• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 10:51

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане и развъждане на тетри

Започната от Halford, 03.03.2005 08:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

Halford

Неопитен съм в тази област и за това питам...
Четох че тези красиви рибки, могат да забременеят в общ аквариум.
И точно това и стана.... едната се е надула....(мислех че е яла много и за това е така ама не ги храних 2 дена и тя пак си е надута  :) )
Не съм забелязал особенни охажващи действия от страна на мъжкия, но е факт. Ако можете да ми кажете как се развъжда тази рибка :roll:
Имам ваничка(5л) развъждал сам досега само зебри, с мрежичка на дъното. Погнете :wink:  :wink:  :wink:

Жоро

би ли написал латинското име на рибата

Halford

тука имам пропуск  :cry:  :cry: , от кадето си я купих я пишеше "грацила" , но в други магазини сам я срещал "грацил - неон"
и... "грацилис"
мн мн прилича на неон самоче с различни цветове.
друго незнам ,но другия пат като ходя до магазина ще ги питам за латинското име

Хунта

03.03.2005 10:57 #3 Last Edit: 09.12.2013 10:40 by Desmoria
Най-вероятно имаш предвид Hemigrammus erythrozonus


Halford

същата тя е  :lol:  :lol:
мн ти благодаря


значи тука доколкото разбирам руски. Трябва да е в аквариум най-малко 12 л. температура 24. и... как се хранят малките.
Добре до тука ама... този аквариум има ли нужда от някаква специална декорация, и...  кога трябва да я отделя.
и.. за мене най-важното заедно с нея трябва ли да отделям мужкия.
има още една подробност те са 4 и не сам сигорен кои е мъжкия. Ако ги отделя всичките???
и.. мисля че хаивера трябва да се оплоди след като се пусне следователно... трябва да има мъжки там :)

някои по опитен да дава съвет :)

Жоро

за сияйната(пламтяща) тетра мога да споделя само това,което съм чел подчертавам не съм имал удоволствието да ги отглеждам.
размножителният аквариум трябва да е с голо дъно и решетка.водата да е 27 градуса,желателно е в ъглите на аквариума да се поставят храстчета тайландска папрат .женската е по-голяма и по-дебела от мъжкият.след хвърлянето на хайвера родителите се изваждат и аквариума се затъмнява.съжалявам че не мога да помогна с повечв информация

Halford

:) благодаря...
аз ще я следя, само дано не изпусна момента и да го хвърли в общия аквариум :(
аа.. мислиш ли ,че ако отделя всичките (и четерите) ще имам проблеми.


а... между другото... това че се затъмнява мисля че и при неоните се прави :)

Жоро

според мен е най-добре да ги пуснеш всичките в размножителния аквариум.надявам се някой от по-опитните да ти даде повече информация.ПОЖЕЛАВАМ ТИ УСПЕХ. НАДЯВАМ СЕ ДО НЯКОЛКО ДНИ ДА СЕ ПОХВАЛИШ С МАЛКИ ТЕТРИ

Мишо

Малка три,четири литрова (неонова)вана;отстояла мека вода,Т24-26 гр;решетка на дъното,полумрак;една женска и две мъжки рибки.До втория ден трябва да са хвърлили хайвер - махаш родителите,затъмняваш напълно ваната,на 24 час се люпат личинките  и след 4,5 дни малките проплуват .Аз ги захранвам с много ситна артемия(американска),след двайсетина дни почват да се оцветяват и трябва яко ситен циклопс.Израстват бърже и са много красиви.
В общия аквариум не всички женски хвърлят ригулярно хайвер и запичат.Хвани жеска която е била"дебела"и после е "отслабнала" - гледай я отделно от мъжките десетина дни и я храни добрелКато се напълни пак с хайвер я зяреждаш.
Здрава и красива рибка е грацилиса,особено ято от трийсетина бройки.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

Живко

Цитат на: "Мишо"Малка три,четири литрова (неонова)вана;отстояла мека вода,Т24-26 гр;решетка на дъното,полумрак;една женска и две мъжки рибки.До втория ден трябва да са хвърлили хайвер - махаш родителите,затъмняваш напълно ваната,на 24 час се люпат личинките  и след 4,5 дни малките проплуват .Аз ги захранвам с много ситна артемия(американска),след двайсетина дни почват да се оцветяват и трябва яко ситен циклопс.Израстват бърже и са много красиви.
В общия аквариум не всички женски хвърлят ригулярно хайвер и запичат.Хвани жеска която е била"дебела"и после е "отслабнала" - гледай я отделно от мъжките десетина дни и я храни добрелКато се напълни пак с хайвер я зяреждаш.
Здрава и красива рибка е грацилиса,особено ято от трийсетина бройки.

след като рибките хвърлят хайвера подменяш ли водата,и с каква?
слага ли се някакъв препарат?
малките в първите дни на какво осветление растат?
неонова вода предполагам,че означава-вода с необходимите параметри престояла на тъмно и добре аерирана(ако това вече не е отживелица).
Мишо извинявай,но мисля че инфото ще е необходимо на човека а и на други. :D
Никой не се е родил научен.

Живко

и в духа на модерната акваристика да попитам.
това престояване на тъмно няма ли да се избегне ако водата се освети с ултра виолетова лампа :?:
Никой не се е родил научен.

Жоро

хайверът на тетрите е относително устойчив на сапроленгия и други бактерии.ако аквариумът с хайвера не се затъмни в него се капват няколко капки метиленово синьо за да се защити хайверът от светлината,а също  така метиленовото синзьо възпрепятства възникването на бактериални проблеми във водата.

dido

С ултравиолетова лампа гарантирано ще получиш яки мутанти, ако не ги умориш преди това :-)

Може би говориш за сините лампи - те не са ултравиолетови :-) UV лампа с твърдо излъчване - малка дължина на вълната, свети ярко бяло и излъчва много UV, която е невидима за човешкото око.

Мишо

Цитат на: "Жоро"хайверът на тетрите е относително устойчив на сапроленгия и други бактерии.ако аквариумът с хайвера не се затъмни в него се капват няколко капки метиленово синьо за да се защити хайверът от светлината,а също  така метиленовото синзьо възпрепятства възникването на бактериални проблеми във водата.
Не ти ли е добра водата и ако има повече неоплоден хайвер не те спасява никаква обработка с препарати.За затъмняването - повечето тетри имат "фоточувствителен" хайвер а и натъмно бактериите се развиват по-малко.Прочети из нета какъв е общобактериалния титър на нашета вода и този на притоците на амазонка и рио негро - в пъти е по-голям в нашите води.Отделно редица хумусни к-ни и танини тука ги няма,а точно те имат необходимият бактерициден ефект.
Сега какво правя по-подробно:използвам вода от горната част на витоша -над златните мосотове - която престоява в бидон на тъмно около месец.За някои видове я смесвам по-равно с дестилирана( от стъклен дестилатор) плюс малко преварен торф.Неоплодения хайвер се обира с тънка пипета и нивото се сваля до няколко сантиметра.След като проплуват малките устойчиво е много важно да се захранят максимално бързо.Всеки ден се долива по една кафена чашка вода от стар стабилизиран аквариум.Чак на десетия ден обирам внимателно дъното от утайки и доливам пак със същата вода от стар аквариум. За светлината - разберете,че повечето тетри живеят на места с гъста надводна растителност (особено като придойдат реките в южна америка) и малките израстват в зле осветени места на крайбрежните зони.Затова и малките им в аквариумите се чувстват много по -добре при разсеяно слабо осветление(визирам повечето неони,хемиграмуси и хифесобрикони).А наностомусите даже са още по -капризни.Това с тия УВ лъчи направо си е безсмислено.
Най-съществено при размножаването на повечето харацини е  "добрата" вода и "разработени" и добре гледани родители.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F2_mini.jpg&hash=4d4666357bd28950b4b4e601672e141ce5110eb1  https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Flurebg.com%2FFor_Web%2FMy_Aquarium_%2F19_mini.jpg&hash=abf73e85d5384ca65321824882d3f97b0028b04f

Жоро

според теб МИШО добра ли е комбинацията от 1/2 дестилирана вода и 1/2 от ,,стара,,  вода взета от аквариум с биологично равновесие?

Similar topics (4)

33533

Публикации: 7
Прегледи: 6380

130

Публикации: 96
Прегледи: 60733

17603

Публикации: 11
Прегледи: 9284

9906

Публикации: 78
Прегледи: 72330