• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
29.03.2024 03:48

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Грижи за градинското езерце през пролетта част I и част II

Започната от SERA, 28.08.2007 11:21

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

SERA


Здравейте,

Някой от вас вече са посетили страницата на Миазоо и са открили всички справочници в секция " Брошури". Тук пускам връзка към два от справочниците за градинско езерце.

sera справочник "Как да си построим градинско езерце?"


sera справочник "Как да се грижим и поддържаме градинското езерце"

Надявам се да са полезни на всички, които имат или плануват да си построят градинско езерце.

Поздрави
Сера



SERA

https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV2gZ_dS.jpg&hash=60e4ed0529755e5a7c937bcec3b41e2284caea9b

Грижи за градинското езерце през пролетта

от Dieter Untergasser


Проблемното пролетно време

Кои са топловодни рибки, адаптирани към къси зимни периоди. В оригиналния им хабитат зимата трае само 6 до 8 седмици, след което водата непрекъснато се затопля. В северните страни студените периоди продължават до 6 месеца и често периодът на затопляне на водата продължава до Юни. През този период температурата на водата често силно варира. Правилното хранене със sera Koi Profosssional Spirulina color Food през есента помага на Кои рибките да останат здрави през зимата и им осигурява достатъчно хранителни запаси докато храненето им започне отново при постоянна температура на водата 8º C. От друга страна след зимния период водата е богата на хранителни вещества благодарение на листата, които падат през есента и зимата, както и умрелите от студа микроорганизми. Процесът на разграждане е много бавен при тези ниски температури: бактериите се размножават бързо при температура над 8º C. Това означава, че мъртвата органична материя загнива във водата и оформя тънък утаечен пласт на дъното. Отделените замърсители, като нитрати и фосфати, обогатяват водата. С идването на пролетта, когато слънцето грее по-силно, свободно плуващите алги ( водорасли ) могат да се размножават бързо и водата да стане залена. Алгите напълно консумират хранителните вещества през този период. Накрая езерцето изнемогва и алгите умират от недостиг на хранителни вещества.  В този момент бактериите се размножават, разлагайки водораслите. Този мръсен процес изисква големи количества кислород, който взет от езерцето, може да доведе до задушаване на рибките. Този кръг на разлагане и хранително обогатяване се подновява, ако не предприемете регулативни мерки.

Помощен "студен старт" за езерцето

Тези проблеми се избягват лесно с подходящи грижи. Можете отново да пуснете в експлоатация биологичния филтър веднага след като ледът се разтопи и водата, затопляйки се бавно, вече има температура 4 º C. Препоръчваме ви да добавите sera KOI PROTECT, за да премахнете замърсителите и да направите водата подходяща за рибките и бактериите, които скоро ще станат активни.

Бактериите обаче се размножават доста бавно поради ниските температури. Подбно на  двигателите през зимата, езерцето също се нуждае от помощен "студен старт". Това се постига със sera pond turbo-clear. Ежеседмичното му използване добавя хетеротрофни бактерии и ензими, които разлагат органичните материи и отложения слой по дъното, минерализират ги и ги превръщат във фин филтърен прах. Това отделя хранителните вещества от водораслите и подобрява условията на живот на филтърните бактерии. Сега, при добавяне на sera KOI BIOCLEAR, се ускорява размножаването на филтърните бактерии и се подобрява работата на филтъра.

Здрави през пролетта

Метаболизмът на рибките също се подобрява с повишаване на темературата. Те са изтощени от студа и трябва да укрепнат с хубава храна и витамини. При постоянна температура от 8º C рано сутринта може да започнете да храните Кои рибките със sera Koi Professional Spirulina Color Food и sera Koi Professional Spring / Atumn Food  или sera KOI ROYAL. Тези храни помагат на рибките да укрепнат и им връщат резерва, консумиран по време на студения период. Обогатявайте менюто им със sera Koi Multivitemin на всеки 3 дни, в продължение на 2 седмици.  Витамините подобряват имунната система, което осигурява защита от болести, причинени от изтощаване. Колебливата температура на водата през пролетта особено много отслабва рибките и ги правят податливи на заболявания. Паразитите стават активни, когато температурата се покачи до 12 º C, въпреки че резистентността на рибките към заболявания все още не е мобилизирана. Само при температури над 19 ºC имунната система е достатъчно силна, за да се бори с инфекции. Ето защо е необходимо да направите 3 дневно приложение на sera pond cyprinopur след пролетното почистване, когато температурите са мажду 12º C и  14ºC. Храненето със sera KOI BAKTO Tabs сутрин и вечер за 5 дни предотвратява бактериалните заболявания, така че рибките са здрави през пролетта.

Размножаването на ектопаразити по рибките става видимо под формата на увеличаваща се слузеста мембрана. Новият sera pond omnipur помага в този случай. Не е нужна точна диагноза, тъй като той се бори с всички паразити, които се развиват по кожата или хрилете.

Комплекти за тестване на водата като система за наблюдение

sera Pond Aquat-Test Box съдържа всички необходими тестове, с чиято помощ да следите лесно и точно параметрите на водата в езерото, така че промените да не бъдат изпуснати. Активацията на филтърната система след почивката през зимата също може да бъде лесно проследена. Предлагаме да записвате измерените стойности в таблица. Това ще Ви помогне да проследите структурата на промените във връзка с температурите и слънчевата радиация. Таблиците могат да се запазят за сравнение през годините. Може да намерите примерна таблица в sera справочника "Как да поддържаме градинско езерце".


Свободно плуващите водорасли са опасни за рибките и водните растения

Масовото размножаване на алгите може да има фатални последствия за езерото. Водораслите консумират кислород през ноща и причиняват големи вариации в стойносте на рН, които в комбинация с промените в температурата стресират рибките.
Няколко сантиметра под повърхността на езерцето светлината е само зелена. Този цвят на светлината е най-неизползваем от подводните растения в процеса на усвояване на енергия от светлината. Високата консумация на СО2 от водораслите е още един проблем.

Под въздействие на светлината те консумират голeми количества СО2 в процеса на фотосинтеза и от там намаляват карбонатната твъдост. В комбинация с меката вода от дъжда, биологичното декалцифициране, може да доведе до сриване на карбонатната буферна система. Силно ви препоръчваме eжседмична проверка на нивото на карбонатната твърдост ( кН ) със sera kH test. Карбонатната твърдост в езерцето трябва да се поддържа над 6 ° dKH. Над тази стойност pH e стабилно.

Знаейки това трябва да приложим превантивни мерки преди водораслите да започнат да се размножават прекалено много. Използвайки sera pond bio humin вие ще имате кристално чисто езерце, дори ако е изложено на силна слънчева светлина. Едно дозиране със sera pond algen stop* предпазва от водорасли за около шест седмици.
Ако водораслите вече са много, трябва да обрботите със sera pond crystal* и после да осигурите филтрирането на "уловените" водорасли. Използването на тези препарати на влияе на рибите и подводните растения.

Повече информация за тези препартати може да прочетете от ТУК.

* Използвайте препаратите безопасно, винаги четете упътването им преди употреба. 

Филтрация и пречистване на водата

Особенно при обилни дъждове, характерни за пролетта, опасни вещества като пестициди или изкуствени торове може да бъдат пренесени в езерото. Тежки метали и утайки също може да бъдат отмити през дренажа или водооточните тръби и да постъпят в езерото. Филтрирането през sera super carbon премахва всички нежелани оцветители на водата и постъпили с дъждовете или натрупали се през зимата опасни вещества. sera super carbon действа шест седмици без да изпуска вече уловените вредни вещества след като се е изтощил.

Добрата филтрация е от особенно значение за поддръжка на градинското езеро. Филтрите по налягане ( sera pressure filters ) са подходящи за езера от 4 000 до 12  000 л.
Вие може да ги скриете, като закопаете филтъра до затварящата скоба в земята и да поддържате без да се налага да ги вадите.
Филтрите под налягане също може да се използват за морски аквариум.

sera pressure filters се нуждаят по потопяема помпа, издържат налагане от 4 метра воден стълб, например при направа на водопад или поточе.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FPq2vtGoA.jpg&hash=568c9efadb33e331e408ea69bf53124ddbf3a826
Помпата трябва да бъде потопена под вода, а филтъра може да работи над или под нивото на водата. Препоръчваме затварящата скоба на филтъра да е над нивото на водата в противен случай докато отваряме филтъра за поддръжка, водата от езерцето ще се излива навън на принципа на скачените съдове. sera pressure filters имат предпазен клапан в случай, че налягането във филтъра се повиши твърде много, например при силно замърсяване и запушване на филтърните материали.

sera pressure filters са налични в два модела без или със вградена UV лампа ( налична и като резервна част ).

Ние препоръчваме филтъра и UV-C системата да работят денонощно за предпазване от "цъфтеж" на водата. Ако се налага водопада да се гаси през ноща, най-добре водата да се отвежда директно към езерцето като за целта е нужно да монтирате клапан с два изхода и един вход.
В комплекта на филтъра sera pressure filter са включени механична и биологична филтрация от различни по размер гъби ( налични и като резервна част ). Филтриращите бактерии ще се разположат във филтърната гъба, но керамичения филтърен материал sera siporax има много по-голяма ефективност при премахване на замърсяванията. Например при големи езера може по-изгодно да купите филтър без UV-C система, да го напълните със sera siporax и да го свържете след първия ( с UV-C ) филтър.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2Fgx2xJMv9.jpg&hash=c8d88ae6b11eca8be2ba36e711ca705675664a61
Вие можете да замените филтърния капак със CEFT контролна част. Тази част елктронно контролира филтъра и показва операциите, чрез светещи диоди. Също следи за нивото на водата и предупреждава при нужда от почистване на филтъра. Освен това показва дали UV лампата работи нормално и сигнализира при нужда от смяна на лампата. UV лампата е с вграден електронен стратер. Той спесява до 60 % енергия в сранение с обикновенни UV лампи.

За да работи филтъра и водопада е нужна подходяща помпа. sera filter pumps PP са конструирани според последните технически открития. Ротора е с керамична ос и лагери, отлят от метал и капсулован в неръждаема стомана. Той е издръжлив на корозия и счупване. Практически ротора не се нуждае от поддъжка.  Помпата може лесно да се разглоби без нужда от инструменти. Кутията е от ABS пластмаса подсилена с фибростъкло. Голяма мрежеста клетка предпазва дебита на водата да не намалее в следствие от натрупване на листа. Има и предпазна PVC гъба за предпазване от натрупване на тиня, която може да се маха. Специално конструираната перка може да транспортира с водата и твърди парчета с големина до 10мм.
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2Fwww.postimage.org%2FaV2g_y8S.jpg&hash=3d068ac23239368784f85a5fd16e6eac4ac10dc7

Новия маркуч sera powerflex не се прегъва, не се чупи и остава еластичен дори и през зимата. Външната му обвивка е от здрава гума, а вътрешната част е от фабрично преплетен полиамид запечатан от вътрешната страна със химически неутрално PVC. Маркуча е непропусклив и издържа на налягане, дори градинска лопата не може да го нарани.

Направата на градинско езеро е по-безопасна и поддръжката отнема по-малко време със sera продуктите за езеро. Виж още съвети при построяването и поддръжката на градинското езеро в sera справочниците за градинско езеро.

Similar topics (5)

43681

Публикации: 3
Прегледи: 3687

33047

Публикации: 12
Прегледи: 12962

26300

Публикации: 20
Прегледи: 29659

42371

Публикации: 31
Прегледи: 30194

40917

Публикации: 0
Прегледи: 2697