• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.09.2020 11:11

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Езерцето на lsimeonov

Започната от lsimeonov, 26.04.2011 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

lsimeonov

Мишо, Евгени, благодаря ви за бързите отговори, радвам се че тук във форума има такива хора като вас, поуспокоих се, явно нещата са си нормални. За водата доливам когато поспадне, лилиите ги орязах сериозно тези дни. Предполагам по натам ще ви ползвам за други съвети относно зазимяването на езерцето, тъй като това е най важния момент от годината. Още веднъж Ви благодаря!

lsimeonov

Малко снимки от вчера:
това е мястото на което се релаксира, скоро ще бъдат махнати част от цветята и ще се посади тревичка

ето ги рибките как са си полегналикутията за тока, собствена изработка, дано изкара зимата, в нея е и помпичката за въздух

Това е засега от мен!

lsimeonov

14.10.2011 16:04 #62 Last Edit: 14.10.2011 18:06 by lsimeonov
Колеги какви са температурите на вашите езерца сега, при мен се оказа че термометъра се е развалил и сондата си отчита само 20 градуса, а реално се оказа вчера, че температурата е 12градуса, то затова предполагам и рибите се държат по този начин, стоейки си на едно место. Не е ли рано още да пада толкова температурата, май ще трябва да се подготвя и с един голям аквариум, ако стане много студ да извадя рибите. Още не съм спрял помпата и водопада, да не би те да разместват слоевете и за изтива водата по- бързо. Я колеги метнете по един поглед на снимките и кажете, може ли тази малката част да ме бъзика така и направо да мушна маркуча от филтъра в езерото и да го зазимя това водопадче и гьолчето пред него. Докато не мине една зима ще ви занимавам с тъпи питания, ама какво да се прави, някат трябва да се научим.

Колеги вижте сега, хванах една от малките и вижте как изглежда, така бяха и другите дето изхвърлих, с тази 6 на брой, по другите ми риби няма такова нещо, а и незнам въобще какво е това, моля помагайте, болни ли са ми рибките или какво? Това се случва само с рибките които се родиха на пролет, поне засега де, ето снимки:Тази я държа още в кепчето и ще чакам да кажете какво да правя!!!   *dontknow*


evgeni enduro

Това е много гадно заболяване. 100 % смъртност при този напреднал стадий. Имаше го при шараните на моя познат. Умряха стотици - големи и малки.
Ще се поразтърся и ще пиша ако намеря диагнозата

П.С. прилича на тежък стадий на дерматомикоза - гъбично заболяване

Утре ще говоря със специалист и ще пиша.
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

lsimeonov

Евгени ти направо ме отчая, стане ли ми нещо с големите красавци, ще се гръмна, моля те питай и кажи как да се справя с тази гад, засега е засегнала само малките от пролетта. Ще се опитам утре да извадя всички малки за които се съмнявам.

evgeni enduro

Цитат на: lsimeonov в 14.10.2011 20:08
Евгени ти направо ме отчая, стане ли ми нещо с големите красавци, ще се гръмна, моля те питай и кажи как да се справя с тази гад, засега е засегнала само малките от пролетта. Ще се опитам утре да извадя всички малки за които се съмнявам.Не се отчайвай. Това е рискът на "професията"
Засегнало ти е само младите риби, вероятно защото не са укрепнали!
Задължително ги извади от езерото, но не ги изхвърляй, а се опитай да ги лекуваш /не,че ще ги отървеш от смъртта, но пък знае ли се......!?/

Най-евтиния и лесен начин, но пък и в много случаи ефикасен е постепенно да повишиш температурата в съд с вода, и да сложиш сол /готварска/ в съотношение 1 с.л. / 10 л. вода. Нека има и лека аерация.
Рибата/те от снимките са/е много зле. В това състояние според мен е безнадеждно състоянието. Ама ти като се опитваш да й помогнеш ще натрупваш и опит.
Сега е безцветна малка рибка, ама утре може да е най-хубавата коя. А и не само това, нали всички душа имат...
: 14.10.2011г 20:08ч
П.С. вземи  смени каквото ще сменяваш от водата /ако изобщо сменяваш/ и спри тези фонтани, водопадчета и т.н.
Вече рибите ще се придържат към долните пластове на водата, където е с няколко градуса по-топло.
Зимата, ако не искаш да ти замръзва повърхността на водата, може да ползваш маломощна водна помпичка с дебит до 2 м2/ч /за да е по-икономична/.

Ще я пуснеш във водата на 5-10 см от повърхността за да не размества пластовете. Ако питаш мен-правиш скеле, покриваш с найлон и ЗАБРАВЯШ за езерото. ДО първа пролет или всеки по-топъл зимен ден.
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

toshle

Причина за заболяването:

Болестта е инфекциозна. Причинителят е гъба, която се настанява и развива в подкожните тъкани, перките и хрилете, понякога поразява и вътрешните органи. Често е вторична, т.е. гъбата поразява риби, които вече са болни от нещо друго или такива, чиито защитни способности са отслабнали поради лоши условия на живот. Плесенната гъба се заселва върху мъртви органични вещества: трупове на риби, загинал хайвер, мекотели и други водни организми. Сравнително рядко се заселва върху здрава кожа, обикновено се появява на места с нарушена цялост на кожата вследствие травми и рани с различен произход. Трябва да се отбележи, че целостта на кожата, перките и хрилете може да бъде нарушена и от причинител, внесен в аквариума заедно с живата храна.

Признаци за заболяването:

Върху болните риби могат да се настанят няколко вида плесенни гъби. Общите симптоми са тънки бели нишки, които се забелязват на места по кожата, перките или хрилете на рибите, които скоро се превръщат е белезникав или сиво-жълт налеп, подобен на вата. Това е мицелът на
гъбата. Ако не се вземат мерки на този етап, гъбата поразява вътрешните органи и рибата умира.

Лечение:

Ако дерматомикозата е вторично заболяване, трябва да се лекува основното. Ако гъбата се е появила вследствие на лоши условия в аквариума, рибата трябва да се премести в лечебна вана. Водата в лечебната вана се третира с меден сулфат, калиев перманганат, малахитово зелено, а препаратите се поставят на всеки 12 часа. Трябва да отбележим, че плесенните гъби винаги присъстват в аквариума, но здравите риби, които живеят в добри условия и се хранят пълноценно, никога не заболяват от дерматомикоза.

Това е друга статия от руски сайт!

Дерматомикоз (сапролегния) у рыбок

Дерматомикоз (Сапролегния) у рыбок характеризуется следующими симптомами: в некоторых местах на коже, плавничках, глазках, жабрах, на месте ранок, язвочек сперва наблюдаются тоненькие нити белого цвета, которые впоследствии преобразуются в белый либо светло-желтый налет, по виду напоминающий вату. Плавнички становятся короче, начинают склеиваться и разрушаться, в некоторых случаях отпадают. В связи с этим у рыбы наблюдается вялость и малоподвижность.


Дерматомикоз (сапролегния) у рыбок
Причины дерматомикоза (сапролегнии) у рыбок
Причина заражения кроется в Инфекционной болезни, возбудителями которой являются плесневые грибки группы Saprolegniales. Они являют собой разветвление нитей- грифоф, покрытых оболочкой и наполненных протоплазмой с различными ядами. Эти грибки в большинстве случает обосновываются на рыбке, получившей повреждения слизистой оболочки механического характера. Также причиной может служить и другое заболевание, связанное с повреждением слизистой оболочки, следовательно, дерматомикоз может являться еще и вторичной инфекцией. Гриб проникает в поверхностные ткани кожи и жабр, а в некоторых случаях во внутренние органы и мышечные ткани, но в таком случае это будет ихтиофоноз. Если не предпринять никаких мер, то произойдет поражение внутренних органов, что приведет к гибели рыбки.

Чаще грибок оседает на выметанной икре, при этом его развитие происходит с мертвых, неоплодотворенных икринок. Отметим, что при активном развитии грибок распространяется также на развивающиеся икринки, что приводит к их гибели.
Лечение дерматомикоза (сапролегнии) у рыбок
Лечебные меры: в случае, когда грибок обосновался на рыбке, зараженной другой болезнью, необходимо идентифицировать эту болезнь и начать лечение. Сперва с язвочек нужно убрать с помощью пинцета «белые нити». По мере лечения заболевания грибки исчезнуть. В случае, когда грибок появился уже после повреждений слизистой оболочки, либо наружного кожного покрова (например, при транспортировке рыбки), его можно быстро удалить. В таком случае для рыбки необходимо соорудить карантинный аквариум, добавив в него 0,04 мг/л оксалата малахитовой зелени. По истечению некоторого промежутка времени грибки погибнут. Если же причина кроется в другой болезни, для излечения от которой не принимались никакие меры, то после карантина в малахитовой зелени (если рыбка к этому времени еще жива) на рыбке вскоре опять появятся эти же грибки.
Предотвращение дерматомикоза (сапролегнии) у рыбок
Профилактические меры: По возможности необходимо не допускать возможных повреждений слизистой оболочки рыбки. Для этого во время ловли и перевозки рыбки нужно уделять внимание тому, чтобы они не испытывали сильного стресса и не могли получить повреждений. Чтобы минимизировать содержание микробов в воде, её необходимо подвергать обработке ультрафиолетовым осветителем. Для предотвращения поражения икры, производителей не рекомендуется кормить трубочником. При нересте в воду следует добавлять одну каплю 5% раствора йода на 10 литров воды. Такая мера предотвратит заражение оплодотворенных икринок грибками.


Успех с лечението !!!

lsimeonov

Това са рибките за които имам съмнение, сякаш им се бели кожата, малките немога да ги хвана, проблем ли е болните риби да останат в езерото и има ли вариант те да заразят другите или заразата си я има във водата?А тази какво да я правя така е от 2-3 месеца, беше си нормална и започна да и расте главата и вижте в какво положение е сега, чудя се дали да не я пусна в реката, че така ми е гадно да я гледам.По коите и орфите няма следи засега, дано да им се размине, защото те са ми най- красивите рибки. За златните от първите снимки какво лечение да приложа или това е нормално сега за зимата, да им се бели кожата?

Caxapa

Не пускай рибата за която споменаваш в реката. Така ще дадеш поле на зараза и на рибите в естествените биотопи. Пробвай лечение на място!

evgeni enduro

Люси, закъсал си го. Не е нормално рибите да са в това състояние. Колко са големи тези риби? Има ли къде да ги държиш зимата на по-високи температури и същевременно да приложиш лечение.

Струва ми се, че цялото ти езеро е пламнало, и първо най-слабите дават признаци.

Това от снимките на златните според мен е сапролегиоза /сапролегния/ (дерматомикоза) - все едно и също.

Чудно ми е обаче, защо сега се появява. По принцип пролетта е сезонът на болестите.

Аз успешно лекувах риби, болни от дерматомикоза, с лечебни изкъпвания в ударна доза солен р-р и лекарството fungiStop.

Имаш ли тестери за водата? Все ми се струва, че там е разковничето?
От къде пълниш езерото!? Водоизточник!? Ако е сонда, близо ли се намира до септична яма или друг замърсител?


Виж как бяха моите риби

Имаха и ихтио. Голяма част умряха, но най-старите спасих.

Ето го лекарството:

ПОлзвал съм и окси/докси тетрациклин, който се намира трудно, но е ефикасен.

ОМНИПУР също ми е вършел работа.

Абе ..........стигне ли се до там "ефикасен" не ти върши работа!
Истината е, че не трябва да се стига до там. Превенция!
: 16.10.2011г 15:03ч
Не изхвърляй/пускай болните риби! Пробвай се да ги лекуваш!

Първо, че не е хубаво да развъждаме тези риби в нашите водоеми и второ ще трупаш ценен опит, който повярвай няма от къде да получиш или кой да те информира.


П.С. Болестта на канариното не бях я виждал. Отворена рана ли е!?
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

lsimeonov

Евгени, езерото се пълни от сонда, като се има предвид, че цялото село е със септични ями, може това да е проблем, но в близост поне на 40 метра няма яма. Пълнено е винаги оттам и досега не е имало проблем, не са внасяни нови риби нищо. За канариното по този начин му расте главата, сякаш е тумол, нямаше го това в началото и по едно време започнаха да му растът гърбиците на главата, малко по малко и сега е на това положение, не е прияттна гледка, ми като рана е, но не точно. Така значи за другите ще трябва утре да купя лекарство и да прибавя сол към водата така ли?

evgeni enduro

Първо си проверяваш PH на водата. Може някой киселинен дъжд да е объркал показателите /септичните ями са далече, те не са заплаха/

Смени 2/3 от водата. Извади и отдели болните риби. Покрий съда с капак за да не изскочат, пусни им аерация и повиши температурата.

Слагай сол 1с.л. 10 л вода и ФМЦ или малахитово зелено по предписание. Това е най-евтиния вариант.
Ако намериш тетрациклин, пропорцията е 1гр./100л вода.
Сменявай водата през ден на 100 % и пак третирай с препарати.

Пак се сетих - тези заболявания са логични за пролетта...... сега защо.....!?

Болестта е вторично заболяване. Търси причинителя.

Задължително виж показателите на водата, че докато мъдрим с какво и как да лекуваш болните, току виж са измрели здравите.
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

koifish

оранжевата и тази в кепа ги убиваш обезателн за да не се мъчат. Червените ги вадиш в отделен чист съд със студена вода 12градуса слагаш нагревател и я вдигаш постепенно на 26 град, провеждаш лечението на евгени след около 2-3седмици постопенно понижаваш водата до тази на езерото и ги пускаш там да зимуват.

tetra

Като,че ли езерото е заразено и каквото и лечение да се проведе на рибичките след връщането и обратно заразата ще се повтори(ако камъните са речни може заразата да е от там?).Като правило е да създадем оптимални условия и стабилна еко система гаранция за безпроблемно съществуване на нашите любимци,отколкото  да се мъчим неуспешно да и определяме диагнози и да ги лекуваме.Сигурния вариант е езерото да се изпразни и дезинфикцира,след което да се напълни отново и се пуснат риби ,които не са заболявали,отколкото да се мъчим да ги лекуваме и във същото време да дезинфекцираме цялото езеро.При пускането на рибите в езерото трябва да се ръководим от общите правила при стартирането на нов аквариум.
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=13055
При експлоатацията на езерото важат същите правилата каквито са и при аквариумните води.
http://www.forumshumen.com/forum/viewtopic.php?f=59&t=9642
Повече информация по въпроса -
http://aquariumbg.com/forum/gradinskoto-ezerce/griji-za-gradinskoto-ezerce-prez-proletta-chast-i-i-chast-ii/

koifish

Цитат на: tetra в 16.10.2011 18:06
Като,че ли езерото е заразено и каквото и лечение да се проведе на рибичките след връщането и обратно заразата ще се повтори(ако камъните са речни може заразата да е от там?).


Когато температурата падне под 8гр. , а това ще стане докато той върне рибите, бактериите умират и няма да има проблем  ]:->