• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:15

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Колосома (Colossoma)

Започната от Петко Красимиров, 04.01.2012 10:40

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Петко Красимиров

04.01.2012 10:40 Last Edit: 09.12.2013 17:24 by Desmoria
Ако трябва преместете темата в друг раздел.Не знаех къде да я публикувам. :-) :-) :-)

Общо наименование: Колосома

Идентификация: Мачадо-Алисън (1982), открива колосомата, каято всъщност се разделя на два рода с три валидни вида: Colossoma macropomum , Piaractus brachypomus и П. metrei.

Размер: Най-големият размер, до който може да достигне тази огромна риба е 90-100 сантиметра!

Разпространение: тропическа Америка или по-точно Амазонка, Ориноко, Ла Плата речните басейни и някои други части на Южна Америка.

В риболова

Тази риба не е разпрострнена само в акваристиката, а и в риболова.Много често е хващана за храна от американските индиански племена.

Температура на водата в аквариума

Не само тази пираня, а и всички останали са топлолюбиви риби.Изискват температура 23-28,29 градуса по Целзий.

Размер на аквариума

Тези пирани изискват огромен размер на аквариума.Една такава пираня, която е около 55-70 сантиметра трябва да се гледа най-малко в 400-500 литра аквариум.Но те предпочитат да живеят на групи, и затова е хубаво в акавриум да са повече от 2 екземпляра.

Хранене

Сигурно повечето от вас мислят пираните са кръвопийци, но истината за този вид декоративна пираня е съвсем друга-тя е растителноядна, но разбира се при недостиг на растителна храна, пиранята няма да откаже да яде и месо.

Декориране на аквариума

За декорация може да се сложат растения-най-различни водорасли, но не трябва да се прекалява с тяхното залесяване.За грунд може да се използва пясък или камъчета.Не трябва да се слагат прекалено много декорации, особенно големи камъни или скали, защото те заемат голям обем от капацитета на квариума в, който са поставани.Това е важно, заради факта, че пираните изискват голяма площ от територия в аквариума си.


Cabral

02.08.2015 22:14 #1 Last Edit: 03.08.2015 08:34 by Cabral
Колосомата не е пираня, а с пиранята и други видове са от едно подсемейство, както бизоните и биволите са подсемейство говеда на семейство кухороги. Името пираня е индианско, от езика на племето тупи, част от групата гуарани. "Пира" означава риба, а "раня" - зъби, зъбата риба, като всички от подсемейството са класифицирани заради зъбите и затова си приличат, но хищни са много малко видове същински пирани.
Популярното име на колосомата извън Бразилия е паку или червено паку, а по местообитанията й я наричат Тамбаки. За разлика от същинското паку, Piaractus mesopotamicus, което живее на юг от долните притоци на Амазония, меласомата живее в басейна на Амазония и на север, иначе двете са почти еднакви на външен вид, размер и начин на живот, като разлика е, че същинското паку е бяло в долната част на главата и гърдите и по-ромбоидно, а тамбакито червеникаво и по-издължено, но разликата е слабо доловима.
И двете са ценни стопански риби и се развъждат изкуствено по целия свят, като пакуто не се размножава само, а само с изкуствено оплождане, защото е мигрираща риба, за тамбакито не знам, но не е мигрираща и вероятно се размножава сама.
Същинското паку, което живее на юг, вероятно може да се отглежда в езера, защото издържа на студ, поне там където живее, в реките Уругвай, Парагвай и Парана температурите падат понякога до 5-6 градуса и много рядко под нулата.