• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
28.03.2024 17:59

Промяна новините на форума:

Ако все още не сте се запознали с правилата на форума, моля, направете го!


  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Проект езерце

Започната от assensi, 02.06.2020 13:22

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

assensi

Привет колеги.
ИмБлагодаря!
https://aquariumbg.com/forum/proxy.php?request=http%3A%2F%2F%26lt%3Ba+href%3D%26quot%3Bhttps%3A%2F%2Fibb.co%2F933S1mT%26quot%3B%26gt%3B%26lt%3Bimg+src%3D%26quot%3Bhttps%3A%2F%2Fi.ibb.co%2FzHHDBWR%2FPond.png%26quot%3B+alt%3D%26quot%3BPond%26quot%3B+border%3D%26quot%3B0%26quot%3B%26gt%3B%26lt%3B%2Fa%26gt%3B%26lt%3Bbr+%2F%26gt%3B%26lt%3Ba+target%3D%26%2339%3B_blank%26%2339%3B+href%3D%26%2339%3Bhttps%3A%2F%2Fimgbb.com%2F%26%2339%3B%26gt%3Bimage+upload%26lt%3B%2Fa%26gt%3B%26lt%3Bbr+%2F%26gt%3B&hash=6518aad97df23bd51e19bfa787340ba348a64190ам едно проектче за езеро, което мисля да осъществя идните месеци. Обемът ще е около 2м3. Поизчетох доста последните дни, но все пак 2-3 въпроса, които да ми доизяснят концепцията. Предпочитам всичко да е ясно предварително. В езерото ще се гледат 10-15 рибета (златни и кои (евентуално)). Мисля да сложа и една-две водни лилии.
Въпросите ми са основно по филтрацията. Имам нужда от някои насоки. Като цяло ми се иска да сложа филтър, който дърпа вода от дъното и после през водопад се връща обратно. Загледах следните филтри: Pontec Multiclear Set 5000, Neptun Set 4000. Биха ли свършили работа? Чуденето ми е, ако ги сложа в най-дълбоката част, дали няма прекалено бързо да се задръстват? Като цяло приемам всякакви съвети за филтри, като единственото ми съображение е да е със сравнително ниско потребление на ток. Гореспоменатите са с потребление 20-30W.
За мембрана съм се насочил към тази на OASE- 0,5мм, като под нея ще сложа геотекстил 200гр/м2.
Прикачвам и схема за да добиете представа какъв е замисъла на езерото.
Благодаря!
https://i.ibb.co/zHHDBWR/Pond.png
image upload

PVV

Хубаво е нещата да се изяснят предварително до колкото е възможно, защото след това стават трудно промените. Така както си го нарисувал ще ти е много трудно да направиш терасите на толкова малко място 2/2 . При малко езеро не е нужно да има такива тераси. Гледай най-дълбоката част да е сравнително голяма, защото там ще се събират рибите зимата и може да им е тясно. Аз направих тази грешка и сега не мога да я поправя, докато не разширя езерото. При възможност добави още някой друг кубик. Малките кубици са нестабилни и био равновесието се постига по-трудно. Дълбочината я направи още малко, защото като сложиш геотекстила и фолиото и като не го напълнеш догоре, ще се окаже ,че е 90-100 см. На границата.

assensi

Ok. Това е все пак само идея. Повече място няма как да се използва, а за терасирането- от страната на водопада е напълно възможно директно да стигна до дъното (без терасиране). Средната тераса просто я предвиждам за слагане на саксия с лилия. За дълбочината възнамерявам с обратен насип около езерето да спечеля още 10-15 см. Какво ти е мнението за предвидената филтрация? Това ми е основната дилема и като цяло неяснота?

PVV

Първия ми вдъхва повече доверие. По принцип са идентични на начин на филтрация. Възможно е да ти се задръства помпата, ако се появят нишковидни в повече от необходимото. На мен ми се е случвало, когато слагах в езерото фонтанна помпа. Аз не ползвам помпа в езерото и моя филтър е на съвсем друг принцип, така , че някой който ползва подобен да даде мнение. За 2 куб метра езеро мисля, че ще се справи филтъра.


assensi

Да. Разгледах го твоя филтър, и както виждам доста добре си работи, но нямам стар хладилник :) и място, където да го "инсталирам". Ще действам с този, пък каквото стане.

bojo82

Хладилници и фризери има по пунктовете за скрап :) Всички сме минали по пътя с помпи по дъното и накрая свършваме със сифони и заровени хладилници. Верно , малко по-трудоемко е но направиш ли го веднъж си рахат. Не го ли направиш сега после е двойно по-голяма мъка (казвам го от опит). Не е до парите , просто си трябва обем медия през която да преминава водата. При мен само обемите на фризера и бидона са общо 450л. и съм замислил като изгние фризера да го сменя с двойно по-голям.
Един елемемтарен пример ще ти дам. Да речем че стане белята и ти умре риба . При сифона рибата за наколко часа ще бъде отведена във филтъра(фризера) където ще я видиш и премахнеш. А в езеро без сифон ще си стои и гние някъде по дъното или в растителноста и ще трови и/или зарази и другите риби. Същото важи и за листа ,  цветове , корени ,бръмбари и фекалии.
Преди месец реших да махна няколко големи жабоци които ми ядяха рибетата. Светнах им с фенерче през ноща и ги опуках с прашка :) Но осъзнах проблем накои от тях потънаха ... на сутринта всички бяха "транспортирани" от сифона във фризера и си ги премахнах.
Терасата я направи под лек наклон към дъното , да се отичат по лесно нечистотиите.
Сифон , скимер и обем му е майката колега .
Успех.

assensi

Момци, благодаря за съветите. За два уикенда стигнах до тук:
Ден 1. Копането отне 1/2 ден
https://i.ibb.co/qCPdyFK/viber-image-2020-06-16-13-42-41.jpg
Дълбочините излизат 1,05-0,65-,35. Заради наклона на терена и домързяване за копане насипах предния край.
Ден 2,3: Курникът (филтърното) хич не ми харесва, но не е и довършен. Ще го облицовам с камък. От двете му страни ще вдигна алпинеуми, а покрива ще е с изкуствена трева (този е времянка).
https://i.ibb.co/XCncnmF/viber-image-2020-06-22-10-03-24.jpg
В момента езерцето попада в оранжерия, която на есен ще се премахне изцяло и съответно ще се оправи околното пространство около него. Там, където в момента е левия стълб на оранжерията ще сложа преливник за поддържане на ниво вследствие дъждовете.
 Обемът на езерото стана около 1,5м3, както и беше запланувано. Филтърът е външен Pontec Multiclear 8000. За момента има 2 лилии, една саксия с воден зюмбюл и един стрък блатен ирис (ще ми се да намеря повече ирис). Лилиите в момента са на най-плиткото стъпало, на като дръпнат малко ще ги сложа на средното. Рибите, които ще населяват езерото ще са комети, като по-непретенциозни.
За момента е това.

PVV

Мъничко се е получило и зимата ще има проблем с рибите.Може да се наложи да го покриваш или евентуално подгряваш в по-студените дни. То по принцип това е един голям аквариум. :D Постарай се да скриеш найлона възможно най- много за да се получи естествената красота на езерцето. Като засадиш и нещо около него ще стане приказка.

vmax

Това езерце му давам максимум 3 години преди да се превърне в някоя по-уголемена версия :) Личи си по проекта, плануването и изработката, че си човек който вече се е запалил по езерата, а това неизбежно що доведе до момент в който ще осъзнаеш, че колкото по-голямо толкова по-добре :) Поне доста хора сме минали по този път и ми се струва логично и ти да го последваш :) Моето първо езеро, ако може да се нарече езеро беше 500 литра :) Сега съм с 4 кубика, а вече обмислям вариант за над 20. Но пък така се трупа опит и знания.Успех и късмет в хобито.

пп. Мислил ли си за вариант на подпорната стена да изградиш водопад с камъни? Струва ми се подходящо.

bojo82

Поздравления колега. Гледам че имаш доста "артък" от фолио по ръбовете. Аз бих  копнал колкото се може за да се оползотвори. Всяка кофа пръст е потенциална кофа вода :)

От къде купи водния зюмбюл ? Хубаво растение е.

assensi

Зимата не очаквам проблеми, тъй като се намира в югозападна България. Там сняг почти не вали, а много ниски температури рядко има. Малко стана, но все пак е в "чужд" двор 🙂. Апетитът идва с яденето- дето се вика. Така или иначе предстои преработка на цялото околно пространство, та в бъдеще ще има накъде да го разширя. Водопадът вече съм го мислил за там, но като мина  на 2-ро ниво- на 10м3, както каза vmax- след 3 години😁.
 Водния зюмбюл е подарък от мой колега, както и лилиите. На мен ирисите ми допадат, та ако някой има и му се занимава бих купил.
 Фолиото го оставих нарочно, че в последния момент ме осени идеята евентуално да му хвърля някой ред тухли околовръст с цел повдигане на нивото, но за сега "така ще го ръси попа". Имам и доста заигравки около него (алпинеуми, озеленяване, закаменяване и т. н.)
 Този уикенд ще декорирам курника и ще зарибявам, пък дано е на късмет.
П. П. Дайте акъл за някаква стартова химия /култура бактерии и евентуално за тор (предпочитам на таблетки за саксиите)

vmax

Цитат на: assensi - 23.06.2020 22:44П. П. Дайте акъл за някаква стартова химия /култура бактерии и евентуално за тор (предпочитам на таблетки за саксиите)
Осмокот ти е избора за тор. Аз ползвах насипен, като сях лилиите, но този на пирамидки(таблетки) ще е по лесен за торене на вече засяти растения. Не че не може да се намери начин и другият да се вкара в корените после. За стартерни бактерии избора е голям. Каквото си харесаш :) Но не бързай да ги слагаш, понеже още нямаш образуван амоняк и няма да има какво да ядат. Пусни няколко рибки, изчакай седмица-две и тогава евентуално може да сложиш стартерни бактерии. Даже преди 5-6 години един ветеринар, ми даде съвет, как безплатно да си вкараш нитрифициращи бактерии :) Накисваш малко градинска почва и водата която се отцеди от нея я ползваш като стартерна култура за филтъра.

bojo82

Колкото до ирисите , пусни данни за еконт ще си поемеш само доставката.

assensi

Колеги, търся всякакви съвети как да се отърва от жаби в езерото. Неканените гости са се появили още на петия ден от пускането. Понеже езерцето е в двора зад къщата и е на сравнително затворено място, "песента" им по цяла нощ е меко казано дразнещо. Дедото вече е отстрелял една с въздушна пушка, НО вече лепих мембраната- за щастие беше високо горе. Жабите в момента са две, адски бързи и е невъзможно да ги хвана с кеп. Мисля да ги ловя с въдица, а после да оградя езерото с мрежа (строителна) за да предотвратя идването на бъдещи гости. Споделете имате ли такива проблеми и как ги решавате.

bojo82

Аз карам по метода на дядо ти . За сега работи в комбинация с лед фенерче. Бях ги оставил 2 години уж за атмосфера , но се оказа че обичат да похапват малки рибки и сега са враг номер 1. За 5г. котки не съм виждал да вадят риба от езерото , но жаби видях. Интересно че не успяха да се развъдят имаше само около 5-6 големи , явно "любовта" им с коитата към малките е взаимна ...  така да се каже.

Similar topics (5)

17739

Публикации: 199
Прегледи: 107790

40280

Публикации: 23
Прегледи: 27153

58134

Започната от A.Mirchev


Публикации: 4
Прегледи: 3857

36510

Публикации: 9
Прегледи: 7804

55898

Публикации: 33
Прегледи: 20076