• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Препарати, храни, торове за градински езерца- дискусия

Започната от PVV, 04.06.2015 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Понеже в различни теми се дискутират и задават много въпроси относно препаратите ,които използваме за избистряне на водата и лечение на рибките, както и различни торове за водните растения пускам темата с надеждата всеки да намери отговори на въпросите си. Аз така и не можах да намеря от тези торове, които отделят вещества в течение на дълго време и с тях се подхранват лилиите. На сера има тор на таблетки, но той е за аквариуми и една таблетка е за 20 литра вода. Мисля,че не върши работа в езерцето. Та ако някой ползва подобни бавно разтварящи се таблетки да сподели. За избистряне на водата аз ползвам продукти на JBL, но не мога да преценя точно действието им ,понеже миналата година мешах доста препарати. Мнението ми е , че без препарати едно малко езерце изложено на слънце няма как да е бистро.Задължително е и използването на UV лампа.

lsimeonov

Ще си пренеса мнението от моята тема, за да бъде наистина по прегледно.

-Препарати. Тази година реших да експериментирам и взех няколко препарата на Сера.
1. Sera Pond Algenstop - мнението ми е противоречиво (според листовката, ефекта бил след 4-6 седмици, при мен е сипан преди 3 седмици), въпреки че го сипах когато почти нямаше наченки на водорасли, по камъните започнаха да се образуват нишковидни водорасли. Страшна гад са, нямам година без тях, езерото е 12 часа на слънце.
2. Sera Pond Bio Humin - добър препарат правещ водата червеникава и предпазващ от слънцето. Нещото което не ми харесва е че независимо от дозировката, за 2-3 дни ефекта изчезва  :-| Гледам подобни на други фирми и ще пробвам някой от тях, дано да има по- дълготраен ефект. Определено съм леко разочарован от него!!!
3. Sera Pond Algokill - такова чудо не бях виждал, ръсиш върху водораслите и те се разграждат и изчезват. Определено препоръчвам да се пробва. Ефекта е задоволителен, а и рибите после ги ядът с кеф. (Относно опасенията за рибите, моите го ядът още с попадането му във водата, няма жертви, предполагам не е толкова опасен)

Преди Algenkill, само с Algenstop i Humin, виждат се наченките на нишковидните по камъните:

Днес (03.06.2015 - 18:00ч, принципно 5 дни след третирането) след Algenkill, ефекта принципно е мигновен, до 1 час. Местата са обработени два дни подред, според дозировката от листовката.

-За храните, използвал съм всички разновидности на Сера. От професионалната серия, спирулината е добра, но скъпа храна. Имах риби с леки жълтеникави петна по бялото, които изчезнаха след 1 месец, а червения цвят стана доста ярък. Тази година поне за сега храня с по обикновените Koi Roqal и Color Sticks.

-Тор, таблетките на Сера, друго не намерих. Мен също ме интересува вариант за торене на лилиите.

vmax

Подхранващи таблетки за лилии и лотoси, могат да се поръчат от ebay на цена от около 20 лева за 25 таблетки. Проблемът е, че дори и тях ги дават с период на разграждане до 30 дни. Не знам съществуват ли такива с по-голяма продължителност. Като цяло си мисля, че е по-добре просто да се сеят в по-богата почва.

Algokill-a го дават да не се използва в езера с ph над 8,5. Затова като цяло препоръчват и да се третира с него сутрин, когато ph-то е по-ниско. Предполагам, защото допълнително вдига алкалността и може да стане опасно за рибите. А моето ph ми е трудно да определя точно колко е, но със сигурност е над 8 :)

фери

здравейте,и аз да се изкажа,последно ползвах препарат за алги на jbl algo pond forte.има добьр ефект,но проблема е там,че като е идеално чиста водата прозира много и на плитчините се появяват нишковидните след време.относно лилиите е нужен по дебел слои грунд и пространство за развиване на корените на дълбочина около 70 см:popcorn:

vmax

https://www.youtube.com/v/j39Q4yBeQWY?vq=hd720
Нещо прясно по темата за алгиите :)
Заради едната естетика да си сипваме доброволно химии в езерата и да нарушаваме естественият баланс, поддържайки изкуствен такъв с постоянно сипване на добавки, май не е много оферта.
Предполагам ако нитратите се държат в едни минимални нива или даже нулеви, не би трябвало да избуяват чак толкова водораслите. При мен обаче това е малко сложно, поради малкият обем, многото риби, честото хранене и почти никаквата растителност. За експеримента обмислям да изградя към езерото една хидропонна система да видя до колко ще смъкна нитратите и дали ще има видим ефект върху развитието на водораслите. Хем ще има и марули за салата :)
При вас какви са нивата на нитрати в езерата?

PVV

В събота се изцъклих като премерих водата в моето. С тест на JBL 6 в 1  нитратите ми се оказаха 100. Нитритите са почти 0. Твърдоста повече от 21. Смених част от водата с нова и сега в събота пак ще сменям и ще меря. Водата ми от кладеница е силно нитратна и може би и от там идва. Замислям да слагам във филтъра нитратна смола, но май ще ми трябва доста количество и се възпирам за сега.

vmax

Наистина доста високи стойности. Миналата година реших, че проблемите са ми били от нитратите, но нямах тестове тогава и не знам какви са били стойностите. Тази година ги меря всяка седмица и гледам да ги поддържам под 20 мг/л. На теста ми на JBL този диапазон е даден за безопасен за японските шарани. Имам купена и нитратна смола от миналата година, но моето езерце е супер малко и една опаковка ме оправя, ако се наложи да я ползвам. Твърдост спрях да меря, че си я знам че е над 20 и нищо не мога да направя за да я смъкна :) Нитритите и при мен са 0 :) Явно филтърчето си върши работа.
При теб при тези стойности на нитратите, рибите ти показват ли някакво странно поведение или всичко си изглежда нормално?

PVV

Видимо не. Хапват си, плуват си, водата е бистра.Нитратите ги отдавам на водата от кладенеца и пренаселеноста.Рибите се хранят по веднъж на ден и с качествена храна на JBL и Sera.

patz

Аз съм много доволен от ЗелБенсан (котешка тоалетна), като последен отсек на филтъра.
Тази година имам много растения, а и стартирах филтъра много рано (точно на време, де) и нямам проблем с позеленяване, плуващи или по камъните алги.

PVV

Цитат на: patz в 12.06.2015 08:08
Аз съм много доволен от ЗелБенсан (котешка тоалетна), като последен отсек на филтъра.
Тази година имам много растения, а и стартирах филтъра много рано (точно на време, де) и нямам проблем с позеленяване, плуващи или по камъните алги.

Не мога да намеря такава тук при нас. В последното отделение на филтъра имам 5кг. зеолит от Бриколажа.

vmax

На колко време подменяте зеолита?
Борбата с водораслите, може да се окаже по-лесна от колко съм очаквал :) Четейки разни статии за алгии, попаднах на тази и впечатление ми направи точка 3:
"Добавянето на ечемик в езерото предотвратява и/или забавя растежа на нишковидни водорасли. Когато ечемика се разгражда, се отделя водороден пероксид, който потиска растежа на водораслите."
Не знам дали може да се използва директно ечемик, но след още ровичкане по въпроса видях, че най-често се ползва ечемичена слама. Обикновено отнема 4 седмици преди да започне сламата да се разгражда и да се наблюдава някакъв ефект. След това трябва да се подменя на всеки 4 месеца.
Някой досега ползвал ли е този метод? Понеже като чета, отзивите са доста добри. Ако успея да си намеря от някъде слама, ще пробвам определено и след 4 седмици ще споделям резултати :)

vmax

Алгите вече не са на дневен ред, но промоциите на храна за езерни рибки са :) (става въпрос за промоция в емаг на JBL 4 в 1 пръчици в разфасовка от 5 кг) И много се колебая дали да си взема. Проблема е че това е страшно много за моят размер и количество риби. Ще има да ги храня с нея 2 години сигурно, а май не е много желателно храна да се съхранява толкова време. Другата ми дилема е, че аз и досега ги хранех с такава, а ми се иска да им разнообразя малко менюто. Та да питам вие с каква храна храните принципно и какъв е максималният срок в който гледате да я изразходите?

PVV

Редовно пускат такива промоции. Аз миналата година купих цял чувал от същата. Верно , докато я изядат ще им втръсне , ама бюджета ми е по-важен.  :-D

vmax

Зимата още не е приключила, но поне вече и се вижда краят и взех да се замислям за подготовката за пролетта :) Повечето гледам си имате кладенци и смяната и доливането на вода в езерото не е голям проблем. Аз обаче не разполагам с кладенец и ще трябва да ползвам чешмяна, което предполага и ползването на препарати за дехлориране. Проблема е че обемите вода вече не са малки и фирмените препарати ще ми излязат малко солени. Попаднах на информация, че за целта може да се ползва Sodium thiosulfate (натриев тиосулфат), което е доста евтин химикал и ми е интересно някой ползвал ли го е? С 1 кг могат да се обработят 300 кубични метра вода, а цената за килограм е 10-тина лева :) Твърде вероятно е и фирмените продукти да ползват него, като активна съставка. Води се безвреден и трудно би могло да се предозира.

slavi slavov