• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 16:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Отглеждане и развъждане на тетри

Започната от Halford, 03.03.2005 08:31

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

uyri

Днес гледам на дъното някакво прозрачно топченце с опашка около 2 мм възможно ли е това да е малко рибоче
Винаги се стараи, но не се престараваи.

zambo

Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

uyri

наистина са рибки  *YAHOO* днес виждам само три на може другите данеса пропловали *YAHOO* това е първият път в които ми излиза нещо от хаивер *YAHOO*
Винаги се стараи, но не се престараваи.

zambo

А сега се опитай да ги отгледаш . Тук е истинското предизвикателство .
Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

uyri

А с какво да ги храня
Винаги се стараи, но не се престараваи.

zambo

Анатоли
175л. Rainbow Fish
56 л. Red Cherry + Cambarellus montezumae 
42 л. Cambarellus montezumae

MITKO32

здравеите искам да ви попитам как се размножават тернеците и може ли да се крастосват обикновени с албиносната форма  :buff:

dok70

Може да се кръстосват всички форми, но какъв е смисъла?
Не разваляй готова форма, не е препоръчително.
Хвърля лесно, на решетка. Две момченца и едно момиченце. :-)
По-трудно е захранването на малките - задължително жива храна.
Най-добре артемия. Малките са изключително дребни и ако нямаш опит
с хайверни риби, започни с нещо друго/данио примерно/!
Сезона не е най-подходящ за развъждане. *THUMBS UP*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

odinra

06.06.2010 18:25 #53 Last Edit: 09.12.2013 16:56 by Desmoria
Здравейте, искам да попитам някой има ли опит с развъждането на стъклени тетри дали изобщо е възможно.
и евентуално ако е възможно какви са симптомите че са готови за оплождане имам 2 мъжки и 2 женски

bog_dan

Здравейте :) За пръв път пиша във форума, въпреки че го чета от много време. Нека обаче не се отклонявам, а да мина направо към проблема. Имам 3 мъжки и 2 женски медни тетри, които отглеждам в аквариума ми от около година. Взех ги, защото не бях виждал такива и дори не знаех какви са, но с времето се влюбих в тях. Който има наблюдение върху такива тетри, знае, че това са много красиви и изключително подвижни рибки. Оказаха се и издържливи.

Днес пред мен стои въпросът дали не бих могъл да ги размножа. Достигнали са полова зрялост, в добро здраве са и мисля, че в това отношение няма да има проблеми. Естествено първо се обърнах към Българска аквариумна енциклопедия, в която открих следното описание на процеса на размножаване:

ЦитатРазмножаване по двойки или в стадо. Размножителен аквариум от 25 см за двойка, без грунд с затъмнено дъно, сепараторна мрежа, на нея растения с удължено стебло и разсечени листа. Вода: 24-27°С (с 2-3°С повече от при отглеждането), dH 4-12°, рН 6-6,5 (0,5 от обема аквариумна, 0,5 от обема свежа вода). Преди размножаването самките и самците 2 седмици се държат отделно. Болшинството акваристи слагат рибите вечер, сутринта става хвърлянето на хайвера (до 200 зърна), след което рибите се отделят, тъй като си ядат хайвера. Аквариума трябва да се затъмни, тъй като "хайвера се страхува от светлината". Инкубационен период 1-2 денонощия, малките плуват след 3-5 денонощия. Стартова храна: инфузории. Полова зрялост на самците 6 месеца, на самките 4 месеца.

За съжаление нямам никакъв опит с размножаванета на каквито и да е рибки - дори и живородни. Затова имам нужда от малко разяснения и съвети. Ще се развам да получа отговори на следните въпроси, свързани с:

1. Температура на водата - без проблем ще наглася тези градуси, но пояснението ме обърква. В момента поради различни причини отгледам медните тетри при малко по-висока температура. Това означава ли, че към нея трябва да прибавя тези 2-3 градуса или просто да настроя нагревател между 24 и 27 градуса и да не се притеснявам?

2. Сепараторна мрежа - какво точно се има предвид? Дали това е мрежа, която разделя аквариума вертикално на две части, във всяка от които се поставят мъжките и женските и така се изчаква 2 седмици?

3. Филтрация и аерация - предполагам, че е необходимо в аквариума да има елементарна филтрация. Трябва ли да я изключа след хвърлянето на хайвера или... ?

Благодаря предварително!

kamos

1. Нагласяш я с 2-3 градуса отгоре на тази на която ги гледаш, до 27 градуса, не повече.
2.Мрежата отделя дъното и падналия хайвер от гладните родители, които иначе биха го изяли. Обикновенно се вдига на ниво 3-4 см от дъното.
3.Аз бих оставил само аерация с камъче, като в развъдния аквариум не бих хранил рибите.
Аквариумистика - увлечение, которое полностью можно охарактеризовать как обучение на собственных ошибках. Даже если матёрый аквариумист будет предостерегать от возможных ошибок и нежелательных действий, мало кому удаётся их полностью избежать...

wwladoo

За размножаването на стадо на Хасемания Нана, не съм много съгласен с колегата, който е написал този пост--мъжките при този вид рибка са доста агресивни,а при размножаване още се вдига агресията, и по скоро си пречат и се бият, докато са на стадо,при размножаване!!Просто това е от мои наблюдения и винаги съм пускал двойка м. и ж.,при размножаване и резултата е бил добър!!!Колегата е прав, държат се отделно двойката предназначена за размножаване,известен период от време като тогава се захранват  обилно с разнобразна храна--по възможност жива,ефекта е винаги по добър!Всичко останало е вярно и за мрежата и за температурата,при тетрите е важно да докараш ,,добра,, вода на параметри да ги стимулираш да хвърлят и още по важно да се излюпи хайвера--мека и леко кисела!!Може и камъче само за въздух,може и гъба с лека аерация,плаващи растения доста и така.Не не се спира аерацията след хвърлянето,но трябва да е съвсем слаба--няколко балончета.
човек се учи цял живот--АКВАВИКТОРИЯ-БГ--ПРОДАЖБА НА АКВАРИУМНИ РИБКИ,СКАРИДИ,ОХЛЮВИ,РАЦИ И РАСТЕНИЯ

bog_dan

Благодаря за отговорите :) Мисля, че оттук нататък ще ми е лесно. Може би ще е най-добре да извадя мъжкия и женската от общия аквариум и да ги оставя 2 седмици в самостоятелни малки аквариуми, в които ще поддържам 24-25 градуса (в общия е около 28). Междувременно ще подготвя размножителния аквариум и би трябвало да няма проблеми нататък.

Единствено забравих да попитам какво се има предвид под 25 см аквариум. Имам аквариум с габарити 35/15/30 височина. Дали ще е подходящ?

dok70

Няма да ти е толкова лесно, особено щом ти е за пръв път. ;-)
Съгласен съв с Владо, на чифт е по-добрия вариант. Водата и хигиената са много важни, поради това не са подходящи за начинаещи. Не си писал от къде си, важно е за твърдостта на водата. Няма нужда да се отделят и двете риби, отдели мъжкия /те/, а женската да си е в общия. Важно е храненето на чифта с качествена, за предпочитане жива храна. Аквариума го пълниш до ниво 20-25 см и си готов.
Захранването на тетрите също не е елементарно и се иска малко повече опит с други риби.
Медна тетра за хасемания не съм чувал, меден неон е другото название на грацилиса.
И последно, бих ти препоръчал да пробваш първо с данио! Да не се получават разочарования в началото още. ;-)
Все пак успех в начинанието!
*DRINK*
Луд умора няма...
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fi51.tinypic.com%2F15qq15l.jpg&hash=b07c9eabfccaf48f94e226948629f70537bc2352
300 оки миш-маш

bog_dan

Е, не съм си и помислил, че ще ми е много лесно :) Идеята ми да извадя и мъжката, и женската, е за да могат да са в оптималните им условия преди размножаването, защото сега не са. Относно твърдостта на водата... От Плевен съм, но доколкото знам в различните части на града твърдостта е различна. В района, в който е аквариумът, е най-твърда, но мога да осигуря и по-мека.

Иначе относно названиято... Когато купих рибките от Зоомаркет-а на Околовръстното на София, ми казаха, че са грацилис. Доста порових, за да се уверя, че са точно медни тетри (или хасемания), както пише тук: http://aquariumbg.com/fish.php?fish=479

Similar topics (4)

9906

Публикации: 78
Прегледи: 72345

33533

Публикации: 7
Прегледи: 6381

130

Публикации: 96
Прегледи: 60739

17603

Публикации: 11
Прегледи: 9284