• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 19:32

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос отностно дебита на водната помпа за езеро

Започната от skalata131, 14.02.2015 22:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skalata131

Здравейте колеги. Имам езеро около 1900 л. Тази пролет съм решил на направя нещо като водопад на няколко нива, като водата ще преминава първо през самоделен филтър. Въпроса ми е точно каква помпа да избера. Чудя се между 3000 л. / ч. и 4000 л. / ч. или по точно ето тези:
1. http://www.shop.zoomagazini.com/dynamic/viewProduct/18504/sobo-wp-5000-pompa-za-fontan-60w-3000l-h-3m-max-lift.html
2. http://aquarium.bg/index.php?route=product/product&path=276_278&product_id=748 .
3. http://www.megazoo.bg/bg/item/3317-potopyaema-filtyrna-pompa-evo-pump-6-4000-l-/ .

Опасенията ми са водната струя след преминаване през филтъра, а и водопада  (рекичката) смятам да е висока около 1м. да не стана прекалено слаба или да е прекалено силна :(
Също така смятам и да пусна няколко Кои в езерото, миналата година пуснах 5 - 6 каракуди и преживяха зимата въпреки, че не съм полагал никакви грижи за тях.

Благодаря предварително за помощта :) :-)

PVV

Тези погледна ли? http://zoomagazin.eu/bg/kategorii/vodni-i-tsirkulatsionni-pompi-116/sicce-syncra-silent-3-5-pompi-ot-novo-pokolenie-goljama-moshtnost-tiha-rabota-namalena-konsumatsija-na-energija-2700-l-tsh-21118 По-икономични са, а според мен и по-надеждни . Имай в предвид, че помпата ще работи 24 часа в денонощието и не е без значение мощността и гаранцията.На моя водопад използвам помпа 2800 л ч на Гардена и прави приличен поток. По- голямата помпа е по- добре, но има значение и какъв ти е филтъра. Водата трябва да може да преминава и през него със същия дебит. Т. е. и той трябва да е голям.


manyg

Цитат на: darksaint - 15.02.2015 19:57
А защо не някоя от тези http://www.onlinemashini.bg/cat/15/vodni-pompi/109/potopqemi-pompi

тези който предлагаш са с поне 4 пъти по-висока консуманция на електроенергия ... :)

skalata131

Тези в onlinemashini съм ги гледал ама разхода на енергия ме плаши. Избрах тези, защото цената им не е много висока пък и не харчат много ток. Днес се зачудих да купя тази, която е 3000 л/ч. за 50 лв. и ако не ми хареса как тече водата да вържа и малката помпа, която имам 750 л/ч. директно към водопада без да минава през филтъра.

patz

Майна, искрено се интересувам да споделиш впечатленията от която и помпа да си вземеш. Имам 3000л езерце с към 300л вкопан филтър и търся нова помпа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

vmax

Като стана въпрос за помпи, смятате ли, че нещо като това би било подходящо за езерна помпа? Като консумация е прилична, като дебит също и цената е само 17$.

васето

Това е отводнителна помпа за лодки,не може да работи на променлив ток. Според мен е непрактична за езерце. И аз в момента се озъртам за помпа.

vmax

А защо трябва да работи на променлив? :) Мен и сега помпите са ми на 12V DC, просто защото ми се струват по-безопасни. По скоро имам притеснения за издържливостта, понеже като трюмна помпа, не е предвидена да работи нонстоп, но пък я дават с дълъг живот на мотора уж. 17$ не са толкова много и мисля да експериментирам с една, когато разширя езерото, че сега на половин кубик езеро ще ми дойде в малко повече :). Другото предимство за мен е, че примерно може да се използва като допълнителна помпа включена към соларен панел и така летните дни, когато най-често се любуваме на езерцата, ще може да се постигне по-голям дебит през водоскоците и водопадчетата без допълнителни разходи за електроенергия.

toshle


фери

здравейте колеги,най добре,ако можете си вземете помпа с асинхронен ротор,не се задръства от водорасли,не се налага да го чистите цяло лято,това са моите две 12000 и 20000 литра на час.






philander

привет фери
от къде си я взимал тази помпа 20000л/ч ?

фери

всичко съм вземал от ebay.uk .там е най изгодно,

skalata131

Колега, тези помпи са прекалено големи за моето езерце :( сметнах го, че е около 2 кубика. Снощи почнах да правя филтъра ама не мога да намеря от тези преходници, които се слагат на стената на бидончето и служат като свръзка м/у маркуча и тръбата. Ако знаете как се казват или от къде да ги намеря ще съм Ви много благодарен. За помпа мисля да взема някаква китайска 4000 л. за 40 лв., а ако даде фира ще купя друга. Последно да питам във филтъра освен различни гъбички за миене, какво друго да сложа? Зеолит, натрошена керемида или нещо друго ?
Поздрави!!!

vmax

Щуцери ти трябват и съответно муфи или нипели в зависимост дали щуцера ще е с външна или вътрешна резба. Месингови щуцери можеш да откриеш в почти всяка голяма железария, а  пластмасови в земеделските магазини, където продават системи за капково напояване. Моят филтър-бидон го направих с полиетиленови фитинги, понеже за свързването му ползвах тръби, а не маркучи. Вечерта може да кача снимки. За пълнежа не смея да давам идеи, понеже съм начинаещ и тепърва експериментирам. Моят иначе съм го напълнил с натрошени керемиди, разплетени чували и отгоре ще сложа и слой нарязана 11мм гофра.

skalata131

Колега, много ти благодаря за отговора. Имам още един въпрос и почвам да качвам снимки от изобретението ми. Бидончето, което ще е филтъра колко литра трябва да е? Спрял съм се на 5 л. (от протеинови добавки ми беше останало едно) ама като разгледах други теми, колегите са използвали големи бидони.

slavi slavov

Здравей колега!
Според мен 5 литра ще ти е малко за филтър защото доста често ще трябва да го чистиш.
За помпата една 4000 литра ще ти върши работа.
Аз съм с 2 бидона по 60 литра пълни с дунапрен и чисти добре.
Успех!!!

vmax

5 литра са крайно недостатъчни като обем на филтър за 2 кубика езерце. Пък и при филтрите с пълна сила важи правилото, "колкото по-голям - толкова по-добре" :) За ефективността на филъра, освен филтърната медия е важно и времето за което водата преминава през него, като колкото по-голямо е това време толкова по-добра е филтрацията. Което се постига или с голям обем на филтъра или с по-малък дебит на помпата. Проблема е че, избора на дебита на помпата е ограничен от задължителното правило за минумим едно превъртане на водата от езерото на 2-3 часа и за това остава само да  увеличаваш обема на филтъра или филтрите :) Разбира се всички тези сметки зависят до голяма степен и от големината и броя на рибите и честотата на хрането им. В твоят случай за 2 кубика езеро, помпа от 1000 литра на час и филтър с обем от около 100 литра биха били подходящи според мен като минимум, ако намерението ти е да гледаш 10-тина, 20 японски шаранчета примерно :)
Ето и една полезна статия: http://www.drjohnson.com/expanded/filtration/koi5flow.htm

skalata131

Колеги помпада дойде и почнах да майсторя водопада. Неможах да намеря от тези връзки за маркуча през бидона и ще пробвам да прекарам маркуча през него и да го уплътня със силикон или друго. Снимки ще кача като заприлича не нещо  :-D . Отностно пълнежа за филтъра как да го подредя? Спрях се на 80л. бидон.

Slaff

Потърси си връзки и го направи както трябва. Освен това силикон на pvc не хваща както би ти било нужно.

skalata131

Колеги помагайте :( Направих филтъра и водопада. Сложих 80 л. бидон и помпа 3000 л/ч. Така всичко работеше идеално изведнъж маркуча, който изкарва водата започна да я засмуква докато си поеме въздух и така пак почва да се пълни и я изпуска на един път :( Какво е станало, че да се получи този ефект :(

vmax

Цитат на: skalata131 - 04.05.2015 21:41
Колеги помагайте :( Направих филтъра и водопада. Сложих 80 л. бидон и помпа 3000 л/ч. Така всичко работеше идеално изведнъж маркуча, който изкарва водата започна да я засмуква докато си поеме въздух и така пак почва да се пълни и я изпуска на един път :( Какво е станало, че да се получи този ефект :(
Честно да си призная, не разбрах нищо от описанието на проблема ти и малко по-подробни разяснения на концепцията на филтъра ти няма да са излишни :-) Помпата предполагам ти е в езерото и пълни бидона, като изходящият маркуч на помпата предполагам е на дъното на бидона. В този случай, ако по някаква причина помпата спре е нормално да се източи водата на филтъра през маркуча на помпата. Този проблем се решава или с възвратен клапан или с достатъчна голяма дупчица в маркуча, пробита на подходящо място, така, че да вземе въздух през нея и да образува въздушен джоб.

skalata131

Значи, като пусна помпата водата във филтъра се пълни до почти горната точка на маркуча, от който излизали навън и си тече нормално, но след около 30 мин. се пълни над горната точка и се получава някакъв вакум и маркуча засмуква водата и я изкарва под налягане докато не поеме въздух, после пак водата се пълни маркуча няма от къде да вземе въздух и пак я засмуква. Това да не е защото водата се пълни прекалено бързо и маркуча немойе да смогне да я изхвърля? Ако направя дупка от външната част на маркуча през, която да поеме въздух ще стане ли или ще трябва да направя още едно място през което да излиза водата? Имам и друг проблем, онзи ден видях 2 змии в езерото, има ли начин да се отърва от змиите и какъв е?

vmax

Най-сигурно ми се вижда с още една дупка в бидона за втори изходящ маркуч или ако имаш възможност уголеми сегашният изход и сложи маркуч с по-голям диаметър. Какъв е сегашният ти диаметър на маркуча? Проблемът с преливането при моят филтър се оказа, че наистина се дължи на образуването на въздушен джоб в най-горното полиетиленово коляно. Понеже бидона е с дъговидната форма и 90-градусовото коляно сключва остър ъгъл с повърхността на водата се образува въздушен мехур в коляното, който не може да излезе от никъде и ограничава изходящият поток. За щастие имаше лесно решение на проблема, изразяващо се в пробиването на отвор в най-горната точка на коляното :) В твоят случай обаче не съм убеден, че проблемът е такъв, а по скоро може наистина изходящият ти маркуч да не е с достатъчен диаметър за дебита на помпата ти.

skalata131

Колега благодаря ти за отговора. И аз мисля, че това ще е причината и смятах да го пробвам. Ако не се оправи тогава ще пробвам с промяна на размера на отвора. Благодаря Ви много за помощта!

lsimeonov

Как са ти разположени маркучите във филтъра. Примерно входящия е отдолу, изходящия е горе, за да ти засмуче вода - да разбирам ли че и изходящия маркуч ти е потопен в езерото, защо?
Аз лично не мога да си го представя как помпата ще вкарва вода в бидона, а и той самия ще засмуква такава от езерото от изходящия маркуч? Я направи една снимка на този филтър. Нещо определено не е наред в тази система.


lsimeonov

Получава ти се въздушна тапа, а ако изходящия ти маркуч не е потопен във вода и е под нивото си, пак ли се получава тапата? Не знам за дупчицата дали ще реши проблема, по скоро втори изход или един с по- голям размер. Изхода къде ти отива?

skalata131

Изхода ми служи само да ми изкара водата от филтъра и след това се стича по камъните, обратно в езерото.

PVV

Този филтър как го чистиш? Струва ми се, че ще се задръства и за почистването ще трябва да се вади всичко.

skalata131

Да, така мисля да го чистя :) Да питам миналата година купих от кауфланд един препарат против позеленяване на водата. Пише, че не е отровен за водните организми. В една тубичка от 1 л. за 12 лв. мисля, че беше. Водата цяла година без филтър беше идиално бистра а и си имаше и някоя др. жабка а и 5 каракуди, които преживяха зимата. Въпроса ми е дали ще може да сипя от него и да пусна няколко рибки? Също така какви и колко рибки ще ми препоръчате за този обем на езерото?

skalata131

Езерото го оправих, проблема с изтичането на водата от филтъра го оправих като направих една дупка на коляното на изхода на филтъра. Сега идва ред да го зарибя. Какви рибки ми препоръчвате и колко? смятам да ги закупя от тук  ezerniribi.com . А и каква и колко храна да купя, че ми е дива Индия всичко, сега навлизам в отглеждането на рибки. :)

Slaff

Изчакай до събота! На летището ще получиш цялата ти необходима информация.

skalata131

На 6 или на 13 юни ? Сега на 23 пише, че е отложена :(

Публикациите са слети: 17.05.2015 22:38


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fashzk0221%2F11071720_644293562380654_749146638071244101_n.jpg&hash=f454e802f4c554ab77defefbe5fce4e21131424c

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Faegnkehyh%2F11263042_644293522380658_5758856944126036851_n.jpg&hash=2386db5ce0121537ecafa668b774fa8f37ed4fd7

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Fruatm3gx5%2F11265283_644293452380665_1693169081069685678_n.jpg&hash=670d1379d83fd8deb88ca151b6696aae06f1394f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs10.postimg.cc%2Faiah0nnft%2F11266562_644293269047350_8589667726325482510_n.jpg&hash=79edaba565c309577f288281408401b1362a3122

Slaff

И аз сега видях, че е отложена. Е значи на 6 ако имаш търпение до тогава.
Поздрави!!!

patz

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

vmax

Цитат на: patz - 19.05.2015 12:11
За какво става въпрос? *dontknow*
Пазарът в Шумен
Иначе езерцето на колегата е доста симпатично. И доста чисто :) Това понеже е на сенчесто място ли се дължи, или просто скоро е стартирано? Моето взе сериозно да зеленясва, но не мисля, че мога нещо да направя по въпроса :( Колега като сложиш рибите ще трябва да помислиш най-вероятно и за някаква мрежа над водата или около езерото, че само им трябва някоя котка да си ги хареса и са до там. Като гледам моите как спокойно си излизат на повърхността да си хапват.

skalata131

Благодаря :) езерото на тази снимка е стартирано преди 4-5 дена, сега малко позеленя водата ама взех един препарат против позеленяването, който не пречи на рибките, но преди да го сипя ще изчистя филтъра. Пусках за сега 6 малки златни рибки ама искам още и сигурно на изложбата в Шумен ще се сдобия с още :D

skalata131

Колеги, някой купувал ли е хидроизлация, която да се поставя с четка? Имам някъде място от, което изпуска езерото и нивото ми спада с около 10 см. и ме дразни, а и не знам от къде е и викам да изолирам цялата парва тераса. Може ил да си я поръчам по нета, защото аз не можах да намеря такава online ?

Caxapa

Имаше колега който беше си замазал цялото езерце с такава  хидроизолационна гума. Споменаваше, че се ползвала при басейните.

vmax

Загубите на вода да не са някъде от водопадчето? А самото езеро как е изградено? Има ли под бетона поставен найлон? Защото бетона без някаква обработка си е доста хидроскопичен и ако не е достатъчно дебел, нищо чудно водата да се просмуква през него и без да има някакви пукнатини. Иначе търси течна гума. Има и двукомпонентна такава, която според мен би трябвало да е по-добра, но работата с нея е по-сложна и трябва да се полага по бързо.
Примерно: http://technaguma.com/isoflex-universal-p49.l3 Гледам на сайта им е сложено тулчето на Еконт, така че може би изпращат по куриер.
http://vulkov.com/akroflex.html

skalata131

Имам загуби и от водопада, но сега е спрян и водата пак спадна с около 10 см. и спря. Пробвах с водно стъкло, но щом се намокри и се разтича .... (стоя 3 дена да съхне). Под езерото имам слой със стари одеяла и дрехи, над тях 3-4 слоя найлон и тогава е цимента. Миналата година нямах проблеми със загубата на вода. Може през зимата от замръзването на водата да се е спукало някъде или някоя къртица да е прояла найлона, защото имаше на 2 места разровено от къртица. Утре ще има да потърся хидроизолация, ако не намеря ще поливам градината с водата от езерото, а него ще го пълня с чиста вода  :-D

skalata131


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs15.postimg.cc%2F7re6chepn%2Fc54bcf2b0c1a6133266f6c3c70e73e2faea1bac01f477e22.jpg&hash=b160c8076df247a0092d3cfe6f92ce2fc6043774

Цяла сутрин не мога да им се нарадвам  :-D
Колеги във филтъра има ли смисъл да слагам натрошена керемида? Смятам да купя зеолит, него като най-последно отделение на филтъра ли да го сложа или като първо ?
Поздрави  *DRINK*

PVV

Последно- при помпата. От пазара в Шумен ли ги взе?

skalata131

Цитат на: PVV - 14.06.2015 13:59
Последно- при помпата. От пазара в Шумен ли ги взе?

Да, от колегата Slaff

Публикациите са слети: 15.06.2015г 19:07ч

Внимавай какво си пожелаваш, че може да се сбъдне...  Е сбъдна се :-D тъкмо изваждах помпата от водата и да я включа към филтъра и гледам, че цялата е в хайвер и се отказах да я пускам. След колко време да очаквам първите рибета и да ги оставя в езерото или? Дайте ми съвет.  Поздрави!

vmax

Без да искам да ти секвам ентусиазма, но рибките на снимката ми изглеждат малки за да се очаква поколение от тях все още :) Но може да са от малцинствата и да ме опровергаят :-D Не, че знам на колко години стават полово зрели, но при обикновеният шаран е на 3-тата година, а тези на снимката ми изглеждат като едногодишни рибки. Като цяло ми е странно и как е оцелял, ако е хайвер, понеже доколкото знам рибките си го хапват.

skalata131

 :-D ми вече го няма  :-( , вчера като се прибрах от работа и погледнах помпата и по нея имаше само 3-4 топчета хайвер ... След колко време да очаквам да пускат пак хайвер?

skalata131

Здравейте колеги, реших да сложа и някое друго растение в езерото. Бихте ли ми препоръчали какви и колко да взема, защото знам само едни лилии ама като за бройка и т.н. ...
Поздрави!

patz

Паричка (pennywort / Hydrocotyle verticillata) - надводния тип, акоруси, паупури... дори и скаксийното японско чадърче (циперус) вирее много добре!
Паричката трябва да я ограничаваш, че коренчетата ѝ са много инвазивни. Японското чадърче трябва да го прибираш, че зимата не издържа... дори и в меките зими измръзва.
За плаващи - пистия (писция) - действа много добре - изсмуква и пречиства, допълнително прави сянка и като цяло расте буйно през цялото лято... зимата я прибирай.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs4.postimg.org%2Fbr0xvwp3x%2F0bff912017715a734f27a3df07fcdb24.jpg&hash=cb9149edb390a7e0ff7ea7c5ba851813a0bd751f

skalata131

Благодаря колега, а мога ли да ги купя по интернет ?

skalata131


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2F6kh01ob3n%2Fa1ff112190360448cd91761b47162bbf18ebcf16464a65d5.jpg&hash=65406ec349a3e51c8af6e9ab5fd8cb9ee3046d2f

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs11.postimg.cc%2F6n0voier7%2Ff42fecf4019beb4f9363b095b6e49f01492345a9dc2398a5.jpg&hash=140ed08ba3532d0ed166fb8b7816b86f09a810ec


Само UV лампа остана ама и нея ще купя някой ден  :-D

skalata131

Здравейте колеги. Някой може да ме критикува ама...  Бях купил този препарат ама ме беше страх уж заради рибките. Ама по-добре бистра вода без рибки от колкото зелена с рибки, които не виждам. След като изчистих езерото и го напълних с вода сложих двойна доза от препарата във водата. След 24 часа пуснах и рибките и нямах проблеми с тях. Така е водата след 2 седмици и 2-3 хубави превалявания в началото. Препарата е 10-11 лв. и според мен върши супер работа.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fuoynd4bqf%2FDSC_0082.jpg&hash=21445b2c573a0139ba9ab5a1797fe4926450e7a4

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fqejzhj6nb%2FDSC_0083.jpg&hash=2b0872a38f0d179ebfe969148f46df6029d81de1

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs29.postimg.cc%2Fpnr9br49z%2FDSC_0084.jpg&hash=c9872bd0f7127c58b3e608d6045845d368eaed4b

vmax

Това го дават за плувни басейни и не мисля, че е много безопасно за рибки. Не знам каква му е дозировката, но като цена е като на стандартни алгиециди за езера, затова ми се струва, че ако ще бориш водорасли, по-добре да е с тях. Между другото по западните форуми съм срещал да ползват кислородна вода за борба с водораслите и ако се спазва дозировката ми се вижда по-безопасно от тези химикали. Иначе препарата който си ползвал, като активна съставка ползва такава която се ползва за пречистване и на питейна вода, проблема е че реално той хлорира водата, а това за рибките и хрилете им хич не е добре. Ако проблема е само зелената вода, най-доброто и ефикасно решение е UV лампа, които май вече не са толкова скъпи. Моята 9W я взех за 60-тина лева нова от ebay.

skalata131

Заради зеления цвят на водата е ... За UV сигурно догодина ще взема, че сега ме чакат доста разходи и не ми се дават пари и за лампа. Тук най-евтината, която намерих беше над 120 ... и за това за сега ще карам с този препарат. Дозировката му е 20 мл. на 2000л. и до сега след зареждането в началото съм слагал 2 пъти по 10 мл.

Slaff

Цитат на: vmax - 24.07.2015 20:43
Това го дават за плувни басейни и не мисля, че е много безопасно за рибки. Не знам каква му е дозировката, но като цена е като на стандартни алгиециди за езера, затова ми се струва, че ако ще бориш водорасли, по-добре да е с тях. Между другото по западните форуми съм срещал да ползват кислородна вода за борба с водораслите и ако се спазва дозировката ми се вижда по-безопасно от тези химикали. Иначе препарата който си ползвал, като активна съставка ползва такава която се ползва за пречистване и на питейна вода, проблема е че реално той хлорира водата, а това за рибките и хрилете им хич не е добре. Ако проблема е само зелената вода, най-доброто и ефикасно решение е UV лампа, които май вече не са толкова скъпи. Моята 9W я взех за 60-тина лева нова от ebay.

Според мен умерени количества хлор във водата действат като дезинфектант на рибите и водата. Т.е като ракията при хората.....

skalata131

И аз мисля, че рибките се чувстват добре, а и 20 мл. ма 2000л. предполагам не е фрапиращо. На опаковката няма знак, че е опасно за водните обитатели, както на другите препарати.

skalata131


https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fu84571msf%2F11258100_1004494846248918_8554575114242431873_n.jpg&hash=979ea7baa9c286300176c2168d889eb44143a076

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fiuhlvuc9r%2F11800300_1004494812915588_6797367317583051575_n.jpg&hash=bca127434d0b7a840d1fbdc475acc63c9f807741

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs17.postimg.cc%2Fwf8duys2n%2F11828667_1004494826248920_9158852665107812832_n.jpg&hash=4b76b3bc4a4090d759633b4f1490493a2c642eda

Рибките обаче се крият на сянка под камъните :D

PVV


skalata131

Ще ходи ли някой утре на изложбата в Шумен?


PVV

Колега, този мъх отстрани направил ли си нещо да се овлажнява. Защото иначе ще изсъхне. Аз сложих една туфа точно под моя водопад миналата година. Дадържа се известно време, но след това от слънцето  загина.

skalata131

Ами като го изваждах, гледах да е с повече почва. Сега не съм го поливал и не е мръднал, иначе смятам да го поливам вечер и сутрин с вода. Ако изсъхне гората е до нас :D

skalata131

Здравейте колеги, да се похваля имам си поколение, около 40 мъничета. Това, което ме притеснява, е че всичките са черни :( имам само една бяла. С времето ще си променят ли цвета или ще заприличат на каракуди?

xoxi

Ще го сменят може и след година две но ще го сменят,аз имам една която е около 30см и е на 5 години чак това лято си смени цвета и стана червена.

skalata131

Здравейте колеги :)
При мен зимата мина не много добре, имам 4-5 умрели рибки и почти всички бебета.  Въпроса ми обаче е друг. Искам да купя UV лампа, но не знам каква и колко W да е. Може ли да ми препоръчате някоя за около 2400 л. вода? Идеята ми е да я вържа преди филтъра. Помпата ми е 4000 л. на час.
Поздрави!

vmax

Според мен някоя 9 или 11W са достатъчни за 2500 литра обем. Проблема ще е големият дебит от 4000 литра който искаш да минава през нея. С такъв дебит ефективността и ще е изключително малка, още повече, че лампи за подобни ватове са доста късички, а евтините модели нямат вътре даже допълнителни улеи за увеличаване на пътя на водата през лампата. Вариант е да вземеш по-мощна лампа или да редуцираш потока който минава през нея. Миналата година бях с малка помпа от около 600 литра на час и целият поток си минаваше през лампата. Тази обаче и аз купих 4000 л/ч помпа и мисля да си правя новият филтър по този начин
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fs26.postimg.cc%2Fomrjte6qt%2Fpond_filter_2.png&hash=f0791d7da44d47fe39d7b188f09ecc0027a81c7b
Нямам идея дали ще се получи, но на теория би трябвало да работи :)

Димитър 800

Здраавейте.., колега лампата не трябвали да е най-накрая,от схемата изглежда,че водата ще влиза в нея преди да е преминала през всички филтри...

vmax

Цитат на: Димитър 800 - 24.02.2016 13:39
Здраавейте.., колега лампата не трябвали да е най-накрая,от схемата изглежда,че водата ще влиза в нея преди да е преминала през всички филтри...
Като цяло е добре в нея да влиза сравнително чиста вода, за да не се натрупват утайки и боклуци. Но миналата година водата ми минаваше първо през лампата и честно казано, не съм имал подобни проблеми. По скоро проблема на горната схема е, че ще се байпасва част от водата през лампата преди да е минала през целият филтър, но това също не смятам че е някакъв проблем, понеже това ще е под 5% от общият поток.

skalata131

Сега се сетих, че имам една малка помпа 800л/ч. Ако вържа лампата за нея и да не минава водата през филтъра ще стане ли? Днес потърсих лампи по Интернет и попаднах на една 34вата за 135 лв. Китайска е. В емаг има GBL за 220 18 вата. Дали си струва да купя GBL пред по-мощната китайска?

vmax

Отделна помпа с малък дебит само за UV лампата също е добър вариант. 220 лева за мен е неоправдано висока цена предвид какво има в една такава лампа. По добре да си купя 3 китайски за тези пари и ще издържат повече от JBL-а предполагам :) Аз съм с такава http://www.fish-street.com/jebo_9w_uv_steriziler и един сезон нонстоп работа си издържа без забележки. Проблема е че кабела и е доста късичък и трябва да се ползва с преходник, понеже не е наш стандарт. Иначе я купих от ebay и гледам продавача предлага доста разновидности като мощност.

Beckhama

Ето какво намерих в нета относно дебита на водната помпа за езеро!





Similar topics (5)

40863

Публикации: 37
Прегледи: 18072

43681

Публикации: 3
Прегледи: 3687

12187

Публикации: 16
Прегледи: 12197

23081

Публикации: 5
Прегледи: 5580

41549

Публикации: 2
Прегледи: 7481