените не са по-ниски, точно обратното - по-високи са от гледна точка на по-високото качество и прецизност. Но за селското стопанство не мога да те светна. Там не знам как са.

Predator

Сега като погледнах сайта на Валерус (виж раздел "Магазини"), открих множество тестове на фирмата "Macherey-Nagel" и в частност тези от типа QUANTOFIX - за директно измерване чрез тест лентички на всякакви показатели на водата (нитрати, нитрити, желязо, твърдост...).
Но както са забелязали останалите участници в дискусията, цените за една опаковка със сто тестлентички, започват от 30 лева и стигат до 90 лева  *NO*!

Явно, че ще си караме с продаваните по магазините за акваристика тестове - другия вариант е безбожно скъп!

Trobata

Преди в един магазин ми показваха един тест на Сера който определяше не един показател и цената не му беше много висока - някъде към 8-9лв, но сега за колко теста стига немога да ви кажа.

Roll

Сирурно говориш за нещо подобно:
http://www.bg-pet.com/Fish/Water/tests.htm

Ако не се лъжа има 25 лентички. Но този не е 9 лв. а 35 лв. едва ли подобен на Сера би бил 4 пъти по-евтин.

dido

Цитат на: Predator - 04.06.2007 19:48
Сега като погледнах сайта на Валерус (виж раздел "Магазини"), открих множество тестове на фирмата "Macherey-Nagel" и в частност тези от типа QUANTOFIX - за директно измерване чрез тест лентички на всякакви показатели на водата (нитрати, нитрити, желязо, твърдост...).
Но както са забелязали останалите участници в дискусията, цените за една опаковка със сто тестлентички, започват от 30 лева и стигат до 90 лева  *NO*!

Явно, че ще си караме с продаваните по магазините за акваристика тестове - другия вариант е безбожно скъп!

Обърни внимание и на обхвата и стъпката на измерване. В повечето случаи не си пасва с желаните аквариумни стойности.

theater

За тест на нитрати, pH и фосфати във Валерус е точно два пъти по-скъпо от тестовете на Сера при еднакви стъпки на измерване. Определено според мен с тестовете за аквариумна вода производителите са постигнали най-добрата цена за съответните нужди на измерването.
140л - харацини
http://starividri.org

islander

Тестовете във вид на лентички не са изобщо прецизни. Аз предпочитам да дам малко повече пари за тези, които са на принципа на откапването.

Similar topics (5)

744

Започната от 77


Публикации: 6
Прегледи: 4762

10058

Публикации: 5
Прегледи: 3920

17026

Публикации: 11
Прегледи: 8034

2274

Започната от Тони


Публикации: 4
Прегледи: 3611

18528

Публикации: 4
Прегледи: 3196