• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.04.2024 06:10

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Зазимяване на езерото

Започната от big_head, 22.09.2012 08:54

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

vmax

Не мисля, че може да има някакъв проблем за помпата от ниските температури, особено ако е и потопяема. От друга страна 5 метра водопад и рекичка, звучат като система в която лесно и бързо би се охладила водата. Тоест ако самото езеро не е с голям обем, може би има риск в голям и продължителен студ да замръзне всичко.

Моите рибоци за сега ги държа в езерото, но мисля и тази година да ги прибирам в мазето, че езерото ми все още е само 400 литра и е дълбоко едва 80-тина см.
Днес измерих чешмяната вода за нитрати и теста показа 40мг/л  =-O А се чудех, защо сменям вода, пък нитратите ми не падат  :duvar: Не знам защо си мислех, че по норма трябва да са 0. Оказа се че нормата е 50 mg/l :(

discusfen

Колега ти  как мислиш 20 000 литра на час превърта помпата само четирите жоба на водопада побират 400 литра вода.Долното езеро е към 9 тона 50 см дълбоко а горното езеро е 4 тона по средата между тях има рекичка 3 метра дълга с мостче по средата и райска ябълка над него.Не съм пускал шарани от две години има шабункини вътре без никакъв проблем.Пък и сонда има на 40 метра под земята която вади 15градуса вода зимата.За 400 то литра езеро една помпа която може да побере 400 грама нитратна смола си вземи и ще обереш нитрата

PVV

Колеги, май и езерняците се зазимихме. :D Мислех да спирам помпите, но ще отложа за другата седмица . Рибите още се хранят и им е кеф. Чак другата неделя го дават да паднат температурите до към 9 градуса и тогава мисля да спирам всичко, че има вероятност минималните да са и под нулата .

tochiza

Здравейте, моля за съвет.
Оставих помпата включена, за да върти водата. По този начин част от езерцето не замръзва и могат да излизат газове. Прочетох, че всички си спират помпите. Има ли опасност от преохлаждане на рибите, ако помпата върти водата и леда не е покрил езерцето изцяло? Въобще какъв е проблема, за да се спира помпата. Добре ли е да го завия с прозрачен найлон, но пък не е естетично :) иначе съм закупила, за всеки случай.
Прилагам снимки на езерцето към момента - 8 декември е. Вежда се, че леда не е прекалено дебел 2-4см. Езерцето е 80см дълбоко.
Мерси предварително. Ще се радвам на всеки опит който споделите по темата.
https://s29.postimg.cc/96td27bdz/IMG_20161208_104626.jpg

https://s30.postimg.cc/eoqsd5rip/IMG_20161208_104647.jpg

discusfen

Слагай пласмасови бутилки празни вътре близко до стената вътре ,че като замръзва леда надува и може да спука пласмасовата конструкция



vmax

Какъв е обема на това езерце и колко като брой и големина риби има в него? Струва ми се доста малко, още повече че като гледам има и 10-тина сантиметра до ръбът, тоест ефективната дълбочина е още по-малко. Бих те посъветвал да го допълниш догоре, но пък гледам, че не е вкопано напълно и дефакто тази вода доста лесно ще замръзва.

tochiza

Езерцето е около 1 кубик, дълбочина 80см. Кои 6 бр. Златни рибки 2. Рибките ми са по 7см големи. Въпроса ми е трябва ли да спирам помпата. Защото засега в първите студове, причината да не скове и да има 20см от едната страна винаги открито, е въртенето на водата. Но не знам дали това не охлажда прекалено водата и съответно рибите. моля който има опит да каже.
Както споменах, мога и да го покрия, но е грозно. А така изглежда като ручей. Красиво е.

xoxi

Спирай всичко  първо си на минимум дълбочина и оделно с помпата охлаждш още водата.

tochiza

Благодаря за съвета, ще я спра днес, тъкмо е по-топло. Ще пробвам и завиване с найлон. Поздрави

bojo82

Пичове дайте да съживим малко форума , да споделим кой какво прави с езерцата защото че е зима зима е но аз не помня такава от детството си.  Моето е под 15см. Лед и поне още 20см. Сняг. Имам няколко шишета покрай брега които разлеждам и вадя всеки ден за малко но нищо не виждам по надоло.  Имам въпрос към старите езерняци , дали да изрежа с ъглошлайф и диск за камък парче в леда за да видя как е положението или да не правя нищо? Не знам звука от ъглошлайфа да не ги убие. През отворите от шишетата нищо не се вижда понеже са в плитката част но няма и изплувала риба ...
https://s28.postimg.cc/s0e2a6v59/20170110_081700.jpg

vmax

Чак да ги убие едва ли, но със сигурност сериозно ще се наплашат и стресират. Може да пробваш с нормален ръчен трион, ако държиш да правиш дупки в леда. И внимавайте, че когато върху леда има дебел слой сняг, леда не става толкова плътен и дебел, понеже снегът го изолира и от топлината на водата в езерото бързо се разтапя.

Caxapa

И в никакъв случай с чук. Това направо ще ги убие рибите.

bojo82

Изрязах леда с ъглошлайф ,  всички риби които успях да видя са живи. Интересно че имаше доста риби на плиткото  дори на около 30см. Дълбочина .
https://s23.postimg.cc/c8l0490fv/20170124_102541.jpg

vmax

Поради добрата изолация на дебелият лед и сняг, водата се оказа че е по-топла от очакванията ми. Сутринта при минус 4 навън, водата в езерото в дълбоката част беше 7-8 градуса. Доколкото може да се вярва на евтиният ми китайски термометър, но съм му проверявал сондата с живачен и уж мери вярно. Та може би заради това и не им е проблем да са в по горните слоеве на водата. Странното е че като цяло сякаш няма и чак толкова големи разлики в температурата на примерно 150 и 50 санта от повърхността. И моите се пораздвижиха малко докато им чистих снега от горе.https://www.youtube.com/v/VWAmB1WX-oI?vq=hd1080

bojo82

vmax , имаш ли оставен отвор някъде по повърхноста който да не залежда или и при теб беше плътен лед. Гледам на запад масово оставят или помпа или аератор да клокочат цяла зима и си мисля че рибите по-ги бърка застояването на водата и гниещата органика отколкото студа. При малък брой риби е все тая но при голям брой и то по едри риби не бих рискувал да ги оставя без аерация.  В този клип до колкото разбрах езерото е било покрито и подготвено за зазимяване , собствениците отиват на почивка и аератора дефектира. Това са последствията ,  забележете че ги вади от дъното не само от повърхноста. А тези топчета и парчета фибран не правят чак толкова плътна покривка както леда. Може и да бъркам превеждането ( google преводач) ако някой знае немски да поясни

Similar topics (5)

35270

Започната от golfer9699


Публикации: 92
Прегледи: 54664

28577

Започната от philander


Публикации: 7
Прегледи: 9628

56413

Публикации: 4
Прегледи: 3262

54784

Започната от mops5


Публикации: 15
Прегледи: 9747

12488

Започната от IvanBinev


Публикации: 16
Прегледи: 37538