• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Поведение на обикновен неон и лимонени тетри.

Започната от ivanov_km, 27.06.2011 20:01

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

ivanov_km

Аквариума е 300 литров и отглеждам в него 30 обикновени неони, 20 лимонени тетри, 4 трихогастъра, 4 отоцинклоса и 4 анцитруса. Аз не зная при вас как е но при мен неоните са големи пакостници , по цял ден все нещо се гонят и се хапят като питбули, а лимонените тетри по цел ден се перчат една на друга и при тях хапането не е никак малко. В следствие на това почти няма ден в който да не забележа я поотхапана  перка, я някоя сцепена такава. По някога дори липсва люспа от някоя рибка ! :-| Забелязвам неоните  как издебват трихогстрите и им похапват от перките, луда работа. Нормално ли е това поведение на уж мирните тетрички ?

easternalien

При мен е същото. Имам 8 неона и само се гонят и нападат. Милсех, че са малко на брой и затова не се чувстват комфортно, но явно не бройката е проблема

ivanov_km

Е при мен са 30, но такова гонене не знам на какво се дължи. Почти всеки ден има пострадали) сцепен плавник, а понякога дори поотхапан). Лимонените ми тетри, аз като ги гледам излизат все мъжкари. А те как се бият не е истина, постоянно има перчене и се въртят в кръг. Забелязал съм , че неоните са по агресивни през деня в който не работи осветлението, а лимонените тетри се бият 24 часа в денонощието. Интересува ме това поведение нормално ли е за тези видове риби ? Тук при мен не може да се касае за пренаселен аквариум, аквариумът ми е растителен, място за криене и усамотение колкото искаш.

stilista

Когато няма по-голям вид и малкия става агресор.Единствено ме очудва неон да се бъзика с трихогастер.
Моите Пристели(15-17бр.) привидно не проявяват агресия ,но много пъти забелязвам ухапани опашки че даже на една и липсва горната джука и е малко като английски булдог.За сметка на тях кардиналите(същата бройка)се перчат много ,но не се стига до наранявания.
Да не забравяме че и пираните са харацини
За протокола:моя аквариум е 200л.
.........и да поясня(за начинаещите) кардиналите не са тетри
#
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

ivanov_km

Да кардиналите са "шаранчета"  :-D. Е пуснах тези трихогастри по две причини, едната е , че ги харесвам, а втората е  с ръста си да подтикват към стадно поведение  тетрите. Но каква стана, грам респект нямат тетрите от тях  *JOKINGLY*. Ще им пусна една костенурка  :-D( в кръга на шегата бе това) !

elblanko

Цитат на: ivanov_km - 29.06.2011 12:02
а втората е  с ръста си да подтикват към стадно поведение  тетрите. Но каква стана, грам респект нямат тетрите от тях
И аз си бях взел лимонки за да си имам пасаж при цихлидите, имах си само първите няколко седмици, после се пръснаха из целия аквариум като се успокоиха и ги разкарах.
Не ''убивайте'' времето, защото то ще ви го върне.
                                                                                                                                Антон Светозаров
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Falfa.kachi-snimka.info%2Fimages%2Fviu1343311821a.gif&hash=826485123ec157466e56654f744135d3a56dfb37

ivanov_km

И аз така смятам , че рано или късно рибите привикват едни към други и в крайна сметка имаме нормално съжителство след това. Е все пак трябва да се прави внимателен подбор защото има на 100 % невъзможни съжителства. А типично стадно поведение според мен може да има само когато има един вид в аквариума или най много два вида риби. Разбори да речем , хокейки също. Неоните определено нямат изявено стадно поведение, както и лимонените тетри. Забелязвам стадното поведение да се проявява само като са под стрес.

stilista

От рибите които съм гледал най-голямо стадно поведение имат кардиналите и родостомосите.
С дума можеш да нараниш. С речник – да убиеш.

Similar topics (5)

50558

Публикации: 20
Прегледи: 14853

9906

Публикации: 78
Прегледи: 72351

130

Публикации: 96
Прегледи: 60739

25498

Публикации: 18
Прегледи: 11782

939

Публикации: 88
Прегледи: 75755