• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
18.09.2020 10:10

Новини:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


Акваскейпинг конкурс
  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Езерцето на lsimeonov

Започната от lsimeonov, 26.04.2011 11:11

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PAVLITO

Моите рибки освен гранули сера им давам сладка царевица/консерва/,варен спанак и варен морков,нарязани на кубчета.

lsimeonov

Да актуализирам малко снимките, тези дни ще си прекарам и тока като хората, ако остане време, а и един аератор съм решил да взема. Каква температура ви достигат езерцата, колеги? Моето на моменти на най-горния слой става до 30 градуса.

Поздравления за колеги с новите езерца, много добре ви се получат, нека има и още толкова поне. Ако успея ще постна и мъника как краде камъчета и мята в езерцето, голяма напаст е, страшен кеф му прави, неостана филц от него острани  :-D

изгубеният рай

Красиво е!До година и аз мисля за нещо такова,че мойто коритце вече тясно ми се струва :-)
END!!!

CJ_

18.07.2011 14:02 #48 Last Edit: 19.07.2011 12:12 by CJ_
 Браво ! Страхотно е !
30 градуса не са малко, но гледам рибоците са там което означава ,че им е гот  :-D ако им беше жега щяха да са на дълбокото !

lsimeonov

Така вчера забелязах, че вече имам първото си поколение рибки. Доста са дребни още и успях да преброя само 4-5, но доста се крият и е трудно да се каже колко са с точност. Мисля да не ги вадя, а да ги оставя и по закона на джунглата каквото оцелее оцелее. Колко големи като сантиметри трябва да са, за да не ги изядът другите, от които има вече и по 25-30 см. Явно и преди време е имало малки, защото една от рибките е около 3см, а новите са по 1см, но пък тази по- голямата или е изядена вече или много добре се крие, защото не мога да я видя вече втори ден.

lsimeonov

Да разнообразя темата, имах малък проблем с филтъра и неработи близо 3 седмици, доста заленяса езерцето , но от 4 дни всичко работи с пълна пара. Рибите ми обаче се държат много странно и незнам какво им става, късно е за хайвер, но предполагам че точно това правят, защото лежат неподвижно една върху друга и освен да пуска някоя хайвер немога да  си го обясня по друго ядче това положение. Досега никога не са ми разрешавали да ги снимам от толкова близо, ще пусна и едни снимки от покрива на къщата, но са на лаптопа и сега нямам възможност. 

Да спомена имам и около 10 малки, една е червена другите още са черни и са по между 2-5см, кога горе долу може да се очаква да имат цвят и другите, не че ми е зор, те са поколение от златните, но все пак да си обогатя речника. Дано има по голям успех с Коите и изкарам интересни екземпляри, някой може ли да предложи литература където да е описано какви цветове могат да се очакват при различни кръстоски.lsimeonov

Незнам защо немога да си едитна предния пост, затова ето още няколко снимки от птичи поглед:

Нормално ли е по това време рибите да хвърлят повторно хайвер, от 21-24 градуса варира температурата на водата и ако наистина се излюпи, ще имат ли шанс да отцелеят малките зимата?


koifish

зависи къде ти се намира езерото ако е около Мелник или Петрич няма да имаш проблем  :-) иначе при мене е ставало най-много 28градуса и то преди 10-тина години

lsimeonov

В Пасарел е езерето Софийско, на 760м надморска височина и нехвърлят хайвер, а се готвят за зимата, гредам ги се гушат все едни върху други и спряха да ядът от повърхността на водата, чакат храната да потъне, явно се подготвят за сън.

evgeni enduro

Цитат на: lsimeonov в 06.10.2011 07:07
В Пасарел е езерето Софийско, на 760м надморска височина и нехвърлят хайвер, а се готвят за зимата, гредам ги се гушат все едни върху други и спряха да ядът от повърхността на водата, чакат храната да потъне, явно се подготвят за сън.


Тепърва хайвер няма да хвърлят. Съмнява ме обаче и да изпадат в летаргия - струва ми се, че е рано все още! Ти сети ли се да премериш температурата на водата!?
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!

lsimeonov

Имам термометър потопен на 70см и там сутрин е 20-21градуса, а вечер стига до 23. Не са рибките жизнени като в началото, сега повече лежат по дъното, на 80см или на по- плиткото, долу в дълбокото не съм ги засичал да седят. Притеснява ме само, че неискат да се хранят от повърхността, а чакат храната да падне. Сигурно усещат, че идва зима незнам. Взех от храната на Сера за пролет/есен но и нея я чакат да падне.

П.С. Имах към 10 малки от една от златните, но част от тях ми умряха и незнам защо, видимо нямат никакви белези за нещо, дали не е от студ, гледам единственото е, че имат нещо като люспа върху тях която свалят, като змия сменяща кожата си. Останалите 5 си плуват безгрижно, една от рибките които умря я извадих в един буркан като я видях че се мъчи но не издържа нощта. Немисля че големите са болни защото като им потопя кепчето и всички се събират на него, явно им е интересно, само дето неизлизат на повърхността да се хранят.

koifish

рано е за летаргия нещо друго е аз съм на по-високо от тебе и още ги храня просто намали храната колко често ги храниш и по кое време?

lsimeonov

Храня ги по веднъж на ден предимно вечер към 18:00, но понякога и сутрин преди работа към 7 сутринта. Днес явно са по добре, защото някои ядоха, но е като в началото. Предполагам ще се науча с времето да ги познавам, но сега всяко нещо ми се струва необичайно, а те предполагам са нещо нормално. Белите червеи се изтрепват да ги ядът, като ходя за риба и останат им ги мятам и много им се радват. Каква храна ще ми препоръчате за тези студени месеци до преди да замръзне. Благодаря!

koifish

вече можеш да поразредиш храненето примерно през ден- по веднъж, купи си някоя кутия на сера примерно, също така спри да им даваж бял,торен,дъждовен и т.н. червей

evgeni enduro

Смени и част от водата. Започнаха процесите на гниене и качествата й се влошават. 
Онзи ден видях и моите риби на повърхността, вяли, дишат с отворени джуки. АКо не бях сменил водата до вечерта съм сигурен, че щяха да умрат. Случвало ми се е и преди. Без видими проблеми с водата за една нощ рязко сменя параметрите си и се вмирисва. Мори по-слабите риби. По-издръжливите прескачат трапа.

П.С. Водата все още е топла за да изпадат в летаргия. Като наближи около и под 8 градуса, спираш храненето!
А+
LZ1 DRZ

"Българийо, за тебе те умряха....", а тези след тях дори с това се подиграха! В днешно време няма идеали, има миражи - ни един от ония 240 не важи!