• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
09.12.2019 22:10

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Ексима

Развъждане на неони

Започната от harry, 04.07.2004 15:03

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

harry

04.07.2004 15:03 Last Edit: 09.12.2013 10:10 by Desmoria
Хайде някой, който има опит с развъждането им да го сподели. Ама говоря за човек, който е изкарвал малки, а не просто да е чел, защото и аз съм разгледал доста материали.

Raven

развъждал съм обикновени черни и червени неони.доста е сложно,много малък процент остава особено при червения.иска се много добър чифт и много мека вода,някъде около 2 гр. DH.водата да е стерилна-капва се малко трипафлавин.такава вода взимах от витоша от извор над драгалевски манастир след дъжд или след пролетно сниготопене.люпят ти се около 20-40 процента.трудно се захранват,абе сложно си е.на пазара 25 малки неона струват 10 лв.на едро.заслужава си. :wink:Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

harry

Затъмняваш ли аквариума..??

harry

Дали ще стане с дестилирана вода или да събирам дъждовна

harry

Ааа и още нещо: четох някъде, че се слага "борова вода"... какво ще кажеш и по този въпрос

Anonymous

извинявай късно видях че си от варна тъй че това за витошката вода се обезсмисля.при хвърляне на хайвер няма смисъл да се затъмнява-те си хвърлят където си искат,след това при захранването по върши габота,защото се захранват със жълтък и е опасно-неизяденото веднага трябва да се маха.боровата вода е тази за която ти говорех това е дъждовна вода която се процежда през борови шишарки и след това се събира в извори в горите.с дъждовна вода не те съветвам с тия киселинни дъждове.дестилираната вода е добра за добавка но трябва леко да се подкисели.освен това ползвай дест. вода само от дестилатор не тази от магазините.в краен случай съм ползвалстопен и преварен лед от хладилника.малко параноично звучи но неоните са адски кекави и хайвера им гъбясва много лесно.

Raven

пак съм аз .явявам се и като гост,нещо май не се оправям сес форума. :D  :D  :DБаннете всички! Администраторът ще познае Своите.

harry

Какво поставям на дъното - мрежа, лимки, камъни....?

Raven

мрежа или решетка задължително,хищни са и си ядът хайвера,но добре я стерилизирай с вряла вода от чешмата.растения не съм слагал не са от значение а и не се стерилизират.Баннете всички! Администраторът ще познае Своите.

harry

ОК мерси много за съветите :!: Ако имам други въпроси ще питам пак :D

Ilianidis

Преди да направя опит по темата реших да събера малко специализирано инфо.Задачата няма да е лесна но съм решил все пак да пробвам.Предполагам проблема ще ми е по подготовка на водата и развиване на хайвера и първата седмица на малките.Знаете ли нещо по параметрите на водата,добавки,подкисляване?Ясно е че трябва да е много мека,изварена стабилизирана,но това е много общо казано.Заредил съм се с дестилирана вода и готов по приспособяване в новата среда.Посъветвайте ме оттук нататък какво?

Minko

Здравей
Успявал съм да развъдя неони, обаче винаги са възниквали пречки да отгледам малките, което дори изисква повече усилия и внимание, от колкото подготовката на самия развъден аквариум.
Литературата съветва пх 5,5-6,0 аз съм целял малко по-високо пх около 6,5. Тъй като водата в аквариума ми беше около 7,0 промяната в стойността на водата няма да е толкова голяма и рибките ще са по-спокойни. Използвах аквариум 20 литра, затъмнен, със мрежа на дъното. Наливам 6-7 литра дестилирана вода и около половин литър вода в която съм киснал елови шишарки :) Наливам и 5 литра престояла чешмяна вода. Температура 26-27 градуса и едно вътрешно регулируемо филтърче. Винаги съм пускал само една мъжка и една женска рибка. Обикновенни хвърлят хайвер сутрин. Малките се излюпват към 4-тия ден. Переодично трябва да се вади от тази вода и да се добавя престояла чешмяна за да привикват малките. Аквариума се открива след около 2 седмици.

Това е общо взето. Дано да има във форума някой развъдчик който да ти даде по-точни насоки.

Поздрави

Ilianidis

Виждам че си от Благоевград,а вашата вода е доста мека,по този повод мисля при мен добавяната чешмяна вода трябва да е в пъти по-малко.Потвърждава се опита за елховите шишарки.Да те питам те ли свалят пх-то?И какви проблеми си имал с малките?Още нещо,червен или син неон си успял по този начин,защото съм чувал че с червения дори е по-сложно.Нещо като дезинфекция на аквариума преди хвърляне и преваряване на вода практикувал ли си?

Живко

http://aquariumbg.com/forum/viewtopic.php?t=939&start=0

Прегледай тази тема. Има почти всичко което те интересува.
Никой не се е родил научен.

killiman

Чувал съм, че за червения неон Cheirodon axelrodi е нужно височината на водния стълб в аквариума за размножаване да е по-висока, 25-30 см, примерно.