Българска Аквариумна Енциклопедия

ГРАДИНСКО ЕЗЕРЦЕ => Градинското езерце => Темата е започната от: xenohack - 20.08.2019 10:32

Заглавие: Всички риби ми измряха
Публикувано от: xenohack - 20.08.2019 10:32
За една седмица поетапно ми измряха всички риби.... първо големите 4 годишни кои, после малките.
Езерото е 5 кубика, помпата е 10 кубика, филтъра е нов италиански Sicce с uv тази година го смених и водата си беше доста добре. Рибите дишаха на брега и на повърхност, смених водата няколко пъти и пак смърди гадно, пуснах и аерация, но нищо не помогна от тези мерки. Дайте съвет? Каква е причината, какво да променя?
Заглавие: Re: Всички риби ми измряха
Публикувано от: vmax - 21.08.2019 00:18
Причината най-вероятно трябва да се търси в някакви промени които са правени по езерото предишните дни или седмици. Като например третиране с препарати водата, смяна на някакво количество вода от кладенец, която може да е била замърсена, пръскане с химикали наоколо или др., но щом се усеща мирис на водата, то  проблема явно е в някаква разлагаща се органика с която не може да се справи биологичната ти филтрация. С каква храна са хранени рибите и да не са били прехранвани и самата храна да се е разлагала?
Заглавие: Re: Всички риби ми измряха
Публикувано от: bojo82 - 26.08.2019 14:46
Това че аерацията и подмяната не са помогнали плюс миришещата вода говори за някакво отравяне. Смени източника на вода. Преди 4г. съм пълнил 12 кубика от чешмата защото ми се случи нещо подобно. 
Горе главата колега. Виждам че си добре запознат с материята. Без тестове за вода нищо не може да се каже. Сподели как се развиват нещата.

Изпратено от моят SM-N9005 с помощта на Tapatalk

Заглавие: Re: Всички риби ми измряха
Публикувано от: xenohack - 24.09.2019 11:59
Продължавам с моя казус.... След като източих езерото и основно го почистих, го заредих наново. Купих нови риби от Слав и ги пуснах. Водата винаги е била от чешмата... нямам друг водоизточник... рибите въобще не съм ги хранил с нищо. В петък валя дъжд и водата побеля, езерото продължаваше да мирише... завчера изхвърлих няколко растения които свободно растяха на брега. Днес имам две нови риби умрели...
Рибитите дишат на повърхността и стоя на едно опредено място, прави впечатление, че по повърхността имам множество черни ларви, нямам представа какви са- приличат на комарени...
Заглавие: Re: Всички риби ми измряха
Публикувано от: vmax - 27.09.2019 16:17
Тестове на водата биха хвърлили малко светлина по въпроса, че иначе само можем да предполагаме какви са причините. Дори и тест лентички е по-добре от нищо. Според мен биологичната ти филтрация нещо не работи както трябва и предполагам имаш нитрити и амоняк във водата които и в малки дози са смъртоносни за рибите, като част от симптомите са точно мирис на водата и учестено дишане. Какъв е филтъра и с какви пълнежи? След рестарта слагани ли са стартерни бактерии? Чести смени на водата би трябвало да облекчи положението, но щом водата е чешмяна ще трябва да ползваш и дехлоратори (подобрители). Добавянето на сол облекчава нитритното натравяне, а добавянето на зеолит пък би абсорбирал голяма част от амоняка във водата. Но не можеш да ползваш и двете едновременно, понеже солта ще освободи обратно абсорбираният амоняк от зеолита. Ако езерото не е  много голямо и имаш съмнения, че причината може да е от някакви отрови или тежки метали, можеш да сложиш и активен въглен във филтъра.