• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.09.2020 09:09

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

За водата в езерцето и рибите

Започната от svetlio, 21.02.2017 18:06

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

svetlio

Здравейте! Нов съм по отношение на рибите, но искам да попитам относно моето градинско езерце. От три години го имам вече, отглеждам в него само една водна лилия. Езерцето ми е дълбоко 40 см и диаметъра е 1.40 м. Общо 200 литра вода събира. Сега го чистя и въпроса ми е мога ли да го напълня с чешмяна вода, а след няколко дни да пусна рибки - мисля да са каракуди, за да ми прочистват езерото от зараждащите се водорасли? Хлорът от водата ще се изпари ли до няколко дни или задължително да монтирам помпата и да го напълня с кладенчова чиста вода? Има ли нещо на рибите от обикновената вода, конкретно за каракудите питам?
До сега само с чешмяна вода съм го пълнил, но нямах риби, само водната лилия.

stilian20

Здравей,
Хлорът във водата от чешмата е твърде малко за да пречи на каракуди (таранки).
Но според мен обема и дълбочината са твърде малко за отглеждане на риби.
Езерото ако е изложено на слънце ще вдига висока температура, а  проблемът ти със зеленясването няма да се реши с каракуди. 

karadaliev

И според мен хлорът няма да е проблем предвид колко открита повърхност има едно езеро (пък било то и толкова малко) и колко нечувствителни са точно тези рибки.

Но колегата е съвсем прав, това са доста малко литри като за отрито езеро, температурата доста драстично ще се променя спрямо слънцето. Сега за пролетта вероятно няма да е толкова голям проблем, но подозирам, че лятото температурите ще се покачат драстично и ще останеш без рибките :).

svetlio

Благодаря Ви за навременните отговори! Ще имам предвид за обема на езерото, може да го направя по-дълбоко. Тъкмо сега ще го чистя и ще помисля за дълбочината. Мислех, че листата на лилията пречат на топлината, но наистина може да се загрява над нормалното.