• Welcome to Българска Аквариумна Енциклопедия. Please login or sign up.
 
12.07.2020 20:08

Новини:

Ако имате проблем в аквариума, преди да пуснете нова тема, попълнете въпросника тук.


Акваскейпинг конкурс
  • Killiman Ltd
  • Професионална поддръжка на аквариуми

Препарати, храни, торове за градински езерца- дискусия

Започната от PVV, 04.06.2015 09:09

« назад - напред »

0 Потребители и 1 Гост преглежда(т) тази тема.

PVV

Понеже в различни теми се дискутират и задават много въпроси относно препаратите ,които използваме за избистряне на водата и лечение на рибките, както и различни торове за водните растения пускам темата с надеждата всеки да намери отговори на въпросите си. Аз така и не можах да намеря от тези торове, които отделят вещества в течение на дълго време и с тях се подхранват лилиите. На сера има тор на таблетки, но той е за аквариуми и една таблетка е за 20 литра вода. Мисля,че не върши работа в езерцето. Та ако някой ползва подобни бавно разтварящи се таблетки да сподели. За избистряне на водата аз ползвам продукти на JBL, но не мога да преценя точно действието им ,понеже миналата година мешах доста препарати. Мнението ми е , че без препарати едно малко езерце изложено на слънце няма как да е бистро.Задължително е и използването на UV лампа.

lsimeonov

Ще си пренеса мнението от моята тема, за да бъде наистина по прегледно.

-Препарати. Тази година реших да експериментирам и взех няколко препарата на Сера.
1. Sera Pond Algenstop - мнението ми е противоречиво (според листовката, ефекта бил след 4-6 седмици, при мен е сипан преди 3 седмици), въпреки че го сипах когато почти нямаше наченки на водорасли, по камъните започнаха да се образуват нишковидни водорасли. Страшна гад са, нямам година без тях, езерото е 12 часа на слънце.
2. Sera Pond Bio Humin - добър препарат правещ водата червеникава и предпазващ от слънцето. Нещото което не ми харесва е че независимо от дозировката, за 2-3 дни ефекта изчезва  :-| Гледам подобни на други фирми и ще пробвам някой от тях, дано да има по- дълготраен ефект. Определено съм леко разочарован от него!!!
3. Sera Pond Algokill - такова чудо не бях виждал, ръсиш върху водораслите и те се разграждат и изчезват. Определено препоръчвам да се пробва. Ефекта е задоволителен, а и рибите после ги ядът с кеф. (Относно опасенията за рибите, моите го ядът още с попадането му във водата, няма жертви, предполагам не е толкова опасен)

Преди Algenkill, само с Algenstop i Humin, виждат се наченките на нишковидните по камъните:

Днес (03.06.2015 - 18:00ч, принципно 5 дни след третирането) след Algenkill, ефекта принципно е мигновен, до 1 час. Местата са обработени два дни подред, според дозировката от листовката.

-За храните, използвал съм всички разновидности на Сера. От професионалната серия, спирулината е добра, но скъпа храна. Имах риби с леки жълтеникави петна по бялото, които изчезнаха след 1 месец, а червения цвят стана доста ярък. Тази година поне за сега храня с по обикновените Koi Roqal и Color Sticks.

-Тор, таблетките на Сера, друго не намерих. Мен също ме интересува вариант за торене на лилиите.

vmax

Подхранващи таблетки за лилии и лотoси, могат да се поръчат от ebay на цена от около 20 лева за 25 таблетки. Проблемът е, че дори и тях ги дават с период на разграждане до 30 дни. Не знам съществуват ли такива с по-голяма продължителност. Като цяло си мисля, че е по-добре просто да се сеят в по-богата почва.

Algokill-a го дават да не се използва в езера с ph над 8,5. Затова като цяло препоръчват и да се третира с него сутрин, когато ph-то е по-ниско. Предполагам, защото допълнително вдига алкалността и може да стане опасно за рибите. А моето ph ми е трудно да определя точно колко е, но със сигурност е над 8 :)

фери

здравейте,и аз да се изкажа,последно ползвах препарат за алги на jbl algo pond forte.има добьр ефект,но проблема е там,че като е идеално чиста водата прозира много и на плитчините се появяват нишковидните след време.относно лилиите е нужен по дебел слои грунд и пространство за развиване на корените на дълбочина около 70 см:popcorn:

vmax

https://www.youtube.com/v/j39Q4yBeQWY?vq=hd720
Нещо прясно по темата за алгиите :)
Заради едната естетика да си сипваме доброволно химии в езерата и да нарушаваме естественият баланс, поддържайки изкуствен такъв с постоянно сипване на добавки, май не е много оферта.
Предполагам ако нитратите се държат в едни минимални нива или даже нулеви, не би трябвало да избуяват чак толкова водораслите. При мен обаче това е малко сложно, поради малкият обем, многото риби, честото хранене и почти никаквата растителност. За експеримента обмислям да изградя към езерото една хидропонна система да видя до колко ще смъкна нитратите и дали ще има видим ефект върху развитието на водораслите. Хем ще има и марули за салата :)
При вас какви са нивата на нитрати в езерата?

PVV

В събота се изцъклих като премерих водата в моето. С тест на JBL 6 в 1  нитратите ми се оказаха 100. Нитритите са почти 0. Твърдоста повече от 21. Смених част от водата с нова и сега в събота пак ще сменям и ще меря. Водата ми от кладеница е силно нитратна и може би и от там идва. Замислям да слагам във филтъра нитратна смола, но май ще ми трябва доста количество и се възпирам за сега.

vmax

Наистина доста високи стойности. Миналата година реших, че проблемите са ми били от нитратите, но нямах тестове тогава и не знам какви са били стойностите. Тази година ги меря всяка седмица и гледам да ги поддържам под 20 мг/л. На теста ми на JBL този диапазон е даден за безопасен за японските шарани. Имам купена и нитратна смола от миналата година, но моето езерце е супер малко и една опаковка ме оправя, ако се наложи да я ползвам. Твърдост спрях да меря, че си я знам че е над 20 и нищо не мога да направя за да я смъкна :) Нитритите и при мен са 0 :) Явно филтърчето си върши работа.
При теб при тези стойности на нитратите, рибите ти показват ли някакво странно поведение или всичко си изглежда нормално?

PVV

Видимо не. Хапват си, плуват си, водата е бистра.Нитратите ги отдавам на водата от кладенеца и пренаселеноста.Рибите се хранят по веднъж на ден и с качествена храна на JBL и Sera.

patz

Аз съм много доволен от ЗелБенсан (котешка тоалетна), като последен отсек на филтъра.
Тази година имам много растения, а и стартирах филтъра много рано (точно на време, де) и нямам проблем с позеленяване, плуващи или по камъните алги.

PVV

Цитат на: patz в 12.06.2015 08:08
Аз съм много доволен от ЗелБенсан (котешка тоалетна), като последен отсек на филтъра.
Тази година имам много растения, а и стартирах филтъра много рано (точно на време, де) и нямам проблем с позеленяване, плуващи или по камъните алги.

Не мога да намеря такава тук при нас. В последното отделение на филтъра имам 5кг. зеолит от Бриколажа.

vmax

На колко време подменяте зеолита?
Борбата с водораслите, може да се окаже по-лесна от колко съм очаквал :) Четейки разни статии за алгии, попаднах на тази и впечатление ми направи точка 3:
"Добавянето на ечемик в езерото предотвратява и/или забавя растежа на нишковидни водорасли. Когато ечемика се разгражда, се отделя водороден пероксид, който потиска растежа на водораслите."
Не знам дали може да се използва директно ечемик, но след още ровичкане по въпроса видях, че най-често се ползва ечемичена слама. Обикновено отнема 4 седмици преди да започне сламата да се разгражда и да се наблюдава някакъв ефект. След това трябва да се подменя на всеки 4 месеца.
Някой досега ползвал ли е този метод? Понеже като чета, отзивите са доста добри. Ако успея да си намеря от някъде слама, ще пробвам определено и след 4 седмици ще споделям резултати :)

vmax

Алгите вече не са на дневен ред, но промоциите на храна за езерни рибки са :) (става въпрос за промоция в емаг на JBL 4 в 1 пръчици в разфасовка от 5 кг) И много се колебая дали да си взема. Проблема е че това е страшно много за моят размер и количество риби. Ще има да ги храня с нея 2 години сигурно, а май не е много желателно храна да се съхранява толкова време. Другата ми дилема е, че аз и досега ги хранех с такава, а ми се иска да им разнообразя малко менюто. Та да питам вие с каква храна храните принципно и какъв е максималният срок в който гледате да я изразходите?

PVV

Редовно пускат такива промоции. Аз миналата година купих цял чувал от същата. Верно , докато я изядат ще им втръсне , ама бюджета ми е по-важен.  :-D

vmax

Зимата още не е приключила, но поне вече и се вижда краят и взех да се замислям за подготовката за пролетта :) Повечето гледам си имате кладенци и смяната и доливането на вода в езерото не е голям проблем. Аз обаче не разполагам с кладенец и ще трябва да ползвам чешмяна, което предполага и ползването на препарати за дехлориране. Проблема е че обемите вода вече не са малки и фирмените препарати ще ми излязат малко солени. Попаднах на информация, че за целта може да се ползва Sodium thiosulfate (натриев тиосулфат), което е доста евтин химикал и ми е интересно някой ползвал ли го е? С 1 кг могат да се обработят 300 кубични метра вода, а цената за килограм е 10-тина лева :) Твърде вероятно е и фирмените продукти да ползват него, като активна съставка. Води се безвреден и трудно би могло да се предозира.

slavi slavov


vmax

Да попитам дали слагате превантивно някакви общоспектърни лекарства в езерата в началото на пролетта и какви са ви отзивите за тях? Мисля да пробвам с Tetra Pond MediFin. В упътването му пише при студена вода, че се препоръчват две третирания, но не уточняват за каква точно температура става въпрос :) Та сипвате ли нещо, кога го сипвате и по колко го сипвате ми е въпроса :)

PVV

Аз слагам само КОИ протект при смяна на водата напролет. Понеже сменям 90 % от водата го дават да помага за предотвратяване на стреса докато долятата вода остарее. Бактерии също задължително слагам във филтъра. Все пак стартирам всичко наново.

dimitariv_iv

Въпрос на избор. Използвал съм само багрила метиленово синьо и малахитово зелено. Сменям 100 пр от водата.първата седмица доливам после всичко е ок. Четвърта година чистя и есента и нямам умрели при самата смяна.  От други  грешки обаче имам загуба.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

фери

медифина действа над 12 градуса,на самата опаковка на втората страница има пълна инструкция.

vmax

Цитат на: фери в 25.03.2017 12:12
медифина действа над 12 градуса,на самата опаковка на втората страница има пълна инструкция.
Благодаря за информацията, но все още не съм го закупил, а в интернет не можах да намеря някакво по пълно описание на третирането с него. За съжаление от някъде съм си вкарал Costia и Trichodina в езерото. Не знам дали е възможно от дъждовете да дойдат тези гадинки, но есента положих зверски усилия да обеззаразя всичко в новото езеро. Включително и на лилиите и на рибите им направих баня с калиев перманганат преди да ги пусна. Импровизираният ми микроскоп от два стари обектива, няколко макро пръстена и rasppbery pi камерка извади прилично увеличение за да мога да видя какво точно и има на рибката.
https://www.youtube.com/watch?v=2UEc05hVi5w&feature=youtu.be
Предвид че водата в езерото все още е под 10 градуса, извадих всички риби в един 200 литров бидон с нагревател и ги третирах със sera omnipur. Дано помогне, но остава въпроса с какво да третирам езерото.
dimitariv_iv, от къде си набавяш метиленово синьо и малахитово зелено? В магазините за акаристика има само малки разфасовки за аквариуми.

PVV

Цитат на: vmax в 25.03.2017 15:03от къде си набавяш метиленово синьо и малахитово зелено? В магазините за акаристика има само малки разфасовки за аквариуми.


Ами аз сложих омнисан профилактично тази година. И от бактериите от зелната тубичка .


dimitariv_iv

От аптеките но в чист вариант и Мн трудно особено зеленото. Има лекарство в които се съдържат. Слагат се вечер и се изключват филтрите. Това води до прекъсване на  цикъла  но.... помага.
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

След котешките тоалетни е време и еко перилните препрати да намерят приложение в езерата ни :-D

Използвайте на своя отговорност :) Цената му е 5 пъти по-ниска от фирмен препарат за борба с алгии съдържащ същото.

PVV

Аз веднъж ползвах на Сера подобен прах. Обаче като видях как шупна и ме достраша за рибите. Верно всичките зелении побеляха и заминаха в историята, но езерото се напълни с плаващи водорасли на бели облаци. Ако нямаш хубав скимер, а аз за момента нямам си е цяло приключение. Все пак от къде го взе и в каква доза се слага.

vmax

Точно въпросният фирмен препарат визирах по горе :) Дозировката и страничните ефекти са същите като неговите :) Тоест 500 грама за 10 кубика вода е дозировката. Противопоказно е да се третира с него когато PH-то като цяло ти е високо и KH-то ти е ниско, понеже повишава PH-то. Плюса е че можеш да обработваш локално само проблемни зони и съответно с доста по малко количество от него. В моят случай в езерото където имам риби нямам проблем с водорасли, но в растителният филтър, понеже нямам почти нищо насято там все още се озбразуват водорасли, които ме дразнят :) Хубавото е че мога да байпасна растителният филтър и да си правя експерименти локално само за него, без да има някакъв риск за рибите. Закупих го от онлайн магазин за био и еко продукти :) но предполагам и в локални био магазини ще може да се намери. Основното е да си сигурен че няма някакви добавки и си е чист натриев перкарбонат.

vmax

Имам предложение за колегите от региона да се комбинираме за храна на рибите. Предполагам на повечето им идват много, големите разфасовки от по 5 и нагоре килограма. А на всички ни е ясно, че когато се вземат по-големи разфасовки е и по-изгодно, но от друга страна не е добре храната да залежава дълго време. Последно храних с това и на рибите им се услади доста. Ако вашата храна е на привършване, можем да се комбинираме 2-3 или повече човека и да си разделим пакета. Може и някаква друга храна, ако предпочитате. Другият вариант е ако някой скоро е купувал голям пакет, евентуално да иска да продаде някакво количество от него. Хем най-после да има и реален повод за среща, че за предната си останахме само с уговорките :)

PVV

Съгласен съм, макар че при мен един чувал ми стига за сезон. От Емаг на JBL ги вземам по 35 лв , когато ги пуснат на промоция някой  черен петък. А със срещата наистина не се получи. Нямаме традиции още. Хубава храна продават и също в съботния пазар в Подуене. От тях съм вземал енергийни топчета за есента преди зазимяване.

п п   Ей туй как ви се струва: http://www.zoostrast.com/ezero-gradina/gradinsko-ezero/hrana-za-sharan/coppens-carpco-basic-select-visoko-kachestvena-hrana-za-ugojavane-na-sharanovi-ribi-100-do-500-gr-4-5-mm-20-kg.html

vmax

Цитат на: PVV в 19.05.2017 10:10
п п   Ей туй как ви се струва: http://www.zoostrast.com/ezero-gradina/gradinsko-ezero/hrana-za-sharan/coppens-carpco-basic-select-visoko-kachestvena-hrana-za-ugojavane-na-sharanovi-ribi-100-do-500-gr-4-5-mm-20-kg.html
Тази от EMAG какви килограми е, че сега на сайта им нещо я няма, а се сещам че и аз бях засичал преди време. Coppens CarpCo също е възможент вариант, въпреки, че ние не сме развъдници и ми се струва че няма нужда да ползваме храна за угояване с високо съдържание на мазнини. Иначе преди зимата ще си е подходяща предполагам.Преди съм хранил и с гранули на PRODAC, но на JBL сякаш повече ми харесват като консистенция, а и рибите май повече си я харесват. Някой може да сподели и някакви други варианти, които е тествал и е доволен.


vmax

Някой дали е ползвал така нареченият koi clay и от къде се е снабдил с него? :) По описание ми звучи като нещо супер полезно и до някъде намирам логика в необходимостта от използването му. Срещам мнения и че някои успешно борят и алгии с него. Така нареченият на български калциев бентонит съдържащ основно монтмориолит, се явява това което на запад продават като koi clay. Остава да намеря от къде мога да си купя калциев бентонит :) Във винарството се ползва, но не знам дали точно калциев.

vmax

Явно никой не ползва, щом няма отклик в темата. Аз обаче съм решил да експериментирам с него и намерих фирма която може да достави калциев бентонит, като срока за доставка е 2-3 седмици. Ако някой има интерес може да пише, понеже в зависимост от заявеното количество и цената за килограм ще е различна.
За мин. 25 кг поръчка - 4.00 лв/кг без ДДС
За мин. 10 кг поръчка - 7.00 лв/кг без ДДС
За количества до 1 кг - 10.00 лв/кг без ДДС

bojo82


vmax

На различни места съм срещал различни дозирания, но примерно според долната инструкция е 15 грама на ~ 4 кубика вода един или два пъти седмично. Общо взето не мисля, че може да се предозира. Проблема е че е доста влаго абсорбиращ, тоест трябва да се съхранява в някакви херметични съдове.

PVV

Ще споделя нещо за размисъл , което констатирах днес след посещението ми в Шумен да нагледам езерцето и да почистя филтъра. Преди двайсетина дена баща ми се обади и ми каза,че помпата не работи. Накарах го да провери токовете в таблото и след като всичко с тях беше наред реших, че е изгоряла помпата и го накарах да я смени с резервната. Тя обаче е 2000 л/ч за разлика от другата, която беше около 3000 л/ч и ползвам вече 4 години. Днес установих кристално бистра вода , каквато не съм виждал откакто е станало езерото. Допускам , че при по-слабата помпа, водата преминава по- бавно през лампата и ефектът е по- голям. Т.е. УВ лампата успява да изтрепе всичкото алги , което преминава през нея.  :-) Пускам и снимка и клипче да се похваля .  :-D


vmax

Браво. Направо да пиеш от нея :)
За UV-то имаше някакви формули да се сметне оптималният дебит, на база мощност и ефективност на лампата и какво искаш да трепеш с нея. Дали едноклетъчни водорасли или бактерии. Но аз съм на принципа, че колкото по-бавно минава водата през него толкова по-добре. Затова моята лампа когато я ползвам, никога не я закачам към основната помпа, а на една малка с 500 литра на час. С тази кристална вода, само да не те споходи и моят проблем с нишковидните, че стигнах до извода че вариантите са два. Или имаш по-мътна и зелена вода и нямаш нишковидни, или имаш кристално прозрачна вода и нишковидни навсякъде. Въпреки, че кометите съм срещал да ги дават като подходящи риби за борба с алгии, понеже явно си ги хапват с апетит. Не знам твоите наблюдения какви са. Ако има истина в това, ще взема да се преорентирам към гледане на комети и в моето езеро.

bojo82

Има и трети вариянт знаеш го :)) Вчера го приложих в ударна доза 4гр. на кубик ще  пиша за колко дена оплешивява дъното на езерото.  Между другото , ако знаете от къде мога да си купя няколко воални комети или дългоопашати ли нз. как се казват , а не просто шарени каракуди моля пишете ми тук или на лс.

PVV

По принцип на тия базари винаги има хора , които продават КОИ и златни.
https://www.galabite.com/bazaars.html  shaft от Добрич носи постоянно. Може да се свържеш с него и на лични. Аз също бих ти дал, но трябва да се засечем в Шумен , щото езерото е там , а аз живея в Разград. По куриери нямам опит и не смея да пращам. Тук може също да пробваш.http://www.ezerniribi.com/%d0%bd%d0%b0%d0%bb%d0%b8%d1%87%d0%bd%d0%be%d1%81%d1%82/%d0%b7%d0%bb%d0%b0%d1%82%d0%bd%d0%b8-%d1%80%d0%b8%d0%b1%d0%ba%d0%b8-2/
п п И я го издайте този трети вариант, дето с 4 грама оправяте 1 куб. вода

bojo82

Цинков оксид , след третия ден е страшна мътилка.  Да видим кога ще започне да избистря. Нарочно не съм сложил и мрежата за засенчване да няма спомагащи фактори. Поздрави.

Публикациите са слети: 04.05.2018 09:09

Ден 5-ти , водата започна да се избистря , нишководните стават на "сополи". Откъсват се и заминават във филтъра. Като цяло единствения проблем с този препарат е че действа само при топло време/вода. Зимата ефекта е нищожен.
vmax

Онова нискостебленото до ирисите, което пуска стъбла към водата какво е? В моят филтър насях воден крес миналата година, който взе че оцеля зимата и сега макар и бавно си расте. То при мен всичко бавно си расте, че пак съм с  ~ 0 нитрати и сравнително високо PH от 8,4. Тази година мерил ли си PH и дали цинковият оксид по някакъв начин влияе на него? Все още не съм се решил да го ползвам, че като се разчета за него, все има някой който дава някакви доводи против използването му, които макар да не съм химик ми звучат смислени. Като например в тази тема : https://www.ukaps.org/forum/threads/blanket-weed.27032/ Преди няколко години препаратите против алгии масово използваха меден сулфат, докато "изведъж" се оказа, че е доста вреден за водните организми и спряха да го влагат в продуктите си. Сега масово ползват monolinuron, за който пак има някакви съмнения до колко е безвреден. Странно ми е че с цинков оксид няма никой от по-големите и известни марки, като Sera, Tetra , JBL  *dontknow* За сметка на това един от най-популярните и ефективни Cloverleaf Blanket Answer си го имат в състава, макар и да не го пише официално никъде.
Ще ми е интересно след обработка колко дълго продължава ефекта, особено ако не мислиш да правиш и засенчване. За моето в момента разчитам само на сянката, но ще видим дали ще мога да мина само така.

bojo82

Не го знам това пълзящото, домъкнах го от язовирите и му пасна местенцето. Расте мн. Бързо и се надявам да заплува във водата и да обича нитрати. Ще го снимам ако някой го знае ... не мръзне и цяла зима е зелено. То затова и заека ни го изхрупа почти нацяло

Колко време действа цинка ... незнам понеже след месец растенията вече ще са в силата си и няма да има нужда от него.  А и ще слагам сянката понеже без нея листата на лилиите се сваряват.  Винаги ще има За и Против даден препарат който действа. За мен важното е че дава предимство на висшите растения да вземат нещата в свои ръце. Ако не греша , Ти пръв писа за него в този форум и съм ти благодарен :)  Колкото до това че е токсичен , мисля че бум на нишковидни може да срине качеството на водата за една нощ и ефекта да е доста по-драматичен. Не знам , може в един момент рибите ми да измрът от него и ще си понеса последствията но тази година е жега от 1.5 месеца и не е капвала капка дъжд. Земята се напука още през април. Без вземане на мерки водата ще стане на супа от нишковидни с рибешко.
Между другото пуснах и хиацинт тази година отрано , ще има зеленина и сянка.
Публикациите са слети: 05.05.2018 00:12


vmax

Цинковият оксид колегата darksaint го беше споменал в тази тема. И той имаше някакви резерви, но след твоите успешни опити може и да се е престрашил. Както може би и аз бих сторил, ако проблема с алгиите се окаже извън контрол тази година, че и без друго май смъква PH-то. За намаляване на нитрати съм срещал мнения, че bakki shower филтрите се справят успешно с това. Проблема е че ако останат без приток на вода, бактериите ще измрат за отрицателно време.
Растението прилича ли на това?

bojo82

Растението е същото , но при мен е по-масивно сигурно заради нитратите.  Как се казва ?


Моите опити не знам дали са успешни докато не минат няколко години без жертви.

dimitariv_iv

Това растение го имах преди. Тук расте в един карстов извор. Не му понася топлата вода в жегите, до колкото си спомням. Трябва да видя тази година има ли от него
Мусомища, гр.Гоце Делчев

vmax

Цитат на: Nikiengi в 27.04.2018 08:08
Това е Микрантемум умброзум и чесно казано не очаквах, че може да се намери в нашите езера. :-)

Бях питал в раздела за водни растения и това беше отговорът, но аз имам съмнения, че може да е някакъв нашенски вид който прилича на него, понеже Микрантемум умброзум си е тропическо и би следвало да обича по-топла вода :)
http://www.aquaportal.bg/Plants/details.php?Plant=131

bojo82


Ммм незнам при мен на няколко пъти е на косъм да бъде унищожено от заека (декоративен който пускам из двора зимата) но от малки парченца се въстановява. Интересното е че расте и на сушата и във водата.


vmax , погледни този клип какво мислиш ?  https://m.youtube.com/watch?t=104s&v=Sj9OpKz4KW0


Но то принципа е като на УВ лампа.


Имам един озонатор който върши чудеса и в най-вмирисаните помещения.  Бълва 2гр. на час озон. Чудя се дали да не го бухна в един кашон заедно с помпата но в момента няма да разбера ефекта :)

vmax

Може и да има ефект от тези озонатори. Доколкото схващам действат на принципа на окислител и вдига ORP-то на водата, което между впрочем може да се постигне и с калиев перманганат и кислородна вода което знаем, че е ефективно срещу алгиите. Проблема е че над определени нива, горните вещества могат да окажат фатални последици не само на водораслите, но и на рибите. Тоест и с озонирането трябва да се внимава. Все се каня да си взема и един китайски ORP метър, че ми се струва полезно нещо, особенно ако се прави третиране с калиев перманганат.

Цитат на: https://www.allaboutkoi.co.uk/orp-t-34.htmlQuick Summary of ORP levels as applied to koi ponds:
At readings of below 150, significant improvements to the filtration of the pond should be made as soon as possible to avoid massive fish health problems.
At readings between 150 to 200, fish health will not be marginal, with green water and slime algae a usual occurrence, especially in the absence of UV lights.
At readings between 200 to 250, fish health will usually be okay, but not optimum, and stringy algae or blanket weed will normally be a problem.
Readings between 250 and 400 reflect good to superb water quality, and prevention of fish health problems by water excellent water quality control. The higher end of this range is preferred over the lower end for dependably good fish health and fast fish growth.
Readings between 400 and 450 reflect the use of either potassium permanganate or ozone to increase water quality by addition of a chemical oxidant to the pond to oxidize the various dissolved organic compounds and solid waste materials on the pond bottoms and in the filter systems. Readings in this range usually do not harm the useful bacteria in biofilters if the length of time is less than 30 minutes in this range.
Readings between 475 and 550 reflect active potassium permanganate levels which should kill fish parasites without harming the fish, and quickly oxidize pollutants, provided the fish exposure is only a few hours per week. Water with ORP in this range should not be circulated in biofilters since the useful bacteria may be oxidized significantly.
Readings between 550 and 600 should not be continued for more than 15 minutes because of likely damage to the gills of fish.
Water with readings above 700 will sterilize a system of all life forms in about 10 to 15 minutes.


В тази статия макар и за морската аквартистика, има информация за озонирането. Малко ме притеснява обаче това:

ЦитатHowever, ozone gas, which is directly dissolved in the water, is very poisonous for fish, invertebrates, and humans. Therefore, you must be certain you are adding just the right amount into a contact column (not the main aquarium) and the water is filtered before reaching the main aquarium--activated carbon is effective for filtering because large quantities degrade ozone byproducts.


Има една дивотия наречена twinstar за аквариуми, която обаче май не генерира озон, но я дават за борба с алгии. Не знам на какъв принцип работи точно, дали само насища с кислород и дали изобщо е ефективна. Има няколко рекламни филмчета в тубата, които дават вид да върши работа. И във форума съм срещал мнения за нея.

bojo82

Ден 7-ми. Дъното почти се вижда , сифона беше задръстен от парчета нишковидни но не ги снимах. Водата е бистра но още има нишковидни , днес сложих мрежата поради опасност от градушки. Не ми се рискува заради растенията.