• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 14:58

Промяна новините на форума:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


  • Професионална поддръжка на аквариуми
  • Killiman Ltd

Въпрос отностно дебита на водната помпа за езеро

Започната от skalata131, 14.02.2015 22:29

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

skalata131

Колега, много ти благодаря за отговора. Имам още един въпрос и почвам да качвам снимки от изобретението ми. Бидончето, което ще е филтъра колко литра трябва да е? Спрял съм се на 5 л. (от протеинови добавки ми беше останало едно) ама като разгледах други теми, колегите са използвали големи бидони.

slavi slavov

Здравей колега!
Според мен 5 литра ще ти е малко за филтър защото доста често ще трябва да го чистиш.
За помпата една 4000 литра ще ти върши работа.
Аз съм с 2 бидона по 60 литра пълни с дунапрен и чисти добре.
Успех!!!

vmax

5 литра са крайно недостатъчни като обем на филтър за 2 кубика езерце. Пък и при филтрите с пълна сила важи правилото, "колкото по-голям - толкова по-добре" :) За ефективността на филъра, освен филтърната медия е важно и времето за което водата преминава през него, като колкото по-голямо е това време толкова по-добра е филтрацията. Което се постига или с голям обем на филтъра или с по-малък дебит на помпата. Проблема е че, избора на дебита на помпата е ограничен от задължителното правило за минумим едно превъртане на водата от езерото на 2-3 часа и за това остава само да  увеличаваш обема на филтъра или филтрите :) Разбира се всички тези сметки зависят до голяма степен и от големината и броя на рибите и честотата на хрането им. В твоят случай за 2 кубика езеро, помпа от 1000 литра на час и филтър с обем от около 100 литра биха били подходящи според мен като минимум, ако намерението ти е да гледаш 10-тина, 20 японски шаранчета примерно :)
Ето и една полезна статия: http://www.drjohnson.com/expanded/filtration/koi5flow.htm

skalata131

Колеги помпада дойде и почнах да майсторя водопада. Неможах да намеря от тези връзки за маркуча през бидона и ще пробвам да прекарам маркуча през него и да го уплътня със силикон или друго. Снимки ще кача като заприлича не нещо  :-D . Отностно пълнежа за филтъра как да го подредя? Спрях се на 80л. бидон.

Slaff

Потърси си връзки и го направи както трябва. Освен това силикон на pvc не хваща както би ти било нужно.

skalata131

Колеги помагайте :( Направих филтъра и водопада. Сложих 80 л. бидон и помпа 3000 л/ч. Така всичко работеше идеално изведнъж маркуча, който изкарва водата започна да я засмуква докато си поеме въздух и така пак почва да се пълни и я изпуска на един път :( Какво е станало, че да се получи този ефект :(

vmax

Цитат на: skalata131 - 04.05.2015 21:41
Колеги помагайте :( Направих филтъра и водопада. Сложих 80 л. бидон и помпа 3000 л/ч. Така всичко работеше идеално изведнъж маркуча, който изкарва водата започна да я засмуква докато си поеме въздух и така пак почва да се пълни и я изпуска на един път :( Какво е станало, че да се получи този ефект :(
Честно да си призная, не разбрах нищо от описанието на проблема ти и малко по-подробни разяснения на концепцията на филтъра ти няма да са излишни :-) Помпата предполагам ти е в езерото и пълни бидона, като изходящият маркуч на помпата предполагам е на дъното на бидона. В този случай, ако по някаква причина помпата спре е нормално да се източи водата на филтъра през маркуча на помпата. Този проблем се решава или с възвратен клапан или с достатъчна голяма дупчица в маркуча, пробита на подходящо място, така, че да вземе въздух през нея и да образува въздушен джоб.

skalata131

Значи, като пусна помпата водата във филтъра се пълни до почти горната точка на маркуча, от който излизали навън и си тече нормално, но след около 30 мин. се пълни над горната точка и се получава някакъв вакум и маркуча засмуква водата и я изкарва под налягане докато не поеме въздух, после пак водата се пълни маркуча няма от къде да вземе въздух и пак я засмуква. Това да не е защото водата се пълни прекалено бързо и маркуча немойе да смогне да я изхвърля? Ако направя дупка от външната част на маркуча през, която да поеме въздух ще стане ли или ще трябва да направя още едно място през което да излиза водата? Имам и друг проблем, онзи ден видях 2 змии в езерото, има ли начин да се отърва от змиите и какъв е?

vmax

Най-сигурно ми се вижда с още една дупка в бидона за втори изходящ маркуч или ако имаш възможност уголеми сегашният изход и сложи маркуч с по-голям диаметър. Какъв е сегашният ти диаметър на маркуча? Проблемът с преливането при моят филтър се оказа, че наистина се дължи на образуването на въздушен джоб в най-горното полиетиленово коляно. Понеже бидона е с дъговидната форма и 90-градусовото коляно сключва остър ъгъл с повърхността на водата се образува въздушен мехур в коляното, който не може да излезе от никъде и ограничава изходящият поток. За щастие имаше лесно решение на проблема, изразяващо се в пробиването на отвор в най-горната точка на коляното :) В твоят случай обаче не съм убеден, че проблемът е такъв, а по скоро може наистина изходящият ти маркуч да не е с достатъчен диаметър за дебита на помпата ти.

skalata131

Колега благодаря ти за отговора. И аз мисля, че това ще е причината и смятах да го пробвам. Ако не се оправи тогава ще пробвам с промяна на размера на отвора. Благодаря Ви много за помощта!

lsimeonov

Как са ти разположени маркучите във филтъра. Примерно входящия е отдолу, изходящия е горе, за да ти засмуче вода - да разбирам ли че и изходящия маркуч ти е потопен в езерото, защо?
Аз лично не мога да си го представя как помпата ще вкарва вода в бидона, а и той самия ще засмуква такава от езерото от изходящия маркуч? Я направи една снимка на този филтър. Нещо определено не е наред в тази система.


lsimeonov

Получава ти се въздушна тапа, а ако изходящия ти маркуч не е потопен във вода и е под нивото си, пак ли се получава тапата? Не знам за дупчицата дали ще реши проблема, по скоро втори изход или един с по- голям размер. Изхода къде ти отива?

skalata131

Изхода ми служи само да ми изкара водата от филтъра и след това се стича по камъните, обратно в езерото.

PVV

Този филтър как го чистиш? Струва ми се, че ще се задръства и за почистването ще трябва да се вади всичко.

Similar topics (5)

12187

Публикации: 16
Прегледи: 12196

23081

Публикации: 5
Прегледи: 5580

40863

Публикации: 37
Прегледи: 18069

43681

Публикации: 3
Прегледи: 3686

14165

Публикации: 6
Прегледи: 5009