• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 05:38

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Неони - общи въпроси

Започната от Outball, 06.12.2005 16:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

tao

Цитат на: ltorov - 05.04.2014 22:04
Две шишета с чехълчета ,ако се наложи и три ще направя.Поне инфузорията лесно се въди,дано да оцелеят

Успех.
Ама е добре ''налъмите'' да са чиста култура

ltorov

От аквариума взех вода  и банан=много чехълчета.А другото което е-трябва да ги държа 7 без светлина-само с тази от другите аквариуми и после постепенно да е увеличавам както и твърдоста на водата или не е верно.Благодаря

tao

Лрвите на неоните имат силно развит фототаксис.
Тоест насочват се към светлината.
Това е присъщо и за инфузорията.
За да се захрани неона , той буквално трябва да плува в храна.
Това свойство на личинките и на чехълчетата  улеснява нещата тъй като при затъмнен аквариум с оставено светло местенце и рибите и храната се ориентират на там.
Ето ти риби плуващи в храна.
На тъмно няма да стане работата.
Трябва ти сноп светлина.
При така ''приготвени'' чехълчета (от банан) много скоро се навъжда и хищна инфузория , която вреди на малките риби.
За това ти  иказах , че културата трябва да е чиста.

ltorov

ok ще видя какво мога да направя с инфузорията.благодаря

Daredevil_666

Добър ден!Имам един проблем с неонките, който ме мъчи няколко месеца вече и не мога да намеря решение.Той се състои в това, че рибките се изкривяват, тоест гръбнака им се изкривява и коремчето им хлътва, изкарват известно време така и умират.До сега са ми умрели 2-3 рибки, това е от 7 месеца, но гледам в момента има една, която върви по този път.Предположих, че е от храната, храня ги с такава на люспи на тетра и на гранули пак на тетра, всичко стрито на прах.Храня ги веднъж дневно по едно и също време, като храната е поставям в спринцовка с малко вода.Като пусна храната (не наведнъж) тя започва да потъва, но не достига дъното, рибките се справят доста бързо с нея, като всички си хапват.Преди я пусках на повърхността и рибките от там се хранеха, но им се подуваха коремчетата.Сега от 2 месеца го няма този проблем.Вода се сменя по 1/4 на 7-8 дни, като тя винаги престоява около 24 часа и слагам малко препарат на dejana за хлор и вредни вещества.Филтърът е 600л/ч вграден, като редовно се почиства, с двойна филтрация.Водата видимо винаги е била кристална.Не съм мерил параметри, не съм закупил средства за това.Рибките са 22 неона, 2 сомчета, 5 скариди, с 7-8 растения в 75 литров аквариум.Светлина по 9 часа на ден, като се включва и изключва по едно и също време.Ако някой се е сблъсквал с подобен проблем моля да сподели или идеи какво трябва да се промени са добре дошли!Благодаря!

branko_d

здравейте,
имаме проблем с неоните които преди няколко месеца взех за дъщеря ми. В рамките на 1 седмица умряха 3 от 5 рибки по неизвестни за мен причини. Аквариума ми е 10л, има малко камъни, миди и 1 изкуствено водарасло, а температурата на водата е около 22 градуса, която поддържам с нагревател, а водата сменям всяка седмица изцяло.
Сменям водата изцяло защото отгоре на повърхността се образува слузест миризлив слой, а от водата и аквариума се носи неприятна миризма.
Измих аквариума из основи, но това не помогна.
Преди неоните гледах воална бета, но там нямаше такъв слой, но миризмата я имаше, но отнемаше повече време да стой водата за да се усети. Може би проблемите са от преди неоните.
Какво да направя?

Grigorov

Първо 5 броя са малко  за пасажна рибка като Неона, за да се чувстват добре трябва да са поне 10 или повече.
Лошото е , че това няма как да стане в този малък обем.
Това с цялостната смяна на водата не е добра идея.
Имаш ли въобще някаква филтрация , поне аератор с камъче за въздух и гъба?

Разгледай форума , богат е на информация и има доста полезни теми.
Тези теми ще ти изяснят доста неща, ако не си ги чел.
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=106
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=98
http://aquariumbg.com/forum/index.php?action=articles&n=4

Успех.

branko_d

28.10.2014 22:13 #367 Last Edit: 29.10.2014 06:37 by branko_d
благодаря за съветите и насоките.
не, нямам филтрация и за това мислех да сменям водата по често.

Слагам капки за намаляването на pH-то

kirilgolov

Здравейте.
Мисля скоро да стартирам един 54-литров аквариум. (60x30x30)
Филтърът ще бъде вътрешен 320л/ч, нагревател 50W, за осветление се чудя между 1 пура 18W и 2 пури от 18 W, но това ще зависи евентуално и от растенията, които ще засадя.
Въпросът ми е: тъй като неонките много ми допадат, мисля да започна с тях (може би тук е мястото да добавя, че съм напълно начинаещ). Колко неонки мога да сложа в аквариума, така че да се чувстват комфортно и да бъдат достатъчно? Засега за други риби не се замислям, освен за някое сомче. Може да ми дадете и препоръки за него. Последният ми въпрос е: колко градуса трябва да е водата за да се отглеждат?
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

bunzip2

Първо, филтъра, който си избрал не е подходящ за аквариума. Вземи двоен на този (към 600 л/ч), за да имаш нормална филтрация.
Лампите по мой съвет ги направи 2 х 18 вата, винаги може да свалиш едната пура, ако ти идват много, ама ако са малко ще е кофти да преправяш капак примерно или да добавяш още. Мисли го с перспектива, не се знае утре какво ще решиш да имаш като растения :). Иначе за по-непретенциозни става и с една пура.

По въпроса с рибите - ако ще са само неоните, може би 10-12 неона за тоя литраж.

Caxapa

Ако направи осветлението на два кръга ще му е по-лесно.

kirilgolov

Благодаря ви за съветите относно филтрацията и осветлението.
За филтъра бях чел че трябва да превърта водата между 3 и 6 пъти, затова стигнах до извода че 320 л/ч (около 6 пъти) биха били достатъчни. Дори калкулаторът тук, във форума, дава минимум 162 л/ч, но това ми се струва прекалено малко, и със сигурност трябва да бъде поне двойно. Както и да е, ще ви послушам и ще се насоча към филтър с по-голям дебит, все пак дори и да е в повече, няма как да навреди, нали? :D

За осветлението: все още не съм закупил аквариума, за да видя как ще стои въпросът с него, но имам нещо предвид. Аквариума най-вероятно ще бъде със стъклен плъзгащ се капак и отделно отгоре PVC капак, в който евентуално ще разположа осветлението. За това как точно ще стане има още време да се мисли, ще обиколя електричарските магазини наоколо и ще го измисля. Наистина и аз се насочвах към 2x18W, но пък не ми беше идвало наум да ги направя на 2 кръга, за което предложение благодаря.

Към останалите ми въпроси: разбрах, че за този литраж са подходящи 10-12 неона. Ако, да речем, сложа 10, бих ли могъл да добавя и някое сомче? И ако да, към какво бихте ми препоръчали да се насоча?
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

Caxapa

Виж от по-малките..Коридорас  или подразновидноста Пигмей макар  да  не удържат последните много, много. Макар те пък да са също стадни. В момента имам едни в един 54 литров 5 на брой съжителстващи с Гупи . Мирни и весели сомики са.

kirilgolov

Здравейте отново.
Спрях се на аквариум 54л, филтър 550 л/ч, нагревател 50W, 2 пури по 18W.
Растенията ги смятам да бъдат по малко от всичко - една-две шепи явански мъх, някое стръкче криптокорина, две-три стръкчета егерия (елодея) денса,  три-четири стръкчета валиснерия и една саксийка анубиас (въпреки че за него се чудя от кой вид - barteri var nana, barteri var barteri или angustifolia).
Засега се отказах и от сомчета. Оставам само на неони.
Това, което се чудя обаче, е: дали да си взема червени неони или обикновени (медни)?
И има ли съществени разлики в отглеждането им, както и в броя им? Засега съм се спрял на 10, предпочитам червените, но бих могъл и да склоня към медните ако ми кажете нещо съществено :D
Отново ви благодаря, осъзнавам, че не всичко, което пиша е за тази тема/раздел, но просто всичко за мен е свързано и не бих могъл да го разделя.
68l., Danio rerio, Corydoras Julii
Anubias barteri var nana, Vallisneria, Crypotocoryne wendtii, Egeria densa, Taxiphyllum barbieri
Aquael Fan 3, EHEIM 75W, Tetra Tetramin, Tetra Pro Color

stan4o

Защо неоните се завряха зад корена? Взех ги мънички, вече понараснаха и от няколко дни стоят почти само около растителността...
Дали да не посадя още някоя китка и пред филтъра? Може пък да преместя целия корен на дясно, микрозорума така или иначе е завързан за него и няма да има нужда да градинарствам много :)
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs2.postimg.cc%2F5hzf3pxjd%2F20141120_204057.jpg&hash=05c047c1ca2f20d9fa05a0d3f6e61aa50e01e94e

Similar topics (4)

25498

Публикации: 18
Прегледи: 11852

130

Публикации: 96
Прегледи: 61022

271

Публикации: 139
Прегледи: 135117

9906

Публикации: 78
Прегледи: 72765